Θέμα 4.1. Η Θεία Κοινωνία (Προσχ.-Α´ Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

20 Οκτωβρίου 2021

Θέμα 4.1. Η Θεία Κοινωνία (Προσχ.-Α´ Σχολ.)

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: Η Θεία Κοινωνία (Προσχ.-Α´ Σχολ.)
   

 Μια μέρα ο Χριστός μιλούσε με τους ανθρώπους. Κάποιοι, λοιπόν, φέρανε τα παιδάκια τους για να τα ευλογήσει ο Χριστός. Τότε όμως οι μαθητές του Χριστού τους μάλωναν, γιατί τάχα τα παιδιά Τον ενοχλούσαν και Τον κούραζαν. Αλλά Αυτός τους είπε: "Αφήστε τα παιδιά να έρχονται σε μένα. Μην τα εμποδίζετε, γιατί η Βασιλεία του Θεού ανήκει σε όσους είναι σαν κι αυτά... Τότε πήρε τα παιδιά στην αγκαλιά Του και τα ευλογούσε. Έτσι λοιπόν κι εμάς παιδιά! Ο Χριστός μας αγαπάει όλους! Είναι ο Πατέρας μας και μας προσκαλεί στο σπίτι του, την Εκκλησία.

    Άραγε τι πιο ωραίο πράγμα από το να βρεθείς για λίγη ώρα κοντά στο Χριστό, όπως τότε εκείνα τα παιδιά που Τον πλησίασαν και Αυτός τα αγκαλιά σε και τα ευλόγησε;
 
    Κι όμως εσείς είσαστε πιο προνομιούχοι από εκείνα τα παιδιά! Γιατί έχετε την δυνατότητα  όχι μόνο να πλησιάζετε τον Χριστό αλλά να τον δέχεστε μέσα σας, στην καρδιά σας! Γνωρίζετε πως;
-Με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την Θεία Κοινωνία!!!

Τι είναι αλήθεια η Θεία Κοινωνία; Ποιος μας την δίδαξε;


    Πάμε να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω... Βρισκόμαστε στο βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Χριστός μαζεύτηκε για τελευταία φορά με τους μαθητές Του για να φάνε μαζί. Θέλει να τους δείξει, αλλά και σε όλον τον κόσμο την αγάπη. Τούτο το ψωμί που τους δίνει απόψε είναι κάτι άλλο. Είναι το Σώμα Του. Και τούτο το ποτήρι που υψώνει για να τους κεράσει, περιέχει κάτι άλλο. Είναι το Αίμα Του. Η γλυκύτερη τροφή που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς κάθε φορά που γίνεται θεία Λειτουργία.

Η θεία Λειτουργία, παιδάκια,  είναι η επανάληψη του Μυστικού Δείπνου. Αυτό ήταν η κορύφωση της αγάπης Του. 


Πώς προετοιμαζόμαστε για να κοινωνήσουμε;

-Από το βράδυ... καθαρίζουμε το σώμα μας αλλά και την ψυχούλα μας! Ζητάμε συγνώμη από τον μπαμπά, την μαμά, τα αδελφάκια μας ή όποιον άλλο έχουμε στεναχωρήσει! Τρώμε ό,τι μας πει η μητέρα μας που γνωρίζει αυτά που πρέπει να νηστέψουμε!

-Το πρωί που ξυπνάμε προσέχουμε να μην φάμε και να μην πιούμε ούτε νερό μέχρι να κοινωνήσουμε!


Πώς πρέπει να κοινωνάμε;

- Στεκόμαστε στην σειρούλα μας με ησυχία και υπομονή...

- Από μέσα μας λέμε την προσευχή μας με απέραντη χαρά... Πάμε να πάρουμε μέσα μας τον ίδιο τον Χριστό που βρίσκεται μέσα στο Δισκοπότηρο, που κρατάει ο ιερέας, βγαίνοντας από την Ωραία Πύλη!

-Καθώς πλησιάζουμε κάνουμε τον σταυρό μας.

-Λέμε το όνομα μας ολόκληρο, όπως μας βάπτισε ο παπούλης π.χ. Κωνσταντίνα και όχι Ντίνα!

-Ανοίγουμε μεγάλο στόμα για να μπει το κουταλάκι που το λέμε ''Λαβίδα'' και αφού κοινωνήσουμε το κλείνουμε με τα χείλη μας!

-Σκουπιζόμαστε καλά με το κόκκινο πανάκι που το λένε ''μάκτρο''.

-Κάνουμε λίγα βηματάκια προς τα πίσω, για να μην γυρίσουμε την πλάτη μας στον Χριστό μας και μετά πάμε στην Θέση μας ΟΡΘΙΟΙ μέχρι να ακούσουμε το ''Δι' ευχών''.

-Μετά το ''Δι' ευχών'' παίρνουμε το Αντίδωρο, το ευλογημένο ψωμάκι, από τα χέρια του ιερέα και ασπαζόμαστε το χέρι του!


Τί πρέπει να προσέξουμε μετά την Θεία Κοινωνία;

-Να μην φτύσουμε! 
-Να παίζουμε όμορφα ώστε να μην χτυπήσουμε και βγάλουμε αίμα!
-Να κρατήσουμε τον Χριστό μέσα μας κάνοντας καλές πράξεις και όχι κακά πράγματα και αμαρτίες!

    Να θυμόμαστε λοιπόν παιδιά να κοινωνάτε σε κάθε Θεία Λειτουργία τον Χριστό μας! Με την καλή μας προετοιμασία και με την πολλή αγάπη μας για Εκείνον δείχνουμε ότι θέλουμε πολύ να μας χαρίσει όλα τα Θε'ι'κά  Δώρα που φέρνει μαζί Του... Την χαρά, την αγάπη, την υγεία, τον φωτισμό, την πρόοδο και την ευκαιρία να γίνουμε Άγιοι!

Επιπλέον: 

 Έχετε δει ποτέ στρατιώτη;
 Ξέρετε τι φορούσανε τα παλιά χρόνια οι στρατιώτες όταν πολεμούσανε;
- Φορούσανε πανοπλία!
- Εσείς θα θέλατε να έχετε μια τέτοια πανοπλία;    
   Να λοιπόν η πανοπλία εμάς των χριστιανών για να πολεμήσουμε τον διάβολο και να μην πάθουμε τίποτα από τα πονηρά και κακά βέλη:
-Η καθημερινή μας προσευχή με τον Θεό!
-Η καθημερινή μας μελέτη της  Αγίας Γραφής!
-Να πηγαίνουμε ΚΑΘΕ Κυριακή και στις μεγάλες γιορτές στην Εκκλησία!
-Και το σπουδαιότερο... να κοινωνάμε προετοιμασμένοι τον Χριστό! 
Να θυμόμαστε λοιπόν παιδιά να φοράμε την πανοπλία του Χριστού κάθε μέρα κι έτσι μπορούμε να νικάμε το κακό με το καλό!


ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ

Κι αν τα μάτια δε Σε βλέπουν, στην ψυχή μου κατοικείς
 όταν κοινωνώ και λάμπω σαν το κρίνο της αυγής.

 Είσαι Συ ο Κύριός μου, ο Θεός μου, ο Λυτρωτής!
 Ετοιμάζω την καρδιά μου και προσμένω να φανείς!


ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ & ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ
Για πείτε μου παιδάκια 2 λόγια για τις μεγάλες γιορτές της ερχόμενης εβδομάδος...
 
26 Οκτωβρίου - Άγιος Δημήτριος Μεγαλομάρτυρας και Μυροβλύτης 
 


   Ήταν στρατηγός (γι' αυτό τον βλέπουμε καβάλα στο  άλογο του) και άρχοντας της πόλης. Πίστευε πολύ στο Χριστό και βοηθούσε κι  άλλους  νέους να γίνουν Χριστιανοί. Τους μιλούσε για τον Χριστό στην ''Καταφυγή''. Έκαναν κάτι σαν το κατηχητικό που κάνουμε σήμερα.
    
   Ο βασιλιάς του ζήτησε ν' αρνηθεί τον Χριστό, εκείνος όμως δεν θέλησε. Τον έβαλε στην φυλακή και κατόπιν τον σκότωσαν οι στρατιώτες με τις λόγχες τους. 

   Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης και της Ναυπάκτου, προστατεύει  δηλαδή την πόλη και τους  ανθρώπους της αλλά και όλους τους ανθρώπους. Παρακαλεί το Θεό για όλους  εμάς !

28 Οκτωβρίου - α. Η Αγία Σκέπη, β. Επέτειος του ΟΧΙ

   α. ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ. Σύμφωνα με το συναξάρι, εορτάζουμε την ανάμνηση της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, δηλαδή με τον χιτώνα που φορούσε (το οποίο είδε ο Όσιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός), να απλώνεται και να σκεπάζει όλους τους πιστούς που βρίσκονταν στον Ιερό Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

   β. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ όπου η Ελλάδα γιορτάζει την Εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» στην εισβολή των Ιταλών και την εποποιία της Πίνδου, κατά την οποία η Υπέρμαχος Στρατηγός του έθνους μας οδήγησε τους φαντάρους μας στη νίκη.



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1.Παραδοσιακό Παιχνίδι: ¨Τα στρατιωτάκια": 

    Ένα παιδί ακουμπά στον τοίχο με τα μάτια κλειστά και την πλάτη γυρισμένη στα άλλα παιδιά, που βρίσκονται σε απόσταση κρατώντας τη σημαία τους και λέει: ""Στρατιωτάκια ακούνητα, με τη σημαία στο χέρι!"

    Στο διάστημα αυτό τα παιδιά παίρνουν στάσεις στρατιωτών, προσέχοντας να έχουν βρει ποια πόζα θα πάρουν προτού τελειώσει το παράγγελμα! Μόλις γυρίσει αυτός που τα φυλάει προσέχει μήπως κάποιο παιδί κουνιέται. Προσπαθεί να τα κάνει να μιλήσουν ή να γελάσουν και να χάσουν. Αρχίζει να τα ρωτά διάφορες ερωτήσεις πχ. Εσύ έφτιαξες τη σημαία; Αν το παιδί απαντήσει χάνει και τα φυλάει.


2.Κάνουμε παρέλαση στο προαύλιο του κατηχητικού μας!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

(Εάν θέλετε να κατεβάσετε τις παρακάτω προσευχές, πατήστε πάνω στην εικόνα και όπως μεγαλώσει τυπώστε τη)










Pages