ΘΕΜΑ: 20.2. Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα! - Ψυχοσάββατο - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

24 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 20.2. Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα! - Ψυχοσάββατο

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.






 
    ΘΕΜΑ: Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα!
    
     Ξέρετε καλά μου παιδιά; Όταν ο Χριστός μας ήρθε εδώ στην γη, πολλές φορές μιλούσε στους ανθρώπους με μικρές, απλές, όμορφες ιστορίες που έκρυβαν μεγάλα και πολύ σημαντικά νοήματα! Αυτές οι ιστορίες ονομάζονταν παραβολές. Πάμε να πούμε σήμερα μια παραβολή;
Λοιπόν ακούστε...

   Μια φορά ήταν ένας βασιλιάς που είχε παντρευτεί 4 γυναίκες!!! Ναι καλά ακούσατε! Την τέταρτη γυναίκα του όμως την αγαπούσε πιο πολύ από όλες! Κάθε μέρα που ξυπνούσε ήθελε να την κάνει πολύ χαρούμενη. Την τάιζε, της έδινε να φοράει ωραία ρούχα, την χτένιζε, την φρόντιζε με πολλή αγάπη και της έκανε όλα τα χατίρια για να είναι ευτυχισμένη!
    
    Την τρίτη γυναίκα του την αγαπούσε κι εκείνη αλλά όχι όσο την τέταρτη. Της έπαιρνε ακριβά ρολόγια, ακριβά κοσμήματα και γενικά ξόδευε αρκετά χρήματα για αυτήν!
    
    Την δεύτερη γυναίκα του την νοιαζόταν κι εκείνη αλλά όχι όσο την τρίτη!
    
    Την πρώτη την γυναίκα του δεν την φρόντιζε καθόλου! Την είχε αφήσει χωρίς να της δίνει σημασία! Την είχε εγκαταλείψει...
     
    Μια μέρα ο βασιλιάς αρρώστησε βαριά και ένιωσε πως τελειώνουν οι μέρες του πάνω στην γη! Έτσι ζήτησε από την τέταρτη γυναίκα του μια χάρη!

    - Καλή μου γυναίκα εγώ τόσο σε αγαπώ! Κάθε μέρα θέλω να σε βλέπω χαρούμενη και να μην σου λείπει τίποτα! Τώρα όμως ήρθε η ώρα να σου ζητήσω κι εγώ μια χάρη. Νιώθω ότι θα φύγω, θα πεθάνω... Μήπως θα μπορούσες να έρθεις μαζί μου;
    Η γυναίκα τότε του απάντησε:
- Βασιλιά μου λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε ακολουθήσω εκεί που θα πας! Εσύ θα φύγεις αλλά εγώ θα καθίσω εδώ στην γη!
  
    Στεναχωρημένος τότε ο βασιλιάς φεύγει και πάει στην τρίτη γυναίκα του να ζητήσει την ίδια χάρη! Κι εκείνη του απάντησε:
-Βασιλιά μου πολύ λυπάμαι που θα φύγεις αλλά δεν μπορώ να έρθω μαζί σου! Όταν εσύ πεθάνεις θα βρω άλλον άντρα και θα παντρευτώ και θα του δώσω όλα τα χρυσά ρολόγια και κοσμήματα που μου έχεις δώσει σε μένα! 
    
    Απογοητευμένος ο βασιλιάς πάει στην δεύτερη γυναίκα του και της ζητάει την ίδια χάρη! Τότε εκείνη γυρίζει και του λέει:
- Άκου βασιλιά μου, να έρθω μαζί σου δεν μπορώ! Όμως σου υπόσχομαι πως θα σε ακολουθήσω ως τον τάφο! Θα κλάψω πολύ που θα φύγεις και θα στεναχωρηθώ όμως μετά θα γυρίσω στο σπίτι μου!

    Μην έχοντας τι άλλο να κάνει ο βασιλιάς βαθιά λυπημένος πηγαίνει και στην πρώτη του γυναίκα και ζητάει ακριβώς την ίδια χάρη:
Κι εκείνη με πολύ αγάπη του απαντά:
- Καλέ μου βασιλιά μπορεί εσύ τόσα χρόνια να μην με αγαπούσες, να μην μου έδινες καθόλου σημασία, να μην με φρόντιζες και να μην σε ενδιέφερε τι κάνω και πως είμαι! Όμως εγώ να ξέρεις δεν έπαψα στιγμή να σε σκέφτομαι, να σε νοιάζομαι και να σ' αγαπώ!!! Φυσικά και θα έρθω μαζί σου και θα σε ακολουθήσω με πολύ χαρά!!!
   
 Πώς σας φάνηκε παιδάκια μου η ιστορία; Λοιπόν ακούστε και την συνέχεια...
                   
Τι συμβολίζει η παραπάνω ιστορία;

- Ο βασιλιάς είναι ο καθένας από εμάς!
- Η τέταρτη γυναίκα είναι το σώμα μας!
- Η τρίτη γυναίκα είναι η περιουσία και τα πλούτη που αποκτάμε εδώ στην γη! 
δεύτερη γυναίκα είναι τα αδέλφια μας, οι θείοι μας και οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας...
και η πρώτη γυναίκα...
- Η ψυχή μας!!! Με την οποία κοι θα ταξιδέψουμε για να πάμε στην άλλη ζωή...

    Και γιατί σας τα είπα όλα αυτά;;; Διότι αυτό το Σάββατο η Εκκλησία μας το έχει αφιερώσει στις ψυχές των θανόντων, αυτών δηλ. που πέθαναν. Μάλλον για να το πούμε καλύτερα, των ανθρώπων που μετατέθηκε η ψυχή στον ουρανό και το σώμα στην γη.


Η ζωή μετά την κοίμηση 

    Όπως ξέρουμε, ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα και εμφύσησε θεϊκή πνοή ζωής (δηλ. Άγιο Πνεύμα) στο πρόσωπό του κάνοντάς τον «ψυχή ζώσα» = ζωντανή ψυχή και αθάνατη (Γεν. 2:7). 

    Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού και  είναι ψυχοσωματικό ον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο σώμα ούτε μόνο ψυχή, είναι και τα δύο.

    Ψυχή και σώμα συνυπάρχουν από τη στιγμή της σύλληψης του ανθρώπου στην κοιλιά της μητέρας. Γι’ αυτό το αγέννητο μωρό είναι σύμφωνα με την Πίστη μας άνθρωπος. 

-Αλήθεια τι είναι η ψυχή;
    Η ψυχή, παιδιά μου, είναι αυτό που μιλάει από μέσα μας! Όλο αυτό που νιώθει η καρδιά μας και ακούγεται με τα λόγια μας και φαίνεται με τις πράξεις μας!!! Αυτό είναι η ψυχή!!! 

    Η ψυχή έχει φύση ζωντανή, απλή, ασώματη και αόρατη, χρησιμοποιεί ως όργανο το σώμα και παρέχει σε αυτό ζωή και αύξηση και αίσθηση και γέννηση. Είναι αυτεξούσια, θελητική και ενεργητική, τρεπτή δηλαδή εθελότρεπτη, γιατί είναι κτιστή, αφού όλα αυτά τα έχει πάρει κατά φύση από τη χάρη του δημιουργού της» (Ματσούκας, 2007).

-Χωρισμός ψυχής από το σώμα
    
    Κάποια στιγμή, την οποία γνωρίζει μόνο ο Θεός και κανείς άλλος, ο σώμα κοιμάται (πεθαίνει) και η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα, χωρίζεται από αυτό. Το σώμα νεκρώνεται, η ψυχή όμως, που είναι αθάνατη και αιώνια, συνεχίζει να ζει! 
    
    Το σώμα επιστρέφει στο χώμα και η ψυχή 40 μέρες μετά την κοίμηση του ανθρώπου κρίνεται προσωρινά (Μερική Κρίση) από τον Δίκαιο Κριτή και προγεύεται τον Παράδεισο ή την κόλαση. Κατά την Τελική Κρίση (Δευτέρα Παρουσία) το σώμα θα αναστηθεί, θα ενωθεί πάλι με την ψυχή και ο Κύριος θα αποφασίσει αν τελικά θα μετέχει ή όχι του Παραδείσου.

    Η Εκκλησία, η στοργική μας μητέρα, φροντίζει τον άνθρωπο όσο βρίσκεται στη ζωή αλλά ακόμα περισσότερο μετά την κοίμησή του. Πέρα από την εξόδιο ακολουθία (κηδεία), έχει ορίσει να γίνονται μνημόσυνα την 3η, την 9η και την 40η ημέρα από την κοίμηση του κάθε ανθρώπου. Τα μνημόσυνα βοηθούν την ψυχή στο ταξίδι της από την γη στον ουρανό. 
    
    Επίσης μνημόσυνο γίνεται με τη συμπλήρωση 1 έτους (ετήσιο) από την κοίμηση του χριστιανού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποτε θελήσουν οι συγγενείς ή οι φίλοι των ανθρώπων που πέθαναν να τελέσουν μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής τους μπορούν να το κάνουν.

    Εκτός από τα μνημόσυνα, πολύ μεγάλη αξία για την ψυχή έχει η μνημόνευση των ονομάτων κατά την Προσκομιδή στην Πρόθεση από τον ιερέα. Έχει τόση δύναμη αυτή η μνημόνευση ώστε μπορεί, αν είναι συνεχής και επίμονη, να βγάλει και ψυχή από την Κόλαση!


Ψυχοσάββατα 

    Όπως κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου, έτσι και κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στις ψυχές των κεκοιμημένων. Επιπλέον, η Εκκλησία έχει ορίσει δύο Ψυχοσάββατα κατά τη διάρκεια του έτους: το πρώτο είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω (Κυριακή αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου) και το δεύτερο το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής.

    Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα Ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια η Εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα. 

    Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στην ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. στη θάλασσα ή στα βουνά) ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα. Τα Ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.

Πρακτική εφαρμογή

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους που έχουν κοιμηθεί; Όπως είπαμε, σαράντα μέρες μετά την κοίμηση γίνεται η Μερική Κρίση. Μπορούμε να βοηθήσουμε την ψυχή να κερδίσει τον Παράδεισο κατά την Τελική Κρίση με πολλούς τρόπους: 

• Συμμετέχουμε στις ακολουθίες της Εκκλησίας (ειδικά στη Θεία Λειτουργία) και προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων.
• Κάνουμε μνημόσυνα, τρισάγια, κόλλυβα, σαρανταλείτουργα.
• Φέρνουμε πρόσφορο στον Ιερό Ναό με δίπτυχο χαρτάκι (ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων).
• Ανάβουμε κερί μνημονεύοντάς τους.

• Επισκεπτόμαστε το κοιμητήριο και ανάβουμε το καντηλάκι στο μνήμα τους, λιβανίζουμε προσευχόμενοι γι’ αυτούς.

• Κάνουμε ελεημοσύνες ή δωρεές στην Εκκλησία (χρήματα, εικόνες, αγιογραφίες) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους.

• Κάνουμε κομποσκοίνι για την ανάπαυση της ψυχής τους.

    Άρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε! Επειδή μάλιστα γίνονται από αγάπη για τον συνάνθρωπο και όχι για τον εαυτό μας, ο Θεός τα δέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση και όντως βοηθάμε τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Λάθος γυναίκα αγάπησες


Tι γιορτάζουμε αυτή την εβδομάδα;

   Κυριακή της Απόκρεω.
    Η Κυριακή αυτή, η τρίτη του Τριωδίου, ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. Η Κυριακή αυτή ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. 

    Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (27 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου 2022) ονομάζεται και εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, επειδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία, εκτός από την Κυριακή των Απόκρεω. 

   Στις Εκκλησίες διαβάζεται η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφ. ιε', 31-46), που αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και την κρίση που θα ακολουθήσει.

Συνταγή για κόλλυβα 
(για περίπου 20 άτομα (κυπελάκια μνημοσυνου)



ΥΛΙΚΑ:
• 3 κούπες τσαγιού σιτάρι
• 2 κούπες τσαγιού καρύδι
• 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
• ½ κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
• ¼ κούπα τσαγιού σταφίδες
• 2 κούπες τσαγιού αμύγδαλο
• 1 κούπα τσαγιού φουντούκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
• Από την προηγούμενη μέρα βάζω το σιτάρι σε νερό και το αφήνω μέσα στο νερό για 12 ώρες.

• Βράζω το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει, το σουρώνω και το αφήνω να στεγνώσει πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία (περίπου 3-4 ώρες).

• Βάζω στο μπλέντερ το καρύδι, το αμύγδαλο και το φουντούκι και τα τρίβω πολύ καλά.

• Προσθέτω τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα μαζί με το σιτάρι.

• Το τοποθετούμε σε βαθύ πιάτο, μπολ ή δίσκο.

Υ.Γ. Στολίζω (προαιρετικά) με ξηρούς καρπούς, κανέλλα και ζάχαρη ή ρόδι




ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:

Τύλιγμα-ξετύλιγμα!


    Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ισάριθμες ομάδες. Κάθε ομάδα έχει ένα σκοινάκι (κορδέλα ή σπάγκο) μήκους τουλάχιστον δύο μέτρων. Με το σύνθημα, το πρώτο παιδί κάθε ομάδας παίρνει την άκρη του σκοινιού και αρχίζει, περιστρέφοντας το σώμα του, να τυλίγει το σκοινί γύρω από τη μέση του. Όταν ολοκληρώσει, το δεύτερο παιδί παίρνει την άλλη άκρη και ξετυλίγει τον πρώτο! Έπειτα τυλίγεται το ίδιο κ.ο.κ Όποια ομάδα τυλιχτεί και ξετυλιχτεί πρώτη, νικάει!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages