Οι πρωτόπλαστοι Αδἀμ και Εύα χάνουν τον Παράδεισο - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

05 Οκτωβρίου 2019

Οι πρωτόπλαστοι Αδἀμ και Εύα χάνουν τον Παράδεισο

Προσέγγιση - Εισαγωγή
Παιδιά γνωρίζετε τι είναι το Προπατορικό αμάρτημα;(...)  Ποιοι το έκαναν; (...) Και ποιες ήταν οι συνέπεις για όλο το ανθρώπινο γένος;;; (...) Και με ποιο τρόπο εγώ, μπορώ να απαλλαγώ από το προπατορικό αμάρτημα;;; Αυτά και άλλα σχετικά θα μάθουμε σήμερα!!!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση
[ Λογικά τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων γνωρίζουν λίγο ή πολύ την διήγηση της πτώσης των Πρωτοπλάστων, για αυτό και λέμε περιληπτικά την ιστορία, επιμένοντας στις ερωτήσεις και μέσω αυτών κάνουμε την διδασκαλία.]

Ερωτήσεις για ανάπτυξη παιδιών Μέσου & Ανωτέρου
Ο Θεός έδωσε κάποια τιμητική θέση στον άνθρωπο σε σχέση με τα υπόλοιπα δημιουργήματα; - ΑΠ.: Ο Θεός  δημιούργησε πρώτα τον κόσμο, το “παλάτι”, κι έπειτα έβαλε το τελειότερο απ' τα δημιουργήματα του, τον “βασιλιά - άνθρωπο”, να κατοικήσει μέσα σ' αυτό. Έπλασε τον άνθρωπο με τα χέρια Του (ασχολήθηκε δηλ. προσωπικά μαζί του), τον δημιούργησε κατ´᾽εικόνα και Ομοίωσιν Του, αλλά αφετέρου τον έβαλε να κατοικήσει στον Κήπο της Εδέμ, στον πανέμορφο τόπο τον Παράδεισο. Του έδωσε έτσι 
ξεχωριστή τιμητική θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίσματα. 

Πόσα σημαντικά δένδρα βρίσκονταν στο μέσον του Παραδείσου; - ΑΠ.: Δύο ήταν τα σημαντικά δένδρα στο μέσον του Παραδείσου. α) Το Δένδρο της Ζωής ή Αθανασίας και β) το Δένδρο της Γνώσεως του καλού και του κακού.

Μπορούσαν οι Αδάμ και Εύα να επιλέξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που επέλεξαν; - ΑΠ.: Φυσικά και μπορούσαν να αρνηθούν να φάνε από τον καρπό. Ο άνθρωπος πλάστηκε με ελεύ- θερη βούληση να επιλέξει ό,τι θέλει. Με τις πράξεις του άνθρωπος κάνει τις επιλογές του. Κατά συ- νέπεια η Εύα μπορούσε να αρνηθεί την πρόκληση του φιδιού και να αρνηθεί να φάει από τον καρπό. Όμως η αίσθηση της όρασης την γέλασε, ξεγελάστηκε δηλ. γιατί “είδε ότι ο καρπός ήταν ωραίος στην όψη”. Προσοχή λοιπόν σε ό,τι μας αρέσει γιατί πολλές φορές μας αρέσει κάτι στην όψη αλλά αποδεικνύεται στην πορεία λανθασμένη επιλογή ή και καταστροφική επιλογή. [Εδώ είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προκλήσεις του τσιγάρου, των ναρκωτικών ουσιών και εξαρτήσεων, των ελεύθερων σχέσεων, της εξάρτησης από τα σύγχρονα είδωλα όπως τραγουδιστές, καλλιτέχνες, διαδίκτυο, fb, Instagram κ.λπ. γιατί μας αρέσουν από την πρώτη ματιά!].

Ποιος ήταν ο ρόλος του Διαβόλου; -ΑΠ. Ο διάβολος έπαιξε ένα πονηρό παιχνίδι στους πρωτόπλαστους. Χρησιμοποίησε το φίδι ως όργανο για να ξεγελάσει τους πρωτόπλαστους. -Τι ήθελε να πετύχει με αυτή του την πράξη; Ο διάβολος έπαιξε πονηρό και άσχημο ρόλο!!!! Ξεγέλασε τον άνθρωπο και τον έριξε σε ένα αμάρτημα που έχει τεράστιες προεκτάσεις. Βασικός του σκοπός ήταν να πονέσει τον Θεό μέσω της αμαρτίας που θα έκαναν οι πρωτόπλαστοι. Επίσης επειδή μισούσε το ανθρώπινο γένος επεδίωκε να χωρήσει τον άνθρωπο από τον Θεό. Χρησιμοποίησε το ψέμα, την απάτη και την διαβολή (από την διαβολή πήρε το όνομα Διάβολος, επειδή διαβάλλει, διαστρέφει την πραματικότητα) προκειμένου να πετύχει την παρακοή τους.

Οι πρωτόπλαστοι αποδέχθηκαν το λάθος τους ή όχι; - ΑΠ.: Όχι δυστυχώς όχι μόνο δεν αποδέχθηκαν το λάθος τους αλλά ο Αδάμ έριξε την ευθύνη στην Εύα, και εμμέσως στον ίδιο το Θεό, και η Εύα στο φίδι και τέλος δε ζήτησαν συγχώρεση από τον Θεό. Και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο σφάλμα από το προηγούμενο. Θα μπορούσαν να ζητήσουν συγχώρεση, αλλά από εγωισμό δεν αποδέχθηκαν το λάθος τους. [Ευκαιρία να μιλήσουμε για την αρετή της συγχώρεσης και την αμαρτία του εγωισμού]. 

Τι σημαίνει προπατορικό αμάρτημα; - ΑΠ. Είναι το αμάρτημα στο οποίο υπέπεσαν οι προπάτορες ολόκληρης της ανθρωπότητας Άδαμ & Εύα. Ουσιαστικά είναι η αποτυχία τους να κάνουν σωστή χρήση της ελευθερίας που τους δόθηκε. Έτσι έχασαν την επικοινωνία με το Θεό και τη χαρά να Τον συναντούν & να συνομιλούν μαζί Του. Μετά την πτώση αντιλαμβάνονται τη γύμνια τους. Αυτό δεν σημαίνει μόνο την έλλειψη ρουχισμού αλλά και την ουσιαστική έλλειψη προστασίας, εφοδίων, χαρισμάτων & αρετών. Να τονίσουμε πως μετά την πτώση, η αγάπη του Θεού παραμένει γνήσια & απέραντη στο πρόσωπό τους & τους βοηθάει να αντιληφθούν το σφάλμα τους. Αντί αυτού, εμμένουν στην επιλογή τους, θεωρούν υπεύθυνο Τον Δημιουργό τους & δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους. 

Ποιες είναι οι προεκτάσεις της πτώσεως των πρωτοπλάστων; - ΑΠ. Η πτώση επέρχεται σε όλα τα επίπεδα. 
1. Η κοινωνία με το Θεό γίνεται επικοινωνία με τον διάβολο. 
2. Διαταράσσεται η σχέση με το συνάνθρωπο. 
3. Διαταράσσεται η σχέση με το περιβάλλον. 
4. Την αγάπη και την ομοψυχία διαδέχονται η έχθρα και η διαίρεση, τη συντροφικότητα και την ισότητα διαδέχονται η αποξένωση και η ανισότητα. 
5. Ο άνθρωπος παύει να είναι ο οικονόμος της Δημιουργίας, αυτός που την προστατεύει. Αντί- θετα, την εκμεταλλεύεται και την καταστρέφει. 
6. Η εργασία του δεν είναι πια χαρά και απόλαυση, αλλά μόχθος και άγχος. 
7. Η ψυχική & σωματική φθορά (θάνατος) είναι γεγονός. 
8. Οι συνέπειες της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το Θεό ήταν πάρα πολύ σοβαρές. 

Χάθηκε η αθωότητα, η χαρά, η ζωή κοντά στο Θεό. Ο άνθρωπος από δικό του λάθος γνώρισε τον πόνο, το φόβο, τη λύπη, το θάνατο. Η ουσία λοιπόν της αμαρτίας των πρωτοπλάστων, αλλά και κάθε αμαρτίας, είναι αυτή η άρνηση της κοινωνίας με το Θεό.

Δεν είναι άδικο να κληρονομούμε την αμαρτία των πρωτοπλάστων; Αφού εμείς δεν αμαρτήσαμε!!! -ΑΠ: Μετά την πτώση των πρωτοπλάστων δεν κληρονομούμε την αμαρτία τους ακριβώς, άλλωστε θα ήταν άδικο αυτό, αλλά κληρονομήσαμε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το σφάλμα τους αυτό, δηλαδή την ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ και τη ΦΘΑΡΤΟΤΗΤΑ. Αλλιώς: κληρονομήσαμε την φθορά και τον θάνατο. 

Με το βάπτισμα εξαλείφεται το αμάρτημα των πρωτοπλάστων. Γιατί όμως εμείς οι άνθρωποι και φθαρτοί είμαστε αλλά και πεθαίνουμε; - Α.Π. Το βάπτισμα μας κάνει μέλος στην Εκκλησία του Θεού και πλέον μετά από αυτό έχουμε τη δυνατότητα μετά θάνατον να αποκτήσουμε την αφθαρσία και την αιωνιότητα, εφόσον πλέον χρησιμοποιήσουμε σωστά την ελευθε- ρία μας. Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος γράφει: «Ο άνθρωπος είναι προορισμένος δια πολύ μεγάλη τιμή. Κοίταξε πόσο μεγάλος είναι ο ουρανός και η γη, ο ήλιος και η σελήνη και όμως δεν έδειξε την εύνοιά του εις αυτά ο Θεός, παρά μόνον εις τον άνθρωπον αναπαύεται». 

Μήπως το μήλο που έφαγαν οι πρωτόπλαστοι ήταν ψέμα, και ουσιαστικά ήρθαν σε ερωτική επαφή και το αποκρύπτει η Αγία Γραφή, γιατί ντράπηκε να το καταγράψει; - ΑΠ: Όχι δεν ήταν ψέμα το φάγωμα του καρπού, που δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μήλο. Η Αγ. Γραφή έχει σε πολλές περιπτώσεις καταγράψει “ερωτικές ιστορίες” ή παράνομους έρωτες ακόμα και για άγια πρόσωπα. (π.χ. βασιλιάς Δαβίδ που μοίχευσε και σκότωσε τον άνδρα της ερωμένης του). Άρα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το ανέφερε. Οι Αδάμ και Εύα ήταν τελείως αγαθοί, και δεν σκέπτονταν πονηρά, γι’ αυτό και κινούνταν γυμνοί όπως μας λέει η Αγ.Γραφή.

Τι σημαίνει η λέξη Αδάμ και Εύα; -ΑΠ. Αδάμ σημαίνει χοϊκός, και Εύα σημαίνει ζωή.

Pages