ΘΕΜΑ: 10.3. α.Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα β.Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (Γυμν. Λυκ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Δεκεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ: 10.3. α.Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα β.Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (Γυμν. Λυκ.)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 


Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας

• ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ" από 1-31 Δεκεμβρίου 2021, για νέους έως 20 ετών. Πληροφορίες και όροι συμμετοχής στην σελίδα:   https://www.neotitafokid.gr/2021/11/blog-post_30.html

Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 60€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 30€.  Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν από ένα ενθύμιο.

    Παρακαλούμε τυπώστε την αφίσα μεγέθους Α4 ή Α3 αν μπορείτε (βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης), γνωστοποιήστε τη, στα παιδιά σας και τέλος αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας. 

 Αν μπορείτε τυπώστε ανάλογα αντίτυπα και μοιράστε τη στα παιδιά σας. Το τέλος της συλλογής ειδών για τους άπορους αδελφούς μας θα είναι πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να μπορούμε να τα μοιράσουμε εγκαίρως.

• ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ: Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία αγάπης για φιλανθρωπικά καταστήματα & άπορους νέους με την βοήθεια των κατηχητών της. Η αγάπη στους συνανθρώπους μας δεν είναι κάτι αόριστο και χωρίς να θυσιάσουμε κάτι προσωπικό για το κοινό όφελος! Για τον λόγο αυτό ως διδάσκοντες το θέλημα του Θεού πρέπει να προτρέψουμε τα παιδιά μας να συμμετάσχουν στην βοήθεια των Κοινωφελών Ιδρυμάτων ή Καταστημάτων φιλανθρωπίας με προτεραιότητα την βοήθεια των άπορων και φτωχών νέων, καθώς και των οικογενειών τους.

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας. 

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε και Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σαΣ ή για ψυχαγωγία των παιδιών.

ΘΕΜΑ: Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα (4 Δεκ.

    Η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.), δηλ. περίοδο διωγμών και ήταν κόρη του πλούσιου και φανατικού ειδωλολάτρη Διόσκορου. 
   
    Δεν γνωρίζουμε πώς και από ποιον έγινε Χριστιανή. Ο πατέρας της, επειδή ήταν πολύ όμορφη, την κρατούσε κλεισμένη σε έναν πύργο. Διέταξε μάλιστα να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα, εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. 
   
    Εκείνος εξοργίστηκε τόσο που την κυνήγησε με το ξίφος του για να τη σκοτώσει. Η Αγία κατέφυγε στα βουνά, αλλά ο πατέρας της τη συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με θάρρος την πίστη της στον Χριστό και περιφρόνησε τα είδωλα. 
   
    Μετά από πολλά και φρικτά βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της σύμφωνα με δική του επιθυμία. Τη στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. 
   
    Λόγω αυτού του θαυμαστού γεγονότος, η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού. Στις αγιογραφίες εικονίζεται να κρατά Άγιο Ποτήριο, κλαδί φοίνικα ή σταυρό μαρτυρίου. Σε άλλες αγιογραφίες βρίσκεται μπροστά σε πύργο με τρία παράθυρα.
https://youtu.be/1giVq2z7jC8


Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’.

Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.


Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκ.)

    Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από την Καππαδοκία και γεννήθηκε το 439 μ.Χ.. Είχε ευσεβείς γονείς,  τον Ιωάννη και την Σοφίας  και σε μικρή ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα φλογισμένο καμίνι από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού! Από μικρό παιδί, τόσο πολύ αγαπούσε τον Θεό και τους Αγίους Του που όταν τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε ότι θέλει να γίνει Άγιος. Και έγινε!

    Όταν ἐφθασε δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών όπου μόναζε και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο (20 Ιανουαρίου). Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο Όσιος Θεόκτιστος (3 Σεπτεμβρίου). Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Αν και μικρός ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός που ο Μέγας Ευθύμιος τον έλεγε παιδαριογέροντα.

    Μόνασε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου και τέλος στην περιώνυμη Μονή της Μεγάλης Λαύρας (Mar Saba), την οποία έχτισε ο ίδιος κοντά στη Βηθλεέμ και κατόπιν πήρε το όνομά του.

    Όσο μεγάλωνε αγωνιζόταν όλο και πιο σκληρά με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχή με δάκρυα, γι' αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό βοηθούσε φτωχούς και ασθενείς. Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη ως πρεσβευτής προς τον αυτοκράτορες Αναστάσιο Α' και Ιουστινιανό.

    Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ., κοιμήθηκε εν ειρήνη. Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα βρέθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πόλη. Μετά την πρώτη  Άλωση (1204 μ.Χ.) μεταφέρθηκε από τους σταυροφόρους στη Βενετία.

    Το 1965 μ.Χ., μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο έκτοτε φυλάσσεται στη Μονή του. Η Μονή του Αγίου Σάββα αποτελεί άβατο για τις γυναίκες.

     Ένα από τα πολλά θαύματα που γίνονται εκεί είναι και η αφθαρσία των σωμάτων όλων των μοναχών της Μονής μετά την κοίμησή τους.

https://youtu.be/9w-jRjcmSlM



Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας· καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας· καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Σάββα Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἠμῶν.


Ψηφιακό Σταυρόλεξο Αγίων:

https://crosswordlabs.com/view/2020-11-25-557


Πρακτική εφαρμογή

    Παρατηρούμε ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο η Εκκλησία μας προετοιμάζει για τη μεγάλη γιορτή και μας στηρίζει στον αγώνα της νηστείας και του πολέμου κατά των παθών. Αυτό γίνεται προβάλλοντας Αγίους οι οποίοι με το παράδειγμά τους γίνονται οδοδείκτες, πινακίδες που μας οδηγούν με ασφάλεια κοντά στον Χριστό. 

    Διαφορετικοί βίοι αγίων με κοινό παρονομαστή την Πίστη και την Αγάπη προς τον Κύριο: Η Αγία Βαρβάρα αψήφισε την οργή του πατέρα της και τα άγρια βασανιστήρια για χάρη του αγαπημένου της Ιησού. Ο Άγιος Σάββας από μικρός αφιερώθηκε στον Κύριο και με υπεράνθρωπους αγώνες κατάφερε να θαυματουργεί τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον και πόσοι άλλοι άγιοι γιορτάζουν αυτό το διάστημα της νηστείας αλλά και όλο τον χρόνο. Απέδειξαν ότι ότι αγαπούσαν τον Χριστό πάνω από την ζωή τους.

    Εμείς με ποιον τρόπο αποδεικνύουμε την Πίστη μας και την Αγάπη μας προς τον Χριστό;

    Προσπαθούμε άραγε με κάποιον τρόπο να Τον ευχαριστήσουμε ή όλο το αναβάλλουμε για το μέλλον; Προσευχόμαστε; Αγαπάμε τον διπλανό μας; Νηστεύουμε; Προσοχή: Ας μην ξεχνούμε ότι πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή (Ιακ. 2:20). 

    Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφερόμενος στη νηστεία ζητά αποδείξεις με έργα: 

«Νηστεύεις; Απόδειξέ το μου με έργα: Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Αν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Ας μη νηστεύει λοιπόν μόνο το στόμα, αλλά και το μάτι και η ακοή και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματός μας. Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από αρπαγή και πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας από δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια, εξασκούμενα να μην πέφτουν ποτέ λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα, ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη των άλλων… Ας νηστεύει και η ακοή μη δεχόμενη κακολογίες και διαβολές… Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και κοροϊδίες. Διότι τι όφελος έχουμε, όταν δεν τρώμε πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώμε τούς αδελφούς μας;».

    Καλή συνέχεια στον αγώνα!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
    
    Πρέπει να έχω συγκεκριμένο τύπο χαρακτήρα ή πρέπει να επιλέξω συγκεκριμένο επάγγελμα για να μπορέσω να ακολουθήσω τον Χριστό; 

    Μελετώντας τους βίους του Αγίου Απόστολου Ανδρέα, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Σάββα διαπιστώνουμε, εκτός από κοινά που υπάρχουν, έχουν και μεγάλες αντιθέσεις στην ηλικία, το επάγγελμα, την καταγωγή, την ιστορία και τον χαρακτήρα των Αγίων.

Τι μας διδάσκει αυτό; 
    Μας διδάσκει πρώτα από όλα ότι η πίστη μας είναι η μία και μοναδική αληθινή πίστη. Ωστόσο οι Άγιοι της Ορθόδοξης εκκλησίας δεν είναι ρομπότ με αυτόματη συμπεριφορά, πανομοιότυπο χαρακτήρα, ίδιο επάγγελμα, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε έναν ιερό πόλεμο εναντίον των απίστων. 

    Είναι ελεύθεροι άνθρωποι, με δική τους σκέψη και βούληση και διαφορετικές καταβολές. Κατάγονται από άλλες χώρες, άλλες οικογένειες… Άλλοι ήταν άπιστοι, άλλοι ήταν πιστοί από τα γεννοφάσκια τους, άλλοι ήταν πολύ νεαροί και άλλοι πιο μεγάλοι σε ηλικία. Άλλοι ήταν ψαράδες και άλλοι πανεπιστήμονες γεμάτοι από την σοφία αυτού του κόσμου.

    Άλλοι υπήρξαν πολύ αμαρτωλοί και άλλοι αφιερώθηκαν στον Θεό εξ’ απαλών ονύχων…

    ΆΡΑ: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και «κατάλογος» προτερημάτων και επαγγελμάτων για να ακολουθήσεις τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ο μοναδικός στον κόσμο αυτό (και στον άλλο!) που θα σε δεχτεί έτσι ακριβώς όπως είσαι… Δεν τον ενδιαφέρει αν είσαι νέος ή γέρος, σοφός ή επιπόλαιος, γιατρός ή τεχνίτης, εσωστρεφής ή εξωστρεφής, πλούσιος ή φτωχός, μελαγχολικός ή χολερικός… Και η σύγκριση δεν έχει τελειωμό!

    Ένα πράγμα είναι αυτό που θα πρέπει να έχεις: Χριστοκεντρικό προσανατολισμό! Ένα πράγμα πρέπει να κάνεις: Να αγαπάς τον Χριστό άνευ όρων! Ένα πράγμα απασχολεί τον Χριστό σε σχέση με τους ανθρώπους: Η καρδιά και η αγάπη των ανθρώπων να πηγάζει από τα βάθη της ύπαρξής τους για το Πρόσωπό Του!
    
    Κι αν τα παραπάνω σου φαίνονται τρία πράγματα, αν το σκεφτείς καλύτερα, θα δεις ότι ουσιαστικά είναι ένα! Κοινό! Αυτό δηλαδή που είχαν και οι χιλιάδες Άγιοί μας, παρόλες τις φαινομενικές αντιθέσεις τους. 

    Αυτό το «ένα πράγμα» είναι που τους συνέδεε με τον Έναν και Μοναδικό Θεάνθρωπο στους αιώνας των αιώνων, στην υπηρεσία του Οποίου έθεσαν το επάγγελμα και το χαρακτήρα τους.

Εσύ και οι σκέψεις σου: 
    
    Μήπως δεν πρέπει να είμαι εσωστρεφής; Μήπως πρέπει να είμαι πιο χαρούμενος; Μήπως είμαι υπερβολικά χαρούμενος; Μήπως πρέπει να είμαι μελαγχολικός; Πώς θέλει να είμαι ο Χριστός; Να γίνω αρχιτέκτονας ή ποδοσφαιριστής; Μήπως αντί για τα σχολικά μου βιβλία πρέπει να διαβάζω μόνο θρησκευτικά; Πρέπει να γίνω ιερέας ή δεν έχω τα προσόντα; Μήπως… μήπως… μήπως…

    Πάψε να ασχολείσαι συνεχώς με σκέψεις που σε βασανίζουν και σου στερούν την χαρά του βιώματος της πίστης μας… Ο Χριστός σου ζητάει να είσαι αυθεντικός και όχι ψεύτικος… Να Τον αγαπάς και αυτό να φαίνεται στην καθημερινή σου συμπεριφορά. Να προσπαθείς να φέρεσαι με αγάπη στους φίλους και συμμαθητές σου, στους γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλους γείτονες συμπολίτες κ.λ.π. Ο χριστιανικός τρόπος ζωής ΕΙΝΑΙ τρόπος ζωής, δεν είναι απλά μια πίστη! 

    Ο Χριστός δεν θα σου ζητήσει ποτέ να κάνεις κάτι που θα υπερβεί τις δυνάμεις και τον χαρακτήρα σου. Ζήτα από τον Θεό να σε βοηθήσει στον δρόμο σου και Εκείνος θα σου ανοίξει όλες τις πόρτες που πρέπει να ανοιχθούν! Επαγγελματικά και προσωπικά. Ό,τι σε συμφέρει ο Θεός θα στο δώσει!

    Και να θυμάσαι: Αν έχουμε πίστη, μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά και τίποτε δεν είναι αδύνατο για μας αρκεί να το ζητήσουμε από το Θεό. Αυτό το είπε ο ίδιος ο Χριστός στους μαθητές Του: "αμήν γάρ λέγω υμίν, εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, ερείτε τώ όρει τούτω, μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται και ουδέν αδυνατήσει υμίν." (Ματθ. 17, 20)

    Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν• ζητείτε, και ευρήσετε• κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν. 8 πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται." (Ματθ. 7, 7-8.



4. Δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, βίντεο προβολή, 




Τραγούδι:  Θέλω να γίνω άγιος

Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 

Ο Άγιος Νικόλαος (6 Δεκ.)

    Η Εκκλησία μας τον τιμά και τον γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε έτους, αλλά και κάθε Πέμπτη μαζί με τους Αποστόλους τον Άγιο Νικόλαο. Θεωρείται προστάτης των ναυτικών και πολλά καράβια έχουν την εικόνα του ή και το όνομά του. Επίσης, πολλοί ιεροί ναοί είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο, ειδικά στα νησιά μας, όπου οι θαλασσινοί τον ευλαβούνται ιδιαίτερα.

Η Αγία  Άννα (9 Δεκ.)
    Στις 9 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Αγία Άννα που είναι μητέρα της Παναγίας μας!
       


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages