ΘΕΜΑ: 3.1 α) Η 28η Οκτωβρίου 1940 β) Οι συνέπειες της πτώσης των Πρωτοπλάστων! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

19 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 3.1 α) Η 28η Οκτωβρίου 1940 β) Οι συνέπειες της πτώσης των Πρωτοπλάστων!

   ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: α) Η εθνική μας επέτειος 28η Οκτωβρίου 1940!




Αγαπημένα μου παιδάκια, με την βοήθεια του Θεού, φτάσαμε στον πανέμορφο Οκτώβρη με την εθνική μας επέτειο και τις παρελάσεις!!! Τι ωραία!!! Ανυπομονούμε να έρθουμε στην παρέλαση να σας καμαρώσουμε!!!

    Πάμε να θυμηθούμε  όμως τι έζησαν οι αγωνιστές μας εκείνα τα χρόνια και μαζί τους οι γυναίκες , τα παιδιά και όλοι οι Έλληνες;  
     
   Το 1940 ο κόσμος ζούσε την είδηση ενός μεγάλου πολέμου. Η Γερμανία, με ηγέτη το Χίτλερ, μαζί με τη σύμμαχό της Ιταλία, με ηγέτη τον Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να κατακτήσει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
    
 Ο Ιταλός δικτάτορας αποφάσισε να κατακτήσει τη μικρή μας και όπως φαινόταν αδύνατη να αντισταθεί Ελλάδα. Αλλά... Που να ήξεραν!!! 

    Έτσι άρχισε τις προκλήσεις. Στις 15 Αυγούστου 1940 ένα ιταλικό υποβρύχιο βύθισε το ελληνικό πολεμικό πλοίο “Έλλη”. 

     Τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα ξυπνά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά. Η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρηθούν στο στρατό της λιμάνια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι και χώροι για στρατόπεδα. Απαιτεί με λίγα λόγια την παράδοση της Ελλάδας. Η απάντηση δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετική: ΟΧΙ!!! 

 - Όχι, δε θα σας παραδώσουμε τη χώρα μας, ήταν η γενναία απάντηση του Ιωάννη Μεταξά.

 - Θα σας κηρύξουμε τον πόλεμο απείλησε ο Ιταλός Μουσολίνι. 

Έτσι άρχισε ο πόλεμος στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου. Οι Έλληνες άρπαξαν τα όπλα και πολέμησαν ηρωικά. Οι Ελληνίδες κουβαλούσαν τα πολεμοφόδια και ανέβαιναν στο χιονισμένα βουνά. Έπλεκαν κάλτσες και μάλλινα ρούχα για τους στρατιώτες που πολεμούσαν στο κρύο. Οι Έλληνες πάλεψαν για να κρατήσουν την πατρίδα μας ελεύθερη και τελικά με την βοήθεια του Θεού και της Παναγιάς, τα κατάφεραν! Νίκησαν τους Ιταλούς και τους έδιωξαν. 
  
  Τότε οι Ιταλοί ζήτησαν βοήθεια από τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί με αρχηγό το Χίτλερ έκαναν επίθεση και κατάφεραν να σκλαβώσουν την Ελλάδα. Τα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα. Πείνα, φτώχεια, δυστυχία, θάνατο. 

   Οι Έλληνες σε όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς, δε σταμάτησαν να αγωνίζονται. Οργανώθηκε γρήγορα ένοπλη αντίσταση. Ο λαός υπέφερε από την πείνα και χιλιάδες πέθαναν αβοήθητοι στους δρόμους. Τα συσσίτια που οργανώθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό έκαναν κάπως πιο υποφερτή την κατάσταση.

    Με την βοήθεια του Θεού, η ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης έφτασε στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Ο επικός αγώνας των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου παραμένει στην ιστορία ως σημείο αναφοράς και τιμής.

 Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα μιας αγγλικής εφημερίδας στις 4.4.1941:

 “Από τώρα και στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες!!!"

 Τη γενναία απόφαση των λίγων Ελλήνων να πολεμήσουν με πολλούς Ιταλούς τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου. Είναι μια μεγάλη εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες!!! 

     Στον πόλεμο του ’40,καλά μου παιδιά, η Παναγιά μας ήταν εκείνη που έδωσε δύναμη στους πολεμιστές μας! Η Αγία Σκέπη!

 Στο μέτωπο, σ’ όλη τη γραμμή, από τη γαλανή θάλασσα του Ιονίου μέχρι ψηλά τις παγωμένες Πρέσπες, ο ελληνικός στρατός άρχιζε να βλέπει παντού το ίδιο όραμα: Έβλεπε τις νύχτες μια γυναικεία μορφή να βαδίζει ψηλόλιγνη, αλαφροπερπάτητη, με την καλύπτρα της αναριγμένη από το κεφάλι στους ώμους. Την αναγνώριζε, την ήξερε από παλιά, του την είχαν τραγουδήσει όταν ήταν μωρό κι ονειρευόταν στην κούνια. Ήταν η μάνα η μεγαλόψυχη στον πόνο και στην δόξα, η λαβωμένη της Τήνου, η υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγιά μας!!!


β) Οι συνέπειες της πτώσης των Πρωτοπλάστων!



Και καθώς παιδιά μου καλά, ο Αδάμ και η Εύα βγήκαν από τον παράδεισο, που είπαμε και την προηγούμενη φορά, απόκτησαν πολλά πάθη!

Εμφανίζονται η ζήλια, ο φθόνος, η ανυπακοή στο Θεό, άρχισαν να  βλέπουν το Θεό ως σκληρό αφεντικό!

Στη ζωή τους μπήκε ο φόβος, ο πόλεμος, ο φόνος, η κακή χρήση της φύσης, η απελπισία. Αυτά γίνονται συνεχώς πιο πολύπλοκα και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις.

Όταν γεννιέται ένα μωράκι λέμε ότι μαζί του ''κουβαλάει" το προπατορικό αμάρτημα! Τι σημαίνει αυτό;;;

Ως προπατορικό αμάρτημα είναι το πρώτο αμάρτημα του ανθρώπου, δηλαδή των προπατόρων που έπλασε ο Θεός, του Αδάμ και της Εύας, οι οποίοι παρακούοντας την εντολή του, εκδιώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ. 

   Όμως το Μυστήριο της Βαπτίσεως μάς ξαναφέρνει στο Θεό, καθώς σβήνει το προπατορικό αμάρτημα! Η τάση προς το κακό, όμως, παραμένει, γι’ αυτό η Εκκλησία μας προσφέρει με το επόμενο Μυστήριο, το Χρίσμα, τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, για να παλέψουμε εναντίον του κακού, εναντίον των παθών μας.

Το κακό που υπάρχει στον καθένα μας είναι στα χέρια μας να το διώξουμε! Όταν με την προσευχή και τα Μυστήρια της Εκκλησίας αναζητούμε τη θεία χάρη, νικάμε ευκολότερα το κακό μέσα μας.Το κακό είναι σαν ένας σπόρος. Αν το ποτίσεις θα γίνει φυτό, αν όχι, δε θα αναπτυχθεί. Όλοι έχουμε το σπόρο του κακού, ακόμα και οι άγιοι. Οι άγιοι δεν πότιζαν το σπόρο, δε δημιουργούσαν ευκαιρίες αμαρτίας με τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα έργα τους.Ο θάνατος των Πρωτοπλάστων, ως απομάκρυνση από τον αγαθό Θεό, ακολούθησε και στους απογόνους τους, όλους εμάς!!! 

