Ο Άγιος Στυλιανός (μνήμη 26 Νοεμβρίου) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

01 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άγιος Στυλιανός (μνήμη 26 Νοεμβρίου)

 


    Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. από πλούσια οικογένεια. Από την παιδική του ηλικία υπήρξε εγκρατής και συνετός. Ο πλούτος δεν ήταν κάτι που τον ενδιέφερε, γι’ αυτό μοίρασε τα πλούτη που κληρονόμησε σε φτωχούς, σε φιλανθρωπίες και σε άλλα θεάρεστα έργα. Ελεύθερος πια από κάθε υλικό βάρος, εγκαταλείπει τον κόσμο και πηγαίνει σε ένα μοναστήρι όπου ντύνεται το μοναχικό σχήμα. 
   
    Εκεί έζησε με τελεία υπακοή, με ακτημοσύνη και με αγνότητα, προσευχόμενος μέρα και νύχτα, όντας παράδειγμα και πρότυπο μιμήσεως σε νεότερους και παλαιότερους. Έπειτα ο Άγιος αποσύρθηκε μακριά, σε έρημο και ακατοίκητο μέρος, για να ασκητέψει. Εκεί στην έρημο κατασκήνωσε σ’ ένα σπήλαιο όπου επιδόθηκε σε ακόμα μεγαλύτερους πνευματικούς αγώνες για δεκαετίες.
    
    Η φήμη του Αγίου Στυλιανού διαδόθηκε παντού. Πλήθη κόσμου από διάφορα μέρη συνέρρεαν με ευλάβεια προς τον Άγιο για να θαυμάσουν την αγιότητά του, να τον συμβουλευτούν και να ζητήσουν τη βοήθειά του. Γονείς με άρρωστα παιδιά έρχονταν στον Άγιο για να βρουν παρηγοριά και να τον παρακαλέσουν να προσευχηθεί για την υγεία τους. Και ο Άγιος, γεμάτος καλοσύνη και συμπόνοια, έπαιρνε τ’ άρρωστα νήπια στα χέρια του και με μάτια δακρυσμένα παρακαλούσε τον Θεό να τα γιατρέψει -και το θαύμα γινόταν!
    
    Ο Άγιος κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα, δε γνωρίζουμε πού ετάφη, ούτε διασώθηκαν άλλα στοιχεία από την αγιασμένη ζωή του. Έμεινε όμως το όνομά του. Τον σέβονται και τον τιμούν όλη οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι πιστοί τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και κυρίως για τα άρρωστα παιδιά τους. Ο Άγιος Στυλιανός είναι ο προστάτης των παιδιών, γι’ αυτό εικονογραφείται με ένα νήπιο σπαργανωμένο στην αγκαλιά του. Για τους πιστούς ο Άγιος Στυλιανός, όπως φανερώνει και το όνομά του (στύλος = στήριγμα, κολόνα), «στυλώνει», στηρίζει την υγεία των παιδιών.

Ἀπολυτίκιον, Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Στήλη ἔμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς Ἐκκλησίας Στυλιανὲ ἀνεδείχθης μακάριε• ἀνατεθεὶς γὰρ Θεῷ ἐκ νεότητος κατοικητήριον ὤφθης τοῦ Πνεύματος. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Στην παρακάτω σελίδα μπορείτε να επικολλήσετε το link του βίντεο από το youtube και να το μετατρέψετε (generate) σε ασφαλή μορφή χωρίς διαφημίσεις και άλλα παρατράγουδα. Το χρησιμοποιούν στα σχολεία όταν ανεβάζουν βίντεο. Μετά κάνετε αντιγραφή το καινούριο link και επικόλληση όπου θέλετε.



ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΑΓΙΟΥ


%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25BF%25CC%2581%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF%2B2020-11-19%252C%2B9.36.15%2B%25CF%2580%25CE%25BC



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Είναι θέμα επιλογής η αγιότητα

Θα τολμήσουμε να πούμε, πως και η Αγιότητα είναι αποτέλεσμα επιλογής! Αν κάτι δεν το επιλέξεις, αν δεν προσπαθήσεις γι’ αυτό, πώς ξέρεις ότι είναι δύσκολο να γίνει; Μπορεί, δηλαδή, να πει κάποιος ότι είναι δύσκολο να γίνει αρχιτέκτονας, αν δεν διαβάσει, αν δεν το προσπαθήσει, αν δεν το επιλέξει; Γενικά και αόριστα μπορούμε να πούμε πως όλα στην ζωή δύσκολα είναι. Άρα το ότι οι σημερινοί καιροί δεν «παράγουν» Αγίους δεν είναι αποτέλεσμα -μόνο- των δυσκολιών, αλλά της μη επιλογής. Της μαζικής, σχεδόν, αποστασίας του κόσμου. Αν πραγματικά το θελήσουμε και το ζητήσουμε από τον Κύριο, όλα μπορούν να γίνουν.


Pages