ΘΕΜΑ 6.1 O Πατριάρχης Αβραάμ και η θυσία του Ισαάκ! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

09 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ 6.1 O Πατριάρχης Αβραάμ και η θυσία του Ισαάκ!

     ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: Ο Πατριάρχης Αβραάμ και η θυσία του Ισαάκ!



Αγαπημένα μας παιδάκια, τι κάνετε;;;
Εμείς δόξα τω Θεώ, να είστε καλά, περνάμε πολύ ωραία κοντά σας!!!
 Βοήθεια μας  οι Άγιοι μας και οι Αρχάγγελοί μας που γιορτάζουν αυτές τις μέρες...Πέρα από τις πλούσιες ευλογίες , έχουμε δοκιμάσει τα πιο όμορφα γλυκά!!!
 
 Χρόνια πολλά και ευλογημένα λοιπόν στον Άγγελο, στην Σταματίνα, στον Μιχάλη, στην Αγγελική , στον Νεκτάριο και στον Μηνά που γιόρταζαν αυτή την εβδομάδα!!!

Εσείς με κερνάτε γλυκά κι εγώ θα  σας κεράσω μια ιστορία... Φυσικά από την Π. Διαθήκη!!!

   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΒΡΑΑΜ: η μεγάλη κλήση, το μεγάλο «ναι»!

 Ο Αβραάμ, καλά μου παιδιά , είναι πρόγονος του Ιησού Χριστού μας!!!
   O Θεός αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στον Άβραμ και του  λέει : «Φύγε από τη χώρα σου, από τους συγγενείς σου κι από το σπίτι του πατέρα σου και πήγαινε σε µια χώρα που εγώ θα σου δείξω. Θα κάνω από σένα ένα µεγάλο έθνος και θα σε ευλογήσω. Θα κάνω το όνοµά σου ξακουστό και θα είσαι ευλογία για τους άλλους. Με εσένα θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης.» 

   Έτσι ο Άβραµ αναχώρησε όπως του είπε ο Κύριος και έφτασε στη Χαναάν. Ο Άβραµ διέσχισε τη χώρα ως την περιοχή της Συχέµ... Στη χώρα τότε κατοικούσαν οι Χαναναίοι. Εκεί του φανερώθηκε ο Κύριος και του είπε: «Αυτήν τη γη θα τη δώσω στους απογόνους σου»..  Αργότερα ξέσπασε πείνα στη Χαναάν και ο Άβραµ κατέβηκε µε όλη την οικογένειά του στην Αίγυπτο. Ο Άβραµ έχτισε εκεί (στη Συχέμ) ένα θυσιαστήριο για τον Κύριο που του φανερώθηκε.

  «Μαζί του (ο Άβραμ) πήρε τη γυναίκα του τη Σάρα και τον Λωτ, γιο του αδελφού του, όλα τα υπάρχοντά τους που είχαν συγκεντρώσει, καθώς επίσης τους δούλους και τις δούλες που είχαν αποκτήσει στη Χαρράν και έφτασαν στη Χαναάν». 

 Όταν το κακό πέρασε, ξαναγύρισε στη Χαναάν. Εκεί ο Θεός του είπε: «Σήκωσε τα µάτια σου και κοίτα ένα γύρο από τον τόπο που βρίσκεσαι. Όλη τη χώρα που βλέπεις θα τη δώσω σε εσένα και στους απογόνους σου για πάντα. Θα σου δώσω τόσο πολλούς απογόνους σαν τους κόκκους της άµµου στη γη». «Μη φοβάσαι Άβραµ. Εγώ είµαι η ασπίδα σου. Κοίτα τον ουρανό και µέτρα τ αστέρια, αν µπορείς να τα µετρήσεις. Έτσι αναρίθµητοι θα είναι και οι απόγονοί σου». Ο Άβραµ πίστεψε στον Κύριο!


  Ο Θεός άλλαξε το όνομα του Άβραμ (=ο υψηλός ή ο υπέροχος πατέρας) σε Αβραάμ (=πατέρας πλήθους, πολλών εθνών). Παρακάτω ο Θεός αλλάζει το όνομα της γυναίκας του Άβραμ, από Σάρα (=πριγκίπισσά μου δηλ. του Αβραάμ), σε Σάρρα (=πριγκίπισσα όλων των λαών), γιατί θα γινόταν «μητέρα εθνών». 
  Ο Αβραάμ υπόσχεται στο Θεό: ότι θα ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού ότι θα πιστεύει μόνο σε Αυτόν!

 Ο Αβραάµ φιλοξενεί το Θεό στη σκηνή του!
 Ο Κύριος παρουσιάστηκε στον Αβραάµ, ενώ αυτός καθόταν στο άνοιγµα της σκηνής του κατά το µεσηµέρι. Σήκωσε τα µάτια του και είδε τρεις άντρες να στέκονται απέναντί του. Αµέσως έτρεξε να τους προϋπαντήσει και τους προσκύνησε ως τη γη. 
 «Κύριέ µου», είπε, «αν έχω την εύνοιά σου, µην προσπεράσεις το δούλο σου. Ας φέρουν λίγο νερό να πλύνετε τα πόδια σας και µετά µπορείτε ν αναπαυθείτε κάτω από το δέντρο. Θα φέρω και λίγο ψωµί να πάρετε δύναµη και µετά µπορείτε να πηγαίνετε».

 Αυτός στεκόταν απέναντί τους κάτω από τα δέντρα κι εκείνοι έτρωγαν. Τότε ρώτησαν τον Αβραάµ: «Πού είναι η Σάρρα η γυναίκα σου;» Αυτός απάντησε: «Εκεί, στη σκηνή». Κι ο Κύριος είπε: «Του χρόνου τέτοια εποχή θα ξανάρθω, και η γυναίκα σου η Σάρρα θα έχει γιο». Η Σάρρα τα άκουγε όλα αυτά, γιατί στεκόταν από πίσω του, στο άνοιγµα της σκηνής. Ο Αβραάµ και η Σάρρα ήταν γέροντες προχωρηµένης ηλικίας Η Σάρρα, λοιπόν, γέλασε κρυφά Αλλά ο Κύριος είπε στον Αβραάµ: «Γιατί γέλασε η Σάρρα; Γιατί αµφιβάλλει ότι θα αποκτήσει γιο τώρα που γέρασε; Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Κύριο! Όταν την ίδια εποχή ύστερα από ένα χρόνο θα ξανάρθω σπίτι σου, η Σάρρα θα έχει γιο».

Εννέα μήνες μετά την υπόσχεση του Θεού στον Αβραάμ και τη Σάρρα, η Σάρρα έφερε στον κόσμο ένα χαριτωμένο αγόρι που το ονόμασαν Ισαάκ, δηλαδή «παιδί της αυτού του παιδιού σήμαινε παιδί της χαράς και του γέλιου». Πράγματι, ο Ισαάκ ήταν ένα δώρο του Θεού και χάρισε στους γονείς του απέραντηαπέραντη χαρά. Μεγάλωνε μέσα στην αγάπη τους και τους συγκινούσε βαθύτατα, γιατί σ’ αυτόν είχε πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του Θεού.
Όταν ο Ισαάκ ήταν ακόμα μικρό παιδάκι, ο Θεός μίλησε πάλι στον Αβραάμ. Αυτή τη φορά το θέλημα του Θεού ήταν φοβερό. Ζητούσε από τον Αβραάμ να του θυσιάσει αυτό το μονάκριβο παιδί του, τον χαριτωμένο Ισαάκ! «Πάρε τον Ισαάκ κι έλα να μου τον προσφέρεις θυσία στον τόπο που εγώ θα σου υποδείξω!», ήταν τα λόγια του Θεού.

Παρά την απέραντη θλίψη του ο Αβραάμ έπρεπε να υπακούσει στον λόγο του Θεού. Την άλλη μέρα, πρωί-πρωί, φόρτωσε στο ζώο του ξύλα που θα ήταν απαραίτητα για τη θυσία, ξύπνησε και τον μικρό Ισαάκ και ξεκίνησαν για τον τόπο που θα τους υποδείκνυε ο Θεός. Τρεις μέρες περπατούσαν. Ο Ισαάκ αμέριμνος και χαρούμενος, ο Αβραάμ θλιμμένος, αλλά πιστός στο θέλημα του Θεού.΄ Όταν έφτασαν στο βουνό της θυσίας, ο Ισαάκ απορημένος ρώτησε: «Πού είναι, πατέρα, το πρόβατο για τη θυσία;»

«Μην ανησυχείς, παιδί μου, ο Θεός θα φροντίσει για το πρόβατο της θυσίας Του», απάντησε ο Αβραάμ συντετριμμένος.

΄Έστησε το θυσιαστήριο κι ύστερα φανέρωσε στον Ισαάκ το θέλημα του Θεού. Εκείνος είχε μάθει πως η εντολή του Θεού ήταν ανώτερη από καθετί στον κόσμο, γι’ αυτό κάθισε υπομονετικά να τον δέσει ο πατέρας του και να τον ξαπλώσει πάνω στο θυσιαστήριο. Την ώρα όμως που ο Αβραάμ ετοιμαζόταν να θυσιάσει το παιδί του, ο Θεός τον σταμάτησε. Δεν ήθελε αυτή τη θυσία. Ο Θεός δεν θέλει θυσίες ανθρώπων. ΄Ήθελε μόνο να δοκιμάσει την πίστη και την υπακοή του Αβραάμ στο θέλημά Του.

«Μην αγγίξεις το παιδί και μην του κάνεις κακό. Είδα πόσο σέβεσαι τον Θεό, αφού για χάρη Του δεν λυπήθηκες ούτε το μονάκριβο παιδί σου!».

Μ’ αυτά τα λόγια ΄Άγγελος Κυρίου μετέφερε στον Αβραάμ το θέλημα του Θεού. Κι εκείνος με απερίγραπτη χαρά έλυσε τον Ισαάκ, που πήδηξε από το θυσιαστήριο κι έπεσε στην αγκαλιά του. Στο διπλανό θάμνο ήταν σκαλωμένο ένα κριάρι σταλμένο από το Θεό, για να πάρει τη θέση του Ισαάκ στη θυσία. Η θυσία που ακολούθησε ήταν συγκλονιστική. Ο Αβραάμ κι ο Ισαάκ με δάκρυα ευχαρίστησαν τον Θεό για την αγάπη Του κι άκουσαν πάλι την υπόσχεση του Θεού: «Αβραάμ, θα πληθύνω τους απογόνους σου σαν τα άστρα του ουρανού και σαν την άμμο της θάλασσας. Από το γένος σου θα έρθει η ευλογία του Θεού σ’ όλα τα έθνη και τις φυλές της γης». Τώρα ο Αβραάμ ήταν απόλυτα σίγουρος ότι ο Θεός κρατούσε την υπόσχεσή Του. Αλλά και ο μικρός Ισαάκ έγινε μάρτυρας της υπόσχεσης και του θελήματος του Θεού.

 Η θυσία του Ισαάκ, είναι παιδιά μου, υπόδειγμα της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αβραάμ στο Θεό, που πρέπει να έχουμε ΟΛΟΙ, οι Χριστιανοί αλλά και Κάλεσμα της Παλαιάς Διαθήκης να πάψουν οι ανθρωποθυσίες τότε ήταν συνηθισμένες..

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...

1. Ζωγραφική - Χρωματίζουμε την εικόνα


 2Πάρε την σημαία. 
Απαιτεί ταχύτητα και σκέψη. Χρειάζεται πολλά παιδιά και άφθονο χώρο.
    

Αριθμός παικτών: 6 – 30.

Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Καλό θα ήταν να έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά η κάθε ομάδα. Χωρίζουμε τον χώρο του παιχνιδιού σε 2 ίσες περιοχές. Στην μέση βάζουμε μια διαχωριστική λωρίδα (γραμμή στο χώμα, με κιμωλία, ένα μακρύ σχοινί…). Στο πίσω μέρος κάθε περιοχής τοποθετούμε τη σημαία της ομάδας. (ένα καπέλο ή οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο που να μπορεί κάποιος να το πάρει και να τρέξει).

Στόχος

Για να κερδίσει μια ομάδα θα πρέπει ένας παίχτης της να περάσει στην απέναντι περιοχή, να πάρει την σημαία της αντίπαλης ομάδας και να ξαναπεράσει (κρατώντας την σημαία) στην δική του περιοχή. Όμως, από την στιγμή περνάει στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας, οι αντίπαλοι παίκτες μπορούν (και προσπαθούν φυσικά) να τον πιάσουν.

Υποδείξεις για σωστή διεξαγωγή:

  1. Όταν πιάσουμε κάποιον αντίπαλο που έχει έρθει στην περιοχή μας τον πηγαίνουμε στη ‘φυλακή’. Η φυλακή βρίσκεται στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας κατά προτίμηση μακριά από τη σημαία τους. Για να ελευθερωθεί ο φυλακισμένος πρέπει κάποιος συμπαίκτης του να πάει και να τον ακουμπήσει. Αν κρατούσε τη σημαία μας, την επιστρέφουμε στην αρχική της θέση.
  2. Αφού κάποιος πάρει τη σημαία της αντίπαλης ομάδας δεν μπορεί να την κάνει πάσα. Δηλαδή να την πάρει και να την πετάξει προς την περιοχή του.
  3. Απαγορεύεται να φυλάει κάποιος τη σημαία ή τους φυλακισμένους. Καλό θα ήταν να υποχρεώνουμε όλους τους παίκτες να βρίσκονται σε απόσταση το πολύ ενός βήματος από τη διαχωριστική γραμμή των περιοχών τους. Μόνο σε περίπτωση που τους κάνουν επίθεση θα μπορούν να αμυνθούν κατευθυνόμενοι προς τη σημαία ή τη φυλακή. (Τα παραπάνω τα προτείνουμε γιατί αλλιώς τα παιδιά στέκονται μόνιμα στη σημαία ή στη φυλακή με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να μην κάνουν επίθεση και το παιχνίδι να καταντάει βαρετό!).

Καλή επιτυχία !!!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages