ΘΕΜΑ: 23.1. 25η Μαρτίου - Διπλή Γιορτή - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

16 Μαρτίου 2022

ΘΕΜΑ: 23.1. 25η Μαρτίου - Διπλή Γιορτή

 Η προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”
  


ΘΕΜΑ: 25η Μαρτίου - Διπλή Γιορτή

Ξεκίνησε παιδιά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή! Πάει και το δεύτερο ποδαράκι!
-Πόσα μας έμειναν;
-Σωστά! Μας έμειναν άλλα πέντε !!!
 
α. Η Επανάσταση του 1821 

    Όμως μέσα στη Σαρακοστή πάντα υπάρχει ο μήνας Μάρτιος. Και κάθε χρόνο, παιδιά μου, η 25η Μαρτίου είναι μέρα χαράς και γιορτής για όλους τους Έλληνες!
 
    Γιορτάζουμε την επανάσταση και τον αγώνα των προγόνων μας που ελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους Τούρκους. Τετρακόσια χρόνια ήταν σκλαβωμένη η Ελλάδα στους Τούρκους.

    Στα χρόνια της σκληρής σκλαβιάς οι Έλληνες κράτησαν μέσα στην ψυχή τους την πίστη στον Θεό και την ελπίδα για την ελευθερία της σκλαβωμένης πατρίδας. 

    Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια οι Τούρκοι είχαν κλείσει τα σχολεία για να μη μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα την ελληνική γλώσσα. Έτσι τα μικρά παιδιά αναγκάζονταν να μαθαίνουν γράμματα στα κρυφά. Κάθε βράδυ με θάρρος και πίστη στον Θεό ξεκινούσαν μικρές παρέες και πήγαιναν στην Εκκλησία. Στο δρόμο τραγουδούσαν σιγανά το τραγούδι: 

Φεγγαράκι μου λαμπρό, 
φέγγε μου να περπατώ, 
να πηγαίνω στο σχολειό, 
να μαθαίνω γράμματα, 
γράμματα σπουδάματα, 
του Θεού τα πράματα.

    Στην Εκκλησία, ο ιερέας τους μάθαινε να διαβάζουν χρησιμοποιώντας τα εκκλησιαστικά βιβλία, όπως το Ψαλτήρι. Κι έτσι τα παιδιά μάθαιναν την ελληνική γλώσσα, αλλά κράτησαν και την πίστη τους στον Θεό και τον πόθο για την Ελευθερία στα δύσκολα αυτά χρόνια. 

    Το 1821 όλη η σκλαβωμένη Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την Ελευθερία. Ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας τη σημαία (το λάβαρο όπως λέγεται) της ελληνικής επανάστασης και ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών. 
    
    Έτσι ξεκίνησε η επανάσταση και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα. Οι ήρωές μας με την πίστη του Χριστού στην καρδιά πολέμησαν γενναία!

Σύντομα η πατρίδα μας ελευθερώθηκε.

 Κάθε χρόνο λοιπόν, στις 25 Μαρτίου όλοι οι Έλληνες θυμόμαστε τα γεγονότα αυτά και γιορτάζουμε την πατρίδα μας!  

Για μας τους Χριστιανούς όμως είναι διπλή γιορτή!!!

β. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου!

Τι γιορτάζουμε λοιπόν;

  Η Παναγία μας παιδιά ήταν απλή και ταπεινή κοπέλα, γι’ αυτό τη διάλεξε ο Θεός, για να φέρει στον κόσμο τον Υιό Του και για να πραγματοποιηθεί η σωτηρία μας. 
  
    Είναι η βασίλισσα των ουρανών!
 
    Θα δούμε σήμερα την ιστορία του Ευαγγελισμού, όπως λέγεται και την οποία θυμόμαστε κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, μαζί με τη γιορτή της Πατρίδας μας! 
   
    Ο Άγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό στην Ναζαρέτ, στην Μαρία, μια αγνή κόρη, που ήταν μνηστευμένη με έναν ηλικιωμένο άντρα από το γένος του Δαβίδ, ο οποίος ονομαζόταν Ιωσήφ. Ο άγγελος της είπε:

 - Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου. 

    Η Μαρία, μόλις είδε τον άγγελο ταράχτηκε πολύ από τα λόγια του και σκεφτόταν μόνη της τι να σήμαιναν τα λόγια αυτά και ο χαιρετισμός του. 
 
    Τότε ο άγγελος της είπε: - Μην φοβάσαι Μαρία, γιατί ο Θεός σ’ έκρινε άξια για μια μεγάλη ευλογία. Θα γεννήσεις γιο και θα του δώσεις τ’ όνομα Ιησούς. Αυτός θα είναι μέγας για την αγιότητα Του και το έργο Του. Θα ονομαστεί Υιός του Θεού και θα του δοθεί ο θρόνος του προπάτορά του Δαβίδ. Θα βασιλέψει στους αιώνες και η βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος. 

 - Και πώς θα συμβούν αυτά, αφού δεν έχω άντρα; ρώτησε τον άγγελο η Μαρία.

 - Πνεύμα Άγιο θα σε επισκεφτεί και θα σε περιβάλει και η δύναμη του Ύψιστου Θεού θα σε σκεπάσει και θα σε προστατέψει. Γι’ αυτό και το παιδί που θα γεννηθεί από σένα θα είναι άγιο και αναμάρτητο. Να και η Ελισάβετ, η συγγενής σου θα γεννήσει και αυτή ένα γιο στα γεράματα της, επειδή τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό.

 - Είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει αυτό που θέλει και διατάζει ο Κύριος. 

 Λίγο μετά απ’ αυτό το γεγονός, δηλαδή τον Ευαγγελισμό, η Μαρία πήγε σε μια ορεινή πόλη της Ιουδαίας όπου έμεναν ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ. Μπήκε στο σπίτι τους και μόλις χαιρέτησε, η Ελισάβετ αισθάνθηκε το παιδί να σκιρτάει μέσα στα σπλάχνα της. Τότε την φώτισε το Άγιο Πνεύμα και φώναξε με χαρά:

 - Ευλογημένη να είσαι ανάμεσα στις γυναίκες και ευλογημένος καρπός της κοιλίας σου! Έμεινε μαζί τους περίπου τρεις μήνες και γύρισε έπειτα στο σπίτι της.

  Αυτό σημαίνει Ευαγγελισμός παιδιά: το χαρμόσυνο μήνυμα (αγγελία) που έφερε ο Άγγελος στην Παναγία μας. Εμείς οι Χριστιανοί παιδιά αγαπάμε πολύ την Παναγία μας και προσευχόμαστε με θέρμη σε Εκείνη. Ο λαός για να της δείξει την ευλάβεια του, της έχει προσδώσει ονόματα, με τις ωραιότερες λέξεις και τα πιο όμορφα επίθετα. Παναγία, Παντάνασσα, Γλυκοφιλούσα, Αειπάρθενο, Βασίλισσα των Ουρανών, Κεχαριτωμένη, Ελεούσα, Δέσποινα, Θεοτόκος και πολλά άλλα. Χιλιάδες εκκλησίες είναι χτισμένες στο όνομα της. Εκατοντάδες εικόνες της είναι θαυματουργές. Δεκάδες τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα της που συγκεντρώνουν τους πιστούς. 
      
    Κι εμείς να θυμόμαστε μια μικρή προσευχούλα: Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς!

   Η γλυκιά μας Παναγιά βοήθησε και τους Έλληνες να κερδίσουν τους Τούρκους στις 25 Μαρτίου του 1821 και να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι!!!
    
    Έτσι παιδιά μου πρέπει μικροί και μεγάλοι να τιμούμε σήμερα την ημέρα! Να ερχόμαστε σωστά προετοιμασμένοι στην εκκλησία, να  κοινωνούμε τον Χριστό μας, να δοξολογούμε τον Χριστό και την γλυκιά μητέρα μας, την Παναγιά, να κάνουμε την παρέλαση μας και να χαιρόμαστε την ημέρα με γιορτές , ποιήματα και παραδοσιακά τραγούδια! 

Ας φωνάξουμε όλοι δυνατά:

Γιορτάζει η Παναγία μας, γιορτάζει και η Πατρίδα μας!


Σχετικά βίντεο:




Παιχνίδι

1. Χρωματίζουμε την εικόνα:




2.  Κάνουμε παρέλαση στο προαύλιο του κατηχητικού μας , λέμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο και ψάλλουμε το '' Τη Υπερμάχω''!!!


3. Κάνουμε αντιστοίχιση των ονομάτων:







4. Ο Ακάθιστος Ύμνος:




ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

   Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.




Pages