ΘΕΜΑ: 15.2. Ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

19 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 15.2. Ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων

   ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.       

 


Θέμα: Ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων


    Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στον οικισμό Τσούρχλι (σήμερα Άγιος Γεώργιος) του Νομού Γρεβενών. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Βασιλική, ήταν φτωχοί αγρότες. Σε ηλικία 8 χρονών μένει ορφανός και έως τα 15 έμεινε στο χωριό του κοντά στα μεγαλύτερά του αδέρφια. Έπειτα κατέβηκε στα Ιωάννινα για να βρει δουλειά. Εκεί, σε ηλικία 22 ετών, γίνεται ιπποκόμος (φρόντιζε δηλαδή τα άλογα) του Αμπνουλάχ εφέντη, αξιωματικού του Ιμήν πασά.

    Το 1836, ο Γεώργιος αρραβωνιάστηκε μια νεαρή ευσεβή Γιαννιώτισσα, την Ελένη. Την ημέρα των αρραβώνων του όμως, συκοφαντήθηκε από έναν Χότζα ότι είχε εξισλαμιστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και επανήλθε στην ορθόδοξη πίστη. Στο δικαστήριο ο Γεώργιος, χωρίς φόβο ομολόγησε ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ακρίβεια των λόγων του πιστοποιήθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Παντρεύτηκε το ίδιο έτος και, παραμονές της πρωτοχρονιάς του 1838, η γυναίκα του Ελένη γέννησε το πρώτο τους παιδί το οποίο ονόμασαν Ιωάννη. 

    Στις αρχές του νέου έτους ο ίδιος Χότζας τον συκοφάντησε και πάλι ότι κοροϊδεύει τη μουσουλμανική πίστη, κατηγορώντας τον ότι ενώ προηγουμένως ήταν Οθωμανός, τώρα είναι Χριστιανός, παντρεμένος με Χριστιανή και ότι βάφτισε και το παιδί του Χριστιανό. Τον συνέλαβαν, τον έκλεισαν στη φυλακή και τον πίεζαν να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως παρέμεινε σταθερός, ομολογώντας ακατάπαυστα τη χριστιανική του πίστη. 
      
    Ο κλήρος και ο λαός των Ιωαννίνων μάταια προσπάθησαν να προλάβουν την άδικη απόφαση του Τούρκου δικαστή κατά του Γεώργιου. Την επόμενη μέρα στο δικαστήριο, προσπάθησαν να πείσουν το Γεώργιο να αλλαξοπιστήσει, προτείνοντάς του σημαντικές θέσεις και αξιώματα. Εκείνος ομολογεί για ακόμα μια φορά: «Χριστιανός είμαι»!!!. Έτσι το μαρτύριο αρχίζει.

    Τον μαστιγώνουν ανελέητα, τον καίνε με βραστό λάδι και κερί, του τρυπούν τα νύχια με ακίδες, βάζουν βαριά πέτρα στο στήθος του, την οποία μόλις και μετά βίας σηκώνουν είκοσι άνδρες. Ο Γεώργιος υπομένει γενναία τα βασανιστήρια για έξι μέρες λέγοντας με απλότητα: «Είμαι Χριστιανός και Χριστιανός θα πεθάνω». 

    Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838, ο Άγιος απαγχονίστηκε. Το ιερό λείψανό του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο παρατηρήθηκαν πολλά θαυμαστά σημεία της αγιότητας του. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, ένα φως κατέβαινε από τον ουρανό και στεφάνωνε το κεφάλι του Νεομάρτυρα. Το φως αυτό εμφανιζόταν κάθε βράδυ για όλο το τριήμερο κατά το οποίο ο Νεομάρτυρας Γεώργιος παρέμεινε απαγχονισμένος. 

    Τα σημεία και τα θαύματα άρχισαν από την στιγμή της εξόδου της ψυχής του από το σώμα του και της εισόδου της στον κόσμο της βασιλείας του Θεού. Θεράπευσε ακόμη και μουσουλμάνα μαζί με πολλούς άλλους χριστιανούς. Κατόπιν το σκήνωμα του αγοράστηκε με αντίτιμο 300 γρόσια και ενταφιάστηκε με τιμές δίπλα στον μητροπολιτικού ναό του Αγίου Αθανασίου. Το μαρτύριο και την ταφή του Γεώργιου ακολούθησαν πλήθος θαυμάτων, αδιάψευστα πειστήρια της αγιότητάς του.

    Στις 25 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία εναποτέθηκαν στο ομώνυμο ναό των Ιωαννίνων, στην Πλατεία Πάργης. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιανουαρίου και είναι ο πολιούχος Άγιος της πόλης των Ιωαννίνων και της γενέτειράς του, του χωριού Άγιος Γεώργιος Γρεβενών. 

    Είναι επίσης προστάτης και έφορος της Προεδρικής φρουράς (οι Εύζωνες τσολιάδες που φυλούν νύχτα μέρα το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη έξω από τη Βουλή των Ελλήνων) στους οποίους είναι γνωστός ως ο Άγιος Φουστανελάς, λόγω της φουστανέλας που φοράει.

Σχόλια:
    
    Ο Άγιος συκοφαντήθηκε και τελικά έδωσε τη ζωή του για τον Χριστό, αφού βασανίστηκε απάνθρωπα από τους Τούρκους το 1838. Βλέπουμε ότι την περίοδο που η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα ήταν ελεύθερες, άλλα μέρη της πατρίδας μας ήταν ακόμα υπόδουλα στους Τούρκους. Η τουρκική σκλαβιά κράτησε για πολλούς Έλληνες περίπου 500 χρόνια (για κάποιους κρατάει ακόμα). Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, το να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος σήμαινε ότι είσαι κι Έλληνας (Ρωμιός). 

    Γι’ αυτό αν κάποιος (από φόβο ή για να αποκτήσει περιουσία και αξιώματα) αλλαξοπιστούσε, έλεγαν ότι «τούρκευε», γινόταν Τούρκος! Ήταν η ντροπή του έθνους, οι άλλοι Χριστιανοί δεν τον συναναστρέφονταν πια, δεν του μιλούσαν και τον απέφευγαν σαν δειλό και προδότη της Πίστης και του έθνους. 

    Σήμερα έχουν περάσει 200 χρόνια από την αγιασμένη Ελληνική Επανάσταση. Και είναι αγιασμένη η Επανάσταση από το αίμα και τους αγώνες χιλιάδων Ελλήνων που αγωνίστηκαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία». 

    Με το πλήθος των αρχαίων μαρτύρων ο Άγιος Γεώργιος από τα Ιωάννινα ενώθηκε με το νέφος των Νεομαρτύρων και των Εθνομαρτύρων, όσων δηλαδή μαρτύρησαν στα χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς, κράτησαν ως πολύτιμο θησαυρό την Πίστη τους και δεν πρόδωσαν τον Χριστό. Άγιε Γεώργιε και όλοι οι Άγιοι Νεομάρτυρες πρεσβεύσατε υπέρ ημών!

Πρακτική εφαρμογή:
        
    Ο Γεώργιος όχι μόνο δε φοβήθηκε αλλά στις απειλές των άπιστων με δυνατή φωνή και χωρίς φόβο απαντούσε: "Ποτέ δεν γίνηκα Τούρκος, ούτε αρνήθηκα τον Χριστό μου". Δεν λογάριασε ούτε τη ζωή του, ούτε το νεογέννητο παιδί του, ούτε την αγαπημένη του γυναίκα! Τους αγαπούσε αφάνταστα αλλά η αγάπη του για τον Χριστό ήταν πιο δυνατή. «Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος. Και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος» (Ματθ. 10:37)
 
    Εφάρμοσε κατά γράμμα την πρώτη εντολή του Χριστού που είπε: Να αγαπάς Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά, με όλη σου την ψυχή, με όλη την διάνοιά σου πάνω από όλους και από όλα! «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεό σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου» (Ματθ. 22:37)! 
    
    Ο Γεώργιος παρέμεινε πιστός μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ!  

    Εμείς, παιδιά μου, εσείς παιδιά αγαπάτε τον Χριστό μας πάνω από όλους και από όλα; Κι αν μεγαλώσεις και σου πουν να δώσεις την ζωή σου για τον Χριστό, θα το κάνεις; Ή θα φοβηθείς την ζωή σου; 

    Αφού αγαπάς τον Θεό πάνω από όλους και όλα, τι κάνεις στην καθημερινή σου ζωή; Εφαρμόζεις αυτά που λέει ο Θεός, ή κάνεις ότι θέλεις εσύ στην ζωή σου και όχι ό,τι θέλει ο Θεός;

    Εμείς, παιδιά μου, θα αγαπούμε τον Θεό ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ & ΟΛΑ και αν χρειαστεί -θα μιμηθούμε τον Άγιο Γεώργιο από τα Γιάννενα- θα δώσουμε την ζωή μας για τον αγαπημένο μας Ιησού; Ε;;;; Τι λέτε;;;;

    - Ναιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!! Αμήν. Γένοιτο!
   


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 


- 25 Ιανουαρίου Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος!

-30 Ιανουαρίου Οι Τρεις Ιεράρχες!


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΥΜΝΟΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ...)


1. Βίντεο: Ο Άγιος Γεώργιος, εξ Ιωαννίνων

2. Παιχνίδι! Κροκόδειλος στη λίμνη



  • Χαράζουμε με κιμωλία έναν μεγάλο κύκλο στο έδαφος, τη (λίμνη). 
  • Τα παιδιά παίρνουν θέση πάνω στη γραμμή της κιμωλίας και στο κέντρο της «λίμνης» κάθεται με κλήρωση/λάχνισμα ένα παιδί (κροκόδειλος). 
  • Με το σύνθημα τα παιδιά καλούνται να περάσουν μέσα από τον κύκλο στην απέναντι πλευρά χωρίς να τους πιάσει ο κροκόδειλος. 
  • Αν ο κροκόδειλος πιάσει κάποιο παιδί αλλάζουν ρόλους. 


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages