Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (13 Νοε.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

13 Νοεμβρίου 2020

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (13 Νοε.)

 Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (347 μ. Χ. - 407 μ.Χ.) 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε  στην Αντιόχεια από τον στρατηγό Σεκούνδο και την Αγία Ανθούσα (εορτάζει την Κυριακή μετά την Υπαπαντή μαζί με τις Αγίες Νόννα και Εμμελεία). Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο.

Όταν τέλειωσε τις σπουδές του, γύρισε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές. Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Από την θέση αυτή ο Άγιος  υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του). Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του υπήρξε σκληρός ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ' ένα χωριό της Βιθυνίας. 

Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τον λαό, ώστε αναγκάστηκε η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στον πατριαρχικό θρόνο. Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε εξόριστος.

Pages