ΘΕΜΑ: 18.2. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

09 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 18.2. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

   Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.       




Θέμα: Ο άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος - (10 Φεβρ.)

    Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή που οι ειδωλολάτρες κυνηγούσαν με μανία την χριστιανική πίστη. 

    Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σέβηρος εξαπέλυσε σκληρό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον ηλικιωμένο Άγιο (ο οποίος αρνήθηκε να διαφύγει εγκαταλείποντας το ποίμνιό του) και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Πίστευε ότι ο ηλικιωμένος Χαράλαμπος θα φοβόταν τα βασανιστήρια με τα οποία τον απειλούσε. Ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με θάρρος ότι, σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί, δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη του! Τον προκάλεσε μάλιστα να δοκιμάσει!

    Τότε ο Λουκιανός οργίστηκε και διέταξε να αρχίσουν φρικτά βασανιστήρια στον γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και άρχισαν να τον γδέρνουν ζωντανό με σιδερένια νύχια. Αυτός όμως, αντί να σπαράζει από τον πόνο, δοξολογούσε το Θεό για την αντοχή που του έδινε. O Λουκιανός εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος τα σιδερένια νύχια από τους δήμιους προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως ξαφνικά αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα! 

    Ο Άγιος προσευχήθηκε θερμά στον Θεό για τον βασανιστή του (!) και αυτά συγκολλήθηκαν πάλι στο σώμα του ηγεμόνα. Βλέποντας αυτό το τεράστιο θαύμα, οι δύο δήμιοι και τρεις γυναίκες, που ήταν εκεί, πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Ο έπαρχος θύμωσε και διέταξε να τους αποκεφαλίσουν. Αντί όμως το θαύμα να μαλακώσει τη σκληρή καρδιά του έπαρχου, εκείνος με ακόμα μεγαλύτερο μίσος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι σαν άλογο! Δεν σεβάστηκε καθόλου τα χρόνια του γέροντα Αγίου που μόλις τον είχε κάνει καλά. 

    Ο λαός όμως άρχισε να διαμαρτύρεται για τα απαίσια βασανιστήρια και φοβισμένος ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία. Λίγο αργότερα επισκέπτεται τη Μαγνησία ο ίδιος ο αυτοκράτορας και όταν μαθαίνει πως ένας γέροντας τα έβαλε με ολόκληρη την αυτοκρατορία και την κατατρόπωσε, διατάζει τον αποκεφαλισμό του Χαράλαμπου. Πριν προλάβει το ξίφος ν’ αγγίξει πάνω του, ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό, λαμβάνοντας τον αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.


Πρακτική εφαρμογή

      Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους μας δείχνει ότι η πίστη στον Χριστό δε γνωρίζει ηλικία. Χιλιάδες μάρτυρες και νεομάρτυρες όλων των ηλικιών βασανίστηκαν και υπέφεραν για χάρη του γλυκού μας Ιησού. Όπως έχουμε μάρτυρες νέους και δυνατούς άνδρες, έτσι έχουμε μάρτυρες ηλικιωμένους γέροντες, αδύναμες κοπέλες ακόμα και μικρά παιδιά!     
    Ο Άγιος μπορούσε να αρνηθεί το μαρτύριο, κανείς δε θα τον παρεξηγούσε. Ήταν 113 χρονών! Κι όμως! Με απίστευτο θάρρος και ακλόνητη πίστη αντιμετώπισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και βγήκε νικητής!     
    Εμείς; Άραγε ομολογούμε με θάρρος τον Χριστό και την Πίστη μας; Κάνουμε τον σταυρό μας; Φοράμε σταυρό; Μήπως ντρεπόμαστε ότι θα μας κοροϊδέψουν; Είμαστε έτοιμοι να χάσουμε ή να στερηθούμε κάποια πράγματα -ακόμα και φιλίες- για χάρη Του;
    Ο έπαρχος, αν και αξιώθηκε μεγάλου θαύματος με τις προσευχές του Αγίου, δεν αλλάζει στάση -το αντίθετο μάλιστα, οργίζεται ακόμα περισσότερο! Είναι πωρωμένος.
    Στη ζωή μας θα συναντήσουμε αρκετές φορές ανθρώπους που όταν ακούν για Χριστό και Εκκλησία οργίζονται και συμπεριφέρονται σαν άγρια θηρία: ειρωνεύονται, προσβάλλουν και πολλές φορές βλασφημούν ή ακόμα και καυγαδίζουν.
    Τέτοια άτομα τα αποφεύγουμε. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν (π.χ. είναι συγγενείς μας ή φίλοι) προσπαθούμε να μην ανοίγουμε σχετικές συζητήσεις μαζί τους. Προσοχή: δεν αρνούμαστε τον Χριστό ούτε την Πίστη, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχει νόημα να συζητάς με πωρωμένους ανθρώπους. Τους δείχνουμε ότι ενοχλούμαστε και ζητάμε να σεβαστούν τα πιστεύω μας.
    Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναδύεται από το μαρτύριο του είναι ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους και ειδικά στους ηλικιωμένους.
    Πώς συμπεριφερόμαστε σε μεγαλύτερους; Με σεβασμό. Δεν εξετάζουμε το μορφωτικό τους επίπεδο, την κοινωνική τους θέση, αν τους συμπαθούμε ή όχι. Βέβαια δεν συμφωνούμε μαζί τους σε όλα, το γεγονός ότι είναι μεγαλύτεροι δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο σε όλα. Σε θέματα πίστης είμαστε ακλόνητοι, σαν τον Άγιο Χαράλαμπο!
    
ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1.«Τρένα με μπαλόνια!»
    Υλικά: μπαλόνια


    Χωρίζουμε δίκαια τα παιδιά σε 2 ή τρεις ομάδες. Οι ομάδες μπαίνουν σε σειρές. Δίνουμε στον πρώτο κάθε ομάδας ένα φουσκωμένο μπαλόνι που πρέπει να φτάσει στον τελευταίο. Αυτός το τοποθετεί ανάμεσα στον ίδιο και τον μπροστινό του (το στηρίζει στην κοιλιά του ή στο στήθος του) χωρίς να το ακουμπά με τα χέρια. Με τον ίδιο τρόπο δίνουμε τα υπόλοιπα μπαλόνια έτσι ώστε ανάμεσα σε κάθε δύο παιδιά-βαγόνια να υπάρχει ένα μπαλόνι.    Οι ομάδες-τρένα στέκονται σε μια γραμμή (αφετηρία) και με το σύνθημα αρχίζουν τον αγώνα! Νικήτρια η ομάδα-τρένο που θα φτάσει πρώτη στον τερματισμό χωρίς να της πέσει κανένα μπαλόνι! Αν κάποιο μπαλόνι πέσει το τρένο σταματάει μέχρι το μπαλόνι να τοποθετηθεί στη θέση του ανάμεσα στα βαγόνια!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages