ΘΕΜΑ: 10.2 Οι ποιμένες που προσκύνησαν τον Κύριο - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

08 Δεκεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 10.2 Οι ποιμένες που προσκύνησαν τον Κύριο

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 

Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας


    • ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ γνώσεων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:00 π.μ. διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίσσης.

    Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 80€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 40€.  Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν από ένα ενθύμιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
    ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ, ΕΦΗΒΟΥΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ & ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

    ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ.
 
• ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ξεχάσουμε την ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή μας απομένει μόνο άλλη μία συνάντηση μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παρακαλούμε να συνεννοηθείτε με τους Πνευματικούς κάθε ενορίας έτσι ώστε να φροντίσουν την εξομολόγηση των παιδιών!


• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας. 

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης ἐχουμε αναρτήσει σε παλαιότερη ανἀρτηση Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών.


Θέμα: Οι ποιμένες που προσκύνησαν τον Κύριο

  

    Οι πρώτοι που προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ ήταν κάποιοι ποιμένες (βοσκοί) που ξαγρυπνούσαν προσέχοντας το κοπάδι τους. Η προσκύνηση των ποιμένων αναφέρεται μόνο στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και συγκεκριμένα στο δεύτερο κεφάλαιο:

    Και ήταν μερικοί ποιμένες στην περιοχή αυτή που έμεναν στους αγρούς και με σειρά κατά το διάστημα της νύχτας φύλαγαν άγρυπνοι το κοπάδι τους. Και ένας Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε έξαφνα σε αυτούς και φως ολόλαμπρο, θεϊκό και υπερφυσικό τους περικύκλωσε και φοβήθηκαν παρά πολύ. 

    Και τους είπε ένας ο Άγγελος: «Μη φοβάστε, διότι σας αναγγέλλω χαρμόσυνη είδηση, χαρά μεγάλη, η οποία θα είναι χαρά για όλον τον λαό του Θεού. Σας αναγγέλλω, ότι γεννήθηκε σήμερα για σας Σωτήρας, ο οποίος είναι ο Μεσσίας, ο Κύριος και Θεός. 

    Γεννήθηκε στην πόλη του Δαυίδ, την Βηθλεέμ, σύμφωνα με τις προφητείες. Και αυτό θα είναι για εσάς σημάδι, με το οποίο θα αναγνωρίσετε τον γεννηθέντα Σωτήρα: θα βρείτε ένα βρέφος απλοϊκά σπαργανωμένο, βαλμένο στη φάτνη.» Και ξαφνικά στρατός Αγγέλων από τον ουρανό ενώθηκε με τον Άγγελο και όλοι μαζί δοξολογούσαν τον Θεόν και έλεγαν: «Δόξα στον Θεό στους ουρανούς και σε ολόκληρη τη γη ειρήνη, θεία εύνοια και ευλογία στους ανθρώπους». 

    Οταν οι Άγγελοι έφυγαν στον ουρανό, τότε οι ποιμένες είπαν μεταξύ τους: «Ας πάμε λοιπόν έως τη Βηθλεέμ, για να δούμε αυτό που έγινε και το οποίο μας γνωστοποίησε δια του Αγγέλου ο Κύριος». Και ήλθαν όσο μπορούσαν γρηγορότερα και, αφού έψαξαν, βρήκαν και την Μαρία και τον Ιωσήφ και το βρέφος τοποθετημένο στη φάτνη. 

    Όταν είδαν αυτά, γνωστοποίησαν τότε με λεπτομέρεια όλα όσα τους είχε πει ο Άγγελος για το παιδί αυτό. Και όλοι όσοι άκουσαν θαύμασαν. Η Μαρία έβαλε στην καρδιά της και κρατούσε στη μνήμη της όλους αυτούς τους λόγους και τους συνέκρινε με εκείνα, τα οποία κατά την ώρα του Ευαγγελισμού της είχε πει ο Άγγελος. Και επέστρεψαν οι ποιμένες στο κοπάδι τους, δοξάζοντας και υμνώντας τον Θεό για όλα όσα άκουσαν και είδαν και τα οποία ήσαν ακριβώς όπως τους τα είπε ο Άγγελος. (Λουκ. 2:8-20)

    Βλέπουμε, από την παραπάνω διήγηση, ότι οι απλοϊκοί και αγράμματοι βοσκοί αξιώθηκαν να γίνουν οι πρώτοι κήρυκες της Γέννησης του Χριστού και οι πρώτοι που τον προσκύνησαν! Οι φτωχοί και περιφρονημένοι από όλους ποιμένες δέχονται πρώτοι το Ευαγγέλιο (χαρούμενη είδηση)! Τα ονόματα των ευσεβέστατων Ποιμένων σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας είναι: Σατόρ, Αρέπο, Τένετ, Όπερα, Ρότας

    Σήμερα, η Ιερά Μονή των Ποιμένων βρίσκεται 2 χιλ. περίπου  ανατολικά της Βηθλεέμ, στο χωριό Μπετ- Σαχούρ. Στον χώρο αυτό, που ήδη από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού  είχε αναδειχτεί σε προσκύνημα, η Αγία Ελένη η Ισαπόστολος έχτισε Ιερό Ναό πάνω από το σπήλαιο που βρίσκεται ο τάφος των Ποιμένων.  

    Στο χώρο αυτό σύμφωνα με την Παράδοση βρίσκονταν τα βοσκοτόπια του Ιακώβ και εδώ έκτισε τον πύργο του Γάδερ, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Εδώ υπήρχαν αργότερα τα χωράφια του Βοόζ και της Ρούθ. Στα μέρη αυτά έβοσκε τα πρόβατα του και ο Δαβίδ, πριν γίνει Βασιλιάς του Ισραήλ. Τα  κτήματα αυτά αργότερα ανήκαν στην Παναγία.



Πρακτική εφαρμογή

  Ο Κύριος αγαπά τους ταπεινούς ανθρώπους ενώ βρίσκεται απέναντι από τους περήφανους. Οι απλοϊκοί ποιμένες αξιώθηκαν να προσκυνήσουν πρώτοι τον Χριστό και είδαν τους Αγγέλους να υμνούν τη Γέννηση του Σωτήρα. Οι ποιμένες βρίσκονταν στο κατώτερο επίπεδο της εβραϊκής κοινωνίας: ήταν φτωχοί, αγράμματοι και περιφρονημένοι από όλους. Τέτοιοι άνθρωποι όμως έλκουν τη Θεία Χάρη.

 Εάν νομίζουμε ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν αξίζουν την προσοχή ή το ενδιαφέρον μας, αν πιστεύουμε πως είμαστε ανώτεροι ή καλύτεροι από αυτούς, τότε βαδίζουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια! 

 Ο Θεός είναι Πατέρας όλων των ανθρώπων και μας αγαπάει όλους το ίδιο. Αυτό περιμένει και από εμάς: να αγαπάμε τους πάντες χωρίς να εξετάζουμε την κοινωνική τάξη, τη μόρφωση ή τον χαρακτήρα του άλλου. 

  Ό,τι καλό κάνουμε άλλωστε σε καθέναν από τους ελάχιστους αδελφούς μας το κάνουμε στον ίδιο τον Κύριο...


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΥΜΝΟΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ...)


Παιχνίδια με μπαλόνια



1. Μόνο με το χέρι!

    Προσπάθησε να κρατήσεις στον αέρα ένα μπαλόνι χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι (το άλλο είναι πίσω από την πλάτη) όσο παίζει η μουσική. Αν πέσει κάτω, έχασες!

2. Αγώνας δρόμου με μπαλόνια!

Τα παιδιά σε γραμμή τοποθετούν ένα μπαλόνι ανάμεσα στα πόδια τους και προσπαθούν χοροπηδώντας να φτάσουν στον προορισμό (τέρμα) που έχουμε καθορίσει. Αν το μπαλόνι κάποιου παιδιού σκάσει ή πέσει κάτω ξεκινά από την αρχή!   


Τραγούδι - Οι ποιμένες γονατίζουν


  1. 
Σχετικό BINTEO
 είναι και το παρακάτω:


Οι ποιμένες γονατίζουν, ταπεινά και προσκυνούν
κι οι Αγγέλοι φτερουγίζουν με χαρά και ανυμνούν:

Ωσαννά εν τοις υψίστοις, τ΄ ουρανού και γης ο Κτίστης,
εγεννήθηκε στη γη, μες στης νύχτας τη σιγή.
Ας χαρεί κάθε πιστός, εγεννήθη ο Χριστός.

Οι τρεις μάγοι φτάνουν τώρα, από χώρα μακρινή.
Στον Χριστό προσφέρουν δώρα, κι ανυμνούν με μια φωνή:

Ωσαννά εν τοις υψίστοις, τ΄ ουρανού και γης ο Κτίστης,
εγεννήθηκε στη γη, μες στης νύχτας τη σιγή.
Ας χαρεί κάθε πιστός, εγεννήθη ο Χριστός.





ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages