ΘΕΜΑ: 7.1. Οι Άγιοι Άγγελοι (Προσχ.-Ά Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

10 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ: 7.1. Οι Άγιοι Άγγελοι (Προσχ.-Ά Σχολ.)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 


ΘΕΜΑ: 7.1. Οι Άγιοι Άγγελοι 


    - 
Ποιος είναι ο πιο δυνατός ήρωας που έχετε ακούσει; 

     - (...) Όλοι αυτοί παιδιά που είπατε είναι πολύ δυνατοί, μπορούν και πετάνε, βοηθάνε τους ανθρώπους... 

    Όμως αυτοί όλοι δεν υπάρχουν, είναι ήρωες παραμυθιών. Αν όμως σας έλεγα ότι ο καθένας μας έχει δίπλα του κάποιον αληθινά δυνατό, τι θα λέγατε; Αυτός ο δυνατός φίλος μας, μας βοηθάει, μας προστατεύει και είναι πολύ αληθινός! Είναι ο φύλακας Άγγελός μας! 

    Ο Χριστός έχει δώσει στον καθένα από εμάς έναν Φύλακα Άγγελο για να μας φυλάει, να μας καθοδηγεί στο σωστό και να προσεύχεται για εμάς. Γι' αυτό και όταν κάνουμε το θέλημα του Θεού χαίρεται με εμάς. Αντίθετα, με τις κακίες και με τις αμαρτίες μας τον στενοχωρούμε.
 
Ξέρετε πώς είναι οι Άγγελοι; 
 
   Είναι Πνεύματα, αποτελούν τον αόρατο (Πνευματικό) κόσμο. Δημιουργήθηκαν από το Θεό πριν από τη δημιουργία του ορατού κόσμου. Δεν έχουν υλικό σώμα όπως εμείς, λέγονται και «Ασώματοι». Δεν έχουν ανάγκη από τροφή και δεν πεθαίνουν!
 
    Έχουν φτερά για να μας "σκεπάζουν" και για να έρχονται γρήγορα κοντά μας και να μας βοηθάνε. Δεν περιορίζονται από τον υλικό κόσμο (τους τοίχους, τις αποστάσεις, την πείνα, την κούραση κτλ) όπως οι άνθρωποι. Κινούνται με απίστευτη ταχύτητα για να κάνουν το θέλημα του Θεού. Είναι πολύ πιστοί στον Θεό. Γι' αυτό και κάνουν ό,τι τους προστάξει. Άλλωστε "Άγγελος" σημαίνει "αυτός που στέλνει το μήνυμα". Είναι οι ταχυδρόμοι του Θεού.

     Οι Άγγελοι παιδιά γιορτάζουν στις 8 Νοεμβρίου. Ειδικότερα την ημέρα αυτή γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Λέγονται Αρχάγγελοι γιατί είναι οι Αρχηγοί των Αγγέλων. Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει "Η δύναμη του Θεού" και το όνομα Μιχαήλ σημαίνει "Θεός και άνθρωπος". Οι Άγγελοι είναι πάρα πολλοί, τόσοι όσοι είναι και οι άνθρωποι κι ακόμα περισσότεροι και χωρίζονται σε 9 ομάδες που ονομάζονται Τάγματα.

    Τα αγγελικά τάγματα: Ο αριθμός των Αγγέλων είναι πολύ μεγάλος: «χίλιες χιλιάδες και μύριες μυριάδες» λέει η  Αγ. Γραφή. Είναι οργανωμένοι σε 9 τάγματα ή ταξιαρχίες πάμε να τους πούμε: Άγγελοι, ΑρχάγγελοιΘρόνοι, Κυριότητες, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Χερουβείμ, Σεραφείμ.

    Υπήρχε και ένα άλλο αγγελικό τάγμα, με αρχηγό τον Εωσφόρο. Αυτός εναντιώθηκε στο Θεό λόγω υπερηφάνειας , παρασύροντας μαζί του κι άλλους αγγέλους. Μεταβλήθηκαν έτσι σε πονηρά πνεύματα τους δαίμονες,  με αρχηγό τους το Σατανά ή Διάβολο. Μετά την Κρίση, το εκπεσών αγγελικό τάγμα θα αναπληρωθεί από τους μοναχούς.

Οι υπόλοιποι άγγελοι αγιάστηκαν, κατά χάριν, από το Άγιο Πνεύμα και έμειναν «ακίνητοι», προς το κακό. Οι άγγελοι ως πνευματικά όντα, ούτε πολλαπλασιάζονται, ούτε πεθαίνουν αλλά είναι κατά χάριν αθάνατοι.

Ξέρετε κάποια περιστατικά στα οποία εμφανίστηκαν Άγγελοι;
     - Στον Ευαγγελισμό, όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στην Παναγία μας και της είπε ότι θα γεννήσει τον Χριστό.
 
   - Το Πάσχα ένας ολόλαμπρος Άγγελος είπε στις μαθήτριες του Χριστού ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί.
 
    - Τα Χριστούγεννα, κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Χριστός μας, κάποιοι βοσκοί είδαν πολλούς Αγγέλους να ανεβοκατεβαίνουν στους ουρανούς ψάλλοντας "Δόξα εν υψίστοις Θεώ". Δεν πρέπει λοιπόν παιδιά να φοβόμαστε τίποτα, γιατί έχουμε τον φύλακα Άγγελό μας. 
 
    Να μην ξεχνάμε να προσευχόμαστε σε αυτόν και να του λέμε: "Άγιε Άγγελέ μου, φύλαγε την ψυχή και το σώμα μου από κάθε κακό".

 Το κύριο έργο των Αγγέλων 

    Να δοξολογούν και να υμνολογούν ασταμάτητα το Θεό. Δεν τους το επέβαλε ο Θεός σαν εντολή, αλλά αυθόρμητα πηγάζει από τους ίδιους, καθώς ατενίζουν το κάλλος του Θεού και τα μεγαλεία της Δημιουργίας Του.

Δευτερεύον έργο τους

  •     Διακόνησαν τον Ιησού Χριστό όταν ήρθε στην γη για τη σωτηρία του ανθρώπου.
  •     Διακονούν αοράτως το άγιο Θυσιαστήριο την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
  •     Παραλαμβάνουν τις ψυχές των δικαίων ανθρώπων, όταν αυτές χωρίζονται από το σώμα την ώρα του θανάτου.
  •     Καθένας μας έχει την προστασία ενός Αγγέλου, που μας φυλάει από κάθε κακό, προσεύχεται μαζί μας και μεταφέρει τις προσευχές μας στο θρόνο του Θεού.   
  •  Είδατε πόσο συγκινητική είναι η αγάπη του Θεού! Στέλνει τον αγγελό του για να ενισχύσει τον πιστό του δούλο.
  •     Τo ίδιο έχει κάνει και με όλους εμάς. Μετά το άγιο Βάπτισμα, έχουμε ένα φωτεινό φύλακα άγγελο.
    Κάθε Χριστιανός έχει τον προσωπικό του φύλακα Άγγελο. Ο Άγγελος αυτός είναι ο πιο πιστός μας φίλος, ο πιο στοργικός μας αδελφός, εκτός αν εμείς τον διώξουμε με τα πονηρά μας έργα. Μας παραστέκει στις δυσκολίες κι απαλύνει τους πόνους μας. Πανηγυρίζει στις χαρές και στις επιτυχίες μας. Είναι ο άγρυπνος φρουρός μας νύχτα και μέρα. Μας παρακολουθεί με αγάπη όλες τις ώρες και τις στιγμές της ζωής μας.

    Ας προσέχουμε λοιπόν να μη λυπούμε τον φύλακα άγγελό μας και με τα πονηρά μας τα έργα τον διώχνουμε από κοντά μας, αλλά ας αγωνιζόμαστε τον καλόν αγώνα της πίστεως και ας τον κρατάμε μαζί μας για να μας οδηγήσει μια μέρα κοντά στο Χριστό.


Προσευχή στον φύλακα Άγγελο

Άγγελε Φύλακα Προστάτη
Με τα φτερά σου τα απλωτά
Έλα στον ύπνο μου και στάσου
Στο κρεββατάκι μου κοντά.

Θέλω να νιώθω πάντα πλάι
Τον ίσκιο σου να με φυλάει
Και στον δρόμο σαν βρεθώ

Που είμαι αδύναμο παιδάκι
Κράτα με πάντα απ’ το χεράκι
Άγγελε ‘συ να μη χαθώ.


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 

14 Νοεμβρίου - Αγίου Αποστόλου Φιλίππου 
   
    Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ' όπου και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Τον κάλεσε μαθητή Του ο ίδιος ο Κύριος, και κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο το Ναθαναήλ (ή Βαρθολομαίο). Η παράδοση αναφέρει ότι ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους και πέθανε μαρτυρικά στην Ιεράπολη της Συρίας.

16 Νοεμβρίου - Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου

    Ο Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευίς. Ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος και ήταν από τη Γαλιλαία. Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη (φοροεισπράκτορα) και ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ. Και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι». Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, τον ακολούθησε κι εγκατέλειψε το αμαρτωλό επάγγελμά του. Στον Ματθαίο οφείλει η Εκκλησία μας το πρώτο Ευαγγέλιο, που γράφτηκε το 64 μ.Χ. Ο Ματθαίος κατά την παράδοση κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και πέθανε μαρτυρικά.


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Κορόιδο


    Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και ένα μέσα στον κύκλο. Τα παιδιά στον κύκλο αλλάζουν μεταξύ τους την μπάλα και το παιδί που είναι μέσα προσπαθεί να κλέψει την μπάλα! Όταν την πιάσει μπαίνει άλλος κορόιδο!


2. Θάλασσα – στεριά

   Τα παιδιά στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο γύρω από το σκάμμα. Όταν ο γυμναστής λέει «θάλασσα». τότε αυτά, κάνοντας άλμα με τα δύο πόδια, πρέπει να βρεθούν μέσα στο σκάμμα. Όταν πει «στεριά», τότε τα παιδιά πρέπει με άλμα στα δύο πόδια να βρεθούν έξω από το σκάμμα. Τα παιδιά που κάνουν λάθος βγαίνουν έξω από το παιχνίδι.


3. Γίνε εσύ ο Άγγελος μου

   Μέσα σε ένα καλαθάκι βάζουμε όλα τα ονόματα των παιδιών γραμμένα σε χαρτάκια! Το κάθε παιδί τραβάει τυχαία ένα όνομα! Όποιο παιδί του τύχει θα πρέπει να το προστατεύει χωρίς να τον καταλάβουν οι άλλοι και φυσικά το παιδί που το προστατεύει!!! Ο πιο διακριτικός άγγελος κερδίζει!!! ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages