ΘΕΜΑ 6.1. Τι να 'ναι είναι η βάπτιση παιδιά; (Προσχ.-Ά Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

04 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ 6.1. Τι να 'ναι είναι η βάπτιση παιδιά; (Προσχ.-Ά Σχολ.)

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

Θέμα: Τι να 'ναι είναι η βάπτιση παιδιά;




Φέρνουμε μια κανάτα με νερό και σαπούνι και λέμε σε 1-2 παιδιά να πλύνουν τα χέρια τουs)
 - Εσείs, παιδιά, πλένετε τα χέρια σαs; Γιατί;
 - Για να είναι καθαρά.
 - Τι άλλο πλένουμε;
 - Το σώμα μας, τα μαλλιά μαs, τα ρούχα μαs. 
 - Μπορούμε, όμωs να πλύνουμε και την καρδιά μας και τη ζωή μας όλη! 

    Την πλένουμε από τις κακίες και τις αμαρτίες μου την λερώνουν. 
Το πώς πλένουμε την καρδιά μας μας αλλά και το σώμα μας, για να γίνουν άγια, μας το έμαθε ο Χριστός μας με την Βάπτισή Του. 
   
    Βαπτίστηκε ο Ίδιος παρόλο που δεν είχε καμία αμαρτία και ήταν τελείως καθαρή και τέλεια η καρδιά Του, για να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. 
 
    (Δείχνουμε μία εικόνα της Βάπτισης του Χριστού και εξηγούμε:)
 Ο Χριστός πήγε στον Ιορδάνη ποταμό και συνάντησε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Του ζήτησε να Τον βαπτίσει. Ο Ιωάννης Τον βάπτισε και αμέσως ο Ιησούς βγήκε από το νερό. Τότε είδανε όλοι να ανοίγει ο ουρανός και το Άγιο Πνεύμα σαν περιστέρι να κατεβαίνει πάνω στον Ιησού. Τότε ακούστηκε η φωνή του Θεού Πατέρα από τον ουρανό να λέει: 

    - Εσύ είσαι ο Υιός μου ο Αγαπητός, που με ευχαρίστησες σε όλα.
   Η βάπτιση του Χριστού ήταν βάπτισμα με νερό. Η δική μας βάπτιση στην εκκλησία είναι μυστήριο, γίνεται δηλαδή με το Άγιο Πνεύμα.
 
    - Έχετε πάει σίγουρα σε βαφτίσια μωρού. (Μπορούμε να δείξουμε και φωτογραφίες)
 
    - Τι γίνεται στη βάφτιση; Βουτάει τα παιδί ο ιερέας τρεις φορές στην κολυμπήθρα λέγοντας :
 
    "Βαπτίζεται ο/η δούλος-η του Θεού, εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος".
 
    Η κολυμπήθρα είναι γεμάτη με αγιασμένο νερό. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μπαίνει στην μεγάλη οικογένεια του Χριστού. Γίνεται χριστιανός (είμαστε όλοι αδέλφια με πατέρα το Θεό). 
 
    Στην επόμενη θεία Λειτουργία (και όσο πιο συχνά μπορεί) θα κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
 
    Ο ιερέας στη συνέχεια τελεί το μυστήριο του Χρίσματος. Χρίει δηλαδή το παιδί με μύρο (αγιασμένο αρωματικό λάδι) και έρχεται έτσι το Άγιο Πνεύμα μέσα του. 
 
    Το παιδί παίρνει συνήθως το όνομα ενός Αγίου ή μιας Αγίας, για να τον ή την μιμηθεί στην ζωή του. 
 Φοράει Σταυρό. 
 
    Κάποιο παιδάκι κρατάει μια λαμπάδα, για να φανεί ότι μετά τη βάπτισή του το παιδί θα έχει μια ζωή φωτεινή, όχι σκοτεινή και φοβισμένη. 
 
    Το βαπτισμένο παιδάκι φοράει άσπρα ρούχα, για να δείξουμε ότι έχει καθαρή καρδιά, αφού βαπτίστηκε όπως ο Χριστός.

    Τώρα το μωρό έχει  τον δικό του νονό ή νονά που υποσχέθηκε στον Χριστό μας ότι θα φροντίσει να το φέρει κοντά Του! Ο ρόλος του νονού είναι πολύ σημαντικός παιδάκια! Είναι μια συγγένεια δυνατή, όπως με τους γονείς μας, που την συνδέει ο Θεός! Όπως ο καλός μας κατηχητής μας μιλάει για τον δρόμο του Χριστού που πρέπει να ακολουθήσουμε, έτσι και ο νονός μας, μας θυμίζει ότι ο λόγος που μας βάπτισε είναι για να είμαστε μέλη της εκκλησίας εδώ στην γη αλλά  και όταν πάμε στον Ουρανό!!! 
 
    Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρακολουθήσετε μια βάφτιση να θυμάστε όλα όσα είπαμε σήμερα ώστε να καταλάβετε καλύτερα όλα όσα γίνονται στο μυστήριο αυτό!

    Με την βάπτισή μας αποκτάμε κι έναν παντοτινό μας φίλο! Ξέρετε ποιος είναι; Να βοηθήσω;
- Ποιος είναι ο πιο δυνατός ήρωας που έχετε ακούσει; 

- (...) Όλοι αυτοί παιδιά που είπατε είναι πολύ δυνατοί, μπορούν και πετάνε, βοηθάνε τους ανθρώπους... Όμως αυτοί όλοι δεν υπάρχουν, είναι ήρωες παραμυθιών. Αν όμως σας έλεγα ότι ο καθένας μας έχει δίπλα του κάποιον αληθινά δυνατό, τι θα λέγατε; Αυτός ο δυνατός φίλος μας, μας βοηθάει, μας προστατεύει και είναι πολύ αληθινός! Είναι ο Φύλακας Άγγελός μας! Ο Χριστός έχει δώσει στον καθένα από εμάς, με την βάπτισή μας, έναν Φύλακα Άγγελο για να μας φυλάει, να μας καθοδηγεί στο σωστό και να προσεύχεται για εμάς. Γι' αυτό και όταν κάνουμε το θέλημα του Θεού χαίρεται με εμάς. Αντίθετα, με τις κακίες και με τις αμαρτίες μας τον στενοχωρούμε.


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 


8η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ

    Οι Άγγελοι παιδιά γιορτάζουν στις 8 Νοεμβρίου. Ειδικότερα την ημέρα αυτή γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Λέγονται Αρχάγγελοι γιατί είναι οι Αρχηγοί των Αγγέλων. Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει "Η δύναμη του Θεού" και το όνομα Μιχαήλ σημαίνει "Θεός και άνθρωπος". Οι Άγγελοι είναι πάρα πολλοί, τόσοι όσοι είναι και οι άνθρωποι κι ακόμα περισσότεροι και χωρίζονται σε 9 ομάδες που ονομάζονται Τάγματα.

    - Ξέρετε πώς είναι οι Άγγελοι; 
    Έχουν φτερά για να μας "σκεπάζουν" και για να έρχονται γρήγορα κοντά μας και να μας βοηθάνε. Δεν περιορίζονται από τον υλικό κόσμο (τους τοίχους, τις αποστάσεις, την πείνα, την κούραση κτλ) όπως οι άνθρωποι. Κινούνται με απίστευτη ταχύτητα για να κάνουν το θέλημα του Θεού. Είναι πολύ πιστοί στον Θεό. Γι' αυτό και κάνουν ό,τι τους προστάξει. Άλλωστε "Άγγελος" σημαίνει "αυτός που στέλνει το μήνυμα". Είναι οι ταχυδρόμοι του Θεού.

9η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 

    Γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης το 1846. Τον βάφτισαν Αναστάσιο. Οι γονείς του φτωχοί αλλά ευσεβείς άνθρωποι, φρόντιζαν τα 6 τους παιδιά να γίνουν καλοί Χριστιανοί. Μα ο Αναστάσιος ξεχώριζε απ' τ' άλλα του αδέλφια κι ας ήταν πιο μικρός - 5ος στη σειρά! Ήταν έξυπνος και αγαπούσε τα γράμματα. Πόθος και λαχτάρα Του ήταν να μορφωθεί, να γίνει θεολόγος και κήρυκας του Ευαγγελίου για να μπορεί να μιλά στους ανθρώπους για το Χριστό, την Αλήθεια, το Ευαγγέλιο, την Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Όταν μεγάλωσε ο Αναστάσιος παιδιά έγινε ιερέας και πήρε το όνομα Νεκτάριος. Στη συνέχεια έγινε και επίσκοπος. Έζησε εκτός των άλλων και στην πόλη μας την Αθήνα και μάλιστα ήταν Διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή. Ήταν πολύ ταπεινός και με την απλότητα της ζωής του αλλά και την ταπείνωσή του έδινε παράδειγμα και στους γύρω του. Η Εκκλησία τον τιμά στις 9 Νοεμβρίου και είναι πολύ αγαπητός και θαυματουργός Άγιος. Στην Αίγινα βρίσκεται ο μεγαλόπρεπος Ναός του.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1.Μαντηλάκια… μέχρι τέλους!

    Το παιχνίδι παίζεται σε γήπεδο ποδοσφαίρου (ή αντιστοίχων διαστάσεων χώρο, τον οποίο να μπορούμε να οριοθετήσουμε). Σε κάθε παιδί δίνεται από ένα μαντηλάκι, το οποίο κρεμούν είτε από τη “ζώνη” του παντελονιού είτε από τις τσέπες του παντελονιού είτε με ένα λαστιχάκι από το μπράτσο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις το μέρος του μαντηλιού που εξέχει και είναι ορατό πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το υπόλοιπο, ενώ, προφανώς, όποια λύση επιλεχθεί πρέπει να ισχύσει για το σύνολο των παιδιών.

    Με το σύνθημα προσπαθούν όλα τα παιδιά να πάρουν όσο περισσότερα μαντηλάκια μπορούν από αντιπάλους (χωρίς σωματική επαφή), προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσουν το δικό τους. Όποιο παιδί χάνει το μαντηλάκι του, βγαίνει από το παιχνίδι. Εννοείται ότι όλη η διαδικασία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα εντός των ορίων που έχουμε θέσει.

    Πώς βγαίνει ο νικητής:

    Νικητής είναι όποιο παιδί μείνει τελικά μόνο του. Αυτό προϋποθέτει ότι όσο μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν στο παιχνίδι, τόσο πρέπει να περιορίζουμε και τον διαθέσιμο χώρο κίνησής τους.

Σε ορισμένο χρόνο δίνεται το σύνθημα λήξης και αναδεικνύεται νικητής το παιδί που έχει μαζέψει τα περισσότερα μαντηλάκια.

    Παραλλαγή

Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ίσες και ισοδύναμες ομάδες, στην καθεμιά από τις οποίες δίνονται μαντήλια διαφορετικού χρώματος. Με το σύνθημα έναρξης του παιχνιδιού, τα παιδιά της μίας ομάδας προσπαθούν να αφαιρέσουν τα μαντηλάκια της αντίπαλης. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που με το σύνθημα λήξης έχει μαζέψει τα περισσότερα μαντηλάκια (ή, ισοδύναμα, έχει διατηρήσει τα περισσότερα παιδιά εντός παιχνιδιού).



2.Σκυταλοδρομία με μανταλάκια



YΛIKA: Ένα μεγάλο σχοινί 20 μανταλάκια κόκκινα, 20 μανταλάκια πράσινα (ή ότι άλλο χρώμα θέλετε.... 20 από 2 διαφορετικά χρώματα)

 ΠΩΣ ΠAIZETAI ΤΟ ΠAIXNIΔI
 Xωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Tα παιδιά μπαίνουν σε μία γραμμή η κάθε ομάδα το ένα πίσω από το άλλο. Σε απόσταση αρκετή κρεμάμε το σχοινί. Kάτω από το σχοινί βάζουμε τα μανταλάκια ανακατεμένα σε μία σακούλα. Oρίζουμε τα χρώμα από τα μανταλάκια που παίζει κάθε ομάδα. Σφυρίζουμε και φεύγουν τα πρώτα παιδιά από την κάθε ομάδα. 
    
    Tρέχουν προς τη σακούλα με τα μανταλάκια διαλέγουν ένα μανταλάκι από το χρώμα της ομάδας τους και το κρεμάνε στο σχοινί. Όποια ομάδα κρεμάσει πρώτη όλα τα μανταλάκια της κερδίζει ένα πόντο. 

    Στα τρία νικηφόρα κερδίζει το παιχνίδι. Δηλαδή το παιχνίδι λήγει όταν είναι 3-2, 3-1, 3-0! Σκυταλοδρομία μοντέρνα και με αρκετή πλάκα αφού μπερδεύεσαι μέχρι να βρεις το μανταλάκι από τη σακούλα και το κρέμασμα στο σχοινί μπορεί να είναι πανεύκολο αλλά όταν βιάζεσαι.... δεν είναι το ίδιο.....

 YΓ. Kαλό είναι κάθε ομάδα να έχει τη δική της μεριά που κρεμάει τα μανταλάκια της

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από την κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages