ΘΕΜΑ: 20.1. Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

24 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 20.1. Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα!

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.


     
ΘΕΜΑ: Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα!
   
     Ξέρετε καλά μου παιδιά; Όταν ο Χριστός μας ήρθε εδώ στην γη, πολλές φορές μιλούσε στους ανθρώπους με μικρές, απλές, όμορφες ιστορίες που έκρυβαν μεγάλα και πολύ σημαντικά νοήματα! Αυτές οι ιστορίες ονομάζονταν παραβολές. Πάμε να πούμε σήμερα μια παραβολή;
Λοιπόν ακούστε...

   Μια φορά ήταν ένας βασιλιάς που είχε παντρευτεί 4 γυναίκες!!! Ναι καλά ακούσατε! Την τέταρτη γυναίκα του όμως την αγαπούσε πιο πολύ από όλες! Κάθε μέρα που ξυπνούσε ήθελε να την κάνει πολύ χαρούμενη. Την τάιζε, της έδινε να φοράει ωραία ρούχα, την χτένιζε, την φρόντιζε με πολλή αγάπη και της έκανε όλα τα χατίρια για να είναι ευτυχισμένη!
    Την τρίτη γυναίκα του την αγαπούσε κι εκείνη αλλά όχι όσο την τέταρτη. Της έπαιρνε ακριβά ρολόγια, ακριβά κοσμήματα και γενικά ξόδευε αρκετά χρήματα για αυτήν!
    Την δεύτερη γυναίκα του την νοιαζόταν κι εκείνη αλλά όχι όσο την τρίτη!
    Την πρώτη την γυναίκα του δεν την φρόντιζε καθόλου! Την είχε αφήσει χωρίς να της δίνει σημασία! Την είχε εγκαταλείψει...
     
    Μια μέρα ο βασιλιάς αρρώστησε βαριά και ένιωσε πως τελειώνουν οι μέρες του πάνω στην γη! Έτσι ζήτησε από την τέταρτη γυναίκα του μια χάρη!
- Καλή μου γυναίκα εγώ τόσο σε αγαπώ! Κάθε μέρα θέλω να σε βλέπω χαρούμενη και να μην σου λείπει τίποτα! Τώρα όμως ήρθε η ώρα να σου ζητήσω κι εγώ μια χάρη. Νιώθω ότι θα φύγω, θα πεθάνω... Μήπως θα μπορούσες να έρθεις μαζί μου;
        
    Η γυναίκα τότε του απάντησε:
- Βασιλιά μου λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε ακολουθήσω εκεί που θα πας! Εσύ θα φύγεις αλλά εγώ θα καθίσω εδώ στην γη!
  Στεναχωρημένος τότε ο βασιλιάς φεύγει και πάει στην τρίτη γυναίκα του να ζητήσει την ίδια χάρη! Κι εκείνη του απάντησε:
-Βασιλιά μου πολύ λυπάμαι που θα φύγεις αλλά δεν μπορώ να έρθω μαζί σου! Όταν εσύ πεθάνεις θα βρω άλλον άντρα και θα παντρευτώ και θα του δώσω όλα τα χρυσά ρολόγια και κοσμήματα που μου έχεις δώσει σε μένα! 
    
    Απογοητευμένος ο βασιλιάς πάει στην δεύτερη γυναίκα του και της ζητάει την ίδια χάρη! Τότε εκείνη γυρίζει και του λέει:
- Άκου βασιλιά μου, να έρθω μαζί σου δεν μπορώ! Όμως σου υπόσχομαι πως θα σε ακολουθήσω ως τον τάφο! Θα κλάψω πολύ που θα φύγεις και θα στεναχωρηθώ όμως μετά θα γυρίσω στο σπίτι μου!

    Μην έχοντας τι άλλο να κάνει ο βασιλιάς βαθιά λυπημένος πηγαίνει και στην πρώτη του γυναίκα και ζητάει ακριβώς την ίδια χάρη:
Κι εκείνη με πολύ αγάπη του απαντά:
- Καλέ μου βασιλιά μπορεί εσύ τόσα χρόνια να μην με αγαπούσες, να μην μου έδινες καθόλου σημασία, να μην με φρόντιζες και να μην σε ενδιέφερε τι κάνω και πως είμαι! Όμως εγώ να ξέρεις δεν έπαψα στιγμή να σε σκέφτομαι, να σε νοιάζομαι και να σ' αγαπώ!!! Φυσικά και θα έρθω μαζί σου και θα σε ακολουθήσω με πολύ χαρά!!!
   
 Πώς σας φάνηκε παιδάκια μου η ιστορία; Λοιπόν ακούστε και την συνέχεια...
                   
Τι συμβολίζει η παραπάνω ιστορία;

- Ο βασιλιάς είναι ο καθένας από εμάς!
- Η τέταρτη γυναίκα είναι το σώμα μας!
- Η τρίτη γυναίκα είναι η περιουσία και τα πλούτη που αποκτάμε εδώ στην γη! 
-Η δεύτερη γυναίκα είναι τα αδέλφια μας, οι θείοι μας και οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας...
και η πρώτη γυναίκα...
- Η ψυχή μας!!!
         
  Λοιπόν...
 Τί έχει να μας διδάξει αυτή η όμορφη διδακτική ιστορία; Για να σας ακούσω...
Μμμ... Πολύ σωστά!!! Πιο πολύ από όλα αγαπάμε το σώμα μας!!! Βλέπετε παιδάκια από την δικιά σας ηλικία πόσο πολύ αγαπάτε και φροντίζετε το σώμα σας;
-Να φάμε ωραία φαγητά...
-Να φορέσουμε ωραία και ακριβά ρούχα...
-Να φτιάξουμε ωραία τα μαλλιά μας...
-Να κάνουμε την γυμναστική μας...
-Να πάμε στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ...
Και ένα σωρό άλλα πράγματα που μας ευχαριστούν!!!
Μη νομίζετε... Αυτό το κάνουν μικροί και μεγάλοι! Εξάλλου αυτό μας μαθαίνουν και οι γονείς μας  να κάνουμε! Κακό δεν είναι!
Όμως πάνω από όλα και από όλους θα έπρεπε να φροντίζουμε την ψυχή μας, γιατί όπως είδαμε μόνο η ψυχή μας θα μας ακολουθήσει όταν θα φύγουμε από την γη!!!

-Αλήθεια τι είναι η ψυχή;
    Η ψυχή, παιδιά μου, είναι αυτό που μιλάει από μέσα μας! Όλο αυτό που νιώθει η καρδιά μας και ακούγεται με τα λόγια μας και φαίνεται με τις πράξεις μας!!! Αυτό είναι η ψυχή!!!
- Ξέρετε τι καλό έχει η ψυχή;
    Ενώ όταν μιλάμε στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο κάποια στιγμή πρέπει να κλείσουμε γιατί δεν έχουμε σήμα ή τελειώνουν οι μονάδες, η ψυχή μας με τον Χριστό μπορεί να μιλάει συνέχεια όπου κι αν βρισκόμαστε, ότι ώρα και να 'ναι γιατί ο Χριστός μας παντού και πάντοτε μας ακούει! Ναι ΠΑΝΤΑ μας ακούει!!!

-Πώς θα την φροντίσουμε;;; 
    Να θυμάστε ένα μυστικό... 
Αν θέλουμε να κάνουμε ευτυχισμένη την ψυχή μας, να ζει αιώνια και να μην πεθάνει ποτέ θα πρέπει τα βήματά μας, από τώρα που είμαστε στην γη, να  ακολουθούν τον Χριστό!!! Δηλαδή;;;
-Να κάνουμε κάθε μέρα την προσευχή μας ώστε η ψυχή μας να συναντά και να μιλάει με τον Χριστό!
-Να διαβάζουμε κάθε μέρα τον Λόγο του Θεού, την Αγία μας Γραφή!
-Να πηγαίνουμε εκκλησία κάθε Κυριακή και να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας!
-Να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, να φροντίζουμε να μην στεναχωρούμε τους φίλους μας και τα αδέλφια μας με την άσχημη συμπεριφορά μας και να ακούμε τους γονείς μας!
-Να φροντίζουμε κάθε μέρα μέσα από την οικογένειά μας, το σχολείο, από ένα όμορφο βιβλίο που θα διαβάσουμε να καλλιεργούμε τις  αρετές που μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα όπως την αρετή της αγάπης, της χαράς, της ειρήνης , της καλοσύνης, της υπομονής και άλλες πολλές!
Και φυσικά...
-Να πηγαίνουμε πάντοτε κατηχητικό, να συναντάμε τους καλούς μας φίλους, να παίζουμε μαζί και να κάνουμε πράξη όλα αυτά που μας λένε οι αγαπημένοι μας κατηχητές!!!

   
ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:


Tι γιορτάζουμε αυτή την εβδομάδα;


  Κυριακή της Απόκρεω.
    Η Κυριακή αυτή, η τρίτη του Τριωδίου, ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. Η Κυριακή αυτή ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. 

    Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (27 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου 2022) ονομάζεται και εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, επειδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία, εκτός από την Κυριακή των Απόκρεω. 

     Στις Εκκλησίες διαβάζεται η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφ. ιε', 31-46), που αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και την κρίση που θα ακολουθήσει.

 


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:

1. Σχοινάκι

 Κατ’ αναλογία, δύο παιδιά κρατούν το σχοινάκι και το γυρνούν κάνοντας «καμάρες», ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να πηδήξουν χωρίς να μπερδευτούν σε αυτό.

 2. Περνά – περνά η μέλισσα    Τα παιδιά εκλέγουν δύο αρχηγούς. Αυτοί οι δύο ονομάζονται με κάτι γλυκό ή σπουδαίο ή καλό (εγώ είμαι το δαχτυλίδι, λέει ο ένας με την διαμαντόπετρα, εγώ είμαι ένα ωραίο παγωτό με κρέμα, σοκολάτα και μπόλικο σιρόπι λέει ο άλλος, ή εγώ είμαι ο Παρθενώνας, εγώ είμαι ο ναός του Σουνίου).

Τότε στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μία ουρά και τα δύο παιδιά χτυπούν τα χέρια τους ψηλά σαν αψίδα να περάσουν οι άλλοι από κάτω τραγουδώντας: “Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα, παιδόπουλα…”. Σταματούν σ’ ένα παιδί που περνάει εκείνη τη στιγμή κάτω από την αψίδα και του λένε μυστικά στ’ αυτί την ονομασία που έχουν τα δύο αυτά παιδιά και το παιδί διαλέγει. Π.χ. θέλεις δαχτυλίδι ή παγωτό;
Αυτό του το λέει ο ένας συνήθως χωρίς να πει, ποιος έχει ονομαστεί με τι. Όταν το παιδί ζητήσει “το παγωτό” (ας πούμε) πηγαίνει πίσω απ’ αυτόν που έχει ονομαστεί “παγωτό” και τον κρατά από τη μέση.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται για όλα τα παιδιά να διαλέξουν. Έτσι γίνονται δύο αλυσίδες. Πιάνονται οι αρχηγοί από τα χέρια και τραβιούνται από τα πίσω παιδιά. Όποια ομάδα τραβήξει την άλλη, κερδίζει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages