Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

05 Δεκεμβρίου 2019

Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου)

 Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου)

Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από την Καππαδοκία και γεννήθηκε το 439 μ.Χ.. Είχε ευσεβείς γονείς,  τον Ιωάννη και την Σοφίας  και σε μικρή ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα φλογισμένο καμίνι από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού! Από μικρό παιδί, τόσο πολύ αγαπούσε τον Θεό και τους Αγίους Του που όταν τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε ότι θέλει να γίνει Άγιος. Και έγινε!

Όταν ἐφθασε δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών όπου μόναζε και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο (20 Ιανουαρίου). Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο Όσιος Θεόκτιστος (3 Σεπτεμβρίου). Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Αν και μικρός ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός που ο Μέγας Ευθύμιος τον έλεγε παιδαριογέροντα.

Μόνασε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου και τέλος στην περιώνυμη Μονή της Μεγάλης Λαύρας (Mar Saba), την οποία έχτισε ο ίδιος κοντά στη Βηθλεέμ και κατόπιν πήρε το όνομά του.

Όσο μεγάλωνε αγωνιζόταν όλο και πιο σκληρά με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχή με δάκρυα, γι' αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό βοηθούσε φτωχούς και ασθενείς. Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη ως πρεσβευτής προς τον αυτοκράτορες Αναστάσιο Α' και Ιουστινιανό.

Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ., κοιμήθηκε εν ειρήνη. Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα βρέθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πόλη. Μετά την πρώτη  Άλωση (1204 μ.Χ.) μεταφέρθηκε από τους σταυροφόρους στη Βενετία.

Το 1965 μ.Χ., μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο έκτοτε φυλάσσεται στη Μονή του. Η Μονή του Αγίου Σάββα αποτελεί άβατο για τις γυναίκες.

 Ένα από τα πολλά θαύματα που γίνονται εκεί είναι και η αφθαρσία των σωμάτων όλων των μοναχών της Μονής μετά την κοίμησή τους.

https://youtu.be/9w-jRjcmSlMἈπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας· καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας· καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Σάββα Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἠμῶν.


Pages