ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.
Εισαγωγή
Καλησπέρα σε όλους! Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει… Σωστά! Τους Άγιους Τρεις Ιεράρχες: τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο! Είναι οι προστάτες δασκάλων και μαθητών, μαζί τους γιορτάζουμε και όλοι εμείς! Χρόνια μας πολλά, λοιπόν, καλή πρόοδο και καλή φώτιση!
Για να δούμε σήμερα τις νέες περιπέτειες του Ισραήλ…
Κύρια αφήγηση ή διήγηση
Δύο μήνες χρειάστηκαν οι Ισραηλίτες με οδηγό τον Μωυσή να φτάσουν στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, που σήμερα πια το αποκαλούμε Σινά, όπου και στρατοπέδευσαν. Ο Μωυσής ανέβηκε μόνος του στο βουνό και συνάντησε τον Θεό. Ο Θεός του είπε: «Σας οδήγησα έξω από την Αίγυπτο, σας φρόντισα και σας προφύλαξα στην έρημο. Θέλω να είμαι ο Θεός σας κι εσείς ο λαός Μου. Αν ακούσετε τα λόγια μου και ζήσετε σύμφωνα με αυτά, θα είστε δικοί Μου. Αυτά να πεις στους Ισραηλίτες.»
Ο Μωυσής μετέφερε τα λόγια του Κυρίου στους Ισραηλίτες κι όλος ο λαός απάντησε πως επιθυμούσε να κάνει το Άγιο Θέλημά Του. Ίσως όμως δεν είχαν καταλάβει πόσο σοβαρή ήταν μια τέτοια απόφαση, να συνάψουν δηλαδή διαθήκη (συμφωνία) με τον Δημιουργό του ουρανού και της γης. Τρεις ημέρες νηστείας και προσευχής έπρεπε να τηρήσουν όλοι, καθώς προετοιμάζονταν για την υποδοχή του Θείου Νόμου.
Την τρίτη μέρα οι Ισραηλίτες, καθαροί στο σώμα και τη ψυχή, αντίκρισαν με φόβο το ιερό βουνό να καπνίζει και να τρέμει! Άρχισαν αστραπές και βροντές και ένα πυκνό σύννεφο (νεφέλη), από το οποίο ακουγόταν ένας διαπεραστικός ήχος σαν σάλπιγγα, κάθισε πάνω στο βουνό. Μόνο ο Μωυσής έλαβε την εντολή να ανέβει προς την κορυφή όπου μέσα στη νεφέλη θα συναντούσε τον Κύριο. Σαράντα μερόνυχτα έμεινε εκεί! (Έξ. 24:18) Τροφή και νερό δεν χρειάστηκε αφού μόνο η παρουσία του Δημιουργού έφτανε για να τον γεμίζει ζωή. Θεόπτης ονομάστηκε ο Μωυσής από την Εκκλησία μας, γιατί είδε στ’ αλήθεια τη δόξα του Θεού.
Οι 10 εντολές
Πάνω στο βουνό ο Θεός μίλησε με τον Μωυσή και του έδωσε τις Εντολές Του χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες: Σε ελεύθερη απόδοση λέει τα εξής:
1. «Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου, δεν υπάρχουν άλλοι θεοί, εκτός από εμένα.
2. Να μην λατρέψεις άλλους ψεύτικους θεούς, φτιάχνοντας είδωλα.
3. Μη χρησιμοποιήσεις το Όνομα Μου άδικα και άσκοπα.
4. Τήρησε κι εσύ την ανάπαυση του Σαββάτου και αφιέρωσέ Μου την ημέρα αυτή.
5. Να αγαπάς με τιμή τον πατέρα και τη μητέρα σου.
6. Μη σκοτώσεις συνάνθρωπό σου.
7. Μην μοιχεύσεις (να σέβεσαι την συζυγία).
8. Μην κλέψεις ξένα πράγματα.
9. Μην πεις ψέματα και κατηγορήσεις άδικα τους αδερφούς σου.
10. Μη ζηλέψεις όσα έχουν οι άλλοι και γεμίσεις την καρδιά σου πονηρές επιθυμίες, να χαίρεσαι με όσα έχεις».
Το χρυσό μοσχάρι
Πόσο ευτυχισμένοι θα ήταν οι άνθρωποι, αν τηρούσαν τις Δέκα Εντολές που κρατούσε χαραγμένες στις δύο πλάκες καθώς κατέβαινε ο Μωυσής από το όρος Σινά! Μα βαθιά θλίψη και ιερός θυμός γέμισαν την καρδιά του όταν αντίκρισε τους συμπατριώτες του να χορεύουν και να διασκεδάζουν μεθυσμένοι, προσκυνώντας δίχως ντροπή ένα χρυσό είδωλο μοσχαριού! Απογοητευμένοι από την πολυήμερη απουσία του αρχηγού τους, έπεισαν τον Ααρών να φτιάξει από τα κοσμήματά τους ένα ψεύτικο θεό, σαν εκείνους που έβλεπαν στην Αίγυπτο.
Ο Μωυσής, αφού πρώτα έσπασε με ντροπή τις πλάκες των Εντολών, έκανε σκόνη το χρυσό μοσχάρι και τη σκόρπισε στο ρυάκι απ’ όπου έπινε ο λαός νερό. Κι όμως, υπήρξαν πολλοί που δεν κατάλαβαν το σφάλμα τους και πέθαναν στη μάχη που ξέσπασε μέσα στο στρατόπεδο, με τους πιστούς Λευίτες να υπερασπίζονται όσους μετάνιωσαν για την προδοσία τους απέναντι στον αληθινό Θεό. Ο Μωυσής, ανεβαίνοντας και πάλι στο βουνό, άκουσε με πληγωμένη καρδιά τον Κύριο να λέει πως η αμαρτία του λαού ήταν μεγάλη. Η θερμή προσευχή του Μωυσή για τους μετανιωμένους αδελφούς του, έκανε τον φιλάνθρωπο Θεό να ξαναδώσει τις Εντολές Του σε δύο νέες πλάκες, που θα φυλάγονταν με προσευχή και ευλάβεια από γενιά σε γενιά. Το πρόσωπο του Μωυσή, όταν κατέβηκε ξανά, ήταν τόσο φωτεινό, που έπρεπε να το καλύπτει για να τον αντικρίζουν οι συμπατριώτες του.
Η σκηνή του Μαρτυρίου
Ο Θεός διέταξε τον Μωυσή να κατασκευάσει μια σκηνή, στην οποία οι ιερείς θα Τον λάτρευαν. Ραμμένη με τα καλύτερα υφάσματα του λαού, θα περιείχε τη χρυσή Στάμνα με το μάννα, την επτάφωτη χρυσή Λυχνία που δε θα έσβηνε ποτέ, τη χρυσή Τράπεζα της Προθέσεως με τους άρτους από τις 12 φυλές του Ισραήλ και την πολύτιμη Κιβωτό της Διαθήκης με τα σκαλισμένα Χερουβείμ που θα έκλεινε μέσα της το μεγαλύτερο θησαυρό: τις πλάκες της Διαθήκης. Τέλος, έξω από τη σκηνή κατασκευάστηκε θυσιαστήριο. Ο Ααρών και οι γιοι του έγιναν ιερείς. Με τα πολύτιμα άμφιά τους θα χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα καλύτερα από τα αγαθά των παιδιών του Ισραήλ για τη λατρεία του Κυρίου. Αυτοί είχαν πλέον την υποχρέωση να μαθαίνουν στον λαό όλα τα σχετικά με τις Εντολές του Θεού...
Πρακτική εφαρμογή:
Στο σημερινό μάθημα είδαμε πόσο γρήγορα οι Ισραηλίτες ξέχασαν για άλλη μια φορά τις αμέτρητες ευεργεσίες του Θεού. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έφτιαξαν ένα χρυσό είδωλο το οποίο άρχισαν να προσκυνούν!
Πόσο εύκολο είναι να ξεχάσουμε τον Δημιουργό μας κι η καρδιά μας να αιχμαλωτιστεί απ’ όσα μας περιτριγυρίζουν! Να ψάχνουμε δύναμη και παρηγοριά στο φαγητό, τα πλούτη και τα υλικά αγαθά, που έπειτα από λίγο χάνονται! Προσοχή! Ο κόσμος προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να μας κερδίσει! Είναι η καρδιά μας γεμάτη Χριστό; Υπάρχει έστω μια γωνιά στην καρδιά μας γι΄ Αυτόν; Μήπως αφήνουμε τον Χριστό τελευταίο; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζω; Φίλοι; Σχολείο; Οικογένεια; Καλοπέραση; Και ο Χριστός τελευταίος;;; Κύριε, βοήθησέ μας να Σε λατρεύουμε και να Σε δοξάζουμε όπως Σου αξίζει: εν όλη ψυχή και διανοία, με όλο μας το είναι.
Πόση δύναμη έχει η προσευχή του πνευματικού Πατέρα! Ο Μωυσής κατάφερε να μαλακώσει την οργή του Θεού και να ξαναδώσει τις Εντολές Του στους Ισραηλίτες παρά τη μεγάλη αμαρτία που διέπραξαν.
Ο πνευματικός Πατέρας νοιάζεται και πονάει για τα παιδιά του, προσεύχεται και παρακαλεί τον Κύριο για την πνευματική προκοπή τους. Εσείς έχετε πνευματικό πατέρα, παιδιά; Αν όχι, υπάρχουν άξιοι πνευματικοί στην Ιερά Μητρόπολή μας οι οποίοι μπορούν να σας ακούσουν, να σας συμβουλέψουν και να σας βοηθήσουν. Και φυσικά να τελέσουν το Ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης μέσα από το οποίο η ψυχή μας καθαρίζεται και ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας κατά τη Θεία Κοινωνία.
Οι ιερείς μας συνεχίζουν το έργο που ανέθεσε ο Θεός στον Ααρών και τους γιους του, οδηγώντας μας στον δρόμο των εντολών Του.
Αγαπάμε, τιμάμε και σεβόμαστε τους ιερείς μας. Όταν ασπαζόμαστε το χέρι τους, προσκυνάμε την Ιερωσύνη τους, η οποία φθάνει διαδοχικά από τον Χριστό και τους Αποστόλους μέχρι τους ιερείς μας. Όταν φιλάμε το χέρι του ιερέα, φιλάμε ολόκληρη την αλυσίδα των Οσίων και Αγίων ιερέων και Ιεραρχών, από τους Αποστόλους μέχρι σήμερα.
«Να το ασπάζεσθε λοιπόν το χέρι του ιερέα που σας ευλογεί. Είναι ευλογημένο από τον Θεό. Με τη χάρη της ιεροσύνης. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Να το φιλάτε το χέρι του ιερέα σας. Όσο νέος και αν είναι. Και να τον ακούτε.»
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Π Δ επ 9 Οι 10 εντολές στο όρος Σινά & το χρυσό Μοσχάρι
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΥΜΝΟΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ...)
ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Μετά από κάθε συνάντηση
Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)
Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.