Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης (πρακτική εφαρμογή) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

04 Μαρτίου 2020

Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης (πρακτική εφαρμογή)

 


ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο Όσιος Γεράσιμος ήταν πολύ αυστηρός. Αυστηρός όμως με τον εαυτό του. Νήστευε και αγρυπνούσε πολύ έντονα, ενώ η προσευχή δεν έλειπε ποτέ από το στόμα του. Ήξερε πως όσο πιο πολύ κοπιάζεις πνευματικά, τόσο μεγαλύτερη χάρη απολαμβάνεις από τον Θεό. Ενώ όμως ήταν τόσο αυστηρός με τον εαυτό του, τόσο επιεικής και ευγενικός ήταν με τους άλλους. Δε μάλωνε, δε στενοχωρούσε, δεν τιμωρούσε τα λάθη των συνανθρώπων και των υποτακτικών του, αλλά προσπαθούσε με το παράδειγμά του να διδάξει και να δείξει τον σωστό δρόμο.

Δυστυχώς οι άνθρωποι κάνουμε ακριβώς το αντίθετο: δικαιολογούμε μόνο τον εαυτό μας (πολλές φορές ακόμα και μπροστά στον παντογνώστη Θεό!) ενώ δεν θέλουμε να συγχωρήσουμε ούτε το παραμικρό λάθος των αδελφών μας. Αντί με το παράδειγμά μας να τους κάνουμε να καταλάβουν το σφάλμα τους, τους κατακεραυνώνουμε και τους σπρώχνουμε είτε στην απελπισία είτε σε άλλη αμαρτία. Το σοβαρό αυτό ελάττωμα οφείλεται στον εγωισμό και την υπερηφάνεια που έχουμε και συναντάται πολύ σε άτομα που νομίζουν ότι τηρούν το θέλημα του Θεού (τρανταχτό παράδειγμα ο Φαρισαίος).

Ο Όσιος Γεράσιμος αγαπούσε πολύ τον Θεό και όλα τα δημιουργήματά του, ακόμα και τα επικίνδυνα θηρία! Αυτό είναι ένα άλλο σημάδι της μεγάλης χάρης που πήρε από τον Θεό. Έδινε μάλιστα ονόματα στα άγρια θηρία και στα άλλα ζώα και συνομιλούσε μαζί τους. Αυτά με τη σειρά τους ήταν ήμερα μαζί του και υπάκουαν στα λόγια του, όπως στον Αδάμ πριν το προπατορικό αμάρτημα.

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από τον Θεό! Ο φυσικός κόσμος, αυτό το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, καταστρέφεται καθημερινά από την απληστία και την αδιαφορία μας. Ο Θεός έδωσε εντολή στον άνθρωπο να φροντίζει και να προστατεύει τη φύση κι εμείς στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούμε. 

Το να μη ρυπαίνουμε και να μην καταστρέφουμε τη φύση δεν είναι απλά δείγμα πολιτισμού, είναι υπακοή στο θέλημα του Θεού. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το περιβάλλον. 

Ας μην ξεχνάμε ότι «κόσμος σημαίνει κόσμημα», στολίδι. Στο χέρι μας είναι να ξαναγίνει Παράδεισος!

Pages