Τι είναι η εφηβεία; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

11 Ιουλίου 2020

Τι είναι η εφηβεία;

Ήβη, οι πρώτες σωματικές αλλαγές

Η εφηβεία είναι μια περίοδος-σταθμός στη ζωή μας, ένα πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα. Ο έφηβος δεν είναι ούτε παιδί, ούτε ενήλικας. Ταξιδεύει προς την ενηλικίωση μέσα από σημαντικές σωματικές αλλαγές, ξαφνικές μεταπτώσεις στη διάθεση, έντονα συναισθήματα, ονειροπολἠσεις, καυγάδες, ιδαίτερο ντύσιμο και ανάγκη για παρέες και φίλους. Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Τα όσα κάνουμε σε αυτή την περίοδο θέλουν την προσοχἠ τους, ιδιαίτερα στο να μην κάνουμε λάθη που δεν επιδέχονται διόρθωση.

Η εφηβεία αρχίζει με την ήβη, την περίοδο δηλαδή μεταξύ 11-13 ετών για τα κορίτσια και 12-14 ετών για τα αγόρια και συνεχίζει με την εφηβεία όπου καταλήγει μέχρι τα 19, ή κατά άλλους τα 21 χρόνια. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και μεγαλύτερες ηλικίες 23-25 ετών. Στην περίοδο της ήβης γίνονται οι περισσότερες σωματικές και βιολογικές αλλαγές και ολοκληρώνονται κατά την περίοδο της εφηβείας. 

Σε όλη τη ζωή του ανθρώπου υπάρχει μια συνέχεια. Κάθε φάση της ζωής επηρεάζεται από τις προηγούμενες, αλλά και καθορίζει τις επόμενες!

Pages