Ο πνευματικός θάνατος, όταν η ψυχή μας κάνει κακά πράγματα και ο σωματικός θάνατος, όταν πεθαίνουμε,  είναι σύμπτωμα όλης της ανθρωπότητας. Όμως η Ανάσταση του Χριστού μας τελικά έδιωξε τον θάνατο, τον νίκησε και έφερε την Αιώνια Ζωή, αφού μας έδωσε την ευκαιρία υπακούοντας το θέλημα του Θεού σ' αυτή την ζωή να μπορούμε να επιστρέψουμε κοντά στον Θεό μας, στον Παράδεισο!



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...

1. Ζωγραφίζουμε την ελληνική σημαία και μαθαίνουμε το ποίημα!!!

 

2. 28 Οκτωβρίου 1940: Τι γνωρίζεις;


Πρόκειται για ένα παιχνίδι αφιερωμένο αποκλειστικά στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Το παιχνίδι έχει ως εξής: Έχουμε έναν πίνακα  με διάφορα “παιχνίδια”, δηλαδή αναγραμματισμένες λέξεις, ασυμπλήρωτες προτάσεις, εικόνες κλπ. Παίρνοντας με την σειρά τα κουτιά, θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν ό,τι έχει μέσα το κουτί. Για παράδειγμα, αν έχει εικόνα, θα πρέπει να πουν τι δείχνει η εικόνα, ενώ αν έχει αναγραμματισμένες λέξεις θα πρέπει να τις βρουν. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μάθουν τα παιδιά σημαντικά πράγματα σχετικά με την εθνική εορτή με έναν όμορφο τρόπο.

Κατά σειρά λέξεις παντομίμας:

ΣΤΡΑΤΟΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΚΑΤΟΧΗ
ΠΙΝΔΟΣ
ΣΥΣΣΙΤΙΑ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Απαντώ με μια λέξη:
 Μ’ αυτούς πολέμησαν οι Έλληνες το 1940: ………………………………………………… 
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν οι Έλληνες στους εχθρούς τους: ………….………… 
Βουνό της Ελλάδας: ………………………………..…………… 
Πολέμησαν γενναία: ………………………………………………..
 Κουβαλούσαν πολεμοφόδια: ………………………………….
Ο αρχηγός των Ιταλών: ……………………………………………………….
 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας: …………………………………………….


Βάζω √ στις ορθές απαντήσεις:
 Στα βουνά της Πίνδου οι άντρες:
 ………….. έκαναν διακοπές
 ………….. υπέφεραν από τα χιόνια
. ………….. πολεμούσαν τους Ιταλούς
 ………….. έκαναν ορειβασία
. ………….. ζητούσαν από τον Θεό να τους βοηθήσει.
 ………….. υπέφεραν από την πείνα.
 ………….. Οι Ιταλοί ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες στρατιώτες.

Ψάξε μέσα στο κρυπτόλεξο και βρες 15 λέξεις που μιλούν για τον πόλεμο του 1940.

 Μ Ε Τ Α Ξ Α Σ Η Α Η Γ Ε 
Ο Λ Λ Η Ο Χ Τ Σ Ε Μ Ε Λ 
  Μ Λ Κ Χ Ι Ο Ν Ι Ρ Ο Ρ Ε 
  Ο Α Π Ε Ι Ν Α Σ Α Υ Μ Υ 
   Σ Δ Θ Ι Φ Δ Δ Α Κ Σ Α Θ
 Η Α Π Ι Ν Δ Ο Σ Ξ Ο Ν Ε 
   Κ Α Τ Ο Χ Η Ι Μ Π Λ Ι Ρ
      Ι Τ Α Λ Ι Α Θ Σ Ο Ι Α Ι
   Σ Η Μ Α Ι Α Λ Θ Ι Ν Κ Α
   Π Α Ρ Ε Λ Α Σ Η Σ Ι Σ Λ
 Σ Τ Ρ Α Τα Ι Ω Τ Ε Σ Σ Μ 
     Σ Ι Σ Δ Ε Ο Φ Ρ Τ Π Η 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages