ΘΕΜΑ: 7.2. Οι Άγιοι Ασώματοι Άγγελοι (Δημ. Δ´, Ε´, ΣΤ´) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

10 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ: 7.2. Οι Άγιοι Ασώματοι Άγγελοι (Δημ. Δ´, Ε´, ΣΤ´)

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: 
Οι Άγιοι Ασώματοι Άγγελοι



  Εισαγωγή
  
  Υπάρχουν άγγελοι; Ή μήπως είναι δημιουργήματα της φαντασίας μας; Γιατί δεν τους βλέπουμε; Είναι αόρατοι; Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του άγγελο; Σκέπτονται, αισθάνονται, πονούν, κουράζονται σαν εμάς; Πότε δημιουργήθηκαν; Είναι παντογνώστες; Είναι και βρίσκονται παντού; Και ποια είναι η αποστολή τους;... Ποια είναι η μορφή τους; Έχουν φτερά; Οι δαίμονες υπάρχουν; Εϊναι και αυτοί κακοί άγγελοι; Και ποιοι είναι το δικό τους έργο;

    Αυτά κι άλλα πολλά θα εξετάσουμε σήμερα στην αποψινή μας συνάντηση. Ξεκινάμε...

Σχετικά βίντεο με τους αγγέλους είναι και τα παρακάτω βίντεο: 

    1. “Το θαύμα στην καθημερινή μας ζωή.MP4” 

    2. "8 Νοεμβρίου: Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ - Γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι!"


  Οι Άγιοι Ασώματοι (Άγγελοι)
   
    Πριν δημιουργήσει τον υλικό κόσμο και τον άνθρωπο (ο οποίος αποτελείται και από ύλη-σάρκα και από πνεύμα-ψυχή), ο Θεός δημιούργησε τον αόρατο πνευματικό κόσμο, δηλαδή τους Αγγέλους. Οι Άγγελοι είναι αθάνατοι και άφθαρτοι και, όπως και ο άνθρωπος, πλάστηκαν με το χάρισμα της ελευθερίας (αυτεξούσιο). 

    Είναι υπερφυσικά δυνατοί, ταχύτατοι (αλλά όχι πανταχού παρόντες) και δεν παύουν ποτέ να υμνολογούν τον Τριαδικό Θεό ο οποίος βρίσκεται παντού. Οι Άγγελοι είναι λογικές υπάρξεις και η γνωστική τους ικανότητα υπερβαίνει αυτή των ανθρώπων, αλλά οπωσδήποτε δεν αγγίζουν καν την παντογνωσία και τη σοφία του Θεού. Δεν προγνωρίζουν τα μέλλοντα, ούτε τι κρύβει η καρδιά του κάθε ανθρώπου, αλλά οπωσδήποτε γνωρίζουν περισσότερα από εμάς, όσον αφορά το θέλημα του Θεού, τα έργα Του, τη δημιουργία, τον κόσμο και τους ανθρώπους.

    Ο Θεός έπλασε τους Αγγέλους από άπειρη αγάπη και αγαθότητα, ώστε να μετέχουν της θείας μακαριότητας, βλέποντας συνεχώς το πρόσωπό Του και αυτή είναι κατ΄ εξοχήν η ζωή και η τροφή τους. Δεν είναι τέλειες φύσεις, αλλά οδεύουν προς την τελειότητα. Οι Άγγελοι έχουν την δυνατότητα να τελειοποιούνται όλο και περισσότερο συμμετέχοντας στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και από την συμμετοχή τους αυτή απορρέει και ο αγιασμός τους. 

    Τους δόθηκε δηλαδή εξουσία «να μένουν και να προκόπτουν στο αγαθό, αλλά εάν το θελήσουν, να τρέπονται προς το χειρότερο», όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος. Άλλωστε για τον λόγο αυτό έπεσε ο Εωσφόρος από την τάξη των αγγέλων κι έγινε διάβολος. 

    Κατά την πτώση του παρέσυρε κι άλλους αγγέλους που τον ακολούθησαν, μέχρι πού ο Αρχάγγελος Μιχαήλ έδωσε τη διαταγή «στώμεν καλώς» και από τότε απέκτησαν την αμετακίνητη θέληση προς το καλό. Δεν καταργήθηκε βέβαια το αυτεξούσιό τους, αλλά βλέποντας, θαυμάζοντας και φρίττοντας με την ενανθρώπιση και την σταύρωση του Χριστού, επέλεξαν την υπακοή τους στον Θεό.

Τα τάγματα των Αγίων Αγγέλων     



    Ο αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος, διακρίνονται δε σε 9 τάγματα. Κάθε τάγμα έχει τη δική του διακονία (υπηρεσία) και το δικό του όνομα, που αναφέρονται όλα στην Αγία Γραφή. 
    
    Έχουμε λοιπόν τους 1.Αγγέλους, τους 2.Αρχαγγέλους, τους 3.Θρόνους, τις 4.Κυριότητες, τις 6.Εξουσίες, τις 6.Αρχές, τις 7.Δυνάμεις, τα 8.Χερουβείμ και τα 9.Σεραφείμ. 

    Υπήρχε και δέκατο τάγμα, το τάγμα του Εωσφόρου το οποίο εξέπεσε μαζί με τον αρχηγό του και έγιναν άγγελοι του σκότους.

    Κάθε έθνος στη Γη έχει τον φύλακα Άγγελό του. Το ίδιο κάθε πόλη και κάθε Ιερός Ναός. Εμείς όμως οι Χριστιανοί έχουμε την ευλογία και την τιμή να αποκτούμε τον προσωπικό μας Άγγελο φύλακα τη στιγμή της Βάπτισής μας! 

    Άλλος ένας λόγος λοιπόν που η Βάπτιση σε μικρή ηλικία είναι τόσο σημαντική! Είναι ο ανίκητος και ακοίμητος φρουρός μας, έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο (φυσικό ή πνευματικό) που μας απειλεί. Βέβαια με κάθε παράβαση των εντολών του Θεού λυπάται κι απομακρύνεται από κοντά μας, όταν όμως μετανοούμε και εξομολογούμαστε τα λάθη μας, μας ξαναπλησιάζει  χαρούμενος. Οι Άγγελοι λοιπόν είναι οι καλύτεροί μας φίλοι!

    Η Αγία Γραφή αναφέρει τα ονόματα τριών Αγγέλων: α) του Γαβριήλ, πού σημαίνει «ήρωας (ή άνθρωπος) του Θεού», ο οποίος έφερε τα μηνύματα στο Ζαχαρία για τη γέννηση του Προδρόμου και στην Θεοτόκο για τη Γέννηση του Χριστού, αλλά και για την Κοίμησή της β) του Μιχαήλ, πού το όνομά του σημαίνει «τίς ως ο Θεός ημών;» (δηλαδή ποιος είναι σαν τον Θεο;) και αναφέρεται πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη και γ) ο Ραφαήλ πού αναφέρεται στην ιστορία του Τωβίτ και πού μεταφέρει τις προσευχές των Αγίων από τη γη στον Ουρανό. Η εβραϊκή παράδοση αναφέρει και τέταρτο άγγελο, τον Ουριήλ.

    Η δεύτερη μέρα της εβδομάδας, η Δευτέρα, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αγγέλους. Αυτή τη μέρα νηστεύουν σε πολλά μοναστήρια, αφού οι μοναχοί και οι μοναχές προσπαθούν να μοιάσουν στους Αγγέλους δοξάζοντας ακατάπαυστα τον Θεό μέσα από τις πράξεις και τις προσευχές τους -γι’ αυτό άλλωστε και το μοναχικό σχήμα ονομάζεται και αγγελικό σχήμα.    


Πρακτική εφαρμογή

    Μάθαμε ότι ο φύλακας Άγγελος βρίσκεται δίπλα στον βαπτισμένο Χριστιανό κάθε στιγμή της ζωής του. Είναι πάντα εκεί κι ας μην τον βλέπουμε, μας προστατεύει και μας ενδυναμώνει. Είναι αυτός που θα μας υπερασπιστεί μπροστά στον Δίκαιο Κριτή και θα αναφέρει κάθε καλή πράξη που κάναμε. Οφείλουμε λοιπόν να μην τον στεναχωρούμε και να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου.

    Μπορούμε να προσευχόμαστε σε αυτόν, όχι μόνο όποτε έχουμε ανάγκη από κάτι, αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας. Ειδικά για το βράδυ, υπάρχει ειδική προσευχή στην ακολουθία του Αποδείπνου που απευθύνεται στον Άγγελο φύλακα: «Ἅγιε Ἄγγελε, ὁ ἐφεστὼς τῆς ἀθλίας μου ψυχῆς …». Ο Άγγελός μας μας έχει βοηθήσει άπειρες φορές χωρίς να το ξέρουμε, είναι ο καλύτερος και πιο πιστός μας φίλος!

Ευχὴ στον φύλακα Άγγελο

    Άγιε Άγγελε, εσύ που είσαι φύλακας (προστάτης) της αθλίας ψυχής μου και της ταλαίπωρης ζωής μου, μή με εγκαταλείψης τον αμαρτωλό, μήτε να απομακρυνθής από μένα εξ αιτίας της χαυνότητός μου.

Μή επιτρέψης στον πονηρό δαίμονα να κυριαρχήσει επάνω μου κατατυραννώντας αυτό το θνητό μου σώμα. Κράτησε το ταλαίπωρο και παράλυτο χέρι μου και οδήγησέ με στην οδό της σωτηρίας.

Ναι, άγιε Άγγελε του Θεού, εσύ που είσαι φύλακας και σκεπαστής της αθλίας ψυχής μου και του αθλίου σώματός μου, συγχώρησέ με για όλα εκείνα με τα οποία σε ελύπησα όλες τις ημέρες της ζωής μου, και για όσα αμάρτησα την σημερινή ημέρα.

Σκέπασέ με και τούτη τη νύκτα και διαφύλαξέ με από κάθε επήρεια του αντιπάλου διαβόλου, για να μή παροργίσω τον Θεό με κάποιο αμάρτημα.

Και συνάμα πρέσβευε για χάρι μου προς τον Κύριο, να με στερεώση στον θείο φόβο (=σεβασμό) και να με κάνη δούλο άξιο της αγαθότητός του.






Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 


14 Νοεμβρίου - Αγίου Αποστόλου Φιλίππου 
   
      Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ' όπου και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Τον κάλεσε μαθητή Του ο ίδιος ο Κύριος, και κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο το Ναθαναήλ (ή Βαρθολομαίο). Η παράδοση αναφέρει ότι ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους και πέθανε μαρτυρικά στην Ιεράπολη της Συρίας.


16 Νοεμβρίου - Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου

    Ο Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευίς. Ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος και ήταν από τη Γαλιλαία. Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη (φοροεισπράκτορα) και ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ. Και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι». Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, τον ακολούθησε κι εγκατέλειψε το αμαρτωλό επάγγελμά του. Στον Ματθαίο οφείλει η Εκκλησία μας το πρώτο Ευαγγέλιο, που γράφτηκε το 64 μ.Χ. Ο Ματθαίος κατά την παράδοση κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και πέθανε μαρτυρικά.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ...)

Φιδάκι 
ΥΛΙΚΑ: ένα σκοινί μήκους 3 μ. περίπου



    Τα παιδιά σχηματίζουν κύκλο κι ένα παιδί με κλήρωση κάθεται στο κέντρο του κύκλου κρατώντας την άκρη ενός σκοινιού (φιδάκι). Το παιδί αρχίζει να περιστρέφεται και το σκοινί αρχίζει να στριφογυρίζει με ταχύτητα. Τα παιδιά πρέπει να πηδήξουν πάνω από το σκοινί χωρίς να τους ακουμπήσει (το παιδί στο κέντρο φροντίζει ώστε το σκοινί να κινείται κοντά στο έδαφος).

    Όποιο παιδί ακουμπήσει το φιδάκι «καίγεται» και βγαίνει έξω. Το τελευταίο παιδί που θα μείνει χωρίς να το φάει το φίδι, μπαίνει στο κέντρο και το παιχνίδι ξαναρχίζει!

Ποδο-μπόουλινγκ
  Υλικά: 10 κορίνες ή μπουκάλια με νερό, μπάλα


    Παίζεται ακριβώς όπως το μπόουλινγκ αλλά αντί για βολή με το χέρι κλοτσάμε την μπάλα! Στήνουμε τις κορίνες/μπουκάλια σε τριγωνικό σχήμα (4-3-2-1) και την μπάλα περίπου 10 μέτρα μακριά. Κάθε παίκτης έχει τρεις συνεχόμενες προσπάθειες. Στον επόμενο γύρο συνεχίζουν όσοι ρίξουν όλες τις κορίνες. Νικητής όποιος ρίξει όλες τις κορίνες στον τελευταίο γύρο!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ 
Μετά από την κάθε συνάντηση
   
 Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages