Ο Άρτος της ζωής - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

14 Δεκεμβρίου 2019

Ο Άρτος της ζωής


Προσέγγιση - Εισαγωγή
Χαίρετε αγαπητά μας παιδιά! Πλησιάζουμε πλέον στα Χριστούγεννα. Εσείς είστε έτοιμοι; (....) -Στολίσατε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο;(....)  -Ετοιμάζετε το σπίτι σας; (....) Ναι, αλλά εκτός τα υλικά πράγματα που ετοιμάζουμε, πρέπει να προετοιμάζουμε και την ψυχή μας να υποδεχθεί την γέννηση του Χριστού μας. Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε σήμερα να μάθουμε!!! 

Κύρια αφήγηση ή διήγηση
[ Είναι σημαντικό η εξιστόρηση να γίνεται με τρόπο ζωντανό, παραστατικό και αν είναι δυνατόν από μνήμης.
Διαβάζουμε την διήγηση με ζωντάνια, παραστατικά για να κατανοούν τα παιδιά καλύτερα ότι ακούν.]

Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 
Κάποτε, παιδιά, είχαν καλέσει τον Κύριό μας σ’ ένα γεύμα. Κι Εκείνος κατά την ώρα του φαγητού είχε την ευκαιρία να διδάξει τους παρευρισκομένους. Μάλιστα σε μια στιγμή κάποιος από τους παρευρισκομένους ύψωσε φωνή και είπε. 

- Μακάριος κι ευτυχισμένος θα είναι εκείνος, που θα καθίσει και θα φάει ψωμί στο τραπέζι της Βασιλείας του Θεού. Τότε ο Κύριός μας άρχισε να τους διδάσκει με μια παραβολή, δηλαδή μία απλή συμβολική ιστορία. 

- Ένας άρχοντας ξακουστός σ’ όλη την χώρα έκανε ένα μεγάλο δείπνο και κάλεσε πολλούς και ξακουστούς ανθρώπους της πόλης εκείνης. Πλησίαζε η ώρα του δείπνου και στη μεγάλη αίθουσα τα τραπέζια, στολισμένα με πολύτιμα χρυσά σκεύη και με άνθη, ήταν καταφορτωμένα από φαγητά. Ακριβά κρασιά υπήρχαν εκεί και πολλά φώτα έδιναν στην αρχοντική εκείνη αίθουσα όψη μεγαλοπρεπή. Κάλεσε τότε ο άρχοντας τον δούλο του και του είπε. 

- Πήγαινε να ειδοποιήσεις τους καλεσμένους μου. Πες τους, πως όλα είναι έτοιμα και τους περιμένω. Πρόθυμα ο δούλος έτρεξε να πραγματοποιήσει την εντολή του Κυρίου του. Κτύπα την πόρτα του πρώτου καλεσμένου. 

- Όλα είναι έτοιμα· ο κύριός μου σας περιμένει!, του είπε. Εκείνος τον κοίταξε γεμάτος αμηχανία και χαμήλωσε το βλέμμα. 

-Ξέρεις, του αποκρίνεται. Αγόρασα ένα αγρό και πρέπει να πάω να δω σε ποια κατάσταση βρίσκεται και τι μπορώ να σπείρω. Είναι μακριά και μου χρειάζεται πολλή ώρα. Σε παρακαλώ, πες στον κύριό σου, πως δεν θα μπορέσω να έλθω.  Έφυγε ο δούλος θλιμμένος. Πήρε τον δρόμο πάλι για να κτυπήσει σε λίγο την πόρτα του δευτέρου καλεσμένου. 

- Α, ήλθες; του λέει εκείνος. — Ναί, όλα είναι έτοιμα και ο κύριός μου σας περιμένει. - Α, τι κρίμα!, είπε ο καλεσμένος. Αγόρασα πέντε ζευγάρια βόδια και ετοιμάζομαι να πάω στα χωράφια μου, για να τα δοκιμάσω. Πρέπει. Γι’ αυτό σε παρακαλώ, πες στον κύριό σου πως δεν μπορώ να έλθω. Περισσότερο λυπημένος έφυγε τώρα ο δούλος. 

Σε λίγο κτυπούσε την πόρτα του τρίτου προσκεκλημένου. Ανοίγει η πόρτα και βγαίνει ο καλεσμένος ντυμένος με ωραία φορεσιά. - Ελάτε! Το δείπνο είναι έτοιμο κι ο κύριός μου περιμένει! του είπε ο δούλος. — Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να έλθω, πες το του κυρίου σου. Πριν από λίγες μέρες έκανα τους γάμους μου και, όπως καταλαβαίνεις, είναι αδύνατο να δεχθώ την πρόσκληση του κυρίου σου. Και βιαστικός έκλεισε την πόρτα στον δούλο. 
Εκείνος, καταπικραμένος, με αργό βήμα γύρισε στο αρχοντικό του κυρίου του, αφού κτύπησε τις πόρτες όλων των καλεσμένων κι όλοι έβρισκαν προφάσεις, για να μην πάνε στο δείπνο. 

-Δυστυχώς, όλοι τους είναι απασχολημένοι και δεν θα έλθουν! Ανήγγειλε ο δούλος. Γύρισε ο άρχοντας κι έριξε μια ματιά στο τραπέζι, που περίμενε έτοιμο. Οργίσθηκε, γιατί, ενώ έκανε τόσα έξοδα, για να περιποιηθεί τους ανθρώπους αυτούς και να τους τιμήσει έτσι, εκείνοι, με αστήρικτες δικαιολογίες, αρνήθηκαν να έλθουν στο δείπνο. Ο δούλος τον κοίταξε λυπημένος. 

- Πήγαινε γρήγορα, διατάζει ο Κύριος, στις πλατείες και στους δρόμους της πόλεως. Αφού εκείνοι τους οποίους τίμησα, δεν δέχθηκαν την πρόσκλησή μου, κάλεσε όσους δείς, πτωχούς, αναπήρους, τυφλούς και δυστυχισμένους. Σ’ αυτούς θα παραθέσω αυτό το πλούσιο δείπνο, που ετοίμασα, αυτούς θα τιμήσω. 

Έτρεξε ο δούλος και σε λίγο ένα σωρό δυστυχείς άνθρωποι ήρθαν πρόθυμα και κάθισαν στο λαμπρό τραπέζι του άρχοντα. Τα μάτια τους έλαμπαν, γιατί ένιωθαν την τιμή, που τους έκανε. — Κύριε, η εντολή σου εκτελέσθηκε, ανέφερε ο δούλος. Όμως υπάρχουν ακόμη κενά καθίσματα, χωρούν και άλλοι στο τραπέζι σου. 

- Βγες στα δρομάκια, που οδηγούν στα χωράφια, σταμάτησε στους φράκτες, κι όποιους ανταμώσεις κάλεσέ τους με πολλή επιμονή, να έλθουν στο δείπνο μου, για να γεμίσει το σπίτι μου. Δεν πέρασε πολλή ώρα και τα αρχοντικό είχε γεμίσει από χαμογελαστούς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Τότε παρουσιάσθηκε και ο άρχοντας με την χρυσοκέντητη στολή του και ανάγγειλε. 

- Σας κάνω γνωστό ότι από αυτούς που κάλεσα και δεν δέχθηκαν την πρόσκλησή μου, κανείς δεν θα καθίσει αλλά και ούτε θα γευθεί από τα αγαθά του δείπνου αυτού.  

Β ́. Επεξεργασία 
Όπως είπαμε και στην αρχή, παιδιά, η διήγηση που ακούσαμε σήμερα από τον λόγο του Θεού, λέγεται παραβολή. Δηλαδή ιστορία που κρύβει μεγάλο πλούτο νοημάτων και θησαυρών για τη ζωή μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τον κρυμμένο θησαυρό αυτής της παραβολής του Μεγάλου Δείπνου. Για να μου πείτε λοιπόν: 

3. Ερωτήσεις για μάθημα, παιχνίδι και αφορμές για συζήτηση 
Ποιος είναι ο πραγματικός άρχοντας ο οποίος προσκαλεί στο δείπνο; Και ποιους καλεί; 

-Πράγματι είναι ο Θεός Πατέρας. Και καλεί όλους τους ανθρώπους, όλους εμάς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Όλους όσοι κάθε Κυριακή βρίσκονται στη λατρεία του Θεού. 
Σε ποιο δείπνο μας καλεί ο Θεός; - Στο πνευματικό τραπέζι του μυστηρίου της Θείας Μεταλήψεως, της θείας Κοινωνίας! Εκεί που ο πιστός κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα του Θεού. 

