ΘΕΜΑ 10.2. Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκ.) (Δημ. Δ´, Ε´, ΣΤ´) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Δεκεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ 10.2. Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκ.) (Δημ. Δ´, Ε´, ΣΤ´)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 

Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας

• ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ" από 1-31 Δεκεμβρίου 2021, για νέους έως 20 ετών. Πληροφορίες και όροι συμμετοχής στην σελίδα:   https://www.neotitafokid.gr/2021/11/blog-post_30.html

Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 60€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 30€.  Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν από ένα ενθύμιο.

    Παρακαλούμε τυπώστε την αφίσα μεγέθους Α4 ή Α3 αν μπορείτε (βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης), γνωστοποιήστε τη, στα παιδιά σας και τέλος αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας. 

 Αν μπορείτε τυπώστε ανάλογα αντίτυπα και μοιράστε τη στα παιδιά σας. Το τέλος της συλλογής ειδών για τους άπορους αδελφούς μας θα είναι πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να μπορούμε να τα μοιράσουμε εγκαίρως.

• ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ: Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία αγάπης για φιλανθρωπικά καταστήματα & άπορους νέους με την βοήθεια των κατηχητών της. Η αγάπη στους συνανθρώπους μας δεν είναι κάτι αόριστο και χωρίς να θυσιάσουμε κάτι προσωπικό για το κοινό όφελος! Για τον λόγο αυτό ως διδάσκοντες το θέλημα του Θεού πρέπει να προτρέψουμε τα παιδιά μας να συμμετάσχουν στην βοήθεια των Κοινωφελών Ιδρυμάτων ή Καταστημάτων φιλανθρωπίας με προτεραιότητα την βοήθεια των άπορων και φτωχών νέων, καθώς και των οικογενειών τους.

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας. 

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε και Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σαΣ ή για ψυχαγωγία των παιδιών.


Θέμα: Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκ.)


    Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από την Καππαδοκία και γεννήθηκε το 439 μ.Χ.. Είχε ευσεβείς γονείς,  τον Ιωάννη και την Σοφίας  και σε μικρή ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα φλογισμένο καμίνι από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού! Από μικρό παιδί, τόσο πολύ αγαπούσε τον Θεό και τους Αγίους Του που όταν τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε ότι θέλει να γίνει Άγιος. Και έγινε!

    Όταν ἐφθασε δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών όπου μόναζε και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο (20 Ιανουαρίου). Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο Όσιος Θεόκτιστος (3 Σεπτεμβρίου). Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Αν και μικρός ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός που ο Μέγας Ευθύμιος τον έλεγε παιδαριογέροντα.

    Μόνασε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου και τέλος στην περιώνυμη Μονή της Μεγάλης Λαύρας (Mar Saba), την οποία έχτισε ο ίδιος κοντά στη Βηθλεέμ και κατόπιν πήρε το όνομά του.

    Όσο μεγάλωνε αγωνιζόταν όλο και πιο σκληρά με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχή με δάκρυα, γι' αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό βοηθούσε φτωχούς και ασθενείς. Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη ως πρεσβευτής προς τον αυτοκράτορες Αναστάσιο Α' και Ιουστινιανό.

    Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ., κοιμήθηκε εν ειρήνη. Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα βρέθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πόλη. Μετά την πρώτη  Άλωση (1204 μ.Χ.) μεταφέρθηκε από τους σταυροφόρους στη Βενετία.

    Το 1965 μ.Χ., μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο έκτοτε φυλάσσεται στη Μονή του. Η Μονή του Αγίου Σάββα αποτελεί άβατο για τις γυναίκες.
 
    Ένα από τα πολλά θαύματα που γίνονται εκεί είναι και η αφθαρσία των σωμάτων όλων των μοναχών της Μονής μετά την κοίμησή τους.


Πρακτική εφαρμογή

    Είδαμε στον βίο (δηλαδή τη ζωή) του Αγίου Σάββα ότι από μικρό παιδί τόσο πολύ αγαπούσε τον Θεό και τους Αγίους Του που όταν τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε ότι θέλει να γίνει Άγιος. Και τα κατάφερε!

    Εμείς πάλι, όταν μεγαλώσουμε ονειρευόμαστε να γίνουμε γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, διάσημοι, αθλητές, τραγουδιστές, μοντέλα… Εμείς άραγε σκεφτόμαστε καθόλου αυτό που ήθελε ο μικρός Σάββας; Κι όμως ξεχνάμε το πιο σημαντικό, την πατρίδα μας που είναι ο Παράδεισος, και ασχολούμαστε με ένα σωρό εφήμερα (που κρατούν λίγο) πράγματα χωρίς να δίνουμε σημασία στα ουσιώδη και σημαντικά.

    Ο Κύριος μας καλεί να γίνουμε Άγιοι: «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί», δηλαδή να αγωνίζεστε στη ζωή σας να γίνετε Άγιοι, όπως Άγιος είμαι Εγώ που σας έπλασα. Αυτός είναι ο σκοπός που δημιουργηθήκαμε, να γίνουμε Άγιοι! 

    Ένα ωραίο τραγούδι που θα μάθουμε μας το υπενθυμίζει:


Θέλω να γίνω Άγιος

Δε με νοιάζει αν πονέσω ούτε ο κόσμος τι θα πει,
κι αν στους άλλους δεν αρέσω, ο Χριστός μου, μου αρκεί.

Θέλω να γίνω Άγιος, Χριστέ μου, για να Σε δω,
θέλω να γίνω Άγιος, κοντά Σου μια μέρα να' ρθω.
Θέλω να γίνω Άγιος, αιώνια μαζί Σου να ζω,
θέλω να γίνω Άγιος, Χριστέ μου, γιατί Σ' αγαπώ.

Δε με νοιάζει τι θα πάθω ούτε τι θα στερηθώ,
κι αν ειν' όλα θα τα χάσω, να κερδίσω το Χριστό.

Θέλω να γίνω Άγιος, Χριστέ μου, για να Σε δω,
θέλω να γίνω Άγιος, κοντά Σου μια μέρα να' ρθω.
Θέλω να γίνω Άγιος, αιώνια μαζί Σου να ζω,
θέλω να γίνω Άγιος, Χριστέ μου, γιατί Σ' αγαπώ.


Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ’.

    Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας· καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας· καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Σάββα Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἠμῶν.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΥΜΝΟΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ...)

  1. Σχετικό BINTEO είναι και το παρακάτω:






1. Παιχνίδια με μπάλα παραλίας

(Η μπάλα παραλίας είναι μαλακή, μεγάλη και πολύ ελαφριά.)





    1. Τα παιδιά σχηματίζουν κύκλο και πετούν την μπάλα ψηλά κάνοντας πάσες προσέχοντας ώστε η μπάλα να μην ακουμπήσει κάτω. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποιο μέρος του σώματός τους θέλουν εκτός από τα πόδια.
    2. Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι πρέπει να κρατήσει μια πετσέτα μπάνιου (ή μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών) από τις άκρες της και με αυτή να πετάει την μπάλα σε άλλο ζευγάρι. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να πιάνετε κάθε φορά την μπάλα που σας πετάει η άλλη ομάδα με την πετσέτα και να την ξαναπετάτε πίσω σαν να ήταν η πετσέτα μια τεράστια ρακέτα. Μετρήστε πόσες φορές θα το πετύχετε χωρίς να σας πέσει η μπάλα κάτω.







ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages