Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

31 Οκτωβρίου 2020

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

 


Ήταν αδέλφια και κα τάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν
η μητέρα τους Αγία Θεοδότη (2 Ιανουαρίου) έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της. 


Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι' αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξα σκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες τωνανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι' αυτό και ονο μάστηκαν Ανάργυροι*

*σύνθετη λέξη: α΄ συνθετικό το στερητικό α- και β΄ συνθετικό η λέξη αργύρια (νομίσματα της εποχής) =αυτός που δε δέχεται χρή ματα ή αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

 
Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν αλλά αυτοί δε δέχονταν τις ευχαριστίες και τους έλεγαν πως η δόξα και η ευχαριστία ανήκει μόνο στον Θεό. Το μόνο που ζητούσαν απ' όσους θεράπευαν ήταν να πιστέψουν στον Χριστό.
 
Κάποιοι όμως 'καλοθελητές' διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι, επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντ' αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιόν του και ο ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρίνος (257 - 285 μ.Χ.) προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.

Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλά ξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει με γάλη δόξα και φήμη.

Γι' αυτό το λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε. [Κατά άλλο συναξαριστή, αφού διακόνησαν ταπεινά σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά]. 

Απολυτίκιον:

Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί,

ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,

δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.

Pages