ΘΕΜΑ: 6.2 Ο Πατριάρχης Αβραάμ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

09 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 6.2 Ο Πατριάρχης Αβραάμ

      ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

Εισαγωγή Χαίρετε, χαίρετε! Μεγάλοι Άγιοι γιόρταζαν τη βδομάδα που πέρασε! Ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος Μηνάς, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ… αλλά και την επόμενη γιορτάζουν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος… βοήθειά μας όλοι τους και όποτε μπορούμε να πηγαίνουμε στους Ιερούς Ναούς, έστω για να ανάψουμε ένα κεράκι και να προσευχηθούμε…. Και την Κυριακή: ΟΛΟΙ στη Θεία Λειτουργία!


ΘΕΜΑ: Ο Πατριάρχης Αβραάμ & η θυσία του Ισαάκ  





Κύρια αφήγηση ή διήγηση

    Ένας μακρινός απόγονος του δίκαιου Νώε ήταν ο Άβραμ. Ο Άβραμ πίστευε στον αληθινό Θεό. Ήταν παντρεμένος με τη Σάρα αλλά δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Μια μέρα ο Θεός του είπε  να αφήσει την πατρίδα του, την Χαρράν, και να φύγει σε έναν άγνωστο και μακρινό τόπο. Ο Άβραμ, αν και ήταν 75 ετών, υπάκουσε αμέσως στην εντολή του Θεού! (Γέν. 12, 1-5). 

    Για δεκάδες χρόνια ταξίδευε με τη γυναίκα του, τους υπηρέτες και τα κοπάδια του, αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους από εχθρούς που βρέθηκαν μπροστά τους. Νύχτες ολόκληρες πέρασε ξάγρυπνος στην έρημο κοιτάζοντας τ’ αμέτρητα αστέρια του ουρανού κι ακούγοντας τη φωνή του Θεού που του υποσχόταν πως έτσι αμέτρητοι θα είναι κι οι απόγονοί του, ώστε θα ξεπεράσουν σε αριθμό ακόμη και την άμμο της θάλασσας! 

    Ένα χρόνο πριν κλείσει τα εκατό ο Αβραάμ και τα ενενήντα της η Σάρα, ο Θεός ξαναμίλησε: «Το όνομά σου πια θα είναι Αβραάμ και της γυναίκας σου Σάρρα και σε ένα χρόνο θα γεννηθεί ο γιος σας, ο Ισαάκ, που θα φέρει χαρά σ’ όλους. Η συμφωνία, η διαθήκη μου μαζί σας, είναι πως βασιλιάδες θα βγουν από τους απογόνους σας και το ευλογημένο τους έθνος, αν κρατήσει την πίστη του σ’ Εμένα, θα κληρονομήσει τη γη που τώρα σαν ξένοι κατοικείτε» (Γέν. 17,1-8).

Η φιλοξενία του Αβραάμ

    Ένα γράμμα μεγάλωσε το όνομα του καθενός τους και μαζί μεγάλωσε και η επιθυμία να δουν τον Κύριο που τόσα χρόνια τους μιλούσε. Μεσημέρι ήταν κι ο Αβραάμ όρθιος μπρος στη σκηνή του, κοντά στη βελανιδιά του Μαμβρή. Παρακολουθούσε όπως πάντα το μονοπάτι, μήπως και κάποιος ταξιδιώτης χρειαστεί νερό στη ζέστη της ερήμου. Τρεις οδοιπόροι, που περισσότερο έμοιαζαν με Αγγέλους, πλησίασαν κι ο Αβραάμ έτρεξε, αν και γέροντας, να τους ξεκουράσει, ενώ η Σάρρα ετοίμαζε πίτες μέσα στη σκηνή για να φάνε. «Σ’ ένα χρόνο θα σ’ επισκεφτώ ξανά» λένε, θαρρείς, με μια φωνή οι επισκέπτες «και η Σάρρα, αν και γελά δύσπιστα κρυμμένη στη σκηνή σας, θα έχει τότε γιο» (Γέν. 18, 1-15).

    Ο Αβραάμ προσκύνησε γιατί κατάλαβε πως η ίδια η Αγία Τριάδα, με τη μορφή των τριών Αγγέλων, βρισκόταν μπροστά του και βεβαίωνε το θαύμα που τον περίμενε. Θαύμα αληθινό ήταν ο μικρός Ισαάκ που γεννήθηκε την επόμενη χρονιά φέρνοντας γέλιο και χαρά στους γέροντες γονείς του!
 
Η θυσία του Αβραάμ

    Μετά από λίγα χρόνια ο Θεός θέλησε να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ: τον διέταξε να πάρει τον Ισαάκ και να τον προσφέρει θυσία πάνω σε ένα βουνό. Ο Αβραάμ σηκώθηκε πρωί – πρωί, μάζεψε ξύλα και με τον Ισαάκ ξεκίνησαν για τον τόπο τόπο που είχε υποδείξει ο Θεός. 
    
    Τρεις ημέρες ταξίδευαν με ένα γαϊδουράκι και υπηρέτες κι ο Αβραάμ ήταν πολύ σιωπηλός. Λίγο πριν την κορυφή συνέχισαν μόνο οι δυο τους και με προθυμία ο Ισαάκ σήκωσε ο ίδιος τα ξύλα για τη θυσία, απορώντας που δεν έβλεπε πουθενά το πρόβατο που θα έπρεπε να έχουν μαζί. Ο Αβραάμ, παράξενα σοβαρός, είπε: «Ο Θεός, παιδί μου, θα φροντίσει για το πρόβατο της θυσίας μας» (Γέν. 22,8). 

