ΘΕΜΑ: 6.3 Halloween: Διασκέδαση ή μήπως κάτι άλλο… σκοτεινό; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

10 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 6.3 Halloween: Διασκέδαση ή μήπως κάτι άλλο… σκοτεινό;

   ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

   Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.  


ΘΕΜΑ: Halloween: Διασκέδαση ή μήπως κάτι άλλο… σκοτεινό;


 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εισαγωγή στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μιας «γιορτής» που απευθύνεται κυρίως στην νεολαία, το περίφημο Halloween. Τι είναι όμως αυτή η «γιορτή»? Τι ακριβώς γιορτάζουμε συμμετέχοντας σε αυτήν?
Από που μας ήρθε;

Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο της γιορτής αυτής, που μας ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα μικρά παιδιά στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνου που ντύνονται με στολές μαγισσών, ξωτικών, δαιμόνων και φαντασμάτων, επισκέπτονται τα σπίτια προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γλυκά, μία ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” (φάρσα ή κέρασμα).
Η Ιστορία του Helloween

Πολλοί ερευνητές θεωρούν πως η γιορτή αυτή προέρχεται από τη ρωμαϊκή γιορτή προς τιμή της θεάς Pomona, που θεωρείτο θεά των καρπών και των φρούτων, ενώ άλλοι από την αρχαία κέλτικη γιορτή Σαμαίν, που σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και γιορταζόταν την 1η Νοεμβρίου, εκδοχή που μάλλον είναι και η πιο πιθανή.

Για τους Κέλτες η ημέρα της 31ης Οκτωβρίου, οπού γιόρταζαν τη γιορτή Samhain σήμαινε το τέλος της συγκομιδής των καρπών και την αρχή του χειμώνα. Ωστόσο η ημέρα αυτή πίστευαν πως έχει και υπερφυσικό χαρακτήρα καθώς τότε υποτίθεται πως καταργούνταν τα σύνορα του κάτω κόσμου και του κόσμου των ζωντανών και ότι έρχονταν από τον κάτω κόσμο στη γη πνεύματα νεκρών και πνεύματα του σκότους.
Τις τελετές της γιορτής του Σαμαίν πραγματοποιούσαν οι ιερείς των Κελτών που ονομάζονταν Δρυίδες. Οι Δρυίδες προήδρευαν και των θυσιών που τελούνταν. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν, πως οι θυσίες που τελούνταν δεν ήταν μόνο θυσίες ζώων, αλλά και ανθρωποθυσίες. Οι ανθρωποθυσίες δεν ήταν άγνωστες στη θρησκευτική λατρεία των Κελτών.
Είναι χριστιανική γιορτή;

    Οι ειδωλολάτρες των περιοχών εκείνων αντέδρασαν στη χριστιανική προσπάθεια και γι’ αυτό η γιορτή δεν αποκόπηκε ποτέ από την ειδωλολατρική της καταγωγή και δεν έπαψε νά συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και τη μαγεία. Προβάλλεται στους νέους ως μείγμα τρόμου και διασκέδασης, μείγμα πολύ δημοφιλές πλέον.     Κυριαρχούν οι μορφές της μάγισσας, των φαντασμάτων, των ξωτικών (με μεταμφιέσεις και διακοσμητικά αντικείμενα) και φυσικά οι σκαλισμένες κολοκύθες. Γιατί οι κολοκύθες; Σύμφωνα με έναν αρχαίο κελτικό μύθο, τα σκοτεινά πνεύματα, που κυκλοφορούν αυτή τη μέρα ψάχνοντας τόπο να σταθούν, χρειάζονται λίγο φως, που το κρύβουν σε σκαλισμένες κολοκύθες ή άλλα λαχανικά. Γι’αυτό και η σχετική διακόσμηση…     Η ονομασία Halloween είναι συντομογραφία του All Hallows Evening (γιορτή των Αγίων Πάντων). Όμως το Halloween είναι μια γιορτή που όχι μόνο δεν συμβαδίζει με την διδασκαλία της Ορθοδοξίας, άλλα αποτελεί ένα ειδωλολατρικό μίασμα που μολύνει την κοινωνία. Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να βρει σοβαρούς λόγους για να πάρει αποστάσεις από αυτό το ξενόφερτο έθιμο, άλλα ιδιαίτερα ο χριστιανός θα πρέπει να απέχει πλήρως, και κυρίως για πνευματικούς λόγους.

Τo Helloween έχει σχέση με τον αποκρυφισμό;

Το Halloween ουδέποτε έπαψε να συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και την μαγεία και παρά το γεγονός ότι σήμερα έχει φαινομενικά χριστιανικό χαρακτήρα, στην πραγματικότητα ποτέ δεν απέβαλε τις παγανιστικές του ρίζες.
Μάλιστα ο σατανιστής Anton Lavey στη σατανιστική βίβλο του κατατάσσει το Halloween ως μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές του σατανιστικού ημερολογίου, ενώ η γιορτή περιλαμβάνεται και στο ημερολόγιο που ακολουθούν οι μάγισσες (Wicca).
    Σύμφωνα με αναφορές, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 31ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται σατανιστικές τελετές και θυσίες ζώων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Η.Π.Α. οι φιλοζωικές οργανώσεις σταματούν να δίνουν μαύρες γάτες τις παραμονές της γιορτής και κάποιες άλλες όλο τον Οκτώβριο.
Είναι κακό να συμμετέχω στους εορτασμούς του Halloween; Τι κακό υπάρχει σε αυτό;

    Συνηθίζεται όταν κάτι μας αρέσει, να προσπαθούμε να το ωραιοποιήσουμε ή να υποβιβάσουμε την αρνητική χροιά που μπορεί να έχει, για να ησυχάσουμε την συνείδησή μας ή για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το Halloween.     Οι περισσότεροι θα πουν: «Έλα μωρέ μια γιορτούλα είναι, μια ευκαιρία για να ξεδώσουμε. Γιατί το κάνουμε μεγάλο θέμα? Άλλωστε τι μας ενδιαφέρει τι κρύβεται από πίσω? Μήπως πρόκειται να κάνουμε εμείς αυτά τα πράγματα? Μια στολή φορέσαμε και μια κολοκύθα ζωγραφίσαμε. Που είναι το κακό σε όλα αυτά? Μήπως είστε υπερβολικοί και βλέπετε παντού δράκους ή είστε τελοσπάντων τόσο οπισθοδρομικοί που κάθε τι καινούριο το πετάτε στην πυρά?».    
  
Αν λοιπόν το Halloween είναι απλώς μια γιορτή ευθυμίας, τραγουδιού και μεταμφιέσεων, αν είναι τόσο αθώα, τότε πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι εορτάζεται από τους σατανιστές και τις μάγισσες, οι οποίες μάλιστα στις ιστοσελίδες τους δίνουν οδηγίες για τον τρόπο του εορτασμού (κατασκευή βωμού και διακόσμησή του με κρανία και οστά κ.οκ.)? Και γιατί και εμείς να μην συμμετέχουμε σε μία τελετή μαγείας ή σε μία σατανιστική τελετή? Τι το κακό θα υπάρχει και σε αυτό? Επειδή θα είναι απροκάλυπτο? Μήπως αυτό μας πειράζει γιατί είναι εμφανές? Και με τα κρυφά τι γίνεται?
  [ ENA – ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει με όλα αυτά που κατά καιρούς μας παρουσιάζονται αθώα, θα δώσουμε ένα παράδειγμα φαινομενικά άσχετο και παλαιότερο, για να διαπιστωθεί από όλους η πρόθεση που βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη γιορτή…
Πριν από χρόνια λοιπόν είχε φτάσει στην Ελλάδα η μόδα μιας νέας τάσης γυμναστικής, που κάθε άλλο παρά γυμναστική ήταν, η γιόγκα. Όλοι έσπευδαν να κάνουν γιόγκα και χαρακτήριζαν όσους αντιτίθεντο σε αυτήν, ανθρώπους του μεσαίωνα. Όταν πεις σε έναν Βουδιστή, όμως, πως ο μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί την γιόγκα ως είδος γυμναστικής, το πιθανότερο είναι να ξεκαρδιστεί στα γέλια, αν είναι ευγενικός. Αλλιώς θα θυμώσει.. Γιατί? Γιατί η γιόγκα δεν νοείται εκτός του θρησκευτικού της πλαισίου.
Όπως και οι μετάνοιες για εμάς τους χριστιανούς δεν νοούνται εκτός του θρησκευτικού τους πλαισίου. Αλλιώς γιατί να μην κάνουμε όλη μέρα μετάνοιες για να γυμναστούμε? Γιατί δεν εισάγονται και οι μετάνοιες στην Αμερική ως το νέο επαναστατικό είδος για «κοιλιακούς φέτες»?
Άλλο ένα παράδειγμα είναι αυτό των πανηγυριών που γίνονται με την αφορμή του εορτασμού ενός Αγίου. Γιατί δεν προτείνουμε λοιπόν στους σατανιστές να γιορτάσουν μαζί μας? Μια γιορτή είναι! Άλλωστε μήπως θα πάνε μέσα στην εκκλησία ή μήπως θα ασπαστούν την εικόνα του Αγίου? Μόνο στην γιορτή θα συμμετάσχουν για να ξεδώσουν και να διασκεδάσουν.
Αυτά όμως που δεν καταλαβαίνουμε ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε είναι πολλά.]

Οι παγίδες του Halloween
    Ουσιαστικά μέσω του Halloween, τα παιδιά εξοικειώνονται με την μαγεία και τον κόσμο των πονηρών πνευμάτων, ενώ τους εντυπώνεται πως είναι δυνατόν να έχουν κάποιου είδους «μαγική» επαφή και επικοινωνία με τους νεκρούς. Μικρά παιδιά αποκτούν μια ωραιοποιημένη και παραπλανητική εικόνα για τις μάγισσες, την μαγεία, τα πνεύματα, τα «πλάσματα» του σκότους, και συνδυάζουν τις αποκρυφιστικές πλάνες με το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από αυτό;     Ακόμα, το γεγονός ότι το Halloween είναι περισσότερο γιορτή που απευθύνεται στη νεολαία, δίνει πρόσφορο έδαφος σε αποκρυφιστικές θρησκείες να προσηλυτίζουν νεαρά μέλη και να τα εντάσσουν στις τάξεις τους.     
Επιπλέον, η ανάδειξη τέτοιων εορτών επιχειρεί να εξισώσει τις παραδόσεις μας και τις θρησκευτικές εορτές μας, με ρωμαιοκαθολικές εορτές, παγανιστικές δοξασίες και νεοεποχίτικες «παγκόσμιες ημέρες». Βλέπουμε πως κάποιοι επιδιώκουν να δώσουν προβάδισμα σε πανθρησκειακά έθιμα, για να «θάψουν» σταδιακά στην λήθη τις παραδοσιακές γιορτές της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.
Οπωσδήποτε, η γιορτή του «Halloween» είναι ένα ξένο σώμα στην ελληνική κοινωνία, ένας ακόμα δούρειος ίππος του αποκρυφισμού και της πανθρησκείας, που με ένα –φαινομενικά – αθώο πρόσωπο επιδιώκει να εξοικειώσει τους ανθρώπους με στοιχεία που δεν συμβιβάζονται με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς την τιμή των πραγματικών αξιών που την ανέδειξαν στο παγκόσμιο στερέωμα, και όχι να συμβιβάζεται με αμφίβολα και πολλές φορές καταστροφικές συνήθειες!
Τι θέση παίρνει η Ορθόδοξη Εκκλησία;

Σήμερα, κατά τους οπαδούς του, το Halloween είναι μία γιορτή χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα σε παιδιά και ενήλικες. Η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη, σε κάποιες χώρες το κέρδος είναι τεράστιο, και γι’ αυτό προβάλλεται θερμά.

Το Halloween είτε μας αρέσει είτε όχι δεν είναι απλά μια γιορτή. Είναι ένας τρόπος, ευχάριστος μεν, για να μυηθούμε, να εξοικειωθούμε με τον αποκρυφισμό, τις τελετές μαγείας, την ιδέα πως οι ζωντανοί μπορούν να έρθουν εύκολα σε επαφή με τους νεκρούς και τα πνεύματα γενικότερα. Και όταν λέμε πνεύματα εννοούμε τους δαίμονες. Κανένας Άγιος της εκκλησίας μας δεν έρχεται σε επαφή με εμάς μέσω τελετών ή μέσω εορτών ή μέσω τέτοιων πρακτικών.

Όμως, πιο συνοπτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:     • Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικείωσης των νέων με τη μαγεία.
       • Αποτελεί ακόμη, προθάλαμο για την ένταξη σε οργανώσεις μαγισσών, που κάνουν θραύση σε νεαρές ηλικίες, κυρίως στην Αμερική.
    • Έχει παρατηρηθεί ότι εξοικειώνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά και με τον σατανισμό, τα παιδιά του Δημοτικού και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (πολλά Δημοτικά και στην Ελλάδα οργανώνουν εκδηλώσεις γι’ αυτή τη μέρα). Στο σατανιστικό ημερολόγιο είναι μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές. Οι νεοειδωλολατρικές οργανώσεις θεωρούν το Χάλλογουιν επίσημη γιορτή και τη συνοδεύουν με ποικίλες τελετές.
    • Στις ψυχές των παιδιών και των νέων, γίνεται συχνά σύγχυση όταν ανακατεύονται οι παραδόσεις μας με τα ξενόφερτα ήθη.
    • Υπάρχει μια γενικότερη παγκόσμια προσπάθεια ανάδειξης νέων εορτών, παγκόσμιων ημερών, που σταδιακά υποβαθμίζουν τις χριστιανικές γιορτές μας και μπερδεύουν τον νέο κόσμο για το ποια γιορτή είναι σημαντική και ποια όχι. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συγκεκριμένη μέρα.     Καταλαβαίνουμε ότι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν έχει σχέση με αυτές τις εκδηλώσεις. Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες έχουμε την εθνική μας επέτειο και τη γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας. Αξίζει να αφήσουμε ξένες συνήθειες και αμφίβολες γιορτές να αντικαταστήσουν τον εορτασμό τους με.... κολοκύθια;;;;
 


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages