O Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

01 Νοεμβρίου 2020

O Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία

    

Ο Όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία έζησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, και υπήρξε ένας από τους φωτισμένους διδασκάλους του Γένους που έμαθε την πίστη στον Θεό και τα γράμματα στους σκλαβωμένους Έλληνες.
 
Γεννήθηκε στη Γαρδινίτσα τόπος παραθαλάσσιος απέναντι από την Εύβοια και ήταν παιδί εναρέτων πολυτέκνων γονέων. Ο πατέρας του μάλιστα ήταν ιερέας. Όπως κά ποιων παιδιών από την παρέα μας! Έζησε τη χάρη του Θεού από τη βρεφική του ηλικία. Σε ηλικία μόλις τριών ετών είδε σε όραμα τον Τίμιο Πρόδρομο, ο οποίος τον προέτρεψε να τον ακολουθήσει. Καθ’ όλη την παιδική του ηλικία έζησε με υπακοή στους γονείς του, εργαζόμενος με φιλότιμο. 

Από μικρός ο Όσιος έμαθε άριστα τα Ιερά γράμματα. Σε ηλικία 15 ετών υποτάχθηκε σ’ έναν άγιο γέροντα, τον Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στις αρετές της μοναχικής πολι τείας και από τότε ο όσιος Δαβίδ κάνει μια φοβερή πνευματική πορεία, διδάσκοντας την έμπρακτη αρετή και κάνοντας διάφορα θαύματα. 

Αναζητώντας κατάλληλο τόπο για άσκηση κατέληξε στη βόρεια Εύβοια. Αξίζει ν’ αναφερθούμε στον θαυμαστό τρόπο, με τον οποίο πέρασε από την Αταλάντη απέναντι στις Ροβιές της βόρειας Εύβοιας... 
Αφού ζήτησε από έναν βαρκάρη να τον περάσει απέναντι κι εκείνος αρνήθηκε, γιατί τον είδε φτωχό, έβγαλε το τριμμένο ράσο του, το άπλωσε πάνω στη θάλασσα κι αφού προσευχήθηκε κι έκαμε το σημείο του σταυρού πέρασε απέναντι ταξιδεύοντας πάνω στο ράσο του. 

Από τις Ροβιές ανηφόρισε προς το βουνό, όπου βρήκε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Εγκαταστάθηκε κοντά σ’ αυτό το εκκλησάκι και διέμενε σε μια σπηλιά. Σύντομα, όμως, η φήμη της αγιότητός του έφθασε παντού. Πλήθος ανθρώπων έρχονταν να τον δούν, να πάρουν την ευλογία του και να ωφελη θούν από τη διδασκαλία του. Πολλοί, επίσης, που είχαν τον πόθο της μοναχικής πολι τείας, ζητούσαν να υποταγούν σ’ αυτόν.

Ήταν απόλυτη ανάγκη, πλέον, να κτίσει ο Όσιος στον τόπο αυτό Μοναστήρι. Οι οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο, ήταν μεγάλες. Αναγκάστηκε να κάνει εράνους σ’ ολόκληρη την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, αλλά και στην ελεύθερη και ευημερούσα Ρωσία. Στη Ρωσία του προσφέρθηκαν πολλά χρήματα και πλούσια δώρα. Πώς, όμως, θα τα μετέφερε στην Εύβοια; Ενήργησε τότε μ’ έναν τρόπο, που φανερώνει τη μεγάλη του πίστη. Πήρε ένα μεγάλο κούτσουρο, άνοιξε σ’ αυτό ένα κούφωμα, έβαλε μέσα τα χρή ματα και τα δώρα, τα σφράγισε, έκανε το σημείο του σταυρού και έριξε το κούτσουρο σ’ ένα ποτάμι της Ρωσίας.

Όταν έφθασε μετά από καιρό στις Ροβιές, το κούτσουρο αυτό τον περίμενε στην παραλία. Κοιμήθηκε οσιακά την 1η Νοεμβρίου, αφού προείδε τον θάνατό του. Τη μέρα αυτή τιμάται η μνήμη του. Η Τιμία Κάρα του, που φυλάσσεται ως πολύτιμος πνευματικός θη σαυρός στη Μονή του, συνδέται με πλήθος θαυμάτων! Μακάρι σύντομα να πάμε και όλοι μαζί να προσκυνήσουμε!!! Τα τελευταία χρόνια το Μοναστήρι έγινε πολύ γνωστό από τον Ηγούμενό του και σύγχρονο Άγιο, Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη (22 Νοεμβρίου). 

Ἀπολυτίκιον 
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Μέγαν εύρατο, Εύβοια κλέος, τον πανένδοξον, Δαβίδ τον θείον, ως ιεράς αρετής καταγώγιον, και του Χρίστου οπαδόν αληθέστατον, και των Όσίων απάντων εφάμιλλον. Διό Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθε ημίν το μέγα έλεος.

Pages