ΘΕΜΑ 10.1. Ο Απόστολος Ανδρέας (30 Νοεμ.) (Προσχ.-Ά Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Δεκεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ 10.1. Ο Απόστολος Ανδρέας (30 Νοεμ.) (Προσχ.-Ά Σχολ.)

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 


ΘΕΜΑ: 10.1. Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (30 Νοεμ.)
 
-Ποιος από εσάς παιδιά θέλει να γίνει ψαράς όταν μεγαλώσει;
-Μμμ είστε αρκετοί!
-Ωραίο το επάγγελμα του ψαρά  αλλά θέλει πολύ υπομονή, εεε;

-Πάμε να γνωρίσουμε έναν ψαρά που έγινε μαθητής του Χριστού μας;

      Ο απόστολος Ανδρέας παιδιά, γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά και ήταν αδελφός του αποστόλου Πέτρου. Οι δύο αδελφοί ήταν ψαράδες στη λίμνη της Γαλιλαίας, μαζί με άλλους δύο από τους αποστόλους, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη.
Ο Αντρέας πιθανόν ήταν νεότερος από τον Πέτρο και δεν ήταν παντρεμένος. 
Το όνομα Ανδρέας είναι ελληνικό, και συνδέεται με τη λέξη «ανδρεία». 

     Ο Ανδρέας ήταν διαφορετικός χαρακτήρας από τον αδερφό του τον Πέτρο: ο Πέτρος ήταν ορμητικός και ενθουσιαζόταν εύκολα, ενώ ο Ανδρέας ήταν ήσυχος και λιγόλογος.
 Από νωρίς ο Ανδρέας έχει τον πόθο να γνωρίσει το Θεό, και γι' αυτό, μαζί με τον Ιωάννη, είχαν γίνει μαθητές του Ιωάννη του Προδρόμου.
 Μια μέρα που βρίσκονταν στις όχθες του Ιορδάνη, ο Πρόδρομος είδε τον Χριστό να περπατά και τον έδειξε στους δύο μαθητές του λέγοντας: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού». Τότε οι δύο μαθητές ακολούθησαν τον Χριστό και συνομίλησαν μαζί του. Ο Αντρέας αμέσως μετά πήγε στον Πέτρο και του είπε γεμάτος χαρά: «Βρήκαμε τον Μεσσία!».
   Αργότερα, όταν ο Χριστός περπατούσε στις όχθες της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε τον Ανδρέα μαζί με τον αδερφό του Πέτρο να ρίχνουν τα δίχτυα στη λίμνη και τους κάλεσε να εγκαταλείψουν το ψάρεμα και να γίνουν μαθητές Του. Εκείνοι παράτησαν τη βάρκα και τα δίχτυα και ακολούθησαν τον Κύριο για να γίνουν «ψαράδες ανθρώπων» όπως τους είχε υποσχεθεί.  Επειδή ο Ανδρέας κλήθηκε από τον Χριστό πρώτος για να γίνει μαθητής του ονομάστηκε Πρωτόκλητος.

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Πατρών.

    Στην Αχαΐα η διδασκαλία του βρήκε πρόσφορο έδαφος, αφού έκανε πολλά θαύματα θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς με τη δύναμη της προσευχής του. Σύμφωνα με την παράδοση, ακόμα και η Μαξιμίλλα, η σύζυγος του ανθυπάτου Αιγεάτη, αφού  θεραπεύτηκε από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στον Χριστό. 

    Το γεγονός όμως αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο που συνέλαβε τον Άγιο, τον φυλάκισε και τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο σε σχήμα Χ. Ο Άγιος αγιογραφείται έχοντας αγκαλιά τον σταυρό του που είχε σχήμα Χ. Πέθανε μαρτυρικά στις 30 Νοεμβρίου 60 μ.Χ. στη Πάτρα.

    Στην αποστολική πόλη των Πατρών υπάρχει ο τάφος του και το σημείο του μαρτυρίου του. Ο ναός του είναι μεγαλοπρεπής και ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων, κατέχει δε ως ανεκτίμητο θησαυρό μέρος της κάρας του Αγίου, οστά του και μέρος του σταυρού του.

        Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας κήρυξε στον μισό σχεδόν κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού, ίδρυσε Εκκλησίες και τελικά μαρτύρησε σταυρικά για χάρη του Δασκάλου του. 


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 

Ο Άγιος Νικόλαος (6 Δεκ.)

    Η Εκκλησία μας τον τιμά και τον γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε έτους, αλλά και κάθε Πέμπτη μαζί με τους Αποστόλους τον Άγιο Νικόλαο. Θεωρείται προστάτης των ναυτικών και πολλά καράβια έχουν την εικόνα του ή και το όνομά του. Επίσης, πολλοί ιεροί ναοί είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο, ειδικά στα νησιά μας, όπου οι θαλασσινοί τον ευλαβούνται ιδιαίτερα.


Η Αγία  Άννα (9 Δεκ.)
    Στις 9 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Αγία Άννα που είναι μητέρα της Παναγίας μας!
       
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1.«Γρήγορη κούρσα» 

Ενσωματωμένη εικόνα

    Χωρίζουμε τους παίκτες σε ισάριθμες ομάδες. Οι παίκτες της μιας ομάδας στέκονται όρθιοι ο ένας πίσω από τον άλλο. Σε απόσταση, οι παίκτες της άλλης ομάδας σε ζευγάρια είναι τα εμπόδια. Κάθε παίκτης πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί και να περάσει τα εμπόδια (πέρασμα κάτω από πόδια ή χέρια, άλμα, γύρω-γύρω κ.α.) και να επιστρέψει στη θέση του. Χρονομετρούμε τις δύο ομάδες. Κερδίζει η γρηγορότερη!!!

2.«Τα μυρμήγκια» 

Ενσωματωμένη εικόνα

    Χωρίζουμε τους παίκτες σε 2 ομάδες. Όλοι στέκονται όρθιοι ο ένας δίπλα στον άλλο, πίσω από τη γραμμή που οριοθετεί το χώρο του παιχνιδιού. Στις δύο γωνίες (τελική γραμμή), τοποθετούμε 2 στεφάνια (φωλιές). Μέσα στο χώρο, πετάμε διάφορα ακίνδυνα αντικείμενα. Οι παίκτες πρέπει να μαζέψουν τα αντικείμενα και να τα βάλουν στη φωλιά τους. Κερδίζει η ομάδα που μάζεψε τα περισσότερα.(Αντί για διάφορα αντικείμενα τώρα τα Χριστούγεννα μπορούμε να σκορπίσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια!!!)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages