Σχετικά με το καρναβάλι... - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

01 Μαρτίου 2020

Σχετικά με το καρναβάλι...


Το Τριώδιο είναι η μεγάλη περίοδος προετοιμασίας των πιστών για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας (Πάθη, Σταύρωση, Ταφή) και την Ανάσταση του Χριστού. 
Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδυάσει αυτή την πολύ σημαντική εκκλησιαστική περίοδο με ένα ξένο έθιμο, το έθιμο του καρναβαλιού. 

Καρναβάλι σημαίνει στα Λατινικά (αρχαία Ιταλικά) πετάω, ξεφορτώνομαι το κρέας. Το ίδιο και η ελληνική λέξη Απόκρεω ή Αποκριά (απομακρύνω το κρέας). Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αντί γι’ αυτό, οι άνθρωποι μεταμφιέζονται και ασχημονούν (λένε και κάνουν άσχημα πράγματα) πίνοντας, χορεύοντας και γλεντώντας ψάχνοντας μια ψεύτικη χαρά. Οι αμαρτία όμως μόνο χαρά δε φέρνει στον άνθρωπο... 

Ό,τι δεν ευχαριστεί τον Θεό δεν είναι προς όφελός μας. Ο Απόστολος Παύλος γράφει πως όλα μας επιτρέπονται αλλά δε μας συμφέρουν όλα (Α´ Κορ. 6,12). Ας σκεφτούμε λοιπόν αν αξίζει για μια στιγμή ψεύτικης χαράς αξίζει να λυπήσουμε τον Χριστό μας ο οποίος ετοιμάζεται να σταυρωθεί για να μας ανοίξει τη θύρα του Παραδείσου...

[ Καρναβάλι ;
 - Έλα και συ ! Βάλε Μάσκα ! Και διασκέδασε !
 - Όχι, δεν βάζω μάσκα δεν θέλω να χαλάσω την εικόνα Του.

Από πού μας ήρθε το Καρναβάλι; Η Αποκριά έχει ειδωλολατρική προέλευση.
Απλά την περίοδο αυτή μόνο ωραία πράγματα δεν γίνονται που όχι μόνο δεν ωφελούν την ψυχή του ανθρώπου, αλλά τη ζημιώνουν σε μεγάλο βαθμό, μέχρι θανάτου μερικές φορές.
- Αρχικά δεν υπάρχει λόγος να λερώνουμε με αμφίεση το σώμα και το πρόσωπο μας. Ο Χριστιανισμός είναι υπέρ του ΠΡΟΣΩΠΟΥ ως εικόνα Θεού, ο οποίος ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟ στον άνθρωπο  και προτάσσει την τελείωση του ανθρώπου  μέσα από τον προσωπικό του αγώνα, για να φτάσει στην ύψιστη ηθική τελείωση καθ' επιταγή του Δημιουργού του. 

Κάθε παρέκκλιση από τον σκοπό αυτό η Εκκλησία δεν την επικροτεί, ούτε την καταδικάζει, με την έννοια ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαχειριστεί την ελευθερία του όπως θέλει. Η Εκκλησία όμως, ως μητέρα οφείλει να πει ένα προστατευτικό λόγο στα παιδιά της από αγάπη.

 - Αποτέλεσμα ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΩΝ ποια είναι εκτός από τα έκτροπα; 
Τεράστια οικονομική σπατάλη , μέθη, ουσίες  που οδηγούν πολλούς ανθρώπους στον θάνατο.  Κάθε χρόνο, μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου του καρναβαλιού, αυξάνονται δραματικά οι εκτρώσεις, οι διαγνώσεις φορέων AIDS, αλλά και οι χωρισμοί. Οι συμμετέχοντες , προφανώς, απελευθερώνονται, πίνουν, διασκεδάζουν και σαν αποτέλεσμα έρχεται η αυθόρμητη προσέγγιση και η επαφή χωρίς προφύλαξη. Ο χαρακτήρας, άλλωστε των περισσότερων καρναβαλιών (ειδικά του Ρίο) έχει σαφή σεξουαλικό προσανατολισμό τα τελευταία χρόνια, κάτι που περισσότερο παραπέμπει σε αρχαίες παγανιστικές εορτές του Διονύσου, παρά σε χριστιανικό έθιμο.

Γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων καρναβαλιών της Λατινικής Αμερικής, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και εκστρατείες ενημέρωσης για την προφύλαξη στην ερωτική ζωή, με τους υπευθύνους να μοιράζουν εκατομμύρια προφυλακτικά δωρεάν στους συμμετέχοντες του καρναβαλιού.

Μόνο στην Πάτρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» γίνονται 400 εκτρώσεις τον μήνα, δηλαδή περίπου 5.000 όλο το χρόνο. Σκεφτείτε ότι τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία είναι της περασμένης δεκαετίας, που σημαίνει ότι όλες οι εκτρώσεις δεν δηλώνονταν. Άραγε ποιος είναι ο αληθινός αριθμός των εκτρώσεων σήμερα στην Πάτρα;
Αν λοιπόν μόνο εκεί γίνονται κάθε χρόνο τόσες χιλιάδες δολοφονίες αθώων ανθρώπινων υπάρξεων που με το αίμα τους πλουτίζουν ασυνείδητοι γιατροί, κλινικές και βιομηχανίες καλλυντικών, φανταστείτε τι γίνεται σε όλη την χώρα;


ΕΠΙΣΗΣ τις περισσότερες φορές στα άρματα αλλά και στις στολές των καρναβαλιστών βλασφημούνται ιερά και όσια, Άγιοι, ο Ιερός Κλήρος , τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και όλα αυτά με ένα πολύ ανόητο πρόσχημα : “Για πλάκα και χαβαλέ!”

Pages