    Κι αφού έδεσε τον Ισαάκ, σήκωσε το μαχαίρι του κι ετοιμάστηκε να τον θυσιάσει στον Θεό! Άγγελος Κυρίου φανέρωσε τότε ένα κριάρι και σταμάτησε τη θυσία του μικρού Ισαάκ, παινεύοντας την πίστη τους και δείχνοντας πως ο Κύριος δεν επιθυμεί το θάνατο των παιδιών Του. 

    Για τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, τους άλλους δύο Πατριάρχες, θα μιλήσουμε στο επόμενο μάθημα…



ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: 

    Στο σημερινό μάθημα είδαμε πώς ο Θεός δοκίμασε την πίστη του Αβραάμ. Τον διέταξε να εγκαταλείψει τον τόπο του για έναν άγνωστο προορισμό, στον οποίο μάλιστα έφτασε μετά από πολλά χρόνια και πολλές ταλαιπωρίες… 
    
    1. Ο Αβραάμ δεν δίστασε ούτε στιγμή και ακολούθησε την εντολή του Θεού. Εμπιστεύτηκε χωρίς καμία αμφιβολία τον Θεό που του είπε ότι η ηλικιωμένη Σάρρα θα γεννήσει γιο, ενώ εκείνος από νέος που ήταν γνώριζε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί! Όμως εμπιστεύθηκε απολύτως τον Θεό.

   - Τι μας δείχνει αυτό παιδιά; Ότι κι εμείς παρόλες τις δυσκολίες της ζωής μικρές ή μεγάλες εμπιστευόμαστε τον Θεό, Τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα βοηθήσει όταν εκείνος ξέρει. Δεν "κλαίμε" την μοίρα μας, που π.χ. δεν έχουμε πολλά χρήματα ή που έχουμε οικογενειακά προβλήματα κ.λπ. αλλά καταφεύγουμε με την προσευχή, την Θεία Λατρεία, και λέμε στον Θεό το πρόβλημά μας , το λέμε στον ιερέα της ενορίας μας για να μας βοηθήσει.

    Ο Κύριος που γνωρίζει πολύ καλά τις αντοχές, και επιτρέπει ανάλογα με αυτές τι θα επιτρέψει στην ζωή μας να συμβεί. Ο Αβραάμ μάς έδειξε πώς πρέπει να ζούμε: έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό που τόσο πολύ μας αγαπά.

    2. Επίσης ο Θεός ζήτησε κάτι πολύ ακραίο από τον Αβραάμ. Του ζήτησε να θυσιάσει, να σκοτώσει δηλ. τον γιό του Ισαάκ που ο ίδιος ο Θεός του είχε δώσει. Απίθανο ε;  Λίγο “περίεργη” η αγάπη του Θεού μας, δε βρίσκετε; Κι όμως ο Αβραάμ ετοιμάστηκε να το κάνει! Τόσο πολύ αγαπούσε τον Θεό. 

    -Τι μας δείχνει αυτό παιδιά; Ότι τον Θεό τον αγαπάμε πάνω από όλα τα πράγματα και τα πρόσωπα πάνω στη γη. Εμείς, αν μας έλεγε ο Θεός, να θυσιάσουμε το πιο αγαπημένο μας πρόσωπο στη γη, γιατί ο Θεός μας το ζητούσε, θα το κάναμε;;; Ε;;;; Χμ... πολύ δύσκολο έτσι; Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε σημαίναι οτι δεν αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά και την ψυχική δύναμη!

    3. Ο Αβραάμ αξιώθηκε να δει και να φιλοξενήσει τον Τριαδικό Θεό! Αν και πολύ πλούσιοι, ο ίδιος και η γυναίκα του περιποιούνταν τους επισκέπτες τους και δεν ανέθεταν τη φιλοξενία στους πολλούς υπηρέτες τους. Η φιλοξενία είναι μια αρετή που είναι πολύ αρεστή στον Θεό καθώς δείχνει στην πράξη την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στους αδελφούς μας, ακόμα κι αν είναι άγνωστοι. Είναι η εφαρμογή της εντολής, Αγαπάτε Αλλήλους.

  Ο Χριστός μάς δίδαξε επιπλέον ότι κάθε άνθρωπος είναι ιερό πρόσωπο και κοιτάζοντάς τον πρέπει να βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό (μην ξεχνάμε ότι είμαστε πλασμένοι “κατ’ εικόνα” Θεού). Πώς θα συμπεριφερόμασταν στον Χριστό αν Τον είχαμε μπροστά μας; Θα φερόμασταν με σεβασμό, με αγάπη, με κατανόηση, με ενδιαφέρον... Έτσι οφείλουμε να φερόμαστε και στους αδελφούς μας. Δύσκολο, ε; Πολύ! Όμως με τη χάρη του Θεού μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ:
Π.Δ επ5 Η ζωή του Αβραάμ & η θυσία του Ισαάκ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, ΒΙΝΤΕΟ...





ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages