ΘΕΜΑ: 20.1 Προφήτης Ηλίας - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Μαρτίου 2023

ΘΕΜΑ: 20.1 Προφήτης Ηλίας

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, 
πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, 
ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, 
καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, 
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

ΘΕΜΑ: Ο προφήτης Ηλίας 

Εισαγωγή
    
    Καλή Σαρακοστή παιδάκια καλά! Πώς περάσατε; 

    Πώς πάει το Στάδιο των Αρετών; Το αγώνισμα της νηστείας,εεεε ;;; 
Αυτή την εβδομάδα πάμε για το επόμενο αγώνισμα!!! Θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί στο τέλος!!!!
Ωστόσο σήμερα θα μιλήσουμε για τον Άγιο των βουνών, εκεί που πήγατε όλοι και πετάξατε τον χαρταετό!!!
    
    Οι κορυφές της πατρίδας μας είναι στολισμένες με πανέμορφα εκκλησάκια αφιερωμένα στο φλογερό Άγιο των βουνών. Ο μεγάλος αυτός ασκητής εμπιστεύτηκε τη ζωή του ολοκληρωτικά στο Θεό. Γι' αυτό χαριτώθηκε με υπέροχα χαρίσματα και πραγματοποίησε σπάνια θαύματα. 

    Με την προσευχή του διέταξε τη βροχή και τα ποτάμια. Κατέβασε φωτιά από τον ουρανό και ανάστησε νεκρό. Αναλήφθηκε στον ουρανό πάνω σ' ένα πύρινο άρμα, αφήνοντας διάδοχό του το μαθητή του, προφήτη Ελισσαίο. Μετά από πολλά χρόνια εμφανίστηκε ξανά μαζί με το Μωυσή δίπλα στο Χριστό στη Μεταμόρφωση. 

Πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα; Να δούμε ποιος είναι; ;;

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

    Οι προφήτες ήταν άνδρες που ο Θεός έστελνε κατά καιρούς στους Εβραίους, προκειμένου, με το κήρυγμά τους και με τις πράξεις τους, να τους επαναφέρουν στο δρόμο Του. 

    Είδαμε ότι οι Ισραηλίτες εύκολα ξέφευγαν από τον δρόμο του Θεού. Παρασύρονταν από τους γειτονικούς λαούς που ήταν ειδωλολάτρες και ξεχνούσαν το θέλημα του αληθινού Θεού και τις εντολές Του. Ο Θεός, για να τους θυμίζει το θέλημά Του και να τους οδηγεί σε μετάνοια, έστελνε τους Προφήτες. Αυτοί ήταν άνθρωποι δίκαιοι, που τους φώτιζε το Άγιο Πνεύμα, ώστε να συμβουλεύουν σωστά τους Ισραηλίτες. Επειδή προείδαν και προείπαν γεγονότα που συνέβησαν πολύ αργότερα, ονομάστηκαν Προφήτες. Μάλιστα κάποιοι προφήτεψαν και τον ερχομό του Μεσσία, δηλαδή του Χριστού, τη γέννηση, τη σταύρωση και την ανάστασή Του. Οι σπουδαιότεροι Προφήτες ήταν ο Ηλίας, ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιωνάς και ο Δανιήλ.

    Ο προφήτης Ηλίας είναι ένας μεγάλος προφήτης, που έζησε περίπου 800 χρόνια πριν την έλευση του Χριστού.

     Από την ώρα που γεννήθηκε, οι αρχιερείς προφήτεψαν ότι θα ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με πολύ ζήλο για τον Θεό (Ηλίας σημαίνει θεϊκός). Είπαν ότι η ζωή του θα είναι γεμάτη Φως, αν και θα ήταν αυστηρός με τον ισραηλιτικό λαό• όμως οι αποφάσεις και η όλη ζωή του θα ήταν ευάρεστες στον Θεό. 

   Ο προφήτης Ηλίας έζησε τότε που βασιλιάς των Ισραηλιτών ήταν ο Αχαάβ. Αυτός και η γυναίκα του, η Ιεζάβελ, προσκυνούσαν τα είδωλα. Τον έστειλε λοιπόν ο Θεός στον βασιλιά, για να τον προειδοποιήσει πως αν δεν μετανοήσουν δεν θα βρέξει ο ουρανός ούτε σταγόνα. Κι έτσι έγινε. Επειδή ο Αχαάβ δεν μετανόησε, στέγνωσε ο ουρανός και η γη. Τρία χρόνια δεν έπεσε σταγόνα. Τα πάντα ξεράθηκαν. 

    Ο Αχαάβ αποφάσισε να κάνει θυσίες στους θεούς, για να ρίξουν βροχή. Κάλεσε όλους τους ιερείς του ψεύτικου θεού Βάαλ στον οποίο πίστευε και τον Ηλία που τον συμβούλευε να επιστρέψει στον αληθινό Θεό. Ο Ηλίας τους είπε να στήσουν το θυσιαστήριο και να ετοιμάσουν τα ζώα της θυσίας. Ύστερα είπε: «Ας παρακαλέσουν οι ιερείς τον Βάαλ να ρίξει φωτιά για να ανάψει το θυσιαστήριο. Αν πέσει φωτιά θα πει πως ο Βάαλ άκουσε τις προσευχές τους, άρα υπάρχει. Αν όχι, θα πει πως δεν υπάρχει. Τότε θα παρακαλέσω εγώ τον Θεό να στείλει φωτιά. Αν ρίξει, θα πει πως με άκουσε, άρα Αυτός είναι ο αληθινός Θεός».

     Τα λόγια αυτά άρεσαν σ’ όλους κι αποφάσισαν να γίνει έτσι. Άρχισαν οι ιερείς να χορεύουν, να φωνάζουν, να προσκυνούν. «Άκουσέ μας, Βάαλ», φώναζαν. Μα όσο και να φώναζαν και να παρακαλούσαν ο ανύπαρκτος θεός τους δεν απαντούσε. «Φωνάξτε πιο δυνατά, γιατί μπορεί να κοιμάται», κορόιδευε ο Ηλίας. Κάποτε οι ιερείς κουράστηκαν.

       Τότε σηκώθηκε ο Ηλίας. Τακτοποίησε το θυσιαστήριο κι έβαλε να σκάψουν γύρω-γύρω ένα αυλάκι και να το γεμίσουν νερό, να βρέξουν επίσης και τα ξύλα και τα κρέατα της θυσίας. Κι ύστερα προσευχήθηκε θερμά: «Κύριε, Θεέ του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, ας μάθουν όλοι σήμερα ότι εσύ είσαι ο αληθινός Θεός κι εγώ ο δούλος Σου, που εκτελώ τις προσταγές Σου». Αμέσως φωτιά έπεσε από τον ουρανό και κατέκαψε τα ζώα της θυσίας και στέγνωσε το νερό στο αυλάκι.

    Όλος ο λαός κι ο Βασιλιάς έπεσαν και προσκύνησαν τον αληθινό Θεό. Ο Ηλίας όμως δεν είχε τελειώσει. «Φύγετε όλοι να προστατευθείτε, γιατί έρχεται δυνατή βροχή», είπε. Ο ουρανός ήταν καθαρός. Ο Ηλίας άρχισε να προσεύχεται. Ένα μικρό συννεφάκι σηκώθηκε από τη θάλασσα και στάθηκε στο βουνό Κάρμηλο, όπου βρίσκονταν όλοι για τη θυσία. Κι όσο ο Ηλίας συνέχιζε την προσευχή του το σύννεφο απλώθηκε παντού και ξέσπασε πολύ δυνατή βροχή. Όλοι δόξασαν τον Θεό κι επέστρεψαν στην αληθινή πίστη.

   Όταν ο προφήτης Ηλίας ολοκλήρωσε το έργο που του ανέθεσε ο Θεός πήρε μαζί του τον πιστό βοηθό του, τον Ελισσαίο και πήγε στον Ιορδάνη ποταμό. Έπρεπε να περάσουν απέναντι. Ο Ηλίας χτύπησε με την κάπα του τα νερά κι εκείνα άνοιξαν στα δύο και πέρασαν απέναντι ο Ηλίας κι ο Ελισσαίος. «Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις», είπε ο Ηλίας στον Ελισσαίο. «Θέλω να έχω διπλή τη χάρη της προφητείας», απάντησε ο Ελισσαίος. Κι ο Ηλίας του είπε: «Αυτό που ζήτησες ήταν βαρύ, αλλά αν με δεις την ώρα που θ’ ανεβαίνω στον ουρανό, θα γίνει αυτό που ζήτησες». Κι ενώ περπατούσαν, φάνηκε ένα πύρινο αμάξι που άρπαξε τον Ηλία και τον ανέβαζε ψηλά. Πέταξε την κάπα του στον Ελισσαίο. Εκείνος την κράτησε γερά στα χέρια του και φώναξε: «Πατέρα μου, πατέρα μου!». Ο Ηλίας χάθηκε στον ουρανό.

    Αυτό το γεγονός γιορτάζουμε στις 20 Ιουλίου και τιμούμε τον μεγάλο αυτόν προφήτη, ο οποίος δεν πέθανε όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους. Μία ακόμη τέτοια περίπτωση αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, πολύ πριν από τον προφήτη Ηλία, με τον Ενώχ, για τον οποίο αναφέρεται ότι «μετέθηκεν αυτόν ο Θεός», επειδή ήταν δίκαιος.

   Ο Ελισσαίος δεν τον ξαναείδε, πήρε όμως το προφητικό χάρισμα και έκανε πολλά θαύματα. Καθάρισε με προσευχή κι αγιασμένο αλάτι τα νερά της Ιεριχώς που είχαν μολυνθεί. Θεράπευσε τον Νεεμάν, τον Σύριο στρατηγό, από τη λέπρα στέλνοντάς τον να λουστεί επτά φορές στον Ιορδάνη. Τέλος, λίγο πριν πεθάνει, προφήτεψε πως ο βασιλιάς Ιωάς θα νικούσε τους Σύριους που είχαν κυριέψει ισραηλιτικές πόλεις με τρεις επιθέσεις κι έτσι έγινε.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 13 Η ζωή του προφήτη Ηλία


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Χρωματίστε την εικόνα
2. Διαβάστε δυνατά


Όποια παιδιά θέλουν ανά ζευγάρι - εναλλάξ διαβάζουν δυνατά τις παρακάτω προφητείες του Προφήτη  Ησαΐα!!!
''Αυτός θα ‘ρθει και θα σας φέρει λύτρωση.
Τότε θ’ ανοίξουνε τα μάτια των τυφλών
και των κουφών τ’ αυτιά θ’ ακούσουν.
Τότε ο κουτσός καθώς το ελάφι θα πηδά
κι η γλώσσα των βουβών θα τραγουδάει.
Η ξεραμένη γη θα γίνει λίμνη,
πηγές νερού θα ξεπηδήσουν
στη διψασμένη γη.
όσους ο Κύριος λευτέρωσε θα επιστρέψουν
και με χαρά θα ‘ρθούνε στη Σιών.
Χαρά αιώνια θα τους πλημμυρίζει,
θα νιώθουν ευτυχία κι αγαλλίαση.
Πόνος και στεναγμός και λύπη θα χαθούν.''

3. Όποιος απαντήσει σωστά . . . θα κεραστεί πρώτος σουβλάκια!!!

α) Ο προφήτης Ησαΐας:
• έζησε την εποχή του Χριστού

• έζησε αιώνες πριν από το Χριστό

• έζησε μετά τη γέννηση του Χριστού


β) Ο Ησαΐας χαρακτηρίστηκε ως «Ευαγγελιστής» γιατί:
• έγραψε ένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια

• μελετούσε το Ευαγγέλιο

• μίλησε με αρκετές λεπτομέρειες για το πρόσωπο και το έργο του Χριστού, αιώνες πριν από τη γέννησή Του
4. Τυφλόμυγα

    Ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι που παίζεται σε ομάδες είναι και η τυφλόμυγα. Ορίζεται ένας παίκτης που καλείται να κλείσει τα μάτια του δένοντάς τα με κάποιο ύφασμα, πχ μαντήλι. 
    Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες γυρίζουν γύρω από το παιδί ώστε να τον μπερδέψουν και να μην ξέρει ποιος βρίσκεται πού. 
    Ο παίκτης με τα δεμένα μάτια επιλέγει ένα από τα παιδιά και προσπαθεί να μαντέψει ποιος είναι μέσω της ψηλάφησης των χαρακτηριστικών του προσώπου και του κεφαλιού. Αν τα καταφέρει, κερδίζει.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

Pages