Οι κριτές Γεδεών και Σαμψών - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

08 Μαρτίου 2020

Οι κριτές Γεδεών και Σαμψών

Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 

Ο Γεδεών
Αφού πέθανε ο Ιησούς του Ναυή, κυβέρνησαν τους Ισραηλίτες δυνατοί και ευσεβείς άντρες, που λέγονταν Κριτές. Οι πιο σπουδαίοι απ’ αυτούς ήταν ο Γεδεών, ο Σαμψών, ο Ηλί και ο Σαμουήλ. Ο Γεδεών πήρε τριάντα χιλιάδες πολεμιστές Ισραηλίτες και πήγε να πολεμήσει τους εχθρούς, τους Μαδιανίτες. Κατά διαταγή του Θεού από τις τριάντα αυτές χιλιάδες διάλεξε μόνο τριακόσιους και παράγγειλε να πάρουν από μια στάμνα άδεια και μέσα εκεί να ‘χουν μια αναμμένη λαμπάδα και να είναι έτοιμοι για την επίθεση.

Τη νύχτα λοιπόν, μόλις έδωσε ο Γεδεών το σύνθημα, οι 300 αυτοί έσπασαν τις στάμνες και, κρατώντας τις αναμμένες λαμπάδες με το ένα χέρι και σαλπίζοντας με το άλλο, έπεσαν επάνω στον εχθρό. Οι Μαδιανίτες, που είδαν τις λαμπάδες κι άκουσαν τη βοή, τόσο τρόμαξαν που άρχισαν να φεύγουν, για να σωθούν.
Ο Γεδεών τότε με όλο του το στρατό τους κυνήγησε και τους κατέστρεψε.

Ο Σαμψών
Πέρασαν πολλά χρόνια και οι Ισραηλίτες άρχισαν να ξεχνούν το Θεό τους. έπεσαν στις αμαρτίες και στις κακές πράξεις, ώσπου μια μέρα οι εχθροί τους, οι Φιλισταίοι, τους χτύπησαν με στρατό και τους νίκησαν. Τότε τους έκαμαν σκλάβους τους κι έμειναν στη σκλαβιά 40 ολόκληρα χρόνια. Μέσα στα βάσανα της σκλαβιάς οι Ισραηλίτες θυμήθηκαν και πάλι το Θεό και μετάνιωσαν.

Τότε ο Θεός τους έστειλε ένα πολύ δυνατό άντρα, το Σαμψών, που στάθηκε προστάτης, και κριτής τους, ένας ήρωας των Εβραίων, όπως στους Έλληνες ο Ηρακλής.
Ο Σαμψών έγινε ο τρόμος κι ο φόβος των Φιλισταίων εξ αιτίας της υπερφυσικής του δύναμης. Κάποτε, πηγαίνοντας με μια συντροφιά από έναν τόπο σε άλλον, βρέθηκε εμπρός σ’ ένα φοβερό λιοντάρι. Ενώ όλοι κατατρόμαξαν, αυτός με μεγάλη ψυχραιμία χύθηκε απάνω στο θεριό και το έσκισε στα δυο σα να ήταν ένα νεογέννητο κατσικάκι.

Τα έβαλε και με τους Φιλισταίους, αρχίζοντας πρώτα – πρώτα να καταστρέφει τους αγρούς και τα σπαρτά τους. Αυτοί κάποτε κατόρθωσαν να τον πιάσουν και να τον φυλακίσουν. Όμως ο Σαμψών έσπασε τα σιδερένια δεσμά του σα να ήταν κλωστές κι ελευθερώθηκε. Τότε οι Φιλισταίοι έβαλαν μια γυναίκα, που λεγόταν Δαλιδά, ν’ ανακαλύψει που ήταν αυτή η μεγάλη δύναμη του Σαμψών. Αυτή κατόρθωσε να μάθει πως ήταν στα μακριά μαλλιά του. Τον αποκοίμισε λοιπόν και του έκοψε τα μαλλιά με ένα ψαλίδι. Ύστερα τον παράδωσε στους Φιλισταίους κι αυτοί τον έριξαν στη φυλακή.
Μια μέρα που ήταν σ’ ένα πελώριο ναό τους πάνω από 3 χιλιάδες Φιλισταίοι, για να γιορτάσουν κάποια γιορτή, θέλησαν να φέρουν εκεί και το Σαμψών, για να τον περιπαίξουν.

Ο Σαμψών τότε, που στο μεταξύ είχαν μεγαλώσει τα μαλλιά του, και είχε ξαναβρεί τη δύναμή του, προσευχήθηκε στο Θεό να τον βοηθήσει να τιμωρήσει τους εχθρούς του. Έπιασε ύστερα τις δυο κολόνες, που στήριζαν το οικοδόμημα, και με τα δυνατά του χέρια τις έριξε κάτω λέγοντα: « Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», κι ευθύς όλο το οικοδόμημα έπεσε και πλάκωσε τους Φιλισταίους όλους, αλλά και τον ίδιο.

Κατώτερο (Δ´, Ε´, ΣΤ´ Δημοτικού): 
Θέμα:  Οι Κριτές Γεδεών και Σαμψών

2. Στόχοι Κατωτέρου...: 
Ο Ιησούς του Ναυή, αφού συμβούλεψε για τελευταία φορά τους συμπατριώτες του να τηρούν τις δέκα εντολές, πέθανε. Οι Ισραηλίτες έμεναν πια στη δική τους χώρα και έγιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Καθώς περνούσαν τα χρόνια όμως, ξέχασαν τη συμφωνία που είχαν κάνει με τον Θεό και άρχισαν να λατρεύουν τους ψεύτικους θεούς που λάτρευαν οι γύρω λαοί. Γι’ αυτό ο Θεός τους εγκατέλειψε και δεν μπορούσαν πια να αντιμετωπίζουν τις επιδρομές των εχθρών τους.

   Κάθε τόσο βέβαια, ο Θεός έστελνε στον λαό Του έναν αρχηγό, ο οποίος γλίτωνε τους Ισραηλίτες από την καταπίεση των εχθρών τους. Οι αρχηγοί αυτοί ονομάστηκαν Κριτές. Όσο ζούσε ο Κριτής, φρόντιζε ο λαός να ακολουθεί τις εντολές του Θεού και απένειμε δικαιοσύνη στον λαό. Δυστυχώς όταν πέθαινε, οι Ισραηλίτες απομακρύνονταν πάλι από τον Θεό...

 Οι πιο σημαντικοί Κριτές ήταν ο Βαράκ, η Δεββώρα, ο Γεδεών, ο Σαμψών, ο Ιεφθάε και ο προφήτης Σαμουήλ.
Γεδεών (Κριτές 6-7)

Οι Μαδιανίτες καταπίεζαν σκληρά τους Ισραηλίτες και οι τελευταίοι επικαλέστηκαν τον Κύριο. Ο Θεός τότε έστειλε έναν Άγγελο στον Γεδεών από τη φυλή Μανασσή. Ο Άγγελος είπε στον Γεδεών να ελευθερώσει τον λαό Του από τους εχθρούς. Αφού πρώτα γκρέμισε το θυσιαστήριο του Βάαλ που είχαν χτίσει οι συμπατριώτες του, ο Γεδεών έχτισε θυσιαστήριο στον αληθινό Θεό και άρχισε να συγκεντρώνει στρατό. 

Μάζεψε χιλιάδες και ο Κύριος είπε στον Γεδεών: «Για να μην νομίσουν οι Ισραηλίτες ότι νίκησαν με τη δύναμή τους, πάρε μόνο τριακόσιους άντρες κι Εγώ θα σας ελευθερώσω».

Ο Γεδεών χώρισε τους άντρες σε τρεις ομάδες των εκατό κι έδωσε στον καθένα μια σάλπιγγα και μια στάμνα που είχε μέσα μια λαμπάδα. Μέσα στη νύχτα έφτασαν στο στρατόπεδο του εχθρού από τρεις διαφορετικές μεριές, σάλπισαν δυνατά κι έσπασαν τις στάμνες ενώ κρατούσαν με το αριστερό τους χέρι τις λαμπάδες και φώναζαν: «Για τον Κύριο και τον Γεδεών». Ο Θεός σκόρπισε πανικό στο εχθρικό στρατόπεδο και οι εχθροί αλληλοσκοτώθηκαν! Οι Ισραηλίτες ήταν πια ελεύθεροι! Ο Γεδεών αρνήθηκε να γίνει βασιλιάς λέγοντας: «Ο Κύριος θα σας κυβερνάει».
Έτσι η Παλαιστίνη ησύχασε για 40 χρόνια. Όταν όμως πέθανε ο Γεδεών, οι Ισραηλίτες στράφηκαν ξανά στην ειδωλολατρία.

Ο ευκολόπιστος Σαμψών χάνει τη δύναμή του!(Κριτές 13-16)

Ο Σαμψών από μικρό παιδί ήταν αφιερωμένος στον Θεό. Άγγελος Κυρίου είπε στους γονείς του ότι δε θα έπρεπε ποτέ να ξυρίσει το κεφάλι του και να πιει οινοπνευματώδη ποτά. Είχε υπεράνθρωπη δύναμη και κάποτε σκότωσε μόνος του ένα άγριο λιοντάρι! 

Οι ειδωλολάτρες Φιλισταίοι είχαν κατακτήσει τους Ισραηλίτες και τους καταπίεζαν. Ο Σαμψών, όποτε έβρισκε ευκαιρία, προστάτευε τον λαό του και προκαλούσε καταστροφές στους Φιλισταίους, μια φορά μόνος του σκότωσε χίλιους με όπλο ένα κόκαλο (σαγόνι) από γάιδαρο! Οι Φιλισταίοι προσπαθούσαν να μάθουν το μυστικό της δύναμής του για να τον πιάσουν. Και βρήκαν τον τρόπο.

Ο Σαμψών ερωτεύτηκε μια αλλόθρησκη γυναίκα, τη Δαλιδά. Οι Φιλισταίοι της υποσχέθηκαν πολλά χρήματα αν κατάφερνε να μάθει το μυστικό της δύναμης του Σαμψών. 
Η Δαλιδά τον ρωτούσε πιεστικά πού βρίσκεται η μεγάλη του δύναμη μα ο Σαμψών έβρισκε πάντα τρόπο να ξεφεύγει. Μετά από πολλά παράπονα και κλάματα της Δαλιδάς, ο Σαμψών εμπιστεύτηκε στην πονηρή γυναίκα το μυστικό του. Η Δαλιδά κοίμισε τον Σαμψών και κούρεψε τις επτά πλεξούδες των μαλλιών του. Έπειτα ειδοποίησε τους Φιλισταίους, οι οποίοι τον αιχμαλώτισαν εύκολα κι αφού τον τύφλωσαν τον φυλάκισαν. 


Μια μέρα τον έφεραν στον τεράστιο ναό τους και τον χλεύαζαν. Τα μαλλιά του είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν ξανά. Ο τυφλός Σαμψών παρακάλεσε κάποιον νέο να τον οδηγήσει στις κολόνες του ναού για να τις ακουμπήσει. Έπειτα προσευχήθηκε στον Θεό, έσπρωξε με όλη του τη δύναμη και ο ναός γκρεμίστηκε καταπλακώνοντας τον ίδιο και όλους όσους ήταν μέσα! Ο Σαμψών με τον θάνατό του σκότωσε περισσότερους Φιλισταίους από όσους είχε σκοτώσει σε όλη του τη ζωή!§

Pages