Πού λαμβάνει χώρα αυτό το δείπνο, παιδιά, στο οποίο είμαστε προσκεκλημένοι; - Κάθε Κυριακή στους ιερούς μας Ναούς. Και κάθε φορά που τελείται θεία Λειτουργία. Ο Ναός είναι το φιλόξενο σπίτι του άρχοντα του ουρανού, του Θεού! 

Και ο δούλος εκείνος που μας προσκαλεί, ποιος είναι; - Είναι ο ιερέας του Θεού. Αυτός που από την Ωραία Πύλη θα μας πεί: «Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε». Ελάτε, σας περιμένει ο Δεσπότης Χριστός στο δείπνο που έχει ετοιμάσει. 

Ελάτε με φόβο Θεού, με πίστη ότι θα κοινωνήσετε το Σώμα Του και το Αίμα Του. Ελάτε με αγάπη μεταξύ σας να απολαύσετε το δείπνο στο σπίτι του Δεσπότου μου! 

Πρακτική εφαρμογή
Δικαιολογούμαστε, παιδιά, να αρνηθούμε μια τέτοια πρόσκληση και να απουσιάσουμε από τέτοιο επίσημο δείπνο; - Καμία δικαιολογία δεν πρέπει να υπάρχει στη σκέψη μας και στην καρδιά μας! Μας καλεί ο βασιλιάς του ουρανού. Με καλεί ο Λυτρωτής και Σωτήρας μου, ο Κύριος Ιησούς Χριστός!   Δεν θα κοιμηθώ παραπάνω την Κυριακή, γιατί πρέπει να είμαι εγκαίρως στο Ναό. Δεν θα πάω εκδρομή αν δεν έχω πάει νωρίτερα στη θεία Λειτουργία. Θα απουσιάσω από την προπόνηση και τον αγώνα, εν ανάγκη, γιατί είμαι καλεσμένος στο Ναό του Θεού. Θα πιέσω τους γονείς μου να με αφήσουν να πάω στο επίσημο τραπέζι της θείας Ευχαριστίας, αν αυτοί δεν έχουν πρόγραμμα να έρθουν. Δεν γίνεται να λείπω! Ο Άρχοντας του ουρανού με περιμένει! 

Πώς θα προετοιμάσω την ψυχή μου για το μεγάλο Δείπνο της θείας Κοινωνίας;  Σε κάθε γιορτή, σε κάθε πανηγύρι, κάθε φορά που κάποιος μας καλεί, κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να είμαστε όπως αρμόζει σ’ αυτόν που μας καλεί. Έτσι και στο πνευματικό πανηγύρι της Λατρείας του Θεού και μάλιστα της Θείας Κοινωνίας προετοιμάζομαι με τον καλύτερο τρόπο, αφού με καλεί ο ίδιος ο Θεός: 
Καθαρίζω τον χιτώνα της ψυχής μου από κάθε αμαρτία που έχω κάνει, με το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως. 

Νηστεύω όπως πρέπει από διάφορα φαγητά για να χορτάσω την ψυχή μου με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. 

Το Σάββατο το βράδυ πέφτω νωρίς για ύπνο, ώστε το πρωί ξεκούραστος να σηκωθώ εγκαίρως και με τα καλύτερά μου ρούχα να πάω στο Ναό. 

Παρακαλώ τον Θεό στην προσευχή μου, από την προηγούμενη μέρα, να με αξιώσει να βρεθώ στο Μεγάλο Δείπνο, να κοινωνήσω το Σώμα Του και το Αίμα Του και με τη «χάρη των αγίων μυστηρίων Του να γίνω δυνατός» (υπάρχουν προσευχές της Εκκλησίας μας ειδικές για τη θ. Κοινωνία). 


Έτσι θα μπορώ να κοινωνώ τον Θεό! 

Pages