Στη σημερινή μας διαδικτυακή συνάντηση νέων 18-30 ετών ασχοληθήκαμε με το θέμα «Αισθήματα κατωτερότητας και ζήλια». Προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο θέμα όπως κάθε φορά, με την προβολή βίντεο και την ομαδική συζήτηση.
Αρχικά, στο πρώτο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=UaHpiRuzfnM που παρακολουθήσαμε έγινε αναφορά με μορφή παραδείγματος η περίπτωση ενός ανθρώπου που είχε την τάση να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους νιώθοντας κατώτερος. Πολλές φορές η οικογένεια ευθύνεται για τέτοιου είδους συμπεριφορές εφόσον συχνά οι γονείς συγκρίνουν τα παιδιά τους μεταξύ τους αλλά και με άλλους.
Έπειτα, στο δεύτερο βίντεο
είδαμε το πώς τα social media ευθύνονται άμεσα για την ζήλια των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, πολλά από αυτά που ανεβάζουν στα social δείχνοντας χαρούμενα γεγονότα, πρόσωπα ή στιγμιαίες καταστάσεις δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Ακόμα, μέσα από το βίντεο τονίστηκε πως η λύση για να μην ζηλεύουμε είναι να αρκούμαστε σε αυτά που έχουμε, δοξάζοντας και ευχαριστώντας τον Θεό για αυτά που έχουμε.
Στη συνέχεια, στο τρίτο βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=hQGYqZUJNJI&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2IC8tR7g_DUjEzrY_i-_HRbrdGPLBn01u_6eMhcpH5rijTzAM5usRl_uk
είδαμε σε μορφή cartoon μια μορφή ζήλειας από την οποία συμπεράναμε πως δεν είναι δυνατόν να ευχαριστήσουμε τους πάντες οι οποίοι μπορεί να ζηλεύουν με όσα έχουμε εμείς. Ωστόσο έγινε απόλυτα κατανοητό ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεγαλοψυχία και αγάπη απέναντι σε τέτοιες ζηλότυπες συμπεριφορές.
Επίσης, κάναμε το παρακάτω μικρό τεστ σημειώνοντας αν έχουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν μειονεκτικότητα.
Είστε τελειομανείς;
Νιώθετε πιο άνετα όταν είστε στο παρασκήνιο;
Είστε πολύ ευαίσθητοι στην κριτική;
Έχετε την τάση να βρίσκεται ελαττώματα στους άλλους;
Νιώθετε καλά με τον εαυτό σας όταν σκέφτεστε ότι τα πηγαίνετε καλύτερα από τους άλλους;
Δεν πιστεύετε στις φιλοφρονήσεις (όταν σας επαινούν για κάτι) που σας κάνουν;
Μήπως εστιάζετε (δίνετε πολύ σημασία) στο κακό;
Διαπιστώσαμε πως λίγο πολύ όλοι έχουμε ως ένα σημείο αισθήματα κατωτερότητας.
Συμπερασματικά είπαμε:
Χρειαζόμαστε αρχικά αυτογνωσία.
Αυτοεκτίμηση. Να βρούμε τα τάλαντα που μας έδωσε ο Θεός.
Αυτοαποδοχή. Αυτός είμαι τελείωσε! Με τα τραύματά μου, τις αδυναμίες μου, με αυτά που πέρασα σε όλη μου τη ζωή.
Να μη ρίχνω φταίξιμο στους άλλους.
Να μπορώ να συγχωρώ αυτούς που φταίνε για την κατάστασή μου. π.χ. τους γονείς μου... όσο κι αν φταίνε, όποιοι κι αν φταίνε, πάει το κακό έγινε... Αυτός είμαι τελείωσε!!!
Να γνωρίζω τα τάλαντα που μου έδωσε ο Θεός και με αυτά να αγωνιστώ προς τον αγιασμό μου.
Αυτό που θα μας ωφελήσει όλους είναι να αντιληφθούμε ότι για πολλές αμαρτίες μας αιτία είναι ο χαρακτήρας μας, τον οποίο για να τον διορθώσουμε πρέπει αρχικά να τον κατανοήσουμε.
Αν λοιπόν δεν το βλέπουμε μόνοι μας, να ζητήσουμε την βοήθεια του γονιού, του αδελφού, ενός φίλου ή του πνευματικού μας.
Και επόμενο βήμα, η συζήτηση, η ταπείνωση, η αποδοχή...
Να αποδεχθώ, αυτό που μου λένε όλοι γύρω μου, το ότι είμαι π.χ. εαυτούλης, άδικος, πικρόχολος, παραπονιάρης, θυμώδης, εγωιστής, λεπτολόγος, γκρινιάρης...
Και μετά η εκκίνηση της διόρθωσης... «να βάλω αρχή».
Τέλος, όπως πάντα παίξαμε στο πολύ ενδιαφέρον kahoot τεστάροντας αυτή τη φορά τις γνώσεις μας σε Θεολογικό περιεχόμενο και στους Αγίους που γιόρταζαν αυτή την εβδομάδα. Ευτυχώς δεν κέρδισε ο Τζέρο και αυτή τη φορά!
Υγ. Όσοι επιθυμείτε να εγγραφείτε στις διαδικτυακές συναντήσεις θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:
Να δείτε το παρόν βίντεο που αφορἀ τις διαδικτυακές συναντήσεις μας και να κάνετε ότι λέει.
Να είστε γνωστός με ένα τουλάχιστον μέλος της παρέας μας.
Να είστε 18-29 ετών, φοιτητής, εργαζόμενος ή άνεργος κ.λπ…
Ραντεβού κάθε Κυριακή στις 5:30 το απόγευμα.