ΘΕΜΑ 20.2 Ο προφήτης Ηλίας - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Μαρτίου 2023

ΘΕΜΑ 20.2 Ο προφήτης Ηλίας

          ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, 
πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, 
ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, 
καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, 
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

ΘΕΜΑ: Ο προφήτης Ηλίας 





    [ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το σημερινό μάθημα αποτελεί συνέχεια της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά επειδή η Εκκλησία διέρχεται την περίοδο της Σαρακοστής, θα τονίσουμε τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, έτσι ώστε τα μικρά παιδιά να αντιλαμβάνονται από νωρίς τι ακριβώς γιορτάζουμε στις Εκκλησίες μας.]

    Η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής λέγεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, επειδή αυτή την ημέρα εορτάζουμε την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και το θρίαμβο της Ορθοδόξου πίστεώς μας κατά της αιρέσεως των εικονομάχων, αυτών δηλ. που δεν δέχονταν να τιμούν τις άγιες εικόνες και την τιμή αυτή ονόμαζαν ειδωλολατρία. Περισσότερα από 100 χρόνια κράτησε η διαμάχη αυτή, την οποία σταμάτησε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα και ο γιος της Μιχαήλ, αναστηλώνοντας τις εικόνες εντός των Ναών.

    Εισαγωγή

    Καλή Σαρακοστή παιδιά! Καλή συνέχεια στον αγώνα μας! Ποιος πήγε στους Χαιρετισμούς; Μπράβο, παιδιά! Το… challenge νηστείας εννοείται πως ισχύει! Για να δούμε, άραγε μόνος/μόνη μου θα μείνω στο τέλος; 

ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 1η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ;
    Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής -αλήθεια, κόψατε το πρώτο ποδαράκι της κυρα-Σαρακοστής; - ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, επειδή αυτή την ημέρα εορτάζουμε την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και το θρίαμβο της Ορθοδόξου πίστεώς μας κατά της αιρέσεως των εικονομάχων, αυτών δηλ. που δεν δέχονταν να τιμούν τις άγιες εικόνες και την τιμή αυτή ονόμαζαν ειδωλολατρία. 

    Περισσότερα από 100 χρόνια κράτησε η διαμάχη αυτή, την οποία σταμάτησε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα και ο γιος της Μιχαήλ, αναστηλώνοντας τις εικόνες εντός των Ναών. Δεν είμαστε ειδωλολάτρες, λατρεύουμε τον Θεό και όχι τα υλικά κτίσματα. 

    Δυστυχώς, όπως θα δούμε στο σημερινό μας μάθημα, οι Ισραηλίτες είχαν διαλέξει για άλλη μια φορά την ειδωλολατρία... 


Κύρια αφήγηση ή διήγηση

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι προφήτες ήταν άνδρες που ο Θεός έστελνε κατά καιρούς στους Εβραίους, προκειμένου, με το κήρυγμά τους και με τις πράξεις τους, να τους επαναφέρουν στο δρόμο Του. 

    Η αγάπη του Θεού προς τον λαό Του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν έπαψε να στέλνει τους Προφήτες, οι οποίοι με τα κηρύγματά τους έδειχναν στον λαό ποιο είναι το άγιο θέλημά Του. Το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο. Ο Κύριος τους φώτιζε κι εκείνοι με τα κηρύγματά τους προσπαθούσαν να «ανοίξουν τα μάτια» των συμπατριωτών τους και να τους ξαναφέρουν στο δρόμο του Θεού. Επειδή όμως δεν έλεγαν πάντα ευχάριστα πράγματα, πολλοί τους περιφρόνησαν, τους ειρωνεύτηκαν ή και τους θανάτωσαν. 

    Ένας τέτοιος ηρωικός και φλογερός Προφήτης ήταν και ο Ηλίας, που έζησε στην εποχή του βασιλιά Αχαάβ και της ειδωλολάτρισσας βασίλισσας Ιεζάβελ. Κάποτε ο προφήτης Ηλίας ανήγγειλε ότι θα πέσει μεγάλη ξηρασία στον τόπο, ακριβώς επειδή κι η ίδια η φύση δεν άντεχε να βλέπει το κατάντημα των ανθρώπων. Οι Ισραηλίτες, ενοχλημένοι, τον κυνήγησαν κι έτσι ο Ηλίας αναγκάστηκε να καταφύγει σε μια σπηλιά στην έρημο. Δεν απογοητεύτηκε όμως που βρέθηκε σε τόσο άσχημη θέση. Είχε θάρρος κι εμπιστοσύνη στο Θεό γι’ αυτό κι ο Κύριος δεν τον εγκατέλειψε. Έτρωγε πρωί και βράδυ ψωμί και κρέας που του έφερναν  θαυματουργικά δύο κοράκια κι έπινε νερό από ένα χείμαρρο κοντά στον ποταμό Ιορδάνη. 
Ακόμα κι όταν ο χείμαρρος ξεράθηκε, ο Θεός και πάλι δεν τον άφησε να πάθει κακό. Του έδωσε εντολή να πάει στα Σαρεπτά, όπου μια φτωχή χήρα γυναίκα πρόσφερε στον Προφήτη από τα λιγοστά τρόφιμα που είχε, χωρίς να δυσανασχετεί, γι’ αυτό και δέχτηκε θεία ευλογία. Το αλεύρι και το λάδι της δεν τέλειωναν ποτέ μέσα στο πιθάρι! Όταν μάλιστα ο γιός της αρρώστησε και πέθανε, ο Ηλίας προσευχήθηκε στον Κύριο και το παιδί αναστήθηκε! 

    Έτσι πέρασαν τρία χρόνια ξηρασίας. Η αδιόρθωτη βασίλισσα Ιεζάβελ ωστόσο φρόντισε να καθιερώσει τη λατρεία του ψεύτικου θεού Βάαλ, παραπλανώντας τους Ισραηλίτες. Ο προφήτης Ηλίας κατάλαβε πως είχε έρθει η στιγμή για δραστικά μέτρα. Κάλεσε, μπροστά στον βασιλιά και τον λαό, τους τετρακόσιους πενήντα ψευδοπροφήτες που λάτρευαν το Βάαλ για να τους αποδείξει ότι μόνο ένας είναι ο αληθινός Θεός. Τους ζήτησε να προσευχηθούν στο θεό τους να στείλει φωτιά για να θυσιαστεί ένα μοσχάρι που είχαν τοποθετήσει σε κομμάτια πάνω σε ένα βωμό. Εκείνοι δέχτηκαν. Ώρες ολόκληρες προσεύχονταν φωνάζοντας, χωρίς βέβαια καμία απάντηση. Φωτιά δεν άναβε. Τα είδωλα ούτε ακούν ούτε απαντούν, γιατί δεν υπάρχουν! Μόλις προσευχήθηκε όμως στο τέλος της ημέρας ο προφήτης Ηλίας στον Δημιουργό του κόσμου, αμέσως έγινε το μεγάλο θαύμα. Έπεσε φωτιά από τον ουρανό και κατέκαψε και το μοσχάρι και το θυσιαστήριο! 

    Ο λαός μετανιωμένος προσκύνησε και δόξασε τον αληθινό Θεό. Και τότε, στο βάθος του ορίζοντα, ένα μικρό σύννεφο φάνηκε ν’ ανεβαίνει από την επιφάνεια της θάλασσας προς τον ουρανό. Σε λίγο δυνατή βροχή δρόσιζε τη διψασμένη γη. Η Ιεζάβελ, μόλις άκουσε τι είχε γίνει, θύμωσε κι απείλησε ότι θα σκοτώσει τον Ηλία. Εκείνος, για να γλυτώσει από τη μανία της, κατέφυγε ξανά στην έρημο, αλλά ο Θεός και πάλι δεν τον εγκατέλειψε. Του έστελνε άγγελο, που του έφερνε καθημερινά τροφή για σαράντα μερόνυχτα, ώσπου έφτασε στο όρος Χωρήβ. 

    Εκεί αποκαρδιωμένος ο Προφήτης κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Νόμισε πως είχε μείνει πια ολομόναχος. Μα ο Κύριος, τη στιγμή αυτή της απελπισίας, του χάρισε στοργικά μια μοναδική εμπειρία της παρουσίας Του. Πρώτα σηκώθηκε δυνατός άνεμος, έπειτα έγινε σεισμός κι αμέσως έπεσε φωτιά. Όμως ο Θεός δεν ήρθε να συναντήσει το πλάσμα Του μέσα σ’ αυτά τα τρομερά στοιχεία της φύσης. Σε λίγο ο Ηλίας άκουσε τον ψίθυρο από το δροσερό αεράκι και η καρδιά του γέμισε θάρρος! Εκεί βρισκόταν ο Θεός! 

    Τον διαβεβαίωσε πως υπήρχε ένας ευσεβής νέος, που περίμενε τον προφήτη να τον χρίσει καινούργιο βασιλιά του Ισραήλ. Ακόμα, τον παρηγόρησε λέγοντάς του να βρει και να πάρει κοντά του σαν μαθητή ένα πιστό παλικάρι, τον Ελισσαίο. Αυτός θα γινόταν ο επόμενος Προφήτης, ξεκουράζοντας τον ηρωικό Ηλία. Οι αδικίες του Αχαάβ και της Ιεζάβελ δεν είχαν τελειωμό. Δυστυχώς τίποτε δε διδάχτηκαν από τα θαύματα του φλογερού Προφήτη. Μέχρι και το αμπέλι του φτωχού γείτονά τους Ναβουθαί άρπαξαν, καταδικάζοντάς τον άδικα σε θάνατο με τη βοήθεια πληρωμένων ψευδομαρτύρων. Η τιμωρία τους δε θ’ αργούσε και θα θύμιζε σ’ όλους πως ο Θεός δεν είναι μόνο γεμάτος αγάπη μα και δικαιοσύνη. 

    Όταν πια ο Ηλίας τελείωσε το έργο του πάνω στη γη, πήγε μαζί με τον Ελισσαίο στον Ιορδάνη ποταμό. Πενήντα Προφήτες τους περίμεναν συγκινημένοι στην απέναντι όχθη, γνωρίζοντας πως θα έβλεπαν για τελευταία φορά το σπουδαίο άνδρα. Ο Ηλίας τότε δίπλωσε την κάπα του και μ’ ένα χτύπο της τα νερά του ποταμού χωρίστηκαν στα δύο. Δάσκαλος και μαθητής κατάφεραν να περάσουν απέναντι. Είχε έρθει η στιγμή του χωρισμού τους. Ένα πύρινο άρμα εμφανίστηκε, παίρνοντας τον προφήτη Ηλία κι ανεβάζοντάς τον ψηλά, ώσπου χάθηκε απ’ τα μάτια τους! 

    Ο Ελισσαίος συγκλονισμένος πρόλαβε μόνο ν’ αρπάξει την κάπα τού αγαπημένου του πνευματικού πατέρα και μ’ αυτή να ξαναγυρίσει, μόνος πια, ανοίγοντας και πάλι τα νερά του ευλογημένου Ιορδάνη. Όλοι κατάλαβαν πως εκείνον είχε διαλέξει ο Κύριος για να συνεχίσει το έργο του μοναδικού Προφήτη που αναλήφθηκε στους ουρανούς, αιώνες πριν από την Ανάληψη του Χριστού μας. Γιατί το Άγιο Πνεύμα ποτέ δε σταμάτησε να μιλά μέσα από τους Προφήτες στην Αγία Γραφή, δίνοντας κουράγιο στους πιστούς κάθε εποχής. Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα ήταν Εκείνο που φώτισε τους προγόνους μας και αναστήλωσαν τις ιερές εικόνες όπως είπαμε στην αρχή του μαθήματος!


Πρακτική εφαρμογή

    Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη γιορτή. Οι ιερές εικόνες, των οποίων την αναστήλωση γιορτάζουμε, είναι πολύ σημαντικές για την Πίστη μας γιατί μας θυμίζουν ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος και ότι η Παναγία και οι Άγιοί μας ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς. Όπως έχουμε πάνω μας ή σε κάδρο τη φωτογραφία ενός αγαπημένου μας προσώπου, έτσι βάζουμε εικόνες του Χριστού, της Θεοτόκου και των Αγίων στα σπίτια μας και στους ναούς.

    Διάφοροι αιρετικοί μάς κατηγορούν πως εμείς οι Χριστιανοί λατρεύουμε τις εικόνες, τα άγια λείψανα, το λαδάκι και το αγίασμα από ιερά προσκυνήματα κλπ. άρα είμαστε ειδωλολάτρες! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όλα τα παραπάνω φέρουν τη Χάρη του Θεού και τιμώνται όχι ειδωλολατρικά, αλλά ως μέσα για τον αγιασμό μας. Ο Χριστός εξάλλου αγίασε και τη δημιουργία και την ύλη με τον ερχομό Του στον κόσμο. 

    Η συμπεριφορά της χήρας γυναίκας που φιλοξένησε τον προφήτη Ηλία είναι αξιοθαύμαστη. Η γυναίκα αυτή θα μπορούσε να επικαλεστεί τη φτώχεια της, το ότι ήταν γυναίκα, χήρα, είχε γιο που έπρεπε να φροντίσει και να θρέψει και πολλές άλλες δικαιολογίες. Τίποτα από αυτά όμως δεν την απέτρεψε από το να φιλοξενήσει τον Προφήτη του Θεού στο σπίτι της. Μεγάλη η πίστη της γι’ αυτό και έβλεπε να συντελείται στο σπίτι της ένα συνεχές θαύμα (ο πολλαπλασιασμός των τροφίμων, η ανάσταση του γιου της). Πραγματικά, ό,τι δίνεις από το υστέρημά σου σε κάποιον που έχει ανάγκη, ο Θεός σου το δίνει πίσω πολλαπλάσιες φορές! Δοκιμάστε και θα δείτε!

    Την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία δείχνει την παγκοσμιότητα της Ορθοδοξίας, τιμώντας και την εξωτερική Ιεραποστολή (εβδομάδα εξωτερικής Ιεραποστολής). Η ξενοφοβία κι ο ρατσισμός δεν ταιριάζουν στον Ορθόδοξο πιστό, που παρακαλεί ολόψυχα για τον φωτισμό και την ένταξη όλων των λαών στην Εκκλησία.

    Κι εμείς καλούμαστε να γίνουμε Ιεραπόστολοι με τη ζωή και τον λόγο μας, έχοντας παράλληλα στην προσευχή μας κι εκείνους που έχουν την ιδιαίτερη κλήση να κηρύττουν την Αλήθεια σε ξένες χώρες υπό αντίξοες συνθήκες.

    Είστε έτοιμοι για Ιεραποστολή; Πάρτε μια εικόνα από το σπίτι σας, παροτρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας, τους συμμαθητές σας και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο και πάρτε όλοι μαζί μέρος στην περιφορά των Ιερών εικόνων γύρω από τους Ιερό Ναό, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τη μεγάλη αυτή μέρα. Χρόνια πολλά!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 13 Η ζωή του προφήτη Ηλία




ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Χρωματίστε την εικόνα






2. Διελκυστίνδα



    Είτε είναι δύο, είτε είκοσι δύο παιδιά, η ώρα μπορεί να περάσει ευχάριστα αρκεί να έχετε στη διάθεσή σας ένα μεγάλο σχοινί. Καλό είναι να παίζεται πάνω σε χορτάρι ή άλλη μαλακή επιφάνεια και όχι πχ τσιμέντο, καθώς τα παιδιά πέφτουν με τα γόνατα σε αυτό το παιχνίδι. Δένουμε με ταινία το πιο κεντρικό σημείο στο σχοινί και επιλέγουμε ποιοι παίκτες θα τοποθετηθούν σε κάθε πλευρά. Τα παιδιά τραβάνε το σχοινί ώσπου η μία πλευρά να περάσει το σημείο του ενήλικα-διαιτητή. Τότε, η άλλη ομάδα θεωρείται νικήτρια.
Καλή επιτυχία!!!
Διάφορα σχετικά με την Σαρακοστή:






ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

Pages