ΘΕΜΑ: 15.1. Ο άγιος Γεώργιος από τα Γιάννενα - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

19 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 15.1. Ο άγιος Γεώργιος από τα Γιάννενα

      ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 

ΘΕΜΑ: 
Ο άγιος Γεώργιος από τα Γιάννενα   



 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Λοιπόν παιδιά μου καλά .... Για κοιτάξτε το πρόσωπο της εικόνας και πείτε μου τι σας θυμίζει;
-Μμμ σωστά! Θα μπορούσε να ήταν ένας ήρωας του εικοσιένα, εεε;
Η ενδυμασία του μας ταξιδεύει  σ' εκείνα τα χρόνια!!!
Είναι ένας άγιος της εκκλησίας μας!

Η ΖΩΗ ΤΟΥ
    Ο Άγιος Γεώργιος, παιδιά, έζησε στα Ιωάννινα, στα χρόνια της  επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε το 1808 στον οικισμό Τσούρχλι (σήμερα Άγιος Γεώργιος) του Νομού Γρεβενών.
   
    Οι γονείς του εργάζονταν ως αγρότες. Έμεινε μικρός ορφανός και έπιασε δουλειά ως ιπποκόμος σε έναν αξιωματούχο του διοικητή των Ιωαννίνων Ιμίν Πασά, τον Χατζή Αβδουλά. 
   
    Οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Γκιαούρ Χασάν, γιατί νόμισαν ότι είχε γίνει μουσουλμάνος. Αυτός όμως παρέμενε χριστιανός και αρραβωνιάσθηκε μια κοπέλα, την Ελένη. 
   
    Κάποιος Τούρκος, γείτονας, συκοφάντησε τον Γεώργιο ότι ήταν Τούρκος και παντρευόταν χριστιανή. Όμως ο Άγιος απέδειξε στον Τούρκο δικαστή, τον κατή, ότι ήταν χριστιανός κι έτσι μπόρεσε να την παντρευτεί. 
    
    Απέκτησε κι ένα παιδί, το οποίο βάφτισε του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 7 Ιανουαρίου του 1838 στα Ιωάννινα.
    
    Στις 12 Ιανουαρίου ζήτησε από την σύζυγό του να του δώσει να φορέσει τα καλά του ρούχα. Στη συνέχεια, αφού τους αποχαιρέτησε, σα να ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί, πήγε στην αγορά. 
   
    Εκεί τον συνάντησε ο Τούρκος που τον κατήγγειλε, μαζί με τον χότζα, του επιτέθηκαν και τον ξαναπήγαν στο δικαστή, ότι δήθεν κορόιδευε την πίστη των Τούρκων. Σε ερώτηση του κατή αν θα γίνει Τούρκος, ο Άγιος απάντησε με σθένος: 

«Χριστιανός γεννήθηκα, Χριστιανός είμαι και χριστιανός θα πεθάνω». 

    Κι άρχισε να κηρύττει την πίστη του στο Χριστό και την Αγία Τριάδα. Μάλιστα, του έφεραν ένα αρνητή του Χριστού για 70 χρόνια, μήπως και τον πείσει να αλλάξει γνώμη, αλλά αυτός παρέμεινε σταθερά πιστός. 
    
    Τον έκλεισαν στη φυλακή για 5 μέρες, βάζοντας στα πόδια του μια πλάκα βάρους 50 οκάδων. Όμως αυτός δεν έπαθε τίποτα από το βάρος. Κατόπιν, τον ξαναφέρανε στο δικαστή, ο Άγιος αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και ο δικαστής τον καταδίκασε σε θάνατο.
   
    Στις 17 Ιανουαρίου, του Αγίου Αντωνίου, οι δήμιοι ήρθαν να πάρουν τον Άγιο, ο οποίος είχε μια τέτοια χαρά μέσα του που θα οδηγούνταν στο μαρτύριο, ώστε έτρεχε για τον τόπο που θα τον κρεμούσαν. 
    
