ΘΕΜΑ 28.1 Xριστός Ανέστη χαρά μου!!! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

04 Μαΐου 2022

ΘΕΜΑ 28.1 Xριστός Ανέστη χαρά μου!!!

Η Πασχαλινή προσευχή μας μέχρι της Αναλήψεως

Το Χριστός Ανέστη... χρησιμοποιείται ως φράση χαιρετισμού κατά την πασχαλινή περίοδο και για 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι την απόδοση του Πάσχα


Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,
θανάτῳ θάνατον πατήσας,
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι,
ζωὴν χαρισάμενος! (τρεις φορές)
  

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον, Ἰησοῦν
τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν, ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί, προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν· ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον, ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·
Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι ̓ ἡμᾶς, θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Ἀφοῦ εἴδαμε τὴν ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ,
ἂς προσκυνήσουμε τὸν ἅγιο καὶ Κύριο,
τὸν Θεάνθρωπο Ἰησοῦ τον μόνον ἀναμάρτητο. 

Τὴν Σταυρική Σου θυσία Χριστὲ προσκυνοῦμε καὶ τὴν ἁγία σου Ἀνάσταση
ὑμνοῦμε καὶ δοξάζουμε· διότι Ἐσὺ εἶσαι ὁ Θεός μας,
καὶ Θεὸ ἄλλον ἐκτὸς ἀπὸ Ἐσένα δὲν ἀναγνωρίζουμε κανένα,
καὶ μόνο τὸ ὄνομά Σου σημαίνει Θεὸς γιὰ ἑμᾶς. 

Ἐλᾶτε ὅλοι οἱ πιστοί, ἂς προσκυνήσουμε τὴν ἁγία ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ·
ἀφοῦ ἡ ἀνάστασή Του ποὺ ἔγινε μετὰ τὴν Σταυρική Του Θυσία,
ἔφερε μεγάλη χαρὰ σὲ ὅλον τὸν κόσμο. 

Παντοτινὰ θὰ εὐλογοῦμε τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου, καὶ παντοτινὰ θὰ ὑμνοῦμε τὴν ἀνάστασή Του. Διότι, ἐπειδὴ ὑπέμεινε Πάθη καὶ Σταυρό ἀπὸ ἑμᾶς γιὰ ἑμᾶς, κατανίκησε κι ἔδιωξε τὸν θάνατο.




ΘΕΜΑ: Χριστός Ανέστη χαρά μου!!!

Ανάσταση! Γιορτή χαράς!  Χριστός Ανέστη, παιδιά μου!!!

    Τι χαρά! Μετά από τις δυσκολίες του κορονοιυού φέτος ο Θεός μας αξίωσε να γιορτάσουμε όλοι μαζί στις εκκλησιές μας την Ανάσταση του Χριστού μας!!! Να ανάψουμε τις λαμπάδες μας και να φωνάξουμε όλοι μαζί ''Χριστός Ανέστη''!!!

    Η Ανάσταση του Χριστού, παιδιά μου, είναι ότι πιο σημαντικό έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο, είναι ότι πιο σπουδαίο στην ζωή των Χριστιανών!
Την Ανάσταση του Χριστού την γιορτάζουμε κάθε φορά που τελούμε Θεία Λειτουργία, μα ειδικά κάθε Κυριακή και το Πάσχα!!!

    Τα ξημερώματα της τρίτης μέρας μετά την Σταύρωση του Ιησού μια ομάδα γυναικών, οι Μυροφόρες, κατευθύνεται στον τάφο προκειμένου να μυρώσουν το σώμα του Χριστού .Φθάνοντας οι γυναίκες στον τάφο ανακαλύπτουν ότι ο βράχος της σφράγισής του έχει αποκυλιστεί.
Έκπληκτες διαπιστώνοντας ότι ο τάφος είναι κενός βλέπουν άγγελο φωτεινό να τους λέει:
- Γιατί ψάχνετε να βρείτε Αυτόν που είναι ζωντανός εκεί που είναι οι νεκροί; Δεν είναι εδώ αναστήθηκε!!!
Ευτυχισμένες με το μήνυμα οι γυναίκες σπεύδουν στην Ιερουσαλήμ για να μεταφέρουν τα νέα στους μαθητές.

    Στον Τάφο του Χριστού πήγε και μία ακόμα μαθήτριά Του, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μυροφόρα. Πήγε για να αλοίψει το νεκρό σώμα του Χριστού με μύρο, όμως Τον βρήκε ολοζώντανο , αναστημένο μπροστά της. Αυτή ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε ο Χριστός, μετά την Ανάσταση Του!!!

    Την ίδια ημέρα ο Χριστός εμφανίζεται σε δύο από τους μαθητές Του που κατευθύνονταν προς Εμμαούς, ένα χωριό εκεί κοντά. Χωρίς να Τον αναγνωρίζουν οι μαθητές Τον κάλεσαν να δειπνήσουν μαζί! Αφού ευλόγησε το δείπνο αναγνώρισαν τον Αναστημένο Χριστό!!!

    Δέκα από τους μαθητές είδαν τον Χριστό το βράδυ της Αναστάσεως! Ο Θωμάς όμως έλειπε!!! Ο ίδιος δεν πίστεψε πως αναστήθηκε ο Χριστός, ήθελε να Τον δει! Όταν μια εβδομάδα αργότερα είδε τον Χριστό κι άγγιξε τις πληγές Του, είπε με πίστη:
'' Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!''

    Μετά την Ανάσταση Του, ο Χριστός, παιδιά, έμεινε με τους μαθητές Του για σαράντα μέρες. Την τεσσαρακοστή ημέρα, πήγε μαζί τους στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, εκεί τους μίλησε, τους ευλόγησε κι αναλήφθηκε στους Ουρανούς!!!

Αύριο παιδιά μου είναι η γιορτή των Μυροφόρων!!!

Αλήθεια, πώς μπορώ εγώ να δώσω μύρα στον Χριστό;

-Όταν καλλιεργώ στην καρδιά μου λουλούδια αρετής.
- Όταν στέλνω στον Θεό καθημερινά την προσευχή μου σαν ευωδιαστό θυμίαμα.
- Όταν συναντώ τον Αναστημένο Κύριο κάθε Κυριακή στην Εκκλησία και ενώνομαι μαζί Του με τη Θεία Κοινωνία.
- Όταν τα χέρια μου κάνουν καλές πράξεις, τα λόγια μου είναι αγνά και καθαρά, ο νους μου γεμίζει από μυρωμένες σκέψεις...
- Όταν τρέχω να φέρω το μήνυμα της Αναστάσιμης καινούριας ζωής του Χριστού σε όλους γύρω!...
Να θυμάστε παιδάκια για σαράντα μέρες ο χαιρετισμός μας είναι αντί για '' Καλημέρα!'', ''Καλησπέρα!'', ''Καληνύχτα!'' . . . ''Χριστός Ανέστη!''

Η ζωή μου να γίνει μύρο αγάπης στον Χριστό!!!


Παιχνίδι

1. Χρωματίζουμε την εικόνα:







2. Χριστός Ανέστη!!!
  -Αληθώς Ανέστη!!! 


    Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες! (Χρειαζόμαστε κόκκινα αυγά)

    Κάθονται αντικρυστά και κρατούν από ένα κόκκινο αυγό! Με το σύνθημα η μια ομάδα λέει '' Χριστός Ανέστη!'' και τσουγκρίζει πρώτη τα κόκκινα αυγά τις άλλης ομάδας! Η άλλη ομάδα απαντάει ''Αληθώς Ανέστη!'' και τσουγκρίζει την πρώτη ομάδα! Κερδίζει η ομάδα με τα περισσότερα αυγά που δεν έσπασαν καθόλου!!!

Καλή Επιτυχία!!!

3. Το αρνάκι νάκι, νάκι:


    Περιγραφή: Αυτό το παιχνίδι είναι μια παραλλαγή του κυνηγητού αλλά παίζεται αποκλειστικά το Πάσχα. Ένα παιδί ορίζεται ως το αρνί και μπαίνει στη μέση του κύκλου.

Τα υπόλοιπα παιδιά γυρίζουν γύρω του και τραγουδούν:

"Ήρθε μες στη γειτονιά

Γουργουρίζει το στομάχι

Ψάχνει μία λιχουδιά

Μη μας φας καλό αρνάκι

Άνοιξ΄τα μάτια σου καλά

Κι αν μας πιάσεις θα σου πούμε

Λέξεις για την Πασχαλιά"

    Τα παιδιά τρέχουν και το «αρνάκι» τα κυνηγά. Μόλις τα πιάσει πρέπει γρήγορα να βρουν λέξεις που σχετίζονται με το Πάσχα. Αυτός που δεν θα προλάβει να απαντήσει γρήγορα, «μεταμορφώνεται» σε αρνάκι παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση  

Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον, Ἰησοῦν
τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν, ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί, προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν· ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον, ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·
Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι ̓ ἡμᾶς, θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.

Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τοῦ τάφου καθὼς προεῖπεν, ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωὴν καὶ μέγα ἔλεος. μήν.


ΕΙΔΗΣΗ: 2ο Μεγάλο Φεστιβάλ Χριστιανικής Νεολαίας της I. Μ. Φωκίδος
2%CE%BF%20%CE%A6%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%92%CE%91%CE%9B%202022
    
    Το δεύτερο Φεστιβάλ Χριστιανικής Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος στο Τρίκορφο Δωρίδος, διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας, και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου '22 το απόγευμα.

    Τετρακόσια (400) και πλέον παιδιά, νέοι και γονείς που συμμετέχουν στις νεανικές συνάξεις της τοπικής Εκκλησίας μας κατέκλυσαν τα 10 στρέμματα γης του εξωτερικού χώρου φιλοξενίας της Ιεράς Μονής Τρικόρφου Φωκίδος.

    Τις ευχές του για την καλή επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόκτιστος, ο οποίος αδυνατούσε να προσέλθει, αλλά ο αντ' αυτού παρευρέθηκε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης ο όποιος έριξε μερικές μπαλιές και χαιρέτισε μικρούς και μεγάλους.

    Ο υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος ανέλαβε τον συντονισμό και την παρουσίαση του Φεστιβάλ, ενώ πολλοί κατηχητές της Μητροπόλεως μας είχαν προσέλθει και είχαν αναλάβει την εκτέλεση των παιχνιδιών.

    Ο τόπος γέμισε με μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού σχολείου οι οποίοι ξεχύθηκαν στα γήπεδα και σε διάφορους άλλους χώρους όπου είχαν τοποθετηθεί οι βάσεις για τα 20 διαφορετικά παιχνίδια.  

    Το σήμα δόθηκε, η έναρξη του 2ου μεγάλου φεστιβάλ ξεκίνησε! Οι νέοι και τα παιδιά έτρεχαν χαρούμενα εδώ κι εκεί προσπαθώντας να πάρουν μία θέση σε όποιο παιχνίδι επιθυμούσαν να παίξουν!

    Επί 3 ώρες έπαιζαν ασταμάτητα! Ο νικητής κάθε αγωνίσματος κέρδιζε κουπόνι δώρου, ενώ τα κεράσματα όπως σουβλάκι, αναψυκτικό και ποπ-κορν ήταν διαθέσιμα δωρεάν (προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως) για κάθε αγωνιζόμενο, αλλά και για τους συνοδούς τους.

    Eίναι η δεύτερη φορά, (το πρώτο έγινε το 2019) που ένα τέτοιο Φεστιβάλ, λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη την Φωκίδα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. 

    Ο ενθουσιασμός καταφανής στα πρόσωπα όλων!!! Ο χώρος πανέμορφος και ας γνωρίζουμε ότι ο χώρος αυτός τα καλοκαίρια  φιλοξενεί νέους και νέες για τις θερινές τους διακοπές.

    Η οργάνωση ήταν τέλεια, ενώ μουσική ακουγόταν στα μεγάφωνα και ο συντονιστής με χαρούμενη νεανική διάθεση έδινε τις ανάλογες κατευθύνσεις!

    Το κλείσιμο του φεστιβάλ έγινε στο αμφιθέατρο της Γαλιλαίας (έτσι ονομάζεται ο χώρος φιλοξενίας), όπου ο κατηχητής της Κίρρας, Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκας ανέλαβε με μια ομάδα παιδιών και παρουσίασαν δύο ολιγόλεπτα θεατρικά δρώμενα χωρίς λόγια αλλά με μεγάλο νόημα, τα οποία χειροκροτήθηκαν ανάλογα.  

    Πριν την λήξη του Φεστιβάλ πήρε τον λόγο ο Υπεύθυνος Νεότητας ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και ετοίμασαν το Φεστιβάλ αλλά και όλους όσους παρευρέθηκαν. Τόνισε το ηθικό των νέων και τους είπε ότι όποιος θέλει να κάνει ιεραποστολή αυτός πρέπει να διαθέσει, χρόνο, χρήμα και πόδια!! Και αυτό το κάνουν οι κατηχητές της Μητροπόλεως μας!!!

    Κατόπιν μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης φανερά ικανοποιημένος και χαρούμενος μετέφερε τις ευχές και τον Πασχαλινό Χαιρετισμό του Ποιμενάρχη μας κου Θεοκτίστου και είπε στα παιδιά ότι όλοι τους αργά ή γρήγορα θα κληθούν να επιλέξουν, όπως έκανε στη μυθολογία ο Ηρακλής, ανάμεσα στην Αρετή και την Κακία. Τους προέτρεψε να επιλέξουν την Αρετή και συγκεκριμένα να αποδεχθούν τον Ιησού Χριστό ως τον μόνο οδηγό!!!

    Τέλος, όλοι μαζί με μια φωνή έψαλαν δυνατά το "Χριστός Ανέστη..." στολίζοντας τον ουρανό με τα πυροτεχνήματα που ακολούθησαν, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο το 2ο Φεστιβάλ Χριστιανικής νεολαίας...! Και του χρόνου ευχήθηκαν όλοι μαζί και αναχώρησαν χαρούμενοι για τις εστίες τους!!  

    Από το Γραφείο Νεότητας της Ι. Μ. Φωκίδος 


Pages