Η ιστορία του Τωβίτ (βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

09 Μαρτίου 2021

Η ιστορία του Τωβίτ (βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης)




Τα κυριότερα νέα της συνάντησης νέων 18-29 ετών


• Αναφερθήκαμε στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που ονομάζεται Τωβίτ.
• Η ελεημοσύνη, η προσευχή, η νηστεία, ο φόβος του Θεού, η αγάπη των ανθρώπων, η υπομονή στις θλίψεις και η ελπίδα στον Θεό είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου.
• Ακόμα, η πρόνοια του Θεού, ο τελικός θρίαμβος του καλού, η άνοδος της προσευχής στον Θεό, η πραγματική έννοια του γάμου φαίνονται έντονα και ανάγλυφα.
• Είναι ένας ύμνος της αρετής, μία υψηλή θεολογία του προσωπικού και παντοδυνάμου Θεού, αλλά δίνει και το πρότυπο μιάς ευλογημένης οικογένειας, όπως τέτοια ήταν η οικογένεια του Τωβίτ.
• Επίσης τονίζεται η ζωντανή παρουσία και η βοήθεια του των αγίων αγγέλων στη ζωή μας με τρόπους πολλές φορές αφανείς και άγνωστους σε εμάς.
• Ο γάμος θεωρείται ένωση ιερή, πηγή αγιότητας. Να έρχεται κάποιος σε γάμο με συνείδηση καθαρή και να αρχίζει με προσευχή.
• Ραντεβού για νέους 18-29 ετών την ερχόμενη Κυριακή στις 5:00.
• Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του Τωβίτ από το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και δεν θα χάσετε!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Στη σημερινή μας διαδικτυακή συνάντηση νέων 18-29 ετών αναφερθήκαμε στην ιστορία του Τωβίτ.
Το βιβλίο του Τωβίτ, αποτελούμενο από 14 κεφάλαια είναι ένα από τα 49 βιβλία της Π. Διαθήκης και κατατάσσεται στα Ιστορικά βιβλία. Συγγραφέας του είναι ο δίκαιος Τωβίτ, ο οποίος έζησε κατά το τέλος του 8ου π.Χ. αιώνος. Συνέγραψε το βιβλίο υπακούοντας στην εντολή του Αγγέλου Ραφαήλ να γράψει σε βιβλίο όλα όσα συνέβηκαν.
Ας δούμε σύντομα αυτή την ιστορία παρακάτω.

Η ιστορία του Τωβίτ είναι πραγματική και εκτυλίσσεται στην Νινευΐ (βόρειο Ιράκ). Η τόλμη του να θάβει κρυφά τα σώματα των νεκρών συμπατριωτών του, οι ελεημοσύνες του, η υπομονή στην τύφλωση των ματιών του και οι άλλες αρετές του τον έκαναν ευάρεστο στον Θεό, ο οποίος έστειλε άγγελο για να βοηθήσει τον γιό του Τωβία στο μακρινό ταξίδι.

Ο Τωβίας υπακούοντας στον πατέρα του μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι μαζί με τα δανεισθέντα χρήματα έφερε μαζί του και την σύζυγό του Σάρρα. Η συνοδεία του αγγέλου Ραφαήλ, η θεραπεία της Σάρρας και η ανάβλεψη του Τωβίτ με την βοήθεια και τις υποδείξεις του Αγγέλου φανερώνουν την πρόνοια του Θεού στους δικαίους και εναρέτους ανθρώπους.

Έκανε ελεημοσύνες και εξακολουθούσε να σέβεται, να υμνεί και να ευχαριστεί τον Θεό. Έφθασε σε βαθειά γηρατειά.
Οι συμβουλές των πενθερών του Τωβία και του πατρός του, οι ευχές τους και το παράδειγμά τους τον βοήθησαν να κάνη μία ευλογημένη οικογένεια, να έχει την ευχή των γονέων του και να τους θάψει με πολλή αγάπη.

Ο Τωβίτ ήταν 58 ετών όταν τυφλώθηκε και σε 8 χρόνια ξαναβρήκε το φως του. Ο Θεός Επέτρεψε 8 χρόνια δοκιμασίας για τον Τωβίτ αλλά του επεφύλαξε 92 πλούσιες ευλογίες.

«Ο σκοπός του βιβλίου είναι εποικοδομητικός. Είναι πραγματικός πλούτος διδασκαλίας θεωρητικής και πρακτικής. Διδάσκει με λόγια και παραδείγματα. Η ελεημοσύνη, η προσευχή, η νηστεία, ο φόβος του Θεού, η αγάπη των ανθρώπων, η υπομονή στις θλίψεις και η ελπίδα στον Θεό είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου. Ακόμα η πρόνοια του Θεού, ο τελικός θρίαμβος του καλού, η άνοδος της προσευχής στον Θεό, η πραγματική έννοια του γάμου φαίνονται έντυπα και ανάγλυφα»

Προφήτευσε την καταστροφή της Νινευΐ, την ερήμωση της Ιερουσαλήμ και την μελλοντική ανοικοδόμηση του ναού. Έζησε 158 ετών και τον έθαψαν με μεγάλη τιμή. Η Εκκλησία μας τον τιμά ως Άγιο μαζί με τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης.

Είναι ένας ύμνος της αρετής, μία υψηλή θεολογία του προσωπικού και παντοδυνάμου Θεού, αλλά δίνει και το πρότυπο μιάς ευλογημένης οικογένειας, όπως τέτοια ήταν η οικογένεια του Τωβίτ.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του Τωβίτ από το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και θα βγάλετε πολλά και ωφέλιμα συμπεράσματα!

Ο γάμος θεωρείται ένωση ιερή, πηγή αγιότητας. Να έρχεται κάποιος σε γάμο με συνείδηση καθαρή και να αρχίζει με προσευχή.

Σκοπός του γάμου είναι η σωτηρία του ανδρογύνου πρωτίστως και η απόκτηση τέκνων για να υμνούν τον Θεό. Εκείνοι που καταχρώνται την ιερότητα του γάμου καταστρέφονται από τον δαίμονα Ασμοδαίο. Οι σύζυγοι πρέπει αμοιβαία να ανέχονται τις ελλείψεις τους και να έχουν μεταξύ τους αγάπη και εμπιστοσύνη. Ο άνδρας να αγαπά την γυναίκα και η γυναίκα να σέβεται τον άνδρα.

Για το Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδος - Ιωάννα Πλέσσα, φοιτήτρια -

Pages