Πλησιάζουν Χριστούγεννα. - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

24 Δεκεμβρίου 2019

Πλησιάζουν Χριστούγεννα.


Σε λίγες μέρες θ’ αντικρύσουμε κι εμείς τον νεογέννητο Χριστό. Ο προφήτης Δανιήλ, του οποίου εχθές (σ.σ. 17 Δεκεμβρίου) εορτάσαμε τη μνήμη, μας προετοίμασε για τη συνάντησή μας με το Θείο Βρέφος. Μας αποκάλυψε ποιο είναι αυτό το νεογέννητο παιδί. 

1. Ποιο είναι λοιπόν αυτό το Βρέφος μέσα στην πτωχική φάτνη; (...) Ο Βασιλέας Χριστός! Μπορεί να βλέπουμε μέσα στη φάτνη ένα πτωχό, αδύνατο, νεογέννητο παιδάκι. Αλλά αυτό το νεογέννητο παιδάκι, που το συνοδεύουν οι αγγελικές υμνωδίες και το υπέρλαμπρο αστέρι της Βηθλεέμ, είναι ο ενανθρωπήσας Θεός, ο Σωτήρ της ανθρωπότητος, ο Βασιλεύς του σύμπαντος κόσμου. 

Ως Βασιλέα Τον αναζήτησαν οι μάγοι, ρωτώντας: «Που εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων;» Ως Βασιλέα Τον υποδέχθηκε ο λαός στα Ιεροσόλυμα με τα «ωσαννά».  Ως Βασιλέας και Κριτής παρουσιάζεται ο Ίδιος στην περικοπή της μελλούσης κρίσεως.  Ως Βασιλέα ένδοξο Τον βλέπει κι ο ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη.   Και στο Σύμβολο της Πίστεως, ανάμεσα στα άλλα ομολογούμε: « ...ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος». Ομολογούμε δηλαδή ότι η βασιλεία του Χριστού δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτή την αιώνια Βασιλεία όλοι οι πιστοί χριστιανοί την ζούμε από τώρα μέσα στην Εκκλησία και προσδοκούμε να την απολαύσουμε και στην αιωνιότητα. 

2. Πιστεύετε, παιδιά, ότι ο κόσμος ΤΟΤΕ είχε αντιληφθεί ότι ο Χριστός που γεννήθηκε είναι ο Βασιλιάς του κόσμου; (...)  Δυστυχώς συμβαίνει και σήμερα ο,τι είχε συμβεί όταν γεννήθηκε ο Χριστός. Στη Βηθλεέμ Του έκλειναν τις πόρτες, ενώ στα Ιεροσόλυμα αγνοούσαν τη γέννησή Του. Και οι αρχιερείς και οι νομοδιδάσκαλοι ποτέ δεν θέλησαν να πιστέψουν ότι Αυτός ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας. Ο Χριστός ήλθε για όλους, αλλά δεν Τον δέχθηκαν όλοι. «Εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον»( Ιω. α´ 11). 

Πιστεύετε, παιδιά, ότι ο κόσμος ΣΗΜΕΡΑ έχει αντιληφθεί ότι ο Χριστός που γεννήθηκε είναι ο Βασιλιάς του κόσμου; (...) Ας μη μας φαίνεται παράξενο. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα! Παγκόσμια γιορτή τα Χριστούγεννα. Όλος ο κόσμος τα γιορτάζει. Πόσοι όμως τα γιορτάζουν με τον Χριστό; Πόσοι Τον αναγνωρίζουν βασιλιά και κυρίαρχο στη ζωή τους, Λυτρωτή και Σωτήρα τους; Για τον πολύ κόσμο τα Χριστούγεννα σημαίνουν δώρα, στολίδια, ευχές, διακοπές και άλλα πολλά που καμία σχέση δεν έχουν με το σκοπό του ερχομού του Χριστού. Ο Χριστός ήλθε στη γη για να μας σώσει. Μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ακατανίκητη αγάπη Του; 

3. Πώς λοιπόν οφείλουμε να υποδεχθούμε τον νεογέννητο Χριστό; (...) Όσοι Τον γνωρίσαμε καλούμαστε να Τον δεχθούμε και να Τον προσκυνήσουμε ως Βασιλέα και Κύριο της ζωής μας. Να υποταγούμε ταπεινά σ’ Αυτόν και να Τον ευγνωμονούμε που μας αξίωσε να ζούμε ως ταπεινοί δούλοι Του. Αντί άλλου δώρου ας Του προσφέρουμε την καρδιά μας. Δηλαδή την αγάπη μας και την υπακοή μας. Να Τον αγαπήσουμε περισσότερο από όλα τα πράγματα και τα πρόσωπα και να αγωνιστούμε πάντοτε να υπακούμε στο πανάγιο θέλημά Του. 

Pages