ΘΕΜΑ: 15.3. Αθεΐα: Γιατί κάποιοι αρνούνται τον Θεό; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

20 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 15.3. Αθεΐα: Γιατί κάποιοι αρνούνται τον Θεό;

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.       

 


Θέμα: Αθεΐα: Γιατί κάποιοι αρνούνται τον Θεό;




ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε μία σχολική αίθουσα. Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η συζήτηση έχει «ανάψει»! Ο καθηγητής προσπαθεί ν' απαντήσει, να λύσει απορίες. Οι μαθητές με ζωηρότητα, αυθορμητισμό, νεανικό ενθουσιασμό και αναμφισβήτητο προβληματισμό συμμετέχουν στην κουβέντα...

    «Δεν υπάρχει Θεός!», «Δέν τον είδε ποτέ κανείς!», «Ποιός πιστεύει ακόμη σε τέτοια παραμύθια!», «Ποιός Χριστός, ποιός Βούδας και Αλλάχ;». «Είναι αληθινά όλα αυτά που λέει η Εκκλησία;», «Καί τά θαύματα: πώς τα εξηγείτε;», «Είναι αληθινό πρόσωπο ο Χριστός;», «Υπάρχει Θεός ή όχι; Μήπως τόσα χρόνια μεγαλώνουμε μ' ένα ψέμα ή μιά καλοστημένη πλάνη;». «Εγώ δηλώνω άθεος!». 

    Απορίες, αναζητήσεις και ερωτήματα καυτά, νεανικά, καθημερινά, που δείχνουν τόν βαθύτερο προβληματισμό πού κρύβει μέσα του κάθε νέος της ηλικίας σας. Ελάτε νά τό κουβεντιάσουμε και να εμβαθύνουμε.


Τι εννοούμε όταν μιλάμε για αθεΐα; (...)

> 1. Άθεΐα είναι η άρνηση της ύπαρξης του Θεού. Κάθε ιδέας περί Θεού. Δεν περιορίζεται η άρνηση της ύπαρξης του Θεού μόνο στον χριστιανικό χώρο. Άθεος είναι ο άνθρωπος στη σκέψη και τα ενδιαφέροντα του οποίου δεν υπάρχει ο Θεός, κανείς θεός, και ο οποίος προχωρεί στη ζωή του δίχως νά υπολογίζει κάν την ύπαρξη θεού1.

> 2
. Eπίσης αθεΐα λέγεται και η δυσπιστία του ανθρώπου στην ύπαρξη του Θεού. Όχι η απόρριψή Του αλλά η δυσκολία να παραδεχθούμε την ύπαρξή του. Και φυσικά όχι μία απλή αμφιβολία, πού ώς λογισμός μπορεί να περάσει απ' το νού μας, αλλά η επίμονη απόρριψη του Θεού. Δηλαδή δυσπιστώ, Τόν απορρίπτω με την θέλησή μου, λέω ότι «δεν ξέρω αν υπάρχει». Διαφορετικά αυτό χαρακτηρίζεται «άγνωστικισμός». Αυτό που λένε κάποιοι: «υπάρχουν τόσες πιθανότητες να υπάρχει ο Θεός και άλλες τόσες να μην υπάρχει».

> 3. Άκόμη αθεΐα είναι η παραδοχή μιάς «ανώτερης δύναμης», όπως λέγεται συνήθως, δηλαδή κάποιου θεού γενικώς και αορίστως, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία πίστεως σ' Αυτόν.

> 4. Άθεία είναι όταν ο άνθρωπος θέλει με τη λογική του να κατανοήσει τον Θεό και να τον κάνει αντικείμενο γνώσεώς του. Έτσι τον υποβαθμίζει, τον κάνει κατώτερό του. Και όπως πολύ χαρακτηριστικά έλεγε ένας στοχαστής, ο Ίω. "Έκκαρτ, «άν υπήρχε ένας Θεός που θα μπορούσα νά τόν γνωρίσω, δεν θα τόν θεωρούσα πια Θεό».

> 5. Άλλοι λένε να πιστεύεις κάπου, αλλά τί και σε τι δεν χρειάζεται να το γνωρίζεις, έτσι αόριστα σ' ένα μακρινό Θεό, απρόσωπο, αρκεί να είσαι ειλικρινής. Ουσιαστικά δηλαδή σε τίποτε. Αυτός είναι ο κλασικός άθεος. Αλλά και η απόρριψη του Θεού ως δημιουργού του κόσμου και προνοητού είναι σχετική μ' αυτήν την έννοια της αθεΐας. Δηλαδή ότι όλα στον κόσμο αυτόν έγιναν τυχαία, δίχως να υπάρχει δημιουργός Θεός.

> 6. Από την άποψη βέβαια του χριστιανισμού αθεΐα είναι η απόρριψη της χριστιανικής διδασκαλίας ή η αλλοίωσή της από διάφορες αιρετικές διδασκαλίες, ή άρνηση ακόμη του Χριστού μας ως Θεού. «Άθεος ο μη νομίζων είναι Θεόν», μας λέγει ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Κλήμης ο Αλεξανδρεύς.

2. Ποιές μορφές πήρε η αθεΐα στις διάφορες εποχές; (...)

α. "Ο υλιστικός αθεϊσμός, που δίδασκε ότι το παν στον κόσμο είναι η ύλη και ότι καθετί στον κόσμο αυτό προήλθε από την ύλη. Πνεύμα δεν υπάρχει. Ούτε ο άνθρωπος έχει ψυχή. Επομένως ούτε το ανώτατο πνευματικό "Όν, ο Θεός, υπάρχει.

β. Επίσης συστήματα φιλοσοφικά που θεοποίησαν τον άνθρωπο και την ελευθερία του ανθρώπου. Αλλά και η λεγόμενη «θεολογία του θανάτου του Θεού», πού διδασκόταν στην Ευρώπη. Πολλοί λεγόμενοι χριστιανοί, αλλά ουσιαστικά άθεοι, διατράνωναν ότι «πέθανε ο Θεός». Καθετί που έχει σχέση με τον Θεό, με τον Χριστό μας, τη Γέννηση, την Ανάσταση, την Ανάληψή Του κ.τ.λ. έλεγαν ότι είναι μύθος. 


γ. Κάτι παρόμοιο δηλαδή μ' αυτό που έγινε στην πόλη της Νέας Υόρκης, παραμονές των Χριστουγέννων 2012, όπου στήν Times Square και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης αναρτήθηκαν τεράστιες γιγαντοαφίσες αθεϊστικής οργάνωσης που έγραφαν: «Keep the Merry, dump the Myth» (κρατήστε το Merry – από την ευχή Merry Christmas) και πετάξτε το μύθο, δηλαδή τη Γέννηση του Χριστού.


    γ. Η αθεΐα δεν έμεινε μόνο σε επίπεδο καθαρά θεωρητικό, αλλά συνδέθηκε με πολιτικά συστήματα που την υιοθέτησαν ως επίσημη θεωρία τους και διατράνωναν ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» και ότι κάθε καλός μαρξιστής, κομμουνιστής, πρέπει να είναι και μαχητικός άθεος. Δυστυχώς ή αθεΐα με αυτή τη μορφή πολέμησε λυσσαλέα καθετί αντίθετο ή διαφορετικό προς αυτήν και κυρίως τη χριστιανική πίστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολεμική εναντίον της Ορθοδοξίας στη Ρωσία επί άθεϊστικού καθεστώτος από το 1917 (Οκτωβριανή Επανάσταση) μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989. 

    Εβδομήντα (70) και πλέον χρόνια φοβερής και φονικής πολεμικής με γκρέμισμα εκκλησιών, άρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας, και με θύματα απλούς αλλά και μορφωμένους πιστούς χριστιανούς που μαρτύρησαν με φρικτά βασανιστήρια (συκοφαντίες, εξοντωτικές ανακρίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, καταναγκαστικά έργα), με ποταμούς αίμάτων αθώων, επειδή δεν αρνήθηκαν την πίστη τους στο Χριστό. Παρόμοιοι διωγμοί έγιναν και στη γειτονική μας Αλβανία καθώς και σε άλλες χώρες όπου επικράτησε ο κομμουνισμός.



3. Υπάρχουν στην πραγματικότητα άπιστοι; (...)

   1. “Όλοι συνειδητά ή ασυνείδητα κάπου πιστεύουν. Άλλος πιστεύει στον εαυτό του, στις δυνάμεις, τα χαρίσματα, τις ικανότητές του. Ή στα χρήματα, την ύλη, τις ανέσεις, την καλοπέραση. Σε διάφορα πρόσωπα με τα οποία πιθανώς να έχει συνδεθεί και παθολογικά, άρρωστημένα. 

   2. Ακόμη και σε ζώα πιστεύουν οι άνθρωποι, είτε θεοποιώντας τα, είτε αγαπώντας τα υπερβολικά. Άλλος πιστεύει στόν άνθρωπο και τις μυστικές δυνάμεις που κρύβει μέσα της ή ανθρώπινη φύση. 

   3. Ή στη μάζα, στη δύναμη του λαού, στην ιστορία, στή φυλή, την πατρίδα, το έθνος του. Για παράδειγμα ο Χίτλερ πίστευε στήν αρία φυλή, ότι εκείνος που δεν είναι Γερμανός, δεν είναι άνθρωπος. 
    [ Άριος: ο Ινδοευρωπαίος. Άρία φυλή: Κατά τη ναζιστική προπαγάνδα το σύνολο των γερμανικής καταγωγής λαών, που θεωρήθηκαν «γνήσιοι εκπρόσωποι» των Ινδοευρωπαίων και μάλιστα «ανώτερη φυλή» από όλους τους άλλους λαούς, ιδίως τούς Σημίτες (Έβραίους) και τους μη λευκούς (αφρικανικούς) λαούς.]

    4. Επίσης άλλος πιστεύει στις προλήψεις, στις δεισιδαιμονίες, στα πέταλα, στον αριθμό 13 ή πιστεύει στα μάγια, τα οποία του υποβάλλουν ένα ακαθόριστο αίσθημα φόβου.


   
4. Γιατί όμως κάποιοι, και μάλιστα στην εποχή μας, δηλώνουν άθεοι; (...)

    1. Θεωρείται από μερικούς ότι είναι «της μόδας» να δηλώνει κανείς άθεος. Νομίζουν ότι είναι μία έξυπνη κίνηση, που τους καθιστά “in”.

    2. Ίσως πολλοί συμμαθητές σας να δηλώνουν άθεοι, δίχως καλά-καλά να το κατανοούν. Το διακηρύττουν επηρεαζόμενοι από το γενικό κλίμα που επικρατεί.

    3. Άλλοι διότι δεν έχουν λάβει την απαραίτητη θρησκευτική αγωγή από τις οικογένειές τους ή γιατί κάποιος τους δημιούργησε αμφιβολίες περί της ύπαρξης του Θεού.

    4. "Ή γιατί ισχυριζόμενοι ότι επειδή ΔΕΝ έχουν δει τόν Θεό, δέν Τόν πιστεύουν κιόλας.

    5. Ή άλλοι διότι έτσι συμφέρει. Είναι σαφώς επηρεασμένοι από τις αδυναμίες, τη σαρκικότητα, την αμαρτία τους. «Χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται», ομολογούν ορισμένοι, κανένας φραγμός. Και επίσης γιατί πολλοί επηρεάζονται από τη νοοτροπία «φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ άποθνήσκομεν» (Α' Κορ. ιε' 32), δηλαδή να φάμε και να πιούμε, να περάσουμε καλά εδώ στην παρούσα ζωή. Κάνουν θεό τους την ύλη.

    6. Βλέπουμε γενικά, πολύ συχνά στις ημέρες μας το φαινόμενο της αθεΐας να επιδρά σε αρκετούς ανθρώπους, και μάλιστα νέους, μέσα στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, την καθημερινότητα και την όλη κοινωνία μας. 

    7. Αλλά και δημόσια πρόσωπα, όπως πολιτικοί και δημοσιογράφοι θέλουν να περάσουν στην πατρίδα μας το φρόνημα ότι δεν υπάρχει Θεός, να δημιουργήσουν μία άθρησκη και αποχριστιανοποιημένη κοινωνία.

5. Κι ερχόμαστε τώρα ν' απαντήσουμε στο βασικότερο ερώτημα: υπάρχει Θεός; (...)

    Υπάρχει Θεός! Βέβαια ένδείξεις έχουμε περί υπάρξεως του Θεού. Γιατί; Διότι αν είχαμε τρανταχτές αποδείξεις, π.χ. αν μας άνοιγε τον ουρανό ή αν εμφανιζόταν με επιβλητικό τρόπο ή αν μας έδειχνε την ωραιότητα και το φως του Παραδείσου και το σκοτάδι και τη φρίκη της κολάσεως, θα καταπατούσε το δώρο που η αγάπη Του μας χάρισε, την ελευθερία μας. 

    Ποιές είναι λοιπόν αυτές οι ενδείξεις που στηρίζουν αυτήν ακριβώς την αλήθεια;

    1. Δεν υπάρχει λαός χωρίς θρησκεία. Και όπως ο ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει: «Μπορείς να βρεις πολιτείες χωρίς κάστρα, χωρίς να ξέρουν γράμματα, χωρίς βασιλιάδες, χωρίς σπίτια, χωρίς χρήματα, χωρίς να έχουν ανάγκη από νομίσματα, χωρίς θέατρα και γυμναστήρια. Άλλά κανένας δεν είδε πολιτεία που να μην έχει ιερά και θεούς».

    2. Είναι έμφυτη η αναζήτηση Θεού μέσα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έχει πόθο Θεού. Θέλει να πάρει απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα: «γιατί υπάρχω;», «από πού ήρθα και που θα πάω;», «υπάρχει μία ανώτερη δύναμη πέρα και πάνω απ' τούς ανθρώπους;», «τελειώνει η ζωή μου στό θάνατο;», «ακολουθεί μετά ένας καλύτερος κόσμος, πιο δίκαιος, με αγάπη, χωρίς προβλήματα και δοκιμασίες;».
     Άλλωστε το να θρησκεύει, να πιστεύει κανείς στο Θεό και να Τον  αναζητεί είναι έμφυτο στον άνθρωπο, ο οποίος «έκ κατασκευής του είναι πλασμένος να πιστεύει», όπως αναφέρει ο άγιος Αυγουστίνος.

    3. Όλα μιλούν για την ύπαρξη του Θεού... Ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα τριγύρω μας, η φύση, τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, ο άνθρωπος (το τελειότερο έργο του Θεού, που λειτουργεί σαν ένα τέλεια σχεδιασμένο τεχνολογικό εργαστήριο) δεν έχουν Δημιουργό; Η αρμονία του σύμπαντος, οι φυσικοί νόμοι, η ακρίβεια με την οποία όλα μέχρι λεπτομερειών λειτουργούν σαν ένα ακριβέστατο ρολόι, μάς πείθουν ότι υπάρχει Θεός. Με όλα αυτά ό Θεός δεν άφησε αμάρτυρο τον εαυτό του (Πράξ. ιδ' 17). 
Μπορεί να εμφανισθεί ΑΙΦΝΗΣ βιβλίο χωρίς να το έχει συγγράψει κάποιος;

• Αν πετάξουμε χιλιάδες λέξεις μπροστά στον ανεμιστήρα της τύχης και της τυφλής αναγκαιότητας, θα σχηματίσουν άραγε ένα βιβλίο ιστορίας;

• Για ένα πολύπλοκο στην κατασκευή του μηχάνημα, όπως π.χ. ένας σύγχρονος υπολογιστής στο γραφείο μας, μπορεί να διανοηθεί κάποιος ότι ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ χωρίς τον δημιουργό του άνθρωπο;

    4. "Έχουμε στη διάθεσή μας πλείστες όσες μαρτυρίες επιστημόνων που έχουν ψηλαφήσει τόν Θεό μέσα από την έρευνά τους στον κόσμο και την όλη δημιουργία... Ο Αϊνστάιν έγραψε: «Ποτέ δεν βρήκα τίποτε στην επιστήμη μου, που να μπορώ να αντιτάξω στη θρησκεία». Και ο περίφημος ψυχίατρος Κάρλ Γιούνγκ έλεγε: «Όλα όσα έμαθα μέχρι τώρα με οδήγησαν βήμα προς βήμα στην αδιάσειστη πεποίθηση ότι υπάρχει Θεός. Το σπουδαιότερο πράγμα που απέκτησα ποτέ ήταν η γνώση του Θεού». Ομολογίες ξεκάθαρες και αποστομωτικές για όσους διατείνονται ότι υφίσταται αντίθετοι της θρησκείας, αρνούμενοι παράλληλα την ύπαρξη Θεού. 
    
    5. Κάνε κι εσύ την έρευνά σου, αν θές, σοβαρά, επιστημονικά, καλοδιάθετα όμως. Διότι πολλοί νέοι λένε ότι έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ότι το έχουν ψάξει, αλλά τελικά καμία σοβαρή αναζήτηση δεν έχουν κάνει. Ρώτησε τον πνευματικό σου, τούς γονείς σου, τόν κατηχητή/ομαδάρχη σου ποιά βιβλία να διαβάσεις, που να ψάξεις. Ερεύνησε σε σωστές πηγές, για να μη μπερδευτείς και χαθείς σε αναζητήσεις δίχως τέρμα και αποτέλεσμα.

    6. Είναι Θεός προσωπικός. Πρόσωπο ιστορικό. Οι μαρτυρίες για το πρόσωπο του Χριστού είναι πάρα πολλές, ακόμα και εξωχριστιανικές, και βεβαιώνουν ότι αφενός ήταν ιστορικό πρόσωπο, αλλά και ότι ήταν μία προσωπικότητα ιδιαίτερη. 
  • [ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ; (Συνοπτικά)
  • - Ο Κορνήλιος Τάκιτος Ρωμαίος ιστορικός που έζησε στη διάρκεια του τελευταίου μέρους του πρώτου αιώνα μ.Χ.
  • - Ο Σουετώνιος, σύγχρονος του ιστορικού Τάκιτου, σπουδαίος Ρωμαίος ιστορικός.
  • - Ο Πλίνιος είναι σύγχρονος των δύο προηγούμενων ιστορικών.
  • - Ο Ιώσηπος ο Εβραίος.
  • - Ταλμούδ, το ιερό βιβλίο των Εβραίων.
  • - Αρχαιολογικά ευρήματα.
  • - Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού.
  • - Η Συριακή Ιστορία.]
    Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Ήρθε στη γη μας, ανάμεσά μας! Έκανε τα πάντα για μάς. Δίδαξε, θαυματούργησε, σταυρώθηκε, πέθανε, αναστήθηκε για τη σωτηρία μας. Θεός που μας σώζει! 

    7. Βέβαια, για να παραδεχθείς την ύπαρξη του Θεού δέν φτάνει η λογική, η έρευνα και το πείραμα. Ο Χριστιανισμός είναο βίωμα, δεν είναι φιλοσοφία! Μέσα στην Εκκλησία δέχεσαι πλούσια τη χάρη Του και βεβαιώνεσαι ότι υπάρχει Θεός Τον ζείς, Τον άγγίζεις, ενώνεσαι μαζί του!


Σχόλια

  "Όταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο διάστημα (12 Απρ. 1961), ο διάσημος Ρώσος αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος και είδε τα θαυμάσια του σύμπαντος, επέστρεψε στην πατρίδα του, οι στρατευμένοι άθεοι δημοσιογράφοι του τόπου του, ως προπαγανδιστές και υπηρέτες εξουσίας, τον ρώτησαν αν στο διάστημα είδε τον Θεό. Εκείνος φέρεται ότι απάντησε ότι δεν Τόν είδα, δίχως βέβαια να πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει. Ο λόγος του έγινε σημαία για τήν αθεΐα τότε, που προπαγάνδιζε ότι δεν υπάρχει Θεός.

    Πενήντα (50) χρόνια μετά τη δήλωση εκείνη του Γκαγκάριν ένας άλλος Ρώσος αστροναύτης, ο Βαλερί Κόρζουν, που επισκέφθηκε την πατρίδα μας (29/11/2012) αποκάλυψε ότι ο Γκαγκάριν στην πραγματικότητα ήταν πιστός αλλά η αθεϊστική προπαγάνδα έδωσε στα λόγια του το νόημα που την εξυπηρετούσε. 

    Ο ίδιος ο Βαλερί δήλωσε: «Είδα ανθρώπους που δεν πίστευαν να γίνονται άνθρωποι της Έκκλησίας μετά από τα όσα έζησαν στο Διάστημα... Στο Διάστημα είδα τα ίχνη του Θεού!». Συγκλονιστική πράγματι ή μαρτυρία του! Κι άλλοι αστροναύτες, που αληθινά ψηλάφησαν τον Θεό, στο σύμπαν είπαν: «Όταν κανείς βλέπει τον άπειρο κόσμο των Γαλαξιών, που περικλείει 100.000.000 (εκατό εκατομμύρια άστρα, με ελάχιστη διάμετρο 20.000 και με μέγιστη 100.000 έτη φωτός, πώς να μη γονατίσουμε εμπρός στο μεγαλείο του Θεού, ο οποίος πρέπει να είναι απείρως Άπειρος και γεμίζει με την παρουσία Του το σύμπαν;». Άς υποκλιθούμε κι εμείς μπροστά στη μεγαλειότητα και την απεραντοσύνη του Θεού μας! 

- Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μία κοινωνία που έχει αθεϊστικό προσανατολισμό και όλα πραπαγανδίζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υλιστικός και ατομικός τρόπος ζωής έχει εκτοξεύσει τον Θεό μακρυά από τους ανθρώπους.

- Ωστόσο 2.000 χρόνια μετά Χριστόν και οι αντίθεοι δεν κατάφεραν αν διώξουν τον Θεό από την ζωή μας, ούτε και να αποδείξουν ότι ο Θεός δεν υπάρχει.

- Ζούμε με Αυτόν, Τον αγαπούμε και η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τον Θεό.

- Ας Τον κρατήσουμε στην καρδιά μας και να είμαστε ενημερωμένοι σε αυτά που λέγονται εναντίον της πίστης μας έτσι ώστε να μπορούμε να απαντούμε σωστά και υπεύθυνα.

- Ας μήν παρασυρόμαστε λοιπόν από τα κύματα της αθεΐας. Να Τον πιστεύουμε και να Τον ομολογούμε! Να Τον λατρεύουμε και να Τον δοξάζουμε με όλη μας την καρδιά και να τον ακολουθούμε πιστά σε όλη μας τη ζωή! «Πιστεύω στο μεγαλείο του Θεού! Δηλώνω όχι άθεος αλλά πιστός ένθεος».

- Πρέπει να αρνηθείς πολλά, για να πιστέψεις ότι ΔΕΝ υπάρχει Θεός! 


ΠΗΓΗ: ΘΕΜΑ «ΧΑΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ» ΛΥΚΕΙΟΥ με δικές μας προσθαφαιρέσεις

Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 


-25 Ιαν. - Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

-30 Ιαν. - Οι τρεις Ιεράρχες


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages