Ο Άγιος Σπυρίδων και τα άλογα - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

11 Δεκεμβρίου 2020

Ο Άγιος Σπυρίδων και τα άλογα

 

Την εποχή που ο Αρειανισμός ταλάντευε τους χριστιανούς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Νίκαια η Α' Οικουμενική Σύνοδος. Ξεκίνησε λοιπόν και ο Άγιος Σπυρίδωνας μαζί με τον μαθητή του και διάκονό του τότε Άγιο Τριφύλλιο το ταξίδι τους προς την Νίκαια. Όταν τους έπιασε το σούρουπο έπρεπε να διανυκτερεύσουν.

Ο Τριφύλλιος έδεσε τα δύο άλογα και πέφτουν να ξεκουραστούν. Το πρωί αφότου ξυπνήσανε είπε ο Άγιος Σπυρίδωνας στον διάκονό Τριφύλλιο του:
-Πήγαινε παιδί μου, φέρε τα άλογα τώρα πού είναι νωρίς ακόμη να ξεκινήσουμε για το μεγάλο ταξίδι μας. Ήταν δεν ήταν δύο ώρες πριν ξημερώσει. Πήγε στον σταύλο και βρήκε τα άλογα αποκεφαλισμένα.

Τρέχει στο Γέροντά του και του λέει:
-Πάτερ, αλλοίμονο μας κάποιοι κακοί άνθρωποι σκότωσαν τα άλογά μας, του έκοψαν τα κεφάλια! Και τότε ο Γέροντας Επίσκοπος Σπυρίδων είπε στον υποτακτικό του Τριφύλλιο:
Πήγαινε και βάλε το κεφάλι τους στην θέση του σώματός τους και έρχομαι κι εγώ. Ακόμη δεν είχε ξημερώσει.

Ο Τριφύλλιος, επειδή ήταν ακόμη σκοτάδι, εφήρμοσε το άσπρο κεφάλι στο μαύρο άλογο και το μαύρο κεφάλι στο άσπρο άλογο.

Όταν έφτασε ο Άγιος Σπυρίδων στον σταύλο, γύρισε προς τα άλογα που κοίτονταν νεκρά μες το σκοτάδι και ψέλλισε ''Να είσαι δοξασμένος Κύριε, Εσύ που έδωσες ζωή σε ολόκληρη την κτίση τώρα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Αμέσως τα άλογα αναστήθηκαν!

Δεν είχε δει πως είχε γίνει λάθος και δεν τοποθετήθηκαν τα κεφάλια των αλόγων στα σωστά σώματά τους και μόλις ανέτειλε ο ήλιος ο μαθητής του είπε στον Γέροντά του:
-Γέροντα, έκαμα κάποιο λάθος, έβαλα το κεφάλι του άσπρου αλόγου στο μαύρο άλογο και το αντίθετο.

- Άφησέ τα αυτά, παιδί μου, έτσι ήθελε ο Θεός και συνεχίσανε το ταξίδι τους.

Από όσα χωριά και πόλεις περνούσαν οι κάτοικοι κοιτούσαν ξαφνιασμένοι διότι τα κεφάλια των αλόγων δεν ταίριαζαν με το υπόλοιπο σώμα και ακόμη πιο ξαφνιασμένοι ήταν οι εκτελεστές των αλόγων οι οποίοι επειδή ήταν αρειανόφρονες κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να τα βγάζουν πέρα με τον Άγιο Σπυρίδωνα!

Μέγα και θαυμαστά τα έργα σου Κύριε μέσω των εν τη γη Αγίων σου !!!!!
Άγιε Σπυρίδωνα και θαυματουργέ πρέσβευε υπέρ ημών...

Pages