ΘΕΜΑ 3.1. Θεία Λειτουργία | Πρόσκληση σε γιορτινό τραπέζι!!! (Προσχ.-Α´ Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

14 Οκτωβρίου 2021

ΘΕΜΑ 3.1. Θεία Λειτουργία | Πρόσκληση σε γιορτινό τραπέζι!!! (Προσχ.-Α´ Σχολ.)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: Θεία Λειτουργία | Πρόσκληση σε γιορτινό τραπέζι!!! (Προσχ.-Α´ Σχολ.)

Εσάς σάς έχουν καλέσει ποτέ σε γιορτινό τραπέζι;



-Ναι συνήθως στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, κ.τ.λ.) τρώμε με την οικογένειά μας, γιαγιάδες, παππούδες, θείους, ξαδέλφια και φίλους.

Τι κάνουμε εκεί;
-Μιλάμε ,συζητάμε, τρώμε νόστιμα φαγητά και γλυκά, παίζουμε με τα ξαδέλφια μας, ακούμε χαρούμενη μουσική, μερικές φορές τραγουδάμε... είναι πολύ ωραία και χαρούμενα!

Λοιπόν, ξέρετε κάτι; Κάθε Κυριακή είμαστε όλοι καλεσμένοι σ' ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι η Θεία Λειτουργία! Κάθε Κυριακή πρωί ο Χριστός μας καλεί όλους μας για να μιλήσουμε μαζί Του (δηλαδή να προσευχηθούμε), να τραγουδήσουμε (δηλαδή να ψάλλουμε) και να φάμε ( το Σώμα και το Αίμα Του).

Κάθε Κυριακή ή στις γιορτές των Αγίων οι καμπάνες της Εκκλησίας χτυπάνε και καλούν όλους τους Χριστιανούς να φορέσουν τα καλά τους ρούχα και να πάνε στο πιο όμορφο σπίτι, στο σπίτι του Θεού.        

Τι κάνουμε όταν είμαστε στην Εκκλησία; 

    1. Από την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο, κοιμόμαστε νωρίς, για να μπορούμε να ξυπνήσουμε νωρίς την Κυριακή.
    2. Την Κυριακή σηκωνόμαστε νωρίς, ντυνόμαστε με καλά, καθαρά  και όμορφα ρούχα -όχι με αυτά που πάμε για ποδόσφαιρο-, αυτά που θα μας δώσει η μαμά και πάμε στην Εκκλησία.
    3. Αφού μπούμε στην Εκκλησία, κάνουμε σωστά τον σταυρό μας, ανάβουμε το κεράκι μας και φιλάμε τις εικόνες που βρίσκονται στα προσκηνητάρια.
    4. Επιλέγουμε την θέση που καθόμαστε και 
    5. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ μεταξύ μας, δεν γελάμε, δεν παίζουμε, δεν πειράζουμε ο ένας τον άλλο μέσα στην Εκκλησία αλλά ακούμε την ψαλμωδία και προσπαθούμε κι εμείς να προσευχόμαστε. Τα μάτια μας είναι στραμένα στον Χριστό, στην Παναγία, στον ιερέα, για να βλέπουμε τι κάνει. 
    6. Εάν χρειαστεί μιλάμε ψιθυριστά για να μην ακουγόμαστε.
    7. Δεν μπαινοβγάινουμε μέσα και έξω από τον Ναό.
    8. Τα αγόρια μπορούν να πάνε στο Ιερό με πολύ ησυχία και να διακονήσουν τον ιερέα.
    9. Από την θέση μας μπορούμε να κάνουμε την προσευχή μας και να λέμε όσα από τα λόγια ξέρουμε, όπως το Κύριε ελέησον, ή το Πιστεύω ή το Πάτερ ημών κ.λπ...
    10. Σηκωνόμαστε όλες τις ιερές στιγμές όπως... Στην αρχή της Θ. Λειτουργίας, στο Ευαγγέλιο, στο ''Πιστεύω" , όταν ο Ιερέας λέει "Λάβετε φάγετε" και προετοιμάζει την Θ. Κοινωνία, στο ''Πάτερ ημών'' και κάθε φορά που ο Ιερέας βγαίνει από την Ωραία Πύλη.
    11. Αν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, κοινωνούμε περιμένοντας την σειρά μας με ευλάβεια, χωρίς ομιλίες και σπρωξίματα και στο τέλος επιστρέφουμε στην θέση μας πετώντας από την χαρά μας!!! 
    12. Όσοι κοινωνήσουμε ΔΕΝ καθόμαστε ξανά, παρά μέχρι το τέλος της Θ. Λειτουργίας παραμένουμε όρθιοι!
    13. Μετά το ''Δι ευχών'' παίρνουμε το αντίδωρο με χαρά και ασπαζόμαστε το χέρι του παπούλη!!!
 
   Αν κάποιος παιδιά παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία θα δει ότι μέσα σε αυτήν θυμόμαστε όλη τη ζωή του Χριστού.

     Όταν ο Ιερέας βγαίνει κρατώντας το Ευαγγέλιο που μέσα είναι γραμμένα όλα όσα έχει πει ο Χριστός, μας θυμίζει όταν ο Ιησούς μιλούσε στον κόσμο για τον Θεό και Πατέρα Του.

     Όταν ο Ιερέας βγαίνει κρατώντας το Άγιο Δισκοπότηρο που μέσα έχει το ψωμί και το κρασί που σε λίγο θα γίνει Σώμα και Αίμα Χριστού μας θυμίζει τον θάνατο του Χριστού.

     Για να γίνει το ψωμί Σώμα και το κρασί Αίμα του Χριστού, ο Ιερέας λέει τις προσευχές που είχε πει και ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές Του.

     Το "Πάτερ ημών" που λέμε όλοι οι πιστοί μαζί, είναι όπως είχαμε πει και στην προηγούμενη συνάντησή μας η προσευχή που ο Χριστός μας δίδαξε στους μαθητές Του. 

    Αφού, λοιπόν, ο ίδιος ο Χριστός μας καλεί σε ένα τόσο σημαντικό τραπέζι, δεν πρέπει να λείπουμε και να λέμε διάφορες δικαιολογίες ("Α, έχω να πάω σε ένα πάρτι" ή "Νυστάζω τώρα και θα κοιμηθώ" ή "Θα πάω για μπάνιο στην θάλασσα"). Κάθε Κυριακή πρωί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι το να πάμε στην Θεία Λειτουργία. Όλα τα άλλα μπορούν να μπουν και μετά. Δεν πρέπει να φερθούμε με αγένεια στην πρόσκληση του Δείπνου του Χριστού μας αλλά να τρέξουμε με χαρά!!!


ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ

Υπήρξε άνθρωπος πλούσιος και φίλους του πολλούς
προσκάλεσε σε δείπνο που έστρωσε γι’ αυτούς,
οι δούλοι του χτυπήσαν την πόρτα καθενός,
αλλά οι καλεσμένοι τους είπαν, δυστυχώς.

Ω, δε θα ρθώ,
ω, δε θα ρθώ εις το δείπνο, αγόρασα αγρό,
αγόρασα και βόδια και θέλω να τα ιδώ,
παντρεύτηκα και πρέπει στο σπίτι να σταθώ,
λυπούμαι, στο δείπνο δε θα ‘ρθώ.

Τότε ο πλούσιος άρχοντας οργίστηκε πολύ,
τους δούλους πάλι στέλνει κι αρχίζει να καλεί,
ελάτε πονεμένοι, ελάτε οι φτωχοί,
το δείπνο είναι στρωμένο γι’ αυτόν που δε θα πει.

Ω, δε θα ρθώ…

Τότε ο δείπνος στρώθηκε ψηλά στον ουρανό
κι ο Κύριος προσμένει τον κάθε αμαρτωλό,
την πόρτα σου χτυπάει, ν’ ανοίξεις μην αργείς,
την πρόσκλησή του δέξου και πρόσεξε μην πεις.

Ω, δε θα ρθώ…


4.1 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1. Μουσικές καρέκλες


Παίρνουμε τόσες καρέκλες, ώστε να είναι λιγότερες κατά μία από τον αριθμό των παιχτών. Τις τοποθετούμε σε ευθεία γραμμή, έτσι ώστε οι πλάτες τους να είναι η μια από την μια μεριά και η άλλη από την άλλη. Τα παιδιά στέκονται όρθια γύρω από τις καρέκλες, το ένα πίσω από το άλλο. 

Ο κατηχητής αναλαμβάνει να δίνει το ρυθμό είτε τραγουδώντας ο ίδιος και χειροκροτώντας είτε παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο είτε αναβοσβήνοντας το κασετόφωνο.

Μόλις οι παίχτες ακούσουν τη μουσική, αρχίζουν να τρέχουν κυκλικά, γύρω από τις καρέκλες, και όταν ο αρχηγός σταματήσει απότομα τη μουσική, κάθονται στην πιο κοντινή τους καρέκλα. Δεν πρέπει να καθίσουν δύο παίχτες στην ίδια καρέκλα. Όποιος μείνει όρθιος βγαίνει από το παιχνίδι. Κατόπιν, αφαιρούμε μία καρέκλα και η μουσική ξαναρχίζει. Αμέσως τα παιδιά σηκώνονται και γυρίζουν πάλι γύρω από τις καρέκλες.

Όταν μείνει μόνο μία καρέκλα για δύο παίχτες, κερδίζει εκείνος που καταφέρνει να καθίσει στη μοναδική καρέκλα που υπάρχει.


2). «Τα αγαλματάκια»


Με το σύνθημα όλα τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο και κάνουν ότι θέλουν, με το δεύτερο σύνθημα σταματούν στο σημείο που βρίσκονται και σ’ οποιαδήποτε θέση ακίνητα. Όποιο παιδί κουνιέται... βγαίνει από το παιχνίδι!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

(Εάν θέλετε να κατεβάσετε τις παρακάτω προσευχές, πατήστε πάνω στην εικόνα και όπως μεγαλώσει τυπώστε τη)








Pages