Η εικόνα της Γέννησης του Κυρίου - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

25 Δεκεμβρίου 2019

Η εικόνα της Γέννησης του Κυρίου



Γεμάτοι ιερές εικόνες είναι οι ναοί μας. Όχι μόνο για να τις ασπαζόμαστε οι πιστοί. Κάθε εικόνα είναι κι ένα ολόκληρο βιβλίο, που μας διδάσκει. «Βιβλία των αγραμμάτων» ονομάζει τις εικόνες ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, γιατί αποτυπώνονται εκεί παραστατικά η διδασκαλία της Εκκλησίας μας ή και οι βίοι των αγίων μας. Αυτά, δηλαδή, που ένας μορφωμένος θα διάβαζε σε διάφορα βιβλία. Ας δούμε, όμως, τι μπορεί κανείς να «διαβάσει» στην εικόνα της Γέννησης του Κυρίου!

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ! Το μήνυμα που στάλθηκε από τον Ουρανό στους Μάγους, για να τους οδηγήσει στον αναμενόμενο Λυτρωτή. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι ο αστέρας ήταν άγγελος Κυρίου με τη μορφή αστεριού!

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ που αναγγέλει τη Γέννηση του Μεσσία στους ΒΟΣΚΟΥΣ της Βηθλεέμ. Λέει: «Γεννήθηκε για σας σήμερα σωτήρας»!

Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ! Τα ζώα του στάβλου, που με το χνώτο τους ζεσταίνουν τον Χριστό. Συμβολίζουν του Ιουδαίους και τους Εθνικούς, που δεν είχαν γνωρίσει ακόμη τον Λόγο του Θεού.

ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ της σπηλιάς συμβολίζει αυτήν την άγνοια αλλά και την ψυχή μας που χωρίς τον Θεό είναι μέσα στο σκοτάδι.

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ που ψέλνουν: «Δόξα στον ύψιστο θεό και ειρήνη στη Γη και ευαρέσκεια στους ανθρώπους»!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ (δηλ. αστρολόγοι, βασιλιάδες και ιερείς) που έρχονται απ' την Ανατολή για να προσκυνήσουν τον «νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων», φέρνοντας τα δώρα τους.

Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ! Η γυναίκα που έφερε στον κόσμο τον Σωτήρα του. Με σεβασμό, όμως, κοιτάζει το θείον Βρέφος, που γέννησε. Η Παναγία ήταν παρθένος κατά την σύλληψη, παρέμεινε παρθένος κατά την γέννηση, και έμεινε για πάντα παρθένος. Για αυτό μιλάμε για το αειπάρθενο (πάντοτε παρθένος) της Παναγίας μας.

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Δεν μαρτυρείται στα ιερά Ευαγγέλια κι ούτε μπορεί να έγινε στην ερημιά του σπηλαίου. Άλλωστε η Παναγία γέννησε χωρίς πόνο και φυσικά το μωρό, ο Ιησούς δεν είχε αίματα, άρα δε χρειαζόταν να καθαριστεί. Δηλώνει, όμως, έτσι ο αγιογράφος την ανθρώπινη φύση του Κυρίου.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ! Φεγγοβολεί μέσα στα λευκά σπάργανά Του. Όλοι οι λαοί Τον περίμεναν. Όλοι οι άνθρωποι, εκτός απ' τον Ηρώδη, χαίρονται για τον ερχομό Του.

Ο ΙΩΣΗΦ, ο προστάτης της Παναγίας και του μικρού Ιησού.

Ο «γέρος» δίπλα στον Ιωσήφ του είναι ο διάβολος που τον βάζει σε σκέψεις γύρω από την αγνότητα της Μαριάμ.

Σχετικά τροπάρια

«Σήμερον ὁ Χριστός...» - Ύμνος από τον Όρθρο της εορτής: «Σήμερα ο Χριστός στη Βηθλεέμ γεννιέται απ' την Παρθένο. Σήμερα παίρνει αρχή αυτός που δεν είχε λάβει ποτέ αρχή κι ο Λόγος του Θεού σαρκώνεται. Οι ουράνιες δυνάμεις χαίρονται κι η γη ευφραίνεται μαζί με τους ανθρώπους. Οι Μάγοι προσφέρουν τα δώρα. Οι ποιμένες το θαύμα διαλαλούν. Κι εμείς χωρίς σταμάτημα υμνούμε: Δόξα στον Ύψιστο θεό, πάνω στη γη ειρήνη και ευλογία στους ανθρώπους».

«Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ...» - Ιδιόμελον Εσπερινού Χριστουγέννων (ήχος β´) «Τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, για το ότι ήρθες στη γη σαν άνθρωπος για χάρη μας; Καθένα απ' όσα δημιούργησες σου προσφέρει ασταμάτητα την ευχαριστία: οι άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί το αστέρι, οι μάγοι τα δώρα, οι βοσκοί το θαύμα (που είδαν) και εμείς την Παρθένο μητέρα Σου. Εσύ, ο θεός, που υπάρχεις πριν ακόμη αρχίσει ο χρόνος να μετράει, ελέησέ μας».

Pages