Ποια είναι η αληθινή και πραγματική αγάπη - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

07 Ιανουαρίου 2021

Ποια είναι η αληθινή και πραγματική αγάπη


Στη σημερινή μας  (7η Διαδικτυακή Συνάντηση)  
συνάντηση προσεγγίσαμε το θέμα της «Αγάπης».

Η αγάπη είναι συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης, και σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη είναι αυτή που φέρνει σε τέλεια σχέση τον Θεό με τον άνθρωπο.

Αρχικά, μιλήσαμε για την οικογενειακή αγάπη και καταλήξαμε στο ότι πρέπει να ακούμε την γνώμη των γονιὠν μας, να αγαπάμε και να τιμούμε τους γονείς μας αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι σε υπακούμε σε ότι μας μας λένε, διότι είμαστε αυτόβουλα όντα.

Έπειτα, παρακολουθήσαμε ένα ολιγόλεπτο βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=8ivyPsCenqQ το οποίο μας παρομοίασε την πραγματική αγάπη με την συμπεριφορά των σκυλιών, τα οποία θα είναι πάντα κοντά σου ότι και αν συμβεί.

Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε στη φιλική αγάπη και τονίσαμε πως οι αληθινοί φίλοι  χαίρονται με την χαρά σου χωρίς να σε ζηλεύουν, θυσιάζονται, σε αγαπούν με τα ελαττώματα σου και προσεύχονται για εσένα.

Επιπρόσθετα, στο επόμενο βίντεο είδαμε μερικούς λόγους από τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη ο οποίος τόνισε ότι οι συνάνθρωποί μας αντιλαμβάνονται πολύ καλά πότε κάποιος τους αγαπάει και πότε τους αντιπαθεί.

Επίσης παρακολουθήσαμε άλλο ένα μικρό βίντεο για το τι είναι αγάπη και ποια τα χαρακτηριστικά της τα οποία αναφέρονται στον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου. 

Ακόμα, διαπιστώσαμε την διαφορά του έρωτα και της αγάπης στα ζευγάρια και τονίσαμε πως στις δυσκολίες θα φανεί αν ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου σε αγαπάει όντως ή όχι. 

Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν οι αντιθέσεις μεταξύ έρωτα και αγάπης όπως τις βλέπουμε παρακάτω!

Μιλήσαμε, φυσικά, για τον Θείο Έρωτα που αναφέρεται στην αγάπη της ψυχής μας απέναντι στο Θεό! Το μέγεθος της χαράς και της ευτυχίας μεταξύ ανθρώπινου και θεικού έρωτα διαφέρει τόσο πολύ, όσο διαφέρει το χαλίκι από το διαμάντι, η σελήνη και τα άστρα από τον ήλιο κι ο θάνατος απ’ τη ζωή.

Αναφέραμε ότι ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία είναι έρωτας, είναι πίστη ερωτική και όχι μια απλή θρησκεία. Οι θρησκείες είναι κυρίως ανθρώπινα κατασκευάσματα. Ο έρωτας όμως είναι κατάσταση βιωματική. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ορθοδοξία είναι ερωτική: Γιατί είναι μια βιωματική κατάσταση. Αυτό κατά κύριο λόγο το εφαρμόζουν οι μοναχοί οι οποίοι αφειρώνπυν την ζωή τους από αγάπη στο Θεό, προσπαθώντας να ζουν επί γης όσο είναι δυνατόν κοντά σε Εκείνον.

Μόνο όποιος βιώσει τον Ιησού, το μόνο πραγματικό Εραστή του ανθρώπου, θα εννοήσει τι είναι ο Χριστιανισμός και γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ελάχιστες, έως καθόλου σχέσεις με την Εκκλησία Του.

Κλείνοντας, είδαμε λίγα λεπτά από ένα βίντεο του γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη για το αν θα γυρίσουμε πάλι στη κανονικότητα. Η απάντηση είναι ναι αλλά τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Τέλος παίξαμε και πάλι στο kahoot με νικητή τον π. Αυγουστίνο αυτή τη φορά.



Pages