ΘΕΜΑ 10.1. Η γέννηση του Χριστού μας (Προσχ.-Ά Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

07 Δεκεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ 10.1. Η γέννηση του Χριστού μας (Προσχ.-Ά Σχολ.)

   ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 


Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας. 

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε ξανά και Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών.


ΘΕΜΑ: Η γέννηση του Χριστού μας (Προσχ.-Ά Σχολ.)



    Πριν από πολλά χρόνια, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στη Ναζαρέτ εκεί που έμενε μία ενάρετη κοπέλα, η Μαρία, που μεγάλωσε στο Ναό! Η κόρη του Ιωακείμ και της Άννας , θυμάστε; Και της είπε:

 - Να είσαι χαρούμενη, εσύ που έχεις τη Χάρη του Θεού. Ο Κύριος είναι μαζί σου. Ο Θεός σε έχει ευλογήσει πιο πολύ από όλες τις γυναίκες. 

    Η Μαρία ταράχτηκε στη θέα του αγγέλου και εκείνος της είπε:
 - Μη φοβάσαι Μαρία, ο Θεός σου έδωσε τη Χάρη Του. Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα αγοράκι που θα ονομάσεις Ιησούς. Αυτός θα είναι ο βασιλιάς όλου του κόσμου και η βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος, γιατί θα είναι Υιός του Θεού. 

- Μα πώς θα γίνει αυτό, αφού δεν είμαι παντρεμένη; Ρώτησε η Μαρία. 
- Θα έρθει πάνω σου το Άγιο Πνεύμα και θα σε σκεπάσει η δύναμη του Θεού. Για τον Θεό δεν είναι τίποτα ακατόρθωτο.
 - Είμαι μια δούλη του Κυρίου του Θεού. Ας γίνει όπως μου το είπες, απάντησε η Μαρία και ο άγγελος έφυγε. 

   Ύστερα από λίγο καιρό, ένας άλλος άγγελος παρουσιάστηκε στον Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ ήταν μαραγκός, δηλαδή ξυλουργός.  Άντρας  προχωρημένης ηλικίας και πολύ καλός άνθρωπος. Του είπε λοιπόν ο άγγελος να προσέχει τη Μαρία και το παιδί που θα γεννούσε. Κι έτσι ο Ιωσήφ έγινε ο προστάτης της Μαρίας.

   Εκείνες τις ημέρες, ο βασιλιάς έβγαλε μια διαταγή να πάνε όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου του στον τόπο που γεννήθηκαν και να γράψουν τα ονόματα της οικογένειάς τους σε κάποια ειδικά βιβλία, για να μπορεί έτσι ο βασιλιά να ξέρει πόσοι και ποιοι είναι οι άνθρωποι του βασιλείου του. 
Ο Ιωσήφ λοιπόν έπρεπε να πάει στη Βηθλεέμ γιατί εκεί είχε γεννηθεί. Έτσι πήρε τη Μαρία, η οποία είχε φτάσει στις μέρες που θα γεννούσε και ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ. 

    Όμως όταν έφτασαν, είδαν ότι είχε πολύ κόσμο και όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα. Δεν μπορούσαν να βρουν ένα μέρος για να κοιμηθούν... Τελικά βρήκαν ένα στάβλο που είχε μέσα ζώα και έμειναν εκεί.
 Σε αυτό το μέρος η Παναγία μας, παιδάκια μου, γέννησε τον Χριστό μας. Τον σπαργάνωσε, Τον τύλιξε δηλαδή με κάποια πανιά όπως κάνανε τα παλιά χρόνια και Τον έβαλε στη φάτνη, δηλαδή σε ένα ξύλινο κουτί γεμάτο με σανό για τα ζώα. Έτσι ο νεογέννητος Ιησούς ήταν ζεστός.

   Την ώρα που γίνονταν αυτά, λίγο πιο πέρα ήταν κάποιοι βοσκοί οι οποίοι φύλαγαν τη νύχτα τα πρόβατά τους. Τους εμφανίστηκε τότε ένας ολόλαμπρος άγγελος και τους είπε: 
- Μη φοβάστε! Σας φέρνω ένα χαρούμενο νέο που θα γεμίσει με μεγάλη χαρά όλον τον κόσμο:

   Σήμερα στη Βηθλεέμ γεννήθηκε αυτός που θα σώσει τους ανθρώπους, ο Χριστός !Ο Υιός του Θεού! Για να Τον γνωρίσετε σας λέω το εξής σημάδι: θα βρείτε ένα μωρό σπαργανωμένο και ξαπλωμένο μέσα σε μια φάτνη. Ξαφνικά δίπλα στον άγγελο που τους μιλούσε παρουσιάστηκαν και πάρα πολλοί άλλοι άγγελοι που τραγουδούσαν στον Θεό και έλεγαν:

   - Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επι γης ειρήνη, δηλαδή, δόξα στον ουράνιο και μεγάλο Θεό και ειρήνη στη γη, αγάπη και σωτηρία για τους ανθρώπους" Όταν οι άγγελοι έφυγαν στον ουρανό, οι βοσκοί είπαν μεταξύ τους:

    -Ας πάμε λοιπόν, ως τη Βηθλεέμ να δούμε αυτά που έγιναν και μας είπε ο Θεός. Τρέξανε και βρήκανε τη Μαρία και τον Ιωσήφ και το μωρό ξαπλωμένο στη φάτνη και τους διηγήθηκαν όσα τους είχε πει ο άγγελος για αυτό το Παιδί. Όλοι χάρηκαν και θαυμάσανε. Οι βοσκοί γύρισαν πίσω δοξάζοντας και υμνώντας τον Θεό για όλα όσα άκουσαν και είδαν!


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Αγ. Σπυρίδωνας


Στις 15 Δεκεμβρίου ο Αγ. Ελευθέριος


και στις 17 ο Αγ. Διονύσιος από την Ζάκυνθο

        
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1.Ένα από τα αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια



    Βάλτε μέσα σε μια κάλτσα πολλά μικρά παιχνιδάκια.

    Ζητήστε από τα παιδιά να βάζουν μέσα στην κάλτσα το χέρι τους και χωρίς να βλέπουν να σας λένε τι πιάνουν!!! 

    Στο τέλος μπορούν να πάρουν αυτά που κέρδισαν!!!


2.«Το καλάθι» 




    Το ένα παιδί θα δέσει στην πλάτη του ένα καλάθι και τα άλλα παιδιά θα προσπαθούν να ρίξουν μέσα μπάλες χριστουγεννιάτικες από βαμβάκι!        Θα καταφέρουν να γεμίσουν το καλάθι ενώ το παιδί κινείται στον χώρο;

3.Κατασκευή  Χριστουγεννιάτικης φάτνης








ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages