Ο Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος, ο θαυματουργός (12 Δεκεμβρίου) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

11 Δεκεμβρίου 2020

Ο Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος, ο θαυματουργός (12 Δεκεμβρίου)

Ο Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος, ο θαυματουργός




Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. σε ένα χωριό της Κύπρου από οικογένεια βοσκών, επάγγελμα το οποίο ακολούθησε κι ο ίδιος. Ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου. Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε Ιερέας. Ήταν τόσο άξιος και αγαπητός ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, λαός και κλήρος δια βοής τον εξέλεξαν Eπίσκοπο. Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πολύ στην αρετή, ώστε αξιώθηκε από τον Θεό να κάνει πολλά θαύματα.

Συμμετείχε κι αυτός στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο όπου κατατρόπωσε τους αρειανούς και αναδείχτηκε σε έναν από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, έκανε το σημείο του Σταυρού κι ευλόγησε ένα κεραμίδι που κρατούσε λέγοντας: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος». Αμέσως, το κεραμίδι διαλύθηκε στα τρία συστατικά του (χώμα, νερό και φωτιά) εις τύπον της Αγίας Τριάδος, αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκόμενους.

Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ. Το άφθαρτο Άγιο Λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 648 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό για να προστατευτεί από τους Σαρακηνούς πειρατές. Λίγο πριν την Άλωση της Πόλης μεταφέρθηκε μετά από πολλές περιπέτειες στην Κέρκυρα, μαζί με το (επίσης άφθαρτο) Λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Βασίλισσας (Αυγούστας). Είναι ένας πολύ αγαπητός και θαυματουργός Άγιος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Θεός έθεσε ως ακοίμητους φρουρούς στα Επτάνησα, στα σύνορα Ορθοδοξίας και ρωμαιοκαθολικισμού, Αγίους θαυματουργούς και με άφθαρτα σώματα (Άγιος Σπυρίδων και Αυγούστα Θεοδώρα στην Κέρκυρα, Άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλονιά, Άγιος Διονύσιος και Άγιος Ιωσήφ ο Σαμάκος στη Ζάκυνθο), ώστε οι πιστοί να μένουν ακλόνητοι στην μόνη Αληθινή Πίστη, την Ορθοδοξία.

https://youtu.be/_3ckCwrqyWE 



Ἀπολυτίκιον  Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.

Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν· διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.


Ο Άγιος Σπυρίδων και τα άλογα

Την εποχή που ο Αρειανισμός ταλάντευε τους χριστιανούς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Νίκαια η Α' Οικουμενική Σύνοδος. Ξεκίνησε λοιπόν και ο Άγιος Σπυρίδωνας μαζί με τον μαθητή του και διάκονό του τότε Άγιο Τριφύλλιο το ταξίδι τους προς την Νίκαια. Όταν τους έπιασε το σούρουπο έπρεπε να διανυκτερεύσουν.

Ο Τριφύλλιος έδεσε τα δύο άλογα και πέφτουν να ξεκουραστούν. Το πρωί αφότου ξυπνήσανε είπε ο Άγιος Σπυρίδωνας στον διάκονό Τριφύλλιο του:
-Πήγαινε παιδί μου, φέρε τα άλογα τώρα πού είναι νωρίς ακόμη να ξεκινήσουμε για το μεγάλο ταξίδι μας. Ήταν δεν ήταν δύο ώρες πριν ξημερώσει. Πήγε στον σταύλο και βρήκε τα άλογα αποκεφαλισμένα.

Τρέχει στο Γέροντά του και του λέει:
-Πάτερ, αλλοίμονο μας κάποιοι κακοί άνθρωποι σκότωσαν τα άλογά μας, του έκοψαν τα κεφάλια! Και τότε ο Γέροντας Επίσκοπος Σπυρίδων είπε στον υποτακτικό του Τριφύλλιο:
Πήγαινε και βάλε το κεφάλι τους στην θέση του σώματός τους και έρχομαι κι εγώ. Ακόμη δεν είχε ξημερώσει.

Ο Τριφύλλιος, επειδή ήταν ακόμη σκοτάδι, εφήρμοσε το άσπρο κεφάλι στο μαύρο άλογο και το μαύρο κεφάλι στο άσπρο άλογο.

Όταν έφτασε ο Άγιος Σπυρίδων στον σταύλο, γύρισε προς τα άλογα που κοίτονταν νεκρά μες το σκοτάδι και ψέλλισε ''Να είσαι δοξασμένος Κύριε, Εσύ που έδωσες ζωή σε ολόκληρη την κτίση τώρα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Αμέσως τα άλογα αναστήθηκαν!

Δεν είχε δει πως είχε γίνει λάθος και δεν τοποθετήθηκαν τα κεφάλια των αλόγων στα σωστά σώματά τους και μόλις ανέτειλε ο ήλιος ο μαθητής του είπε στον Γέροντά του:
-Γέροντα, έκαμα κάποιο λάθος, έβαλα το κεφάλι του άσπρου αλόγου στο μαύρο άλογο και το αντίθετο.

- Άφησέ τα αυτά, παιδί μου, έτσι ήθελε ο Θεός και συνεχίσανε το ταξίδι τους.

Από όσα χωριά και πόλεις περνούσαν οι κάτοικοι κοιτούσαν ξαφνιασμένοι διότι τα κεφάλια των αλόγων δεν ταίριαζαν με το υπόλοιπο σώμα και ακόμη πιο ξαφνιασμένοι ήταν οι εκτελεστές των αλόγων οι οποίοι επειδή ήταν αρειανόφρονες κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να τα βγάζουν πέρα με τον Άγιο Σπυρίδωνα!

Μέγα και θαυμαστά τα έργα σου Κύριε μέσω των εν τη γη Αγίων σου !!!!!
Άγιε Σπυρίδωνα και θαυματουργέ πρέσβευε υπέρ ημών...

Pages