Ο Νώε γλυτώνει τον κόσμο από τον κατακλυσμό | Η Εκκλησία σώζει τον κόσμο από την αμαρτία! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

12 Οκτωβρίου 2019

Ο Νώε γλυτώνει τον κόσμο από τον κατακλυσμό | Η Εκκλησία σώζει τον κόσμο από την αμαρτία!


Προσχολική & Α´ Σχολική ηλικία -  Θέμα: 
Προσέγγιση - Εισαγωγή
Καλησπέρα παιδάκια και καλό μήνα! Έφτασε κι ο χειμώνας! Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Ο καιρός, ο χρόνος, είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Οι εποχές αλλάζουν και όσο παιρνούν οι εποχές έτσι περνούν και τα χρόνια και μεγαλώνουμε και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πραγματάκια!!! Σωστά;;;

Λοιπόν παιδιά... θυμάστε γιατί ο άνθρωπος βγήκε από τον Παράδεισο; - (Λόγω της παρακοής.) Και τι συνέπειες είχε η παρακοή; - (Θλίψη, πόνο, κούραση και κυρίως τον θάνατο.) Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο τον Πρωτοπλάστων...

Κύρια αφήγηση ή διήγηση
Ανάγνωση από σελ. 96-98 (Εκδόσεις Σαΐτης “Η Βίβλος για παιδιά” σελ. 22-24)
Με το πέρασμα των χρόνων ,παιδάκια μου, οι άνθρωποι έγιναν πολύ αμαρτωλοί. Ξέχασαν τον Θεό και σκέφτονταν μόνον το κακό. Η γη είχε γεμίσει από τα εγκλήματα των ανθρώπων. Η δικαιοσύνη του Θεού δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την αμαρτία τους.
Ανάμεσα στους ανθρώπους  ένας ξεχώριζε για τη θεάρεστη τίμια ζωή του, ο Νώε. 

Ο Νώε είχε τρεις γιους, τον Σημ τον Χαμ και τον Ιάφεθ. Ο Θεός μια μέρα είπε στο Νώε: 
«Έφτασε το τέλος των ανθρώπων, γιατί γέμισε η γη από τα εγκλήματά τους. Θα τους εξαφανίσω από τη γη. Εσύ όμως φτιάξε μια ξύλινη κιβωτό, χώρισέ την σε δωμάτια και άλειψέ την από μέσα και από έξω με πίσσα. Το μήκος της θα είναι τριακόσιοι πήχεις, το πλάτος της πενήντα και το ύψος της τριάντα. Θα της βάλεις στέγη και θα κατασκευάσεις τρεις ορόφους. Εγώ θα φέρω κατακλυσμό νερών, για να καταστρέψω κάθε ον που έχει πνοή ζωής. Κάθε ζωντανό πλάσμα θα πεθάνει. 

Μ’ εσένα όμως θα συνάψω «Διαθήκη» -συμφωνία. Θα μπεις στην κιβωτό εσύ και οι γιοι σου και η γυναίκα σου και οι γυναίκες των γιων σου. Επίσης θα μπουν στην κιβωτό από ένα ζευγάρι από όλα τα ζώα και τα πουλιά για να επιζήσουν μαζί σου. Αποθήκευσε κάθε είδους τροφή που θα σου χρειαστεί, για να τρώτε εσύ κι εκείνα για πάρα πολλές ημέρες».

Ο Νώε, παιδιά μου,  έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο Θεός. Κανείς από τους υπόλοιπους ανθρώπους δεν ήθελε να τον ακολουθήσει.  Όταν όλα ήταν έτοιμα, ο Κύριος πρόσταξε τον Νώε να μπει μέσα στην κιβωτό με την οικογένειά του και όλα τα ζώα τα οποία ο Κύριος οδήγησε στην κιβωτό.

