ΘΕΜΑ: 10.3 Ακούσαμε 32 σύγχρονα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια… - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

08 Δεκεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 10.3 Ακούσαμε 32 σύγχρονα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια…

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

   Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.  

Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας


• ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ γνώσεων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, Διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίσσης την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:00 π.μ..

Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 80€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 40€. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν από ένα ενθύμιο.

   ΠΡΟΣΟΧΗ:
    ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ, ΕΦΗΒΟΥΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ & ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

    ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ.
 
• ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ξεχάσουμε την ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή μας απομένει μόνο άλλη μία συνάντηση μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παρακαλούμε να συνεννοηθείτε με τους Πνευματικούς κάθε ενορίας έτσι ώστε να φροντίσουν την εξομολόγηση των παιδιών!

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας. 

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης έχουμε αναρτήσει σε παλαιότερη ανάρτηση Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών.


ΘΕΜΑ: Ακούσαμε 31 σύγχρονα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια…



1) Hi-5, Χριστούγεννα Μαγικά. Το τραγούδι αναφέρεται στην ερωτική αγάπη ενός αγοριού προς μια κοπέλα. Ο στιχουργός επισημαίνει ότι τα Χριστούγεννα είναι όμορφα μόνο όταν τα 2 πρόσωπα είναι μαζί.

2) Άντζυ Σαμίου, Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα.  Στο συγκεκριμένο τραγούδι εκφράζεται η αγάπη μιας κοπέλας για τον αγαπημένο της. Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα θα είναι μόνο με τον εκλεκτό της καρδιάς της.

3) Δέσποινα Βανδή, Χριστούγεννα.  «Χριστούγεννα ευτυχισμένα, δεν γίνονται καρδούλα μου χωρίς εσένα». Ακόμη ένα τραγούδι αναφερόμενο στις σχέσεις σύμφωνα με τους συγκεκριμένους στίχους δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς το αγόρι της.

4) Ειρήνη Μερκούρη, Μια παιδική ευχή. Η πρωταγωνίστρια του τραγουδιού αναπολεί τις στιγμές με τον αγαπημένο της που δεν είναι πλέον μαζί και κάνει ευχή σε ένα αστέρι να τον φροντίζει.

5) Έφη Σαρρή, Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά. Στους στίχους υπάρχουν επαναλαμβανόμενες λέξεις, φράσεις όπως «ερωτευμένοι, εσύ και εγώ ευτυχισμένοι». Καμία αναφορά στον Χριστό.

6) Ημισκούρια, Τα Χριστούγεννα σημαίνουν. Τραγούδι Χριστουγέννων με ακατάλληλο λεξιλόγιο, αναφορά στην αμαρτωλή διασκέδαση και προσβλητική αναφορά στον όνομα του Χριστού μας.

7) Θάνος Καλλίρης, Ρούντολφ. Γίνεται αφορά στο γνωστό σε όλους μας Ρούντολφ το ελαφάκι.

8) Θάνος Καλλίρης, Χριστούγεννα με σένα. Άλλο ένα τραγούδι Χριστουγεννιάτικο αναφερόμενο στην κοσμική αγάπη, στα δώρα, στην διασκέδαση. Καμία αναφορά στην πραγματική έννοια των Χριστουγέννων.

9) Έλενα Παπαρίζου, Χριστούγεννα. ξανά Εκφράζεται ο πόνος ενός αγοριού που τα Χριστούγεννα δεν θα έχει την κοπέλα του η οποία τον άφησε.

10) Καίτη Γαρμπή, Ο  Άι Βασίλης πάλι θα ρθεί. Μικροί και μεγάλοι αγωνιούν για τα δώρα που θα φέρει το βράδυ της πρωτοχρονιάς ο Άη Βασίλης και όχι για τις ευλογίες που θα αποκτήσουμε με τον ερχομό του Σωτήρα μας.

11) Ολέθριος και Σόνια, Χριστουγεννιάτικο. Το συγκεκριμένο τραγούδι ναι μεν εκφράζει τις κοσμικές διαδικασίες για τα Χριστούγεννα π.χ. δώρα, στολισμός κ.τ.λ. αλλά αναφέρει και πράξεις αγάπης όπως την βοήθεια ορφανών παιδιών. Ο στιχουργός αναφέρει το όνομα του Χριστού μας με όμορφο τρόπο και μας τεκμηριώνει πως μόνο Αυτός ακούει τις προσευχές μας.

12) Φοίβος Δεληβοριάς, Και του χρόνου. Ακόμα ένα τραγούδι αγάπης, έρωτα, σχέσεων «και του χρόνου να είμαστε μαζί» λέει ο στίχος, όχι όμως «και του χρόνου να περιμένω ξανά την γέννηση του Χριστού μου».

13) Καλομοίρα, Τα Χριστούγεννα αυτά. Το μόνο που νοιάζει τον κόσμο είναι τα Χριστούγεννα να έχει ο καθένας το ταίρι του δίπλα του.

14) Κων/νος Χριστοφόρου, Χριστούγεννα.  Άγια μέρα, Άγια νύχτα, ας φωνάξουμε γεννιέται ο Χριστός!!!! Από τα μοναδικά τραγούδια που αναφέρουν το πιο χαρμόσυνο νέο για όλο τον κόσμο, την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων.

15) Κων/νος Μαρτάκης, Ως τα Χριστούγεννα. Άλλο ένα τραγούδι για ερωτευμένους. Καμία αναφορά στην ουσία και την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων ξανά…

16) Λάμπης Λιβιεράτος, Χριστούγεννα χωρίς εσένα. Κλασικό κοσμικό τραγούδι περί αγάπης.

17) Μάνος Ξυδούς, Χριστούγεννα θα είσαι εδώ. Περιγράφει εικόνες με το στολισμένο δέντρο, το χιόνι που πέφτει… Κανένα θρησκευτικό περιεχόμενο.

18) Νότης Σφακιανάκης, Η μπαλάντα των Χριστουγέννων. Παραπέμπει στην κοσμική αγάπη 2 ανθρώπων.

19) Χρόνια πολλά, Σάκης Ρουβάς. Τραγούδι που χρησιμοποιεί στίχους ερωτισμού και δεν προβάλει το Χριστιανικό μήνυμα που αρμόζει την συγκεκριμένη περίοδο.

20) Πασχάλης, Πρωτοχρονία - Πρωτομηνιά. Αναφορά στα στολίδια, στα δώρα και τον Άι Βασίλη.

21) Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Χρόνια πολλά Χριστούγεννα. Δεν γίνεται κανένας υπαινιγμός για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων… τον Χριστό μας.

22) One, Οι καμπάνες χτυπούν. Άλλο ένα τραγούδι με ερωτικό περιεχόμενο με το συμπέρασμα πως χωρίς το «ξεχωριστό» πρόσωπο δεν υπάρχει καμία χαρά στην γιορτή των Χριστουγέννων.

23) Φοίβος Δεληβοριάς, Χριστούγεννα. Ένα τραγούδι, που στηλιτεύει την καταναλωτική πλευρά των Χριστουγέννων δημιουργώντας μια θλιβερή εικόνα. Στόχος του είναι να αναδείξει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που είναι η αγάπη και η πραγματική χαρά που προκύπτει μέσα από αυτήν.

24) Xάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Με τα σπίρτα. Οι στίχοι περιγράφουν την μελαγχολική ιστορία του κοριτσιού με τα σπίρτα. 

25) Δάντης, Χριστούγεννα και λοιπόν. Περιφρονεί τα Χριστούγεννα και μόνο η παρουσία μιας κοπέλας θα δώσει νόημα σε αυτά.

26) SpicyArtists, Χριστούγεννα. *Είναι το ίδιο τραγούδι με αυτό που τραγουδά η Βανδή και αναφέραμε πιο πάνω.*

27) Stan, Φέτος τα Χριστούγεννα. Για ακόμη μια φορά οι στίχοι τεκμηριώνουν πως τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με την ένωση 2 ερωτευμένων ανθρώπων.
28) Τ.Ν.Β, Χριστούγεννα Ξανά. Rap τραγούδι που περιγράφει τα κοσμικά έθιμα και ήθη των ανθρώπων π.χ στόλισμα

29) TUS  Αϊ Βασίλης. Στους στίχους χρησιμοποιείται αισχρολογία, δίνει δόξα στα χρήματα και αμφισβητεί αν υπάρχει Θεός.

30) Αλεξία Βασιλείου, Λευκά Χριστούγεννα. Αναφέρεται στο χιόνι που «στολίζει» τα τοπία την εποχή των Χριστουγέννων.

31) Αμαριλλίς,  Άγιε μου Βασίλη. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην γέννηση του Σωτήρα Χριστού, παρά μόνο στην κοσμική αγάπη.

32) Onirama, Στη πόλη των αγγέλων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην γέννηση του Χριστού μας, παρά στους ήρωες που πιστεύει ο στιχουργός και ότι Χριστούγεννα είναι η αγάπη που χρωστάμε στην πόλη των αγγέλων.


ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: 
  

 Ακούσαμε 32 τραγούδια, διαφορετικών στιχουργών που το καθένα αναφερόταν στα Χριστούγεννα στον τίτλο του τραγουδιού. Όμως κανένα από αυτά δεν μιλούσε για τα Χριστούγεννα = την Χριστού-γέννα, αλλά το νόημα των τραγουδιών αυτών είναι ο ερωτισμός, τα ψώνια, τα δώρα, οι στολισμοί… Μόνο σε ένα τραγούδι υπήρχε αναφορά στα Χριστούγεννα και πραγματικά μιλούσε για το γεγονός αυτό, ένα δεύτερο που έλεγε λίγα λόγια για τα Χριστούγεννα και ένα τρίτο που μιλούσε αλληγορικά για τον Χριστό. 


Ζούμε σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι είμαστε χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο Θεός μας κατέβηκε στη γη, γεννήθηκε με ταπεινό τρόπο σε μια σπηλιά με την συντροφιά των ζώων και θυσιάστηκε για την Σωτηρία όλων μας. Εν τούτοις οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό και ζουν για τον εαυτό τους. Μετατρέπουν και τις πιο ιερές στιγμές σε ευκαιρίες για αγορές, διασκέδαση, στολισμούς, ξεφάντωμα, έρωτα και κάθε λογής δραστηριότητα χωρίς κανένα δείγμα προσανατολισμού προς τον Θεό.


Ποιο είναι όμως το νόημα της μεγάλης αυτής εορτής όπως τον περιγράφουν τα τραγούδια αυτά; Μήπως ο Χριστός, η Παναγία μητέρα Του, ο μνηστήρας Ιωσήφ; Κανείς από αυτούς.  


Κι όμως τα Χριστούγεννα = εορτάζουμε την Χριστού-γέννα! Το πιο χαρμόσυνο νέο για εμάς τους Χριστιανούς ότι ήρθε ο Σωτήρας μας έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός! ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ!!


Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων είναι η καρδιακή ένωσή μας με τον Θεό, η συμμετοχή μας στον λατρευτικό κύκλο με εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία.


Διότι σήμερα μας λείπει ο Χριστός! Ο Χριστός που κοινωνώ στη λειτουργία των Χριστουγέννων αλλά και κάθε Κυριακή. Ο Χριστός που με συγχωρεί για όλες τις αμαρτίες μου, για όλα τα ελατώματά μου, για όλες μου τις αποτυχίες. Ο Χριστός που μου μαθαίνει να συγχωρώ φίλους κι εχθρούς. Ο Χριστός που με συναντά στη λύπη και τη χαρά. Ο Χριστός που με σώζει από το να υπάρχω μόνο για να καταναλώνω και με κάνει να υπάρχω για να αγαπώ τον Θεό και τους συνανθρώπους μου.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.


Pages