Οι γιοί του Νώε και ο πύργος της Βαβέλ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

23 Νοεμβρίου 2019

Οι γιοί του Νώε και ο πύργος της Βαβέλ

Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 

Μετά τον κατακλυσμό ο Νώε έγινε γεωργός. Καλλιεργώντας έναν αμπελώνα, τι έπαθε; Ξέρετε; Μέθυσε πίνοντας σταφύλια και έκανε άσχημες πράξεις! 

Ο Χαμ, ένας από τους γιούς του, γέλαγε με το πάθημα του πατέρα του ενώ οι δύο αδελφοί του Σημ και Ιάφεθ έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Όταν συνήλθε ο Νώε κατάλαβε τι είχε συμβεί και τότε ευλόγησε τους δύο γιούς του Σημ και Ιάφεθ ενώ τον Χαμ για τιμωρία τον καταράστηκε να είναι δούλος των άλλων δύο αδελφών του.

Οι απόγονοι, παιδιά μου, του Νώε έγιναν πάρα πολλοί. Αρχικά όλοι τους μιλούσαν μία γλώσσα και χρησιμοποιούσαν τις ίδιες λέξεις. Καθώς μετακινούνταν από την ανατολή όπου έμεναν, βρήκαν μια πεδιάδα στη χώρα της Σεναάρ και εγκαταστάθηκαν εκεί. 
Κάποια μέρα σκέφτηκαν να ψήσουν πλίθρες και να τις χρησιμοποιήσουν στις οικοδομές τους. Έτσι έβαζαν πλίθρες αντί για πέτρες και πίσσα αντί για λάσπη. Μετά σκέφτηκαν να χτίσουν έναν πύργο και να τον κάνουν τόσο ψηλό, που η κορφή του να φτάνει στον ουρανό, έτσι ώστε να μείνουν ονομαστοί και να μην ξανασκορπιστούν. Φαντάστηκαν πως είχαν δύναμη όμοια με το Θεό. Γελάστηκαν όμως…

Όταν ξεκίνησαν το χτίσιμο, ο Κύριος επέφερε σύγχυση στη γλώσσα τους έτσι ώστε ο ένας να μην καταλαβαίνει τη γλώσσα του άλλου. Έτσι ήταν αδύνατο να συνεννοηθούν. Δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν το έργο και σταμάτησαν. Ονόμασαν τον πύργο εκείνο Βαβέλ, γιατί εκεί ο Κύριος προκάλεσε σύγχυση στη γλώσσα των ανθρώπων. Από κει διασκορπίστηκαν σ' όλη τη γη μιλώντας διάφορες γλώσσες και έκαμαν χωριστά έθνη. 


Έτσι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης που είχαν μεγάλο εγωισμό, τιμωρήθηκαν δίκαια από τον Κύριο για την υπερηφάνια τους.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση - Ανάπτυξη για παιδιά Κατωτέρου 
Προσέγγιση - Εισαγωγή
Χαίρετε! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Έχετε στην οικογένεια κάποιον που γιόρταζε χτες ή σήμερα; (Άγγελο, Αγγελική, Μιχαήλ, Μιχαέλα, Νεκτάριο, Νεκταρία...) 
Χρόνια πολλά και «καλό Παράδεισο», όπως λέμε οι Χριστιανοί! Ναι, ναι, μη σας κάνει εντύπωση! Είναι η καλύτερη ευχή που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον που γιορτάζει: να ξαναμπεί στον Παράδεισο που χάσαμε με την παρακοή των Πρωτοπλάστων. 

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου της Γένεσης βλέπουμε ότι ο Νώε μετά τον κατακλυσμό έγινε γεωργός, αγρότης, φύτεψε μάλιστα και αμπέλια. Μια μέρα ήπιε κρασί, μέθυσε και, χωρίς να το καταλάβει γυμνώθηκε μέσα στο σπίτι του (Γεν.9,20-21).
Πόσο άσχημο είναι να μεθάει κάποιος! Σίγουρα έχουμε δει κάποιον γνωστό μας να έρχεται σε αυτή τη λυπηρή κατάσταση. Ακόμα κι ο δίκαιος και πιστός Νώε παρασύρθηκε από το ποτό και δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Μακριά από το αλκοόλ, δίνει ψεύτικη χαρά οδηγώντας τον άνθρωπο σε παράλογες, εξευτελιστικές ή επικίνδυνες πράξεις.   

Ο Χαμ, είδε τον πατέρα του χωρίς ρούχα και αμέσως έτρεξε να γνωστοποιήσει εμπαικτικά στους αδελφούς του, Σημ και Ιάφεθ, για το γεγονός. Εκείνοι πήραν τα ρούχα του πατέρα τους με προσοχή και, περπατώντας ανάποδα, τον έντυσαν χωρίς να τον δουν γυμνό. Μόλις ο Νώε ξεμέθυσε κι έμαθε τι είχε γίνει, ευλόγησε τον Σημ και τον Ιάφεθ  που του έδειξαν σεβασμό ενώ καταράστηκε τον Χαμ να είναι δούλος των αδελφών του (Γεν.9,22-27).

Ο σεβασμός στους γονείς μας (και γενικότερα στους μεγαλύτερους) είναι κάτι πολύ σημαντικό, αποτελεί καθήκον των παιδιών προς τους γονείς τους. Άλλωστε μια από τις Δέκα εντολές μάς διατάζει: Να τιμάς τον πατέρα και τη μητέρα σου. 

Ο Χαμ βλέποντας τη γύμνια του πατέρα του, αντί να ντραπεί και να τον βοηθήσει να ντυθεί ή έστω να την κρατήσει μυστική, τρέχει να ειδοποιήσει εμπαικτικά τους αδελφούς του για το «αστείο» γεγονός.

Αλήθεια κι εμείς όταν βλέπουμε στην τηλεόραση κάποιον άνθρωπο μισόγυμνο τι κάνουμε; Ντρεπόμαστε και κλείνουμε την τηλεόραση ή όχι; Δυστυχώς η τηλεόραση είναι γεμάτη με τέτοιες άσχημες εικόνες...

Ο χριστιανός οφείλει να ντύνεται σεμνά αλλά και να συμπεριφέρεται με σεμνότητα. Σαν παράδειγμα πρέπει να έχει την Παναγία, τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ο Νώε έζησε μετά τον κατακλυσμό 350 χρόνια και συνολικά 950 (!). Οι απόγονοι των παιδιών του ήταν πάρα πολλοί και μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα, ήταν ένας λαός.
Τότε σκέφτηκαν να χτίσουν μια πόλη με έναν ψηλό πύργο (τον γνωστό πύργο της Βαβέλ) ο οποίος θα φτάνει μέχρι τον ουρανό για να αποκτήσουν φήμη και να αποδείξουν πόσο σημαντικοί ήταν. 

Ο Θεός βλέποντας την αλαζονεία τους, μπέρδεψε τις γλώσσες που μιλούσαν και δεν μπορούσαν πια να συνεννοηθούν για να χτίσουν τον πύργο. Έτσι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες σύμφωνα με τη γλώσσα που μιλούσαν και να διασκορπιστούν σε όλη τη γη (Γεν.11,1-9).

Σε πόσα προβλήματα οδηγεί η υπερηφάνεια τον άνθρωπο! Είναι πραγματικά η βασίλισσα όλων τον αμαρτιών, όλων των κακών! Όχι μόνο δεν κατάφεραν να χτίσουν την πόλη και τον πύργο, αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγγενείς και φίλους και να διασκορπιστούν σε όλη τη γη.

Pages