Ύστερα από επτά μέρες άρχισε ο κατακλυσμός. Άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού. Έβρεχε αδιάκοπα για σαράντα μερόνυχτα. Τα πάντα πλημμύρισαν. Το νερό έφτασε και σκέπασε όλα τα βουνά. Κάθε ζωντανή ύπαρξη πάνω στη γη, όλοι οι άνθρωποι, τα πτηνά, τα ήμερα ζώα, τα άγρια θηρία και τα ερπετά της γης χάθηκαν μέσα στα νερά. Μόνον η κιβωτός επέπλεε για εκατό πενήντα ημέρες.

Κάποτε τα νερά άρχισαν να υποχωρούν. Δυνατός άνεμος στέγνωνε τη γη.  Ο Νώε άνοιξε ένα παράθυρο της Κιβωτού κι άφησε ελεύθερο ένα κοράκι, το οποίο δεν ξαναγύρισε. Ύστερα άφησε ελεύθερο ένα περιστέρι, το οποίο όμως δεν βρήκε στεριά και γρήγορα ξαναγύρισε στον Νώε.  Μετά από επτά μέρες άφησε πάλι ο Νώε το περιστέρι, το οποίο ξαναγύρισε κρατώντας στο ράμφος του κλαδί ελιάς. Τα νερά λοιπόν είχαν υποχωρήσει τόσο, ώστε φάνηκαν τα δέντρα. Μετά από επτά μέρες ξανάστειλε το περιστέρι, το οποίο αυτή τη φορά δεν επέστρεψε.

Τότε ο Θεός είπε στον Νώε να βγει από την κιβωτό με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και τις γυναίκες των παιδιών του και όλα τα ζωντανά. Μόλις ο Νώε βγήκε από την κιβωτό και πάτησε σε στεριά έχτισε ένα θυσιαστήριο για τον Κύριο. Πήρε από όλα τα καθαρά ζώα και τα καθαρά πτηνά – από τα οποία είχαν διασωθεί επτά ζευγάρια – και πρόσφερε θυσία στον Θεό. Ο Θεός δέχτηκε με ευχαρίστηση τη θυσία του Νώε και υποσχέθηκε: «Δεν θα καταραστώ πια τη γη εξαιτίας των ανθρώπων. Στο εξής όσο υπάρχει η γη δεν θα πάψουν να έρχονται τα καλοκαίρια και οι χειμώνες, το κρύο και η ζέστη, η μέρα και η νύχτα, η σπορά κι ο θερισμός». Ευλόγησε και τον Νώε και τα παιδιά του και τους όρισε να γεννήσουν πολλούς απογόνους, ώστε να εξαπλωθούν και να γεμίσουν όλη τη γη. 

Σημάδι της Διαθήκης που έκανε ο Θεός με τον Νώε και με κάθε ζωντανή ύπαρξη πάνω στη γη ήταν το ουράνιο τόξο, που εκείνη τη στιγμή φανερώθηκε στον ουρανό.

Από τον Νώε και τα παιδιά του προήλθαν οι άνθρωποι όλης της γης. Ο Νώε έζησε μετά τον κατακλυσμό τριακόσια πενήντα χρόνια. Συνολικά έζησε εννιακόσια πενήντα χρόνια!


Κατώτερο (Δ´, Ε´, ΣΤ´ Δημοτικού):  -  Θέμα:        
Καλησπέρα και καλό μήνα! Έφτασε κι ο χειμώνας! Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Ο καιρός, ο χρόνος, είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Είναι μια ευκαιρία για να καθαρίσουμε την ψυχή μας για να είναι άξια κατοικία του Αγίου Πνεύματος που λάβαμε όταν βαπτιστήκαμε (Ιερό Μυστήριο Χρίσματος). Και πώς καθαρίζουμε την ψυχή μας, Γιωργάκη; (...) Με το Ιερό Μυστήριο της εξομολόγησης, φυσικά!

Θυμάστε γιατί ο άνθρωπος βγήκε από τον Παράδεισο; - (Λόγω της παρακοής.) Και τι συνέπειες είχε η παρακοή; - (Θλίψη, πόνο, κούραση και κυρίως τον θάνατο.) Ας δούμε τι έγινε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο τον Πρωτοπλάστων...

Ανάγνωση από σελ. 96-98 (Εκδόσεις Σαΐτης “Η Βίβλος για παιδιά” σελ. 22-24)

Ανάπτυξη για παιδιά Κατωτέρου 
Όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι άνθρωποι στη γη, άρχισε να πληθαίνει και η αμαρτία. Ο Θεός τότε αποφάσισε να εξαφανίσει τον άνθρωπο και όλα τα ζωντανά πλάσματα που δημιούργησε. Και είπε στον Νώε, τον μοναδικό ενάρετο άνθρωπο που είχε απομείνει στη γη: «Το τέλος όλων των ανθρώπων έφτασε. Φτιάξε ένα πλοίο, μια κιβωτό, και μπες μέσα μαζί με τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και τις γυναίκες των παιδιών σου. Μαζί σου θα πάρεις και ένα ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό) από κάθε ζώο και τροφές για όλους.»Ο Νώε έκανε όπως τον διέταξε ο Θεός (Γεν.6).

Βλέπουμε ότι ο άνθρωπος μακριά από τον Θεό γίνεται χειρότερος από τα ζώα: δεν μπορεί να αγαπήσει κανέναν, κάνει αμαρτωλές σκέψεις και πράξεις, καταστρέφει το περιβάλλον και τελικά τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο Νώε και η οικογένειά του μπήκαν στην κιβωτό μαζί με τα ζευγάρια των ζώων και έπειτα από επτά μέρες άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς για σαράντα μερόνυχτα. Το νερό σκέπασε όλη τη γη και όλα τα βουνά και πνίγηκε καθετί ζωντανό, άνθρωποι και ζώα. Και το νερό καταπλημμύρισε τη γη για εκατόν πενήντα ημέρες. Έπειτα το νερό άρχισε να υποχωρεί και η κιβωτός κάθισε ομαλά στο όρος Αραράτ.

Έπειτα ο Νώε έστειλε ένα κοράκι για να δει εάν μπορούσαν να βγουν, το κοράκι όμως δεν επέστρεψε. Κατόπιν έστειλε ένα περιστέρι, το οποίο γύρισε στην κιβωτό. Μετά από επτά μέρες έστειλε πάλι το περιστέρι το οποίο επέστρεψε αυτή τη φορά με ένα κλαδί ελιάς. Ο Νώε περίμενε άλλες επτά μέρες και ξαναέστειλε το περιστέρι το οποίο δεν ξαναγύρισε. Η γη είχε στεγνώσει. 

Τότε ο Θεός είπε στον Νώε: «Βγείτε από την κιβωτό και κατοικήστε τη γη». Ο Νώε προσέφερε θυσία ευχαριστίας στον Θεό κι Αυτός τον ευλόγησε και υποσχέθηκε ότι δε θα ξαναγίνει κατακλυσμός στη γη. Σημάδι αυτής της υπόσχεσης έβαλε στον ουρανό το ουράνιο τόξο που βγαίνει πριν ή μετά τη βροχή. Τα παιδιά του Νώε που βγήκαν από την κιβωτό ήταν ο Σημ, ο Χαμ και ο Ιάφεθ. Από αυτούς γεννήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν οι άνθρωποι που κατοίκησαν όλη τη γη (Γεν.8-9).

Ο κατακλυσμός είναι πραγματικό γεγονός, όπως μαρτυρούν οι επιστήμονες και σώζεται στις παραδόσεις όλων των αρχαίων λαών (Ελλήνων, Αιγυπτίων, Εβραίων κ.ά.). Η κιβωτός του Νώε που έσωσε τον άνθρωπο και διατήρησε τη ζωή στη γη, προεικονίζει την Εκκλησία μας, η οποία σώζει τον άνθρωπο από την κόλαση της ζωής μακριά από τον Θεό. Ο Θεός είναι Αγάπη, είναι Φως είναι, Ελπίδα. Μακριά του, έξω από την Εκκλησία, ο άνθρωπος βιώνει το σκοτάδι και την απελπισία.

Κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα: Η κιβωτός του Νώε (23΄) https://www.youtube.com/watch?v=QbNT9j9CAf8

Pages