Θέμα 5.1. Ονοματοδοσία (Προσχ.-Α´ Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

28 Οκτωβρίου 2021

Θέμα 5.1. Ονοματοδοσία (Προσχ.-Α´ Σχολ.)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

Θέμα: Τι σημαίνει για εμάς το όνομά μας; (Προσχ.-Α´ Σχολ.)





    Όταν γνωρίζουμε ένα παιδάκι το πρώτο πράγμα που του λέμε είναι...
-Πώς σε λένε;
Και αμέσως ο φίλος μας γίνεται ξεχωριστός! Έχει το δικό του όνομα! Αλήθεια τι σημαίνει για μας το όνομά μας;

-Από την 8η μέρα της γεννήσεώς τους τα μωράκια με μια ευχή της Εκκλησίας μας, που την διαβάζουν οι ιερείς ή πιο συνηθισμένα με την βάπτισή τους μπορούν να πάρουν το όνομα ενός Αγίου!


-Τι είναι Άγιος;

    Οι άγιοι απ’ τους οποίους παίρνουμε όνομα δεν είναι μυθικοί ήρωες. Είναι άνθρωποι πραγματικοί και πάνω απ’ όλα, πέρα απ’ το κοινό όνομα που μας συνδέει, μας ενώνει ο ίδιος ο Θεός.

   Ο Άγιος είναι άνθρωπος απλός όπως κι εμείς, με ατέλειες και λάθη στην ζωή του!
   
    Αγαπά όμως τον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής του! Έστω κι αν Τον γνωρίσει την τελευταία στιγμή λίγο πριν τον θάνατό του.

   Τόσο πολύ Τον αγαπά ώστε άλλος θυσίασε την ζωή του, άλλος άφησε την οικογένειά του και τους φίλους του και Τον ακολούθησε να Τον συναντήσει!

-Πώς μπορούμε να μιμηθούμε τον άγιο μας;

    Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίσουμε τον βίο του, την ζωή του! Να μάθουμε για τις αρετές του, τον τρόπο που ξεπερνούσε τις δυσκολίες του και το μαρτύριο του!

    Να έχουμε στο εικονοστάσι του σπιτιού μας την εικόνα του και να προσευχόμαστε κάθε μέρα σε αυτόν να πρεσβεύει στον Χριστό μας για μας!

    Να τιμούμε την ονομαστική μας γιορτή, περισσότερο από τα γενέθλιά μας! Μην ξεχνάμε εκείνη την ημέρα να πηγαίνουμε εκκλησία και να κοινωνάμε!
    
    Να αγωνιζόμαστε κι εμείς όπως αγωνίστηκε κι εκείνος, θυσιάζοντας κάτι από τον εαυτό μας για την αγάπη μας στον Θεό! Για παράδειγμα, να αποφύγουμε να κοιμόμαστε ως αργά την Κυριακή και να θυσιάζουμε τον ύπνο μας για να πάμε νωρίς στην εκκλησία!

    Να μην αφήνουμε τους άλλους να μας αλλάζουν το όνομά μας αλλά να ακούγεται ολόκληρο και καθαρό το όνομα του Αγίου μας ή της Αγίας μας!!!


Και να θυμάστε:

Ὁ άγιος πού φέρουμε το όνομά του, είναι συγχρόνως κι ὁ πρεσβευτής μας στον ουρανό.
Θα είναι ένας από τούς υπερασπιστές μας στην τελική κρίση· θα είναι πολύ κοντά στην κυρία Θεοτόκο, τη Μητέρα του Θεού μας και πλάι στο φύλακα άγγελό μας.

Στόχος μου λοιπόν το όνομά μου να μου υπενθυμίζει το χρέος μου... να αγωνιστώ να μοιάσω στις αρετές του αγίου του οποίου το όνομα φέρω!

Κι όσοι έχετε το όνομα της Παναγίας... ποιος την χάρη σας!!! (Παν- αγία = Πάνω από όλους τους Αγίους)!!!


Κυριότερες ομάδες Αγίων

Για να γνωρίσουμε παιδάκια τις κυριότερες ομάδες αγίων:

-ΠΡΟΦΗΤΕΣ:
Είναι άγιοι που έζησαν πριν την Γέννηση του Χριστού, φωτισμένοι από τον Θεό μίλησαν για τα γεγονότα της παρουσίας Του ,εδώ στην γη!

-ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ;
Μαθητές του Χριστού, που κήρυξαν τον λόγο Του στον κόσμο!

-ΙΕΡΑΡΧΕΣ:
Άγιοι που είχαν τον βαθμό του επισκόπου!

-ΟΣΙΟΙ:
Άγιοι μοναχοί- ασκητές!

-ΜΑΡΤΥΡΕΣ:
Άγιοι που έδωσαν την ζωή τους για την αλήθεια του Χριστού. Υπέμειναν διωγμούς και βασανιστήρια για να αρνηθούν την πίστη τους!( Μεγαλομάρτυρες, Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Νεομάρτυρες).


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 


1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΤΗ 
    Δύο έξυπνα αδέλφια μελετούν τις επιστήμες και καταλήγουν στην Ιατρική, επιθυμώντας να βοηθήσουν τους ασθενείς.
    Ο Θεός τους δίνει το χάρισμα της θεραπείας δια της προσευχής· θεραπεύουν τους πάντες χωρίς ανταμοιβή , γι' αυτό ονομάζονται και «Ανάργυροι». .

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΔΑΒΙΔ
    Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έφυγε από την πατρίδα του για να υπηρετήσει σε μοναστήρι στη Μαγνησία.
    Έγινε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας, εδώ κοντά μας στην Φωκίδα και κατόπιν μετέβη στη Βόρεια Εύβοια, στις Ροβιές.
    Εκεί ίδρυσε μοναστήρι, το οποίο απέκτησε φήμη και, πλέον, φέρει το όνομά του. 
    Υπήρξε ένας από τους φωτισμένους διδάσκαλους του Γένους, προσφέροντας πολλά στην παιδεία των υποδουλωμένων Ελλήνων, αλλά και Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον οποίο αποδίδεται πλήθος θαυμάτων.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Ψείρες... με ολόκληρο το όνομα!!! 

 


   Όλοι οι παίχτες συγκεντρώνονται σε κύκλο. Ένας μπαίνει μέσα στον κύκλο και φωνάζει ένα όνομα και πετάει την μπάλα. Το άτομο που θα ακούσει το όνομά του πρέπει να πιάσει την μπάλα. Αν πιάσει την μπάλα, τότε λέει ένα άλλο όνομα.

   Αν όμως δεν πιάσει την μπάλα, τότε οι άλλοι παίχτες τρέχουν όσο πιο μακριά μπορούν. Ο παίχτης που δεν έπιασε την μπάλα λέει «123 στοπ!». Όταν ακούσουν οι παίχτες «123 στοπ!», σταματούν να τρέχουν και κάθονται ακίνητοι. Αν ο παίχτης που έχει την μπάλα δεν κοιτάζει, οι υπόλοιποι παίχτες μπορούν να κουνηθούν. Τότε ο παίχτης που κρατάει την μπάλα, κοιτάζει για να δει ποιος παίχτης είναι πιο κοντά και κάνει 3 βήματα. Μετά στοχεύει τον παίχτη που έχει για στόχο και ρίχνει την μπάλα. Αν η μπάλα δεν ακουμπήσει τον παίχτη, τότε ο παίχτης που έριξε την μπάλα παίρνει αρνητικό πόντο δηλαδή ψείρα, εάν όμως η μπάλα ακουμπήσει τον παίχτη, τότε ο παίχτης που ακούμπησε η μπάλα παίρνει ψείρα.

   Αν ένας παίχτης φτάσει στις 5 ψείρες,τότε οι άλλοι παίχτες συγκεντρώνονται σε ένα μέρος, για να μην τους βλέπει ο παίχτης με τις 5 ψείρες. Στο χέρι ενός παίχτη βγάζουν παρατσούκλια όλοι οι παίχτες μαζί. Βγάζουν 3 κακά και 2 καλά και ο παίχτης με τις 5 ψείρες διαλέγει ένα δάκτυλο στην τύχη και ό,τι παρατσούκλι πετύχει έτσι πρέπει να φωνάζουν τον παίχτη αλλιώς θα πάρουν ψείρα. Αν ένας παίχτης φτάσει στις 10 ψείρες τότε κρύβουν το παπούτσι του παίχτη με τις 10 ψείρες χωρίς να βλέπει. Για να το βρει πιο εύκολα, οι παίχτες τον βοηθούν λέγοντάς του «κρύο», δηλαδή ότι είναι μακριά από το κρυμμένο παπούτσι, και «ζέστη» δηλαδή ότι είναι κοντά στο κρυμμένο παπούτσι.

2. Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό!


 Στο παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν αρκετά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ενώ χρειάζεται και ένα μαντίλι. Τα παιδιά βγάζουν με κλήρο τη «μάνα» και, έπειτα, κάθονται κάτω σταυροπόδι σε κύκλο. Έχουν τα χέρια πίσω, με τις παλάμες ανοικτές. Το παιδί που κάνει τη «μάνα» στέκεται αρχικά έξω από τον κύκλο και κρατά το μαντίλι. Αρχίζει κατόπιν να κινείται γύρω από τον κύκλο τραγουδώντας:


Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό,

έχασα τη μάνα μου και πάω να τη βρω,

παπούτσια δε μου πήρε να πάω στον χορό.

    Όσο τραγουδά και κινείται γύρω από τον κύκλο, πετά το μαντίλι πίσω από ένα παιδί και συνεχίζει να γυρίζει τραγουδώντας, μέχρι να αντιληφθούν τα παιδιά ότι δεν το κρατά πια. Τότε, το παιδί που κάθεται και αντιλαμβάνεται ότι έχει κοντά του το μαντίλι σηκώνεται και κυνηγά τη «μάνα». Όταν η «μάνα» πιαστεί, κάθεται στη θέση του παιδιού που το έπιασε και εκείνο πλέον κάνει τη «μάνα». Το παιχνίδι συνεχίζεται όσο αντέχει η συντροφιά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από την κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages