Πάσχα και Απόδοση του Πάσχα - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

07 Απριλίου 2020

Πάσχα και Απόδοση του Πάσχα

Η Απόδοση είναι σαν το Πάσχα και ψάλλεται ακριβώς η ίδια Ιερή Ακολουθία που ψάλλεται τη νύχτα της Ανάστασης. Δεν είναι όμως Πάσχα! Στην Εκκλησία μας προηγείται η εορτή και ακολουθεί η απόδοσή της, δηλ. η και πάλι απόδοση τιμής στο εορταστικό γεγονός του Πάσχα. Αναλυτικότερα.

Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία: ο Χριστός νικάει τον θάνατο και προσφέρει τη Λύτρωση στο ανθρώπινο γένος. Η Ανάσταση είναι το κεντρικό θέμα της λατρείας μας και έτσι το Πάσχα αποτελεί τη σπουδαιότερη εορτή της Εκκλησίας μας (η Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς, το σύνολο δηλαδή των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών).


Πρόκειται για μια κινητή εορτή, δεν έχει δηλαδή σταθερή ημερομηνία. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος (Νίκαια 325 μ.Χ.) όρισε ως μέρα εορτής του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.


Φέτος, σωτήριον έτος 2020, η εορτή του Πάσχα είναι (“πέφτει” όπως λέμε) στις 19 Απριλίου. Αυτή είναι η κυριώνυμος ημέρα της εορτής. 


Κυριώνυμος (σύνθετη λέξη από τις λέξεις Κύριος και όνομα) ονομάζεται γιατί πήρε το όνομά της από τον Κύριο, τον Χριστό. Κυριώνυμος ημέρα ονομάζεται επίσης και κάθε Κυριακή του έτους –ας μην ξεχνάμε ότι η Κυριακή είναι αναστάσιμη μέρα. Επίσης, κυριώνυμος λέγεται η ημέρα η οποία έχει οριστεί από την Εκκλησία ως ημέρα εορτασμού μιας Δεσποτικής ή Θεομητορικής εορτής ή μνήμης Αγίου.


Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα (ημέρα Πέμπτη) η Εκκλησία εορτάζει άλλη μια μεγάλη Δεσποτική εορτή, την Ανάληψη του Κυρίου. Την προηγούμενη ημέρα (Τετάρτη) εορτάζεται η Απόδοση του Πάσχα. 


Η Απόδοση είναι σαν το Πάσχα και ψάλλεται ακριβώς η ίδια Ιερή Ακολουθία που ψάλλεται τη νύχτα της Ανάστασης. Δεν είναι όμως Πάσχα! Στην Εκκλησία μας προηγείται η εορτή και ακολουθεί η απόδοσή της, δηλ. η και πάλι απόδοση τιμής στο εορταστικό γεγονός του Πάσχα.


Το Πάσχα φέτος είναι στις 19 Απριλίου. Τότε θα εορτάσουμε όλοι μαζί ανάβοντας τις λαμπάδες μας και δίνοντας τον ασπασμό της Αγάπης. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση να έχουμε!

Pages