    Πριν πεθάνει, έκανε το σταυρό του και φώναξε:

 «Είμαι χριστιανός. Συγχωρείστε με, χριστιανοί, και ο Θεός να σας συγχωρέσει»! 

    Το σώμα του έμεινε κρεμασμένο τρεις ημέρες, θέλοντας οι Τούρκοι να κάνουν τους Χριστιανούς με αυτόν τον τρόπο να φοβηθούν! Όμως πάνω από αυτό έλαμπε ένα ουράνιο φως!!! 
       
    Μετά μπόρεσαν οι χριστιανοί να το πάρουν, το έθαψαν στον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, ενώ από τότε μέχρι σήμερα κάνει πλήθος θαυμάτων! 
   
    Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Γεωργίου στις 17 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
  Ο άγιος είναι δίπλα στο Θεό. Δίπλα στον Θεό ήταν από τότε που ζούσε και γι' αυτό ήθελε να βάλει τα καλά του ρούχα, από την χαρά του που θα Τον συναντήσει! Και το σώμα του θα κάνει θαύματα, για να φανεί το ότι ο Θεός τον χαρίτωσε.

   Το ίδιο και το σημάδι με το φως. Δείχνει ότι ο Θεός, παιδιά, ευλογεί όσους Τον αγαπούνε. Δείχνει ότι ο Θεός, ακόμη κι αν επιτρέπει να υποφέρουν και να στενοχωριούνται οι άνθρωποι που πιστεύουν σ’ Αυτόν, τους δίνει την αιώνια ζωή και χαρά!!!
   
    Έτσι μπορεί πρόσκαιρα οι συκοφάντες και οι κακοί στην καρδιά άνθρωποι να φάνηκαν ότι νίκησαν, όμως τελικά ο Θεός ευλόγησε τον άγιο, τον θυμόμαστε και θα τον θυμόμαστε πάντοτε, διότι έκανε, κάνει και θα κάνει θαύματα για τους άλλους ανθρώπους. 

    -Στη συκοφαντία ο άγιος απάντησε με την υπομονή και την καρτερία. 

    -Στο μίσος με την αγάπη. 

    -Στο φόβο του θανάτου με την δύναμη της πίστης.
 
    Ας μην γινόμαστε κακοί προς τους άλλους ανθρώπους παιδιά μου, από την μικρή μας ηλικία, αλλά ας δείχνουμε αγάπη και συγχωρητικότητα, όπως ο άγιος.


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 

-25 Ιανουαρίου Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος!

-30 Ιανουαρίου Οι Τρεις Ιεράρχες!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Συμπλήρωσε τα κενά


1.Συμπλήρωσε τα κενά με τις λέξεις στην παρένθεση (ιπποκόμος, Γρεβενά, Ιωάννινα, πίστη, χριστιανός, τρεις, αγρότες, Χριστός)

Ο άγιος Γεώργιος καταγόταν από ένα χωριό στα _ _ _ _ _ _ _. Οι γονείς του εργάζονταν ως _ _ _ _ _ _ _. Δούλεψε ως _ _ _ _ _ _ _ _ _ του Χατζή Αβδουλά. Δεν έπαψε όμως ούτε στιγμή να ομολογεί την _ _ _ _ _ του στον _ _ _ _ _ _. Τα _ _ _ _ _ _ _ _ ήταν η πόλη που μαρτύρησε ο άγιος και τον κράτησαν εκεί κρεμασμένο για _ _ _ _ _ μέρες για παραδειγματισμό όσων δεν ήταν μουσουλμάνοι. Ο άγιος Γεώργιος υπήρξε υπόδειγμα αληθινού _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. 


    

2.Να χρωματίσετε τον άγιο Γεώργιο από τα Γιάννενα

3.Μαζεύω μπάλες!
    

    
Κλείνουμε τα μάτια του παίχτη και μέσα στο χώρο αφήνουμε μπάλες ή μπαλόνια. Ο παίχτης προσπαθεί να τα βρει, να τα μαζέψει με την καθοδήγηση και την επίβλεψή μας…


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages