ΘΕΜΑ: 16.2 Θἀνατος του Μωυσή | Ιησούς του Ναυή | Είσοδος στην γη της Επαγγελίας (υπόσχεσης)!!! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Φεβρουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: 16.2 Θἀνατος του Μωυσή | Ιησούς του Ναυή | Είσοδος στην γη της Επαγγελίας (υπόσχεσης)!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 


Θέμα: Θάνατος του Μωυσή | Ιησούς  του Ναυή | Είσοδος στην γη της Επαγγελίας (υπόσχεσης)!!!

 


Εισαγωγή

    Καλό μήνα να έχουμε! Πέρασε η μεγάλη εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου)… Ποιος θα μας θυμίσει τι γιορτάσαμε; (Σαραντισμός μικρού Ιησού στον Ναό του Σολωμόντα, προϋπάντηση της Θεοτόκου και του Ιησού από τον Συμεών τον Θεοδόχο και την προφήτιδα Άννα.)

    Επίσης, αυτή την Κυριακή ανοίγει και το Τριώδιο… Ποιος θα μας θυμίσει τι είναι το Τριώδιο; (Βιβλίο της Εκκλησίας που περιλαμβάνει όλες τις ιερές ακολουθίες από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο). 

    Αυτή την Κυριακή λοιπόν κατά την ανάγνωση του Ευαγγελικού αποσπάσματος θα ακούσουμε την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου... Σίγουρα την ξέρετε! Και τι είναι παραβολή; (Μια απλή ιστορία βγαλμένη από την καθημερινότητα, η οποία κρύβει μηνύματα που μας οδηγούν στη Σωτηρία. Ο Κύριος μιλούσε συχνά με παραβολές τις οποίες καταλάβαιναν μόνο όσοι είχαν καλή προαίρεση και καλή καρδιά.) Καλό κι ευλογημένο Τριώδιο!

Εμείς ας συνεχίσουμε να συντροφεύουμε τον Ισραήλ στο περιπετειώδες ταξίδι του! 

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Ο θάνατος του Μωυσή

    Όταν ο Μωυσής κατάλαβε τον θάνατό του, παρακάλεσε το Θεό να ορίσει νέο αρχηγό στους Ισραηλίτες. Ο Θεός τότε όρισε τον Ιησού του Ναυή, άνθρωπο με μυαλό και αρετή και διάταξε το Μωυσή να τον παρουσιάσει στους Εβραίους γι’ αρχηγό τους. Κατόπιν ο Μωυσής ανέβηκε στην κορυφή του βουνού Φασγά και είδε τη χώρα Χαναάν, που θα κατοικούσαν οριστικά οι Ισραηλίτες, σύμφωνα με την υπόσχεση που τους έδωσε ο Θεός. Ο Μωυσής θάφτηκε με μεγάλες τιμές και γιορτές στην κοιλάδα του Μωάβ και οι Ισραηλίτες τον θρήνησαν για τριάντα μέρες.

Ο Ιησούς του Ναυή

    Ο Ιησούς του Ναυή ανέλαβε να οδηγήσει τον Περιούσιο λαό του Ισραήλ στη Γη της Επαγγελίας. Όταν ο λαός προχωρούσε, μπροστά πήγαιναν πάντοτε οι ιερείς, κρατώντας την ιερή Κιβωτό τη Διαθήκης με τις πλάκες που είχαν τις δέκα εντολές. Έφτασαν κάποτε στον ποταμό Ιορδάνη και με τη βοήθεια του Θεού όλος ο λαός πέρασε δίχως να βραχεί κανείς, γιατί κι εδώ, όπως και στην Ερυθρά θάλασσα, τα νερά χωρίστηκαν στα δυο και άνοιξαν δρόμο να διαβούν. Έπειτα από τον Ιορδάνη ποταμό οι Ισραηλίτες χρειάστηκαν να πολεμήσουν με διάφορους λαούς, που στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο τους. Οι λαοί αυτοί είχαν πολιτείες με ισχυρά τείχη και πολεμιστές πολλούς. Όμως με τη βοήθεια του Θεού, οι Ισραηλίτες κατόρθωσαν να τους νικήσουν. 

    Όταν πολιόρκησαν την οχυρωμένη πόλη Ιεριχώ, εφτά μέρες έμειναν γύρω από τα τείχη της. Φωνή δεν έπρεπε ν’ ακουστεί από κανέναν. Μόνο οι καρδιές τους θα προσεύχονταν με δύναμη μέχρι την έβδομη ημέρα, που στο τέλος της περιφοράς τους θα φώναζαν όλοι μαζί πολύ δυνατά. Την έβδομη μέρα οι ιερείς σάλπισαν με σάλπιγγες, ο λαός άφησε μεγάλη βοή και τα τείχη της πόλης έπεσαν μόνα τους!Έπειτα έφτασαν σε άλλη πόλη, τη Γαβαών και άρχισαν δυνατή μάχη με τους εχθρούς. Η μάχη κράτησε ως το βράδυ χωρίς να νικήσουν και τότε ο Ιησούς του Ναυή παρακάλεσε το Θεό να σταματήσει τον ήλιο, ώσπου να τελειώσουν τη μάχη. Έτσι και έγινε. Ο ήλιος στάθηκε για τρεις ώρες και οι Εβραίοι νίκησαν τους εχθρούς και κυρίεψαν τη Γαβαών.

    Τέλος, ήρθε η ευλογημένη μέρα, που οι Ισραηλίτες έφτασαν πια στην ποθητή Χαναάν, αφού πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που βγήκαν από την Αίγυπτο. Ο Ιησούς του Ναυή μοίρασε τη Χαναάν στις 12 φυλές των Ισραηλιτών. Τους διοίκησε με την ευλογία του Θεού και πέθανε σε βαθιά γεράματα.


Πρακτική εφαρμογή:

    Ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο για να διορθώσει τα πάντα: θεράπευσε αρρώστους, ανέστησε νεκρούς, δίδαξε την Αγάπη, εξήγησε τις Γραφές. Την ημέρα της Σταύρωσης, όταν ο Κύριος ανέβηκε στον Σταυρό, ο ήλιος κρύφτηκε για τρεις ώρες (δώδεκα το μεσημέρι με τρεις το απόγευμα) και σκοτάδι σκέπασε τη Γη. Έτσι επανήλθε η ισορροπία στη φύση και στον χρόνο αφού οι τρεις ώρες που «χρωστούσε» η ημέρα στη νύχτα από την εποχή της πτώσης της Γαβαών ξεχρεώθηκαν! Ο Θεός είναι ο Πάνσοφος Δημιουργός και πραγματικός Καλλιτέχνης. Δεν αφήνει τίποτα ημιτελές, η παραμικρή λεπτομέρεια και παραφωνία διορθώνεται!

    Όλη η επίγεια παρουσία του Χριστού, κάθε πράξη και κάθε λόγος Του οδηγούν τον άνθρωπο στη Σωτηρία. Γι' αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαβάζουμε καθημερινά την Αγία Γραφή και να μαθαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο Εκείνος θέλει να ζούμε. Οπωσδήποτε πρέπει να διαβάζουμε καθημερινά ένα τουλάχιστον κεφάλαιο από την Καινή Διαθήκη. Είναι ένα σημαντικό καθήκον του Χριστιανού το οποίο συχνά αμελούμε. Στην Αγία Γραφή βρίσκεται ο Λόγος του Θεού, δηλαδή το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός! Μέσα από το θεόπνευστο κείμενο ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο και τον οδηγεί με ασφάλεια στην προσωπική του Σωτηρία.

    Η καρδιακή μυστική προσευχή που τήρησε ο Ιησούς του Ναυή με τους συμπατριώτες του ήταν δυνατότερη απ’ τα όπλα και τα οχυρά και γκρέμισε τα ισχυρά τείχη της Ιεριχούς. Πόσο πιο ακατανίκητη είναι η προσευχή κάθε Χριστιανού «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησον με», αφού ο Κύριος μας Ιησούς δεν καταπάτησε απλά έναν επίγειο εχθρό, αλλά τον ίδιο τον διάβολο και τον θάνατο! Και πόσο σπουδαία είναι κι η δυνατή φωνή μας, όταν όλοι μαζί ψάλλουμε στο Ναό και παρακαλούμε να κερδίσουμε την αιώνια πατρίδα μας, τον Παράδεισο! 

    Ο Μέγας Θεόπτης Μωυσής δεν μπαίνει στη Γη της Επαγγελίας! Η Αγία Γραφή μας λέει πως κάποτε κι αυτός λύγισε από τα παράπονα του λαού και δεν ακολούθησε ακριβώς ό,τι του είχε πει ο Θεός σ’ ένα από τα θαύματά Του (τη 2η φορά που ανέβλυσε πηγή από βράχο) κι έτσι ο Κύριος του επιτρέπει μόνο να δει από ψηλά τη Χαναάν. Ακόμα και οι αγιότεροι άνδρες έχουν στιγμές δειλίας και πτώσης μα παραμένουν αγαπημένοι και εκλεκτοί του Θεού. 

    Εξάλλου ήταν Θεία Πρόνοια να εισάγει στην γη της Επαγγελίας τον λαό ο Ιησούς του Ναυή (τιμάται κι αυτός πριν τα Χριστούγεννα με τους Δικαίους), προτυπώνοντας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε όσο μεγάλη κι αν είναι η αμαρτία που διαπράξαμε. Ο Θεός πάντα μας αγαπάει και περιμένει να επιστρέψουμε κοντά του.  Αυτό βέβαια μας το διδάσκει υπέροχα η παραβολή που θα ακούσουμε την επόμενη Κυριακή στην Εκκλησία...


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Π Δ επ 10 Ο θάνατος του Μωυσή, ο Ιησούς του Ναυή 
και η είσοδος στη γη της επαγγελίας





ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΥΜΝΟΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ...













Μην πατήσεις στο πάτωμα


15.1%20%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9
 Όπως λέει και ο τίτλος τα παιδιά απαγορεύεται να πατήσουν στο πάτωμα όμως μπορούν να πατήσουν πάνω  σε μαξιλάρια ή χαρτιά, που θα βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο. Τα παιδιά θα πρέπει με αυτόν τον τρόπο να κάνουν μια διαδρομή μέσα στο κατηχητικό . Ορίστε σημείο εκκίνησης και σημείο τερματισμού της διαδρομής. Όποιος πατήσει στο πάτωμα χάνει!!! Στον τερματισμό αφήστε γλυκίσματα για να τα βρουν τα παιδιά! Θα τρελαθούν από την έκπληξη!
Καλή Διασκέδαση!!!
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages