ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
1. Η υπερβολική ευαισθησία
2. Η αναζήτηση ταυτότητας
Μπαίνοντας στη διαδικασία της ενηλικίωσης, ένα παιδί νιώθει την πίεση να ορίσει τι είναι εκείνο που «ξεχωρίζει» στην προσωπικότητά του. Εμφανίζει, επίσης, την τάση να συναναστρέφεται περισσότερο τους φίλους του, οι οποίοι περνούν την ίδια φάση, παρά τον οικογενειακό του κύκλο. Πολλές φορές αναρωτιέται και ψάχνεται να ανακαλύψει ποιος είναι και που πάει, τι στόχο έχει στη ζωή του και πολλά άλλα. Ο αγώνας να ανακαλύψει σε τι διαφέρει από τους άλλους και ποια είναι η θέση του στον κόσμο, το οδηγεί σε έναν παράλληλο αγώνα για να ανεξαρτητοποιηθεί όσο γίνεται από γονείς και συγγενείς.
3. Η αβεβαιότητα
Ούτε παιδί ούτε ενήλικος, ένας έφηβος βιώνει μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία το, μέχρι χτες, παιδί καλείται να αναρωτηθεί για πράγματα όπως η καριέρα, η μελλοντική δουλειά και ο γάμος. Όλα αυτά είναι τόσο καινούργια που, η σκέψη τους και μόνο, μπορεί να φέρει άγχος για το μέλλον. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται καθώς οι απαιτήσεις των γύρω σταδιακά αυξάνονται. Ιδιαίτερα τα παιδιά του Λυκείου αντιμετωπίζουν ποιο μεγάλο πρόβλημα καθότι πιέζονται από τους γονείς να απαντήσουν και να καταλήξουν τι ακριβώς θέλουν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Θέλει χρόνο, αναλόγως και το χαρακτήρα του παιδιού, αλλά σιγά-σιγά έρχεται η προσαρμογή και η ισορροπία. Αν δεν έρθει τότε πρέπει να ψαχτούμε.
4. Η πίεση των φίλων και τα πρότυπα που σερβίρει η κοινωνία
Στην εφηβεία, οι συζητήσεις μεταξύ ενός παιδιού και του στενού του κύκλου αποκτούν μαχητικότερο χαρακτήρα και οι σχέσεις γίνονται ανταγωνιστικότερες, λόγω και της αυξημένης επιρροής των social και των Μ.Μ.Ε και της κουλτούρας που προβάλλουν ως «κατάλληλη» ή μη. Οι διαδοχικές εναλλαγές σε επιθυμίες και προτιμήσεις, με γνώμονα την αποδοχή των φίλων, ή την διαφωνία απόψεων δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το παιδί σε σύγκρουση με τους γονείς. Εδώ χρειάζεται προσοχή και από τα δύο μέρη, διότι αν οι συγκρούσεις είναι μεγάλες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.
5. Οι εσωτερικές συγκρούσεις
Το πέρασμα από την περίοδο της εξάρτησης από τους γονείς και από την άλλη την έντονη την επιθυμία για ανεξαρτησία, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ανάγκη του έφηβου για απαγκίστρωση συγκρούεται με την ανάγκη του παιδιού για υποστήριξη από τους γονείς και τα όρια είναι στην αρχή θολά. Με τη βιαστική απόρριψη στοιχείων της παιδικής ταυτότητας για τη συγκρότηση μιας νέας, πιο ταιριαστής στο εφηβικό φιλικό περιβάλλον, ίσως προκύψει ακόμη ένα εσωτερικό πεδίο μάχης.
6. Οι εναλλαγές στην ψυχική διάθεση
7. Η επίγνωση των σωματικών μεταβολών
Σε ατομικό επίπεδο, ο ερχομός της εφηβείας ποικίλει σε διάρκεια και ένταση, με αποτέλεσμα ένα παιδί να μην είναι πάντα συγχρονισμένο με τους συνομηλίκους του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εσωστρέφεια, με τη μορφή της διαρκούς ενασχόλησης με τις αλλαγές στο σώμα του. Λόγω της πιο ραγδαίας και εμφανούς φύσης των αλλαγών, αυτό είναι πιο σύνηθες στα κορίτσια, που παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν παράταιρες ανάμεσα σε συνομήλικες που δεν έχουν ακόμη «μεγαλώσει».
8. Η σεξουαλική αφύπνιση
9. Χρήση διαδικτύου