Κυριακή της Τυρινής, Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Πρακτική εφαρμογή) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

13 Μαρτίου 2020

Κυριακή της Τυρινής, Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Πρακτική εφαρμογή)

 


Πρακτική εφαρμογή

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μια περίοδος έντονου πνευματικού αγώνα η οποία μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Πρόκειται για μια περίοδο αυστηρής νηστείας και προσευχής.

Η νηστεία (η πρώτη εντολή του Θεού στον άνθρωπο στον Κήπο της Εδέμ) δεν είναι τιμωρία του σώματος αλλά εργαλείο στον αγώνα κατά του κακού εαυτού μας. Η νηστεία πρέπει να συνοδεύεται από προσευχή και ταπείνωση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει ότι αν θες να νηστέψεις αληθινά (και όχι υποκριτικά) πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πράξεις σου: 

«Αν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από την αρπαγή και την πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια ξεκόβοντας από δρόμους που οδηγούν στην αμαρτία. Δεν τρως κρέας; Να μη φας και την ακολασία δια μέσου των ματιών. Ας νηστεύει και η ακοή. Και η νηστεία της ακοής είναι να μη δέχεσαι κακολογίες και διαβολές. Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια. Διότι τι όφελος έχουμε, όταν απέχουμε από πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώγουμε τους αδελφούς μας;»

Η χριστιανική ζωή δεν νοείται χωρίς άσκηση και η νηστεία κατέχει σημαντική θέση σε αυτή. Ο ίδιος ο Κύριος νήστεψε, οι Απόστολοι και οι Άγιοι το ίδιο, οι Πατέρες της Εκκλησίας δε σταματούν να τονίζουν τη σημασία της νηστείας.
Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως είναι λίγο... ξεπερασμένα; Ο κόσμος προχωρά! Άλλωστε, παλιότερα νήστευαν γιατί υπήρχε φτώχια στη χώρα μας και τα υλικά αγαθά ήταν περιορισμένα. Γίνεται να νηστεύουμε στην εποχή μας; Χρειαζόμαστε ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις τόσες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής (διάβασμα, εργασία, αθλητικές δραστηριότητες). Αν δε νηστέψω δε θα σωθώ; Ο Κύριος μίλησε για αγάπη, όχι για νηστεία, αυτά είναι των παπάδων που θέλουν να μας ελέγχουν (!).

Κι όμως, νηστεύοντας από τις τροφές ταπεινώνουμε το σώμα και το θέλημά μας, στερούμαστε κάτι για χάρη του Χριστού. Η νηστεία από μόνη της δε μας αγιάζει αλλά αποτελεί ένα δοκιμασμένο φάρμακο στην αντιμετώπιση των παθών μας. Καλή Σαρακοστή!


 ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ: Η ωφέλεια της νηστείας. Galilaia T.V